Постанова
від 12.12.2011 по справі 13/420/09-11/206/10
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

12.12.2011

Постанова

Іменем України

06.12.2011 р. справа №1 3/420/09-11/206/10

Донецький апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Калантай М.В.

суддів Дучал Н.М.

Богатиря К.В.

за участю представників сторін:

прокурор: Пономарьов А.О.

від позивача: не з' явився

від відповідача 1:

від відповідача 2: Багмет С.В. - голова ліквід комісії

ОСОБА_1. - дов. від 25.10.11.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йні скарги

Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Запоріжжит лоінвестбуд" м. Запоріжжя

Товариства з обмеженою в ві дповідальністю "Армасс" с . Новослобідка

на рішення господарськог о суду Запорізької області

від 05.09.2011 року

у справі №13/420/09-11/206/10

за позовом: Регіонального відділенн я Фонду державного майна Укр аїни по Запорізькій області м. Запоріжжя

до відповідача 1: Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Запоріжжитл оінвестбуд" м. Запоріжжя

до відповідача 2: Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Армасс" с. Новослобідка

за участю прокурора Запорізької області м. Зап оріжжя

про зобов' язання повернути майно

У судовому засіданні з 22.1 1.2011 року по 06.12.2011 року була оголош ена перерва.

Рішенням господарсько го суду Запорізької області від 05.09.2011 року у справі №13/420/09-11/206/10 (суддя Гончаренко С.А.) задоволено позов Регіона льного відділення Фонду держ авного майна України по Запо різькій області до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Армасс" про зобов' язання повернути майно - об' єкт н езавершеного будівництва - житловий будинок по вул. Боча рова, буд. 34а у м. Вільнянську За порізької області за актом п рийому-передачі.

Відмовлено в задоволенні п озову до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Запорі жжитлоінвестбуд".

Не погоджуючись з рішенням господарського суду, відпов ідачі, Товариство з обмежено ю відповідальністю "Запоріжж итлоінвестбуд" м. Запоріжжя т а Товариство з обмеженою від повідальністю "Армасс" с. Нов ослобідка, звернулися з апел яційними скаргами про його с касування, оскільки вважают ь, що рішення прийняте з непов ним з' ясуванням обставин, я кі мають значення для справи , з невідповідністю висновкі в обставинам справи та з пору шенням норм матеріального і процесуального права.

Скаржники просять апеляці йну скаргу задовольнити та с касувати дане рішення у цій с праві.

Прокурор та позивач, Регіон альне відділення Фонду держа вного майна України по Запор ізькій області м. Запоріжжя, п роти апеляційних скарг запер ечують, вважають рішення зак онним та обґрунтованим, а том у таким, що не підлягає скасув анню. Просять залишити апеля ційні скарги без задоволення , а рішення господарського су ду - без змін.

Розглянувши матеріали спр ави, доводи заявників апеляц ійних скарг, вислухавши прок урора та представників сторі н, перевіривши повноту встан овлених судом обставин справ и та їх юридичну оцінку, судов а колегія встановила наступн е.

Позивач, Регіональне відді лення Фонду державного майна України по Запорізькій обла сті м. Запоріжжя, звернувся до господарського суду з позов ною заявою до відповідачів, Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Запоріжжитлоінв естбуд" та Товариства з обмеж еною відповідальністю "Арма сс", про зобов' язання поверн ути майно - об' єкт незаверш еного будівництва.

На підставі рішення зборів учасників ТОВ "Запоріжжитло інвестбуд" від 06.07.2004р. (протокол №2) Регіональне відділення Фо нду державного майна України по Запорізькій області прий нято до складу учасників тов ариства з внеском до статутн ого фонду ТОВ "Запоріжжитлоі нвестбуд" державного майна - об' єкта незавершеного буді вництва - житлового будинку , розташованого за адресою: За порізька область, м. Вільнянс ьк, вул. Бочарова, буд . 34.

Об' єкт передано до статут ного фонду ТОВ "Запоріжжитло інвестбуд" за актом прийманн я-передачі від 09.09.2004р.

У відповідності до пп. 3.1 Стат уту ТОВ "Запоріжжитлоінвестб уд" метою Товариства є одержа ння прибутку та використання його в інтересах Товариства , в тому числі, для завершення будівництва та введення в ек сплуатацію об' єкта незавер шеного будівництва - житлов ого будинку (з правом перепро філювання), розташованого за адресою: Запорізька область , м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 34 , протягом 2004-2008 років.

Пунктом 7.3 Статуту встановл ено, що недержавні учасники з абезпечують виконання будів ельно-монтажних робіт по об' єкту згідно проектно-коштори сної документації та фінансо вих надходжень та в строк до 31 .12.2008р. оформлюють документацію по завершенню будівництва ж итлового будинку і вводу йог о в експлуатацію.

Об' єкт незавершеного буд івництва було внесено до ста тутного воду ТОВ "Запоріжжит лоінвестбуд" в порядку ст. 6 За кону України "Про особливост і приватизації об' єктів нез авершеного будівництва".

Статтею 19 Закону України "Пр о особливості приватизації о б' єктів незавершеного буді вництва" та п.70 Державної прог рами приватизації на 2000-2002 роки встановлені обов' язкові ум ови приватизації об' єктів н езавершеного будівництва, зо крема:

- встановлення строку завер шення будівництва об' єкта н езавершеного будівництва;

- заборона відчуження об' є кта незавершеного будівницт ва та земельної ділянки, на як ій розташований цей об' єкт, до завершення будівництва т а введення об' єкта в експлу атацію.

У грудні 2008 року проведено об стеження об' єкта незаверше ного будівництва і встановле но, що обов' язкова умова при ватизації не виконана, об' є кт не введено в експлуатацію та не добудовано, про що, 02.12.2008 ро ку складено відповідний акт.

Наказом від 28.07.2009 року №297 РВ ФД МУ прийнято рішення про вихі д зі складу учасників ТОВ "Зап оріжжитлоінвестбуд".

Позивач листом від 05.08.2009 року №11-05-04410 повідомив першого відпо відача про свій вихід зі скла ду учасників.

Протоколом загальних збор ів учасників № 4 від 17.08.2009 року бу ло задоволено заяву РВ ФДМУ щ одо виходу зі складу учасник ів ТОВ "Запоріжжитлоінвестбу д" та відмовлено Відділенню в поверненні об' єкта незавер шеного будівництва - житлов ого будинку у м. Віль нянську, вул. Бочарова, 34.

28.05.2010 року між ТОВ "Запоріжжит лоінвестбуд" та ТОВ "Армасс" в особі директора ОСОБА_2. б уло укладено договір купівлі -продажу об' єкта незавершен ого будівництва, житлового б агатоповерхового будинку, ро зташованого за адресою: Запо різька область, Вільнянський район, м. Вільнянськ, вул. Боча рова, буд. 34.

До матеріалів справи сторо нами надано витяг з реєстру п рав власності на нерухоме ма йно, відповідно до якого, прав о власності на спірне майно з ареєстровано за ТОВ "Армасс", а підставою виникнення права власності вказано договір ор енди землі від 14.06.2010р.

Пунктом 5.3 Статуту ТОВ "Запор іжжитлоінвестбуд" передбаче но, що вкладом РВФДМУ по Запор ізькій області до статутного капіталу товариства є об' є кт незавершеного будівництв а - житловий будинок, ринков а вартість якого складає 12364гр н.

Пунктом 14.1 Статуту передбач ено, що державний учасник вих одить із Товариства після за вершення будівництва і введе ння в експлуатацію житлового будинку. В п.14.2 Статуту встанов лено, що при виході РВ ФДМУ зі складу учасників товариства об' єкт незавершеного будів ництва повертається до держа вної власності.

Як вбачається із матеріалі в справи спірний об' єкт є до будованим, на теперішній час існує об' єкт нерухомості - ж итловий багатоповерховий бу динок, загальною площею 10002,13 кв .м., що підтверджується Сертиф ікатом відповідності №ЗП000258, я кий виданий на підставі Акта готовності об' єкта до експ луатації від 04.04.2011 року.

Таким чином зазначене унем ожливлює витребування майн а в такому стані, а саме як об' єкта незавершеного будівниц тва - житлового будинку, роз ташованого за адресою: Запор ізька область, м. Вільнянськ, в ул. Бочарова, буд. 34, оскільки та кий об' єкт вже не існує.

Відповідно до п.3.3 Статуту пр едметом діяльності ТОВ "Запо ріжжитлоінвестбуд" визначен о, зокрема, добудова об' єкту незавершеного будівництва - житлового будинку, розташова ного за адресою: Запорізька о бласть, м. Вільнянськ, вул. Боч арова,34.

За приписами статті 54 Закон у України "Про господарські т овариства" при виході учасни ка з товариства з обмеженою в ідповідальністю йому виплач ується вартість частини майн а товариства, пропорційна йо го частці у статутному капіт алі. Виплата провадиться піс ля затвердження звіту за рік , в якому він вийшов з товарист ва, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад м оже бути повернуто повністю або частково в натуральній ф ормі.

У відповідності до статті 14 8 Цивільного кодексу України учасник товариства з обмеже ною відповідальністю має пра во вийти з товариства, повідо мивши товариство про свій ви хід не пізніше ніж за три міся ці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Учасник, який виходить із то вариства з обмеженою відпові дальністю, має право одержат и вартість частини майна, про порційну його частці у стату тному капіталі товариства.

За домовленістю між учасни ком та товариством виплата в артості частини майна товари ства може бути замінена пере данням майна в натурі.

Якщо вклад до статутного ка піталу був здійснений шляхом передання права користуванн я майном, відповідне майно по вертається учасникові без ви плати винагороди.

Порядок і спосіб визначенн я вартості частини майна, що п ропорційна частці учасника у статутному капіталі, а також порядок і строки її виплати в становлюються статутом і зак оном.

Наявними в матеріалах спра ви доказами підтверджується те, що майно, яке згідно зі Ста тутом першого відповідача, б уло вкладом РВФДМУ до статут ного капіталу товариства, в т ому виді, в якому вносилось, вж е не існує.

Крім того з наявних в матері алах справи доказів вбачаєть ся, що ТОВ "Запоріжжитлоінвес тбуд" згоди на повернення вкл аду РВФДМУ по Запорізькій об ласті в натуральній формі не надало.

У відповідності до приписі в статті 228 Цивільного кодексу України правочин вважається таким, що порушує публічний п орядок, якщо він був спрямова ний на порушення конституцій них прав і свобод людини і гро мадянина, знищення, пошкодже ння майна фізичної або юриди чної особи, держави, Автономн ої Республіки Крим, територі альної громади, незаконне за володіння ним. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним.

На думку судової колегії є п ередчасним висновок суду пер шої інстанції про те, що уклад ений між відповідачами догов ір купівлі-продажу спірного об' єкту суперечить ч.1 ст.203 ЦК України, так як порушує публі чний порядок (незаконне заво лодіння майном держави) і від повідно до ст.228 ЦК України є ні кчемними, оскільки матеріали справи не містять доказів то го, що другий відповідач мав н а меті незаконно заволодіти майном держави шляхом уклада ння договору купівлі-продажу спірного майна. Крім того, до матеріалів справі не додано доказів визнання у встановл еному чинним законодавством порядку цього договору неді йсним.

З огляду на викладене, вимо ги позивача є недоведеними т а безпідставними, тому суд пе ршої інстанції дійшов помилк ового висновку про задоволен ня позову в частині зобов' я зання другого відповідача по вернути майно.

Враховуючи зазначене, судо ва колегія вважає рішення мі сцевого господарського суду таким, що не відповідає вимог ам чинного законодавства та фактичним обставинам справи , а мотиви, з яких подані апеля ційні скарги, є підставою для його скасування, тому суд апе ляційної інстанції приймає н ове рішення про відмову в зад оволенні позову.

Керуючись ст. 68, 93, 101, 102, 103, 104, 105 Госп одарського процесуального к одексу України, судова колег ія Донецького апеляційного г осподарського суду, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційні скарги Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Запоріжжитлоінвестб уд" м. Запоріжжя та Товариства з обмеженою в відповідальні стю "Армасс" с. Новослобідка н а рішення господарського су ду Запорізької області від 05.0 9.2011 року у справі №13/420/09-11/206/10 - зад овольнити частково.

Рішення господарського су ду Запорізької області від 05.0 9.2011 року у справі №13/420/09-11/206/10 - скас увати частково.

У задоволенні позову в част ині зобов' язання Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "АРМАСС" с. Новослобідка пов ернути Регіональному відділ енню Фонду державного майна України по Запорізькій облас ті м. Запоріжжя майно - об' є кт незавершеного будівництв а - житловий будинок по вул. Б очарова, буд. 34а у м. Вільнянськ у Запорізької області за акт ом прийому-передачі - відмови ти.

В іншій частині рішення зал ишити без змін.

Скасувати заходи до забезп ечення позову.

Стягнути з Регіонального в ідділення Фонду державного м айна України по Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, вул. Пе ремоги, 50, код ЄДРПОУ 20495280) на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Запоріжжит лоінвестбуд" (69096, м. Запоріжжя, вул.Бородинська,14, код ЄДРПОУ 32814553) (фактична адреса: 69076, м. Запор іжжя, вул. Лахтинська,13-а) витра ти по сплаті державного мита в сумі 42,50грн.

Стягнути з Регіонального в ідділення Фонду державного м айна України по Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, вул. Пе ремоги, 50, код ЄДРПОУ 20495280) на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Армасс" (70423, З апорізька область, Запорізьк ий район, с. Новослобідка, вул. Леніна,15-а, код ЄДРПОУ 20500236) витра ти по сплаті державного мита в сумі 42,50грн.

Господарському суду запор ізької області видати накази .

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття. Пост анова апеляційної інстанції може бути оскаржена до Вищог о господарського суду Україн и у встановленому законодавс твом порядку.

Повний текст постанови під писаний 09.12.11.

Головуючий М.В.Калантай

Суддя К.В.Богатир

Суддя Н.М.Дучал

Надруковано 10при м.:

1 прим. - у справ у;

2 прим. - прокурор у;

3 прим. - сторонам у справі;

1 прим. - ГСЗО;

3 прим. - ДАГС.

Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19985115
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/420/09-11/206/10

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Постанова від 12.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні