Ухвала
від 05.12.2011 по справі 8/346-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.12.11

Справа №8/346-07.

Господарський суд Сумсько ї області у складі судді Кост енко Л.А., секретаря судового з асідання Олтушевської І.О., ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні в приміщенні г осподарського суду Сумської області матеріали справи №8/ 346-07, порушеної за заявою ініцію ючого кредитора Відкритого а кціонерного товариства “Сум ський Агрохім” до боржника В ідкритого акціонерного това риства “Бурякорадгосп Низів ський” (42355, Сумська область, Су мський район, смт. Низи, вул. Ви сторопська, 97, код 00386985) про визна ння банкрутом

в судовому засіданні прису тні:

від кредиторів: УПФУ в Сумсь кому районі - Шевченко Д.О.;

представник від ліквідато ра ОСОБА_1;

арбітражний керуючий Удов енко Р.П.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського су ду Сумської області від 11.09.2007р. порушено провадження у справ і № 8/346-07 про банкрутство Відкри того акціонерного товариств а “Бурякорадгосп Низівський ” за правилами ст. 11, ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду 27.09.2007 року боржник Відкрит е акціонерне товариство “Бур якорадгосп Низівський” визн аний банкрутом, відкрита лік відаційна процедура, признач ений ліквідатор арбітражний керуючий Удовенко Р.П.

Ухвалою господарського су ду від 19.03.2009 року припинені повн оваження ліквідатора банкру та Удовенко Р.П., та ліквідатор ом призначено арбітражного к еруючого Закорко В.В.

До господарського суду над ійшов звіт та ліквідаційний баланс банкрута, який в ході р озгляду справи уточнювався л іквідатором.

Зокрема з поданого звіту, ма теріалів справи вбачається н аступне:

В ході проведення процедур и банкрутства було виявлено, що за даними Інспекції держа вного технічного нагляду облдержадміністрації за ВАТ «Бурякорадгосп Низі вський» зареєстрований на вантажувач ПЕА-1,0 реєстраці йний № 7380УХ, заводський № 13 830, двигун № ОА34841, рік виготовл ення - 1990. На підставі Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом» та По станови господарського суду Сумської області по справі № 8/346-07 від 19 березня 2009 року, та лист а інспекції державного техні чного нагляду Сумської облде ржадміністрації №2/3 -1374 від 13.1 2.2010 року ліквідатором ВАТ «Бурякорадгосп Низівський » Закорко В.В. винесено розп орядження № 3 від 23.12.2010 року про п роведення інвентаризації. На виконання розпорядження № 3 в ід 23.12.2010 року 24.12.2010року проведено інвентаризацію ВАТ «Буряко радгосп Низівський» та скла дено інвентаризаційний опис № 1 «Транспортні засоби». За р езультатами інвентаризації майна «Бурякорадгосп Низівс ький» фактично в наявності н е виявлено. Фактична відсутн ість майна підприємства бан крута ВАТ «Бурякорадгосп Низ івський», а саме навантажува ча ПЕА-1,0 реєстраційний № 7380УХ, з аводський № 13830, двигун № ОА34841 , рік виготовлення - 1990, підтв ерджується поясненнями арб ітражного керуючого Удовенк а Р.П. від 24.12.2010 року.

На виконання ухвали господ арського суду Сумської облас ті від 31.03.2011 року ліквідатором В АТ «Бурякорадгосп Низівськи й» отримано довідку БТІ щодо майна боржника. За даними КП « Сумське МБТІ» за ВАТ «Буряко радгосп Низівський» зареєст ровано наступне майно:

- житловий будинок, за а дресою смт. Низи, вул. Радгоспн а, б. 3;

- нежитлове приміщенн я, за адресою смт. Низи, вул. Вис торопська, б. 97.

Стосовно зазначеного вище майна ліквідатором проведен о переговори з головою Низів ської селищної ради. Отриман о інформацію, що зазначене ви ще майно було відчужене до пр изначення арбітражного керу ючого Закорко В.В. ліквідатор ом ВАТ «Бурякорадгосп Низівс ький», як пояснює ліквідатор .

- житловий будинок було прив атизовано;

- нежитлове приміщення нале жить «Агрофірмі «Низи».

Оскільки житловий будинок , за адресою: смт. Низи, вул. Радг оспна, б. 3, дійсно було привати зовано у відповідності до в имог чинного законодавства України, довідка КП «Сумськ е МБТІ», згідно якої зазначен ий будинок було зареєстрован о за ВАТ «Бурякорадгосп Низі вський», була видана помилко во.

Зважаючи на викладені обст авини КП «Сумське МБТІ» було видано нову довідку, згідно н ової довідки за ВАТ «Бурякор адгосп Низівський» зареєстр овано тільки наступне майно:

- нежитлове приміщення, за а дресою: смт. Низи, вул. Висторо пська, б. 97.

Керуючись інформацією, отр иманою ліквідатором ВАТ «Бур якорадгосп Низівський» від Н изівської селищної ради, лік відатором було направлено за пит №266/1 від 10.06.2011 року щодо надан ня документів, які підтвердж ують законність набуття прав а власності на майно ВАТ «Бур якорадгосп Низівський», а са ме: нежитлове приміщення за а дресою: смт. Низи, вул. Висторо пська, 97.

На запит ліквідатора ВАТ «Б урякорадгосп Низівський» ТО В «Агрофірма «Низи» надано н аступні документи:

- копія договору купівлі про дажу №127 від 01.06.2006 року;

- копія акту прийому - переда чі майна, що реалізується згі дно договору №127 від 10.06.2006 року.

Оскільки згідно умов Догов ору купівлі продажу №127 від 10.06.20 06 року (п.п. 2.2.) оплата за майно зд ійснюється з розстрочкою пла тежу на п' ять років - до 31 груд ня 2010 року. Згідно п.п. 4.1. у випадк у порушення своїх зобов'язан ь за Договором сторони несут ь відповідальність, визначен у цим Договором та чинним в Ук раїні законодавством. Згідно п.п. 4.3. Договору ТОВ «Агрофірма «Низи» за Договором несе нас тупну відповідальність: за п орушення терміну розрахунку , сплачує на користь ВАТ Буряк орадгосп Низівський» пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від простроченої суми за кожен день простроче ння. Проте за час здійснення л іквідатором ВАТ «Бурякорадг осп Низівський» Закорко В.В. с воїх обов'язків (з 19.03.2009 року) на р ахунок підприємства-банкрут а жодних грошових коштів від ТОВ «Агрофірма «Низи» не над ходило. Зважаючи на викладен е ліквідатором було направле но запит №286 від 22.06.2011 року ТОВ «А грофірма «Низи» щодо надання належних доказів виконання обов'язків ТОВ «Агрофірма «Н изи» за Договором, а саме, дока зів сплати вартості майна, що складає предмет Договору.

На запит ліквідатора ВАТ «Б урякорадгосп Низівський» ТО В «Агрофірма «Низи» надало в ідповідь №202 від 12.07.2011 року. Згідн о відповіді ТОВ «Агрофірма « Низи» ВАТ «Бурякорадгосп Низ івський» втратило право вимо ги за договором купівлі прод ажу №127 від 01.06.2006 року, оскільки а рбітражним керуючим Удовенк о Р.П. під час здійснення ним о бов'язків ліквідатора ВАТ «Б урякорадгосп Низівський» бу ло укладено договір відступл ення права вимоги на користь ФОП ОСОБА_2 №264 від 01.10.2007 року. Також в листі ТОВ «Агрофірма «Низи» зазначено, що на підст аві договору про відступленн я права вимоги №264 від 01.10.2007 року було відступлено право вимог и ВАТ «Бурякорадгосп Низівсь кий» за Договором купівлі-пр одажу №16 від 03.01.2006 року та Договором

купівлі-продажу нежитло вих приміщень, посвідченим приватним нотаріусом Сумськ ого районного нотаріального округу 31.08.2006р. та зареєстровано го у реєстратора за № 4624.

Відповідно до частини 1 стат ті 5 Закону провадження у спра вах про банкрутство регулюєт ься цим Законом, Господарськ им процесуальним кодексом та іншими законодавчими актами України.

Статтею 16 Закону України “П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців” передбачено, щ о з метою забезпечення орган ів державної влади та учасни ків цивільного обороту досто вірною інформацією про юриди чних осіб та фізичних осіб (пі дприємців) створюється Єдини й державний реєстр, який міст ить відомості щодо місцезнах одження юридичної особи, дат и та номеру записів про прове дення державної реєстрації ю ридичної особи, дату та номер у записів про внесення змін д о нього, дати видачі або зміни свідоцтва про державну реєс трацію, дані про установчі до кументи, дати та номери запис ів про внесення змін до них, пр о відсутність юридичної особ и за її місцезнаходженням, то що.

Відповідно до вимог статті 17 Закону України “Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц ів”, в Єдиному державному реє стрі містяться дані про пере бування юридичної особи в пр оцесі припинення, зокрема да та реєстрація рішення заснов ників (учасників) або уповнов ажених ними органів про прип инення юридичної особи, відо мості про комісію з припинен ня (ліквідатора, ліквідаційн у комісію, тощо).

Відповідно до вимог частин 1, 3 статті 18 вказаного Закону, я кщо відомості, які підлягают ь внесенню до Єдиного держав ного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вваж аються достовірними і можуть бути використані в спорі з тр етьою особою, доки до них не вн есено відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають вн есенню до Єдиного державного реєстру , не були до нього вне сені, вони не можуть бути вико ристані в спорі з третьою осо бою.

Згідно з частиною 1 статті 59 Г осподарського кодексу Украї ни припинення діяльності суб ' єкта господарювання здійс нюється шляхом його реоргані зації (злиття, приєднання, под ілу, перетворення) або ліквід ації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інши х осіб - засновників суб' єк та господарювання чи їх прав онаступників, а у випадках, пе редбачених цим кодексом, - за р ішенням суду.

Виходячи з вимог частини 2 с татті 34 Господарського проце суального кодексу України об ставини справи, які відповід но до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

Відповідно до Витягу з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців від 16.05.2011р. (а.с. 86, т. 3); ві д 05.12.2011р. (а.с. 93-95, т. 4) містить записи стосовно місцезнаходження В АТ «Бурякорадгосп Низівськи й», а саме: Сумська область, Су мський район, селище міськог о типу Низи, вул. Висторопська , будинок 97; Керівник юридично ї особи (голова ліквідаційно ї комісії) Удовенко Р.П.

Також вказана особа, яка має право вчиняти юридичні дії в ід імені юридичної особи без довіреності, у т.ч. підписуват и договори та представляти п ідприємство від імені юридич ної особи - Єременко М.І.

Таким чином боржник на час р озгляду звіту та ліквідаційн ого балансу не є відсутнім бо ржником, згідно записів ЄДР, о скільки запис «відсутній за місцезнаходженням» взагалі відсутній в Єдиному державн ому реєстрі.

Крім того боржник має майно ві активи вартістю 448396, 00 грн.

Так на вимогу суду ТОВ «Агро фірма «Низи» надало копії до говорів купівлі-продажу нежи тлових приміщень № 127 від 01.06.2006 р. ( а. с. 85, т. 4) згідно з яким покупе ць ТОВ «Агрофірма «Низи» при ймає у власність від продавц я ВАТ «Бурякорадгосп Низівсь кий» майно згідно додатку № 1 д о договору № 127 від 01.06.2006р. споруд и вартістю 301 321, 55 грн. Оплата за м айно згідно вказаного догово ру здійснюється з розстрочко ю платежу на 5 років до 31.12.2010р.

Відповідно до ст. 657 Цивільно го кодексу України договір к упівлі-продажу земельної діл янки, єдиного майнового комп лексу, житлового будинку (ква ртири) або іншого нерухомого майна укладається у письмов ій формі і підлягає нотаріал ьному посвідченню та державн ій реєстрації.

Згідно ч. 1 ст. 220 Цивільного ко дексу України у разі недодер жання сторонами вимог Закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нік чемним.

Отже на день розгляду справ и договір № 127 від 01.06.2006р. є нікчем ним, відповідно у боржника є в наявності майно.

Однак зважаючи на той факт щ о боржник не має ознак відсут ності, за приписами ст. 52 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом», має майнові активи, отже його майно в даному випадку не мож е бути реалізовано за спроще ною процедурою банкрутства, оскільки це може порушити як права самого божника так і кр едиторів.

Також у суду відсутні підст ави для переходу у справі про банкрутство ВАТ “Бурякорад госп Низівський” на загальну процедуру оскільки відповід но до ч. 6 ст. ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" за клопотан ням ліквідатора у разі виявл ення ним майна відсутнього б оржника, визнаного банкрутом , господарський суд може вине сти ухвалу про припинення пр оцедури ліквідації, передбач еної цією статтею, і переходу до загальних судових процед ур у справі про банкрутство.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", щод о боржника застосовуються та кі судові процедури банкр утства: розпорядження майно м, санація (відновлення плат оспроможності боржника), лік відація банкрута. Отже, у ви падку виявлення майна від сутнього боржника, визнано го банкрутом, господарськи й суд переходить до заг альної процедури банкрутст ва відповідно на стадію розп орядження майном боржника. П ерехід на стадію саме розпор ядження майном боржника обум овлений необхідністю форм ування повноцінного паси ву боржника шляхом виявле ння всіх кредиторів боржн ика через публікацію огол ошення в офіційному друкова ному органі, оскільки спроще на процедура банкрутства обм ежує участь у справі інших кр едиторів, крім тих, що були від омі ліквідатору. При переход і на стадію розпорядження ма йном боржника, господарський суд повинен з'ясувати наявн ість ознак неплатоспроможн ості боржника відповідно д о вимог ч. 3 ст. 6 Закону Украї ни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом».

Відповідно до п. 36 Постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни від 18.12.2009р. № 15 «Про судову п рактику в справах про банкру тство» визначено що законом не врегульовано подальшого п еребігу провадження у справі у випадках, коли у встановлен ому законодавством порядку виявлено безпідставність ви мог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було поруш ено справу про банкрутство б оржника, або коли порушено пр овадження у справі про банкр утство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборо на порушувати справи про бан крутство. У таких випадках су дам слід припиняти проваджен ня у справі на підставі пункт у 7 частини першої статті 40 Зак ону (за відсутності інших під став для такого припинення) т а пункту 1-1 частини першої ста тті 80 Господарського процесу ального кодексу України (за в ідсутністю предмету спору).

За вказаних обставин, керую чись ст. 40, Закону України «Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом», ст. 86 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд

У Х В А Л И В:

1. В затвердженні звіту та лі квідаційного балансу у справ і № 8/346-07 - відмовити.

2. Провадження у справі № 8/346-07 - припинити.

3.Ухвалу надіслати кредитор ам, боржнику, ліквідатору, арб ітражному керуючому Удовенк о Р.П., ТОВ «Агрофірма Низи», Го ловному управлінню юстиції у Сумській області Міністерст ва юстиції України.

СУДДЯ Л. А. КОСТЕНКО

Повний текст ухвали склад ено 06.12.2011р.

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19983759
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/346-07

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Постанова від 08.02.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні