Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а-1870/6914/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2011 р. Справа № 2a-1870/6914/11

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Соколо в В.М.

за участю секретаря судов ого засідання - Єреп Ю.В.,

представника позивача - Б іловол О.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Суми адміністрати вну справу за позовом відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України в м. Ромни до де ржавного підприємства "Ромен ський ветеринарно-санітарн ий завод" про стягнення забор гованості,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и в м. Ромни (далі - позивач) зв ернулося до суду з позовом, в я кому просить стягнути з держ авного підприємства "Роменсь кий ветеринарно-санітарний з авод" (далі - відповідач) забо ргованість зі сплати страхов их внесків у розмірі 174,45 грн. Св ої вимоги мотивує тим, що згід но звіту щодо сплати заборго ваності зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України за 1 квартал 2011 року несплачена заборгованість становить 174,4 5 грн. Тому просить суд стягнут и з відповідача вказану суму заборгованості.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала в повному обся зі, просила позов задовольни ти з наведених у позовній зая ві підстав.

Представник відповідача, н алежним чином повідомлений п ро дату, час і місце розгляду с прави (а.с.12,17), у судове засіданн я повторно не з' явився, всуп ереч вимог ч.2 ст.40 КАС України п ро причини неявки суд не пові домив, заперечень стосовно п озовних вимог не надсилав.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, проаналі зувавши докази у їх сукупнос ті, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач зареєс трований як юридична особа, в зятий на облік як платник стр ахових внесків, що вбачаєтьс я зі змісту позовної заяви, ко пії довідки з ЄДРПОУ (а.с.7) та ко пії свідоцтва про державну р еєстрацію юридичної особи Се рії А01 № 521043 (а.с.8).

Згідно з поданого до позива ча звіту щодо сплати заборго ваності зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України за 1 квартал 2011 року, відповіда чем самостійно був розрахова ний залишок заборгованості с трахових внесків до Фонду на кінець звітного кварталу в с умі 174,45 грн. (а.с.4).

Надаючи правову оцінку від носинам, що виникли між сторо нами, суд виходить з наступно го.

Вирішуючи питання щодо зас тосування нормативно-правов ого акта при вирішенні спірн их відносин, суд виходить з то го, що відповідно до абз. 5 ч. 7 ро зділу VIІІ "Прикінцеві та перех ідні положення" Закону Украї ни "Про збір та облік єдиного в неску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння" від 08.07.2010 № 2464-VI стягнення заб оргованості із сплати страхо вих внесків за діючими видам и загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння та сум штрафних санкцій, н арахованих та/або не сплачен их у період до 1 січня 2011 р., в том у числі, страхових внесків, ст рок сплати яких на 1 січня 2011 р. н е настав, здійснюється фонда ми загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання відповідно до законодав ства, що діяло на момент виник нення такої заборгованості а бо застосування штрафних сан кцій. Погашення заборгованос ті з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати є диного внеску, забороняється .

Крім того, пунктом 2.1 Постано ви правління Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни від 30 листопада 2010 р. № 31 заре єстрованою в Міністерстві юс тиції України 17 грудня 2010 р. за № 1286/18581 "Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сп лати страхових внесків до Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України" передбачено , що стягнення заборгованост і зі сплати страхових внескі в за загальнообов'язковим де ржавним соціальним страхува нням від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань, сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених до 1 січня 2011 р., в тому ч ислі страхових внесків, стро к сплати яких на 1 січня 2011 р. не н астав, і контроль за правильн істю нарахування, своєчасніс тю сплати страхових внесків, застосування фінансових сан кцій на період до повного стя гнення заборгованості зі спл ати страхових внесків до Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України та надання ст рахувальниками за підсумкам и 2010 року розрахункової відом ості про нарахування і перер ахування страхових внесків т а витрачання коштів Фонду і в ідомості розподілу чисельно сті працівників, річного фак тичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за в идами економічної діяльност і здійснюється відповідно до Інструкції про порядок пере рахування, обліку та витрача ння страхових коштів Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України, затвердженої пос тановою правління Фонду від 12.07.2007 № 36, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 01.08.2007 з а № 867/14134 (далі - Інструкція).

Так, відповідно до Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності" в ід 23.09.1999 № 1105 (далі - Закон) страхув ання від нещасних випадків є самостійним видом загальноо бов'язкового соціального стр ахування, за допомогою якого здійснюється соціальний зах ист, охорона життя і здоров'я г ромадян у процесі їх трудово ї діяльності.

Відповідач в силу положень ст.ст. 6, 7 Закону є страхувальни ком, тому на підставі ст. 45 цьог о Закону відповідач зобов'яз аний своєчасно та повністю н араховувати і сплачувати в у становленому порядку страхо ві внески до Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни.

Згідно пункту 4.12 Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодав цями у день одержання коштів на оплату праці в установах б анків. Підприємства, які здій снюють виплату заробітної пл ати на поточні рахунки фізич них осіб в установах банків, с плачують страхові внески до Фонду в день перерахування к оштів на особові рахунки. У ра зі виплати заробітної плати за першу половину місяця стр ахувальник одночасно з одерж анням зазначених сум сплачує страхові внески, нараховані на суму цих виплат. При провед енні оплати праці з готівков ої виручки чи в натуральній ф ормі платники страхових внес ків не пізніше наступного дн я після здійснення виплат по дають до установи банку плат іжне доручення на перерахува ння страхових внесків до Фон ду.

Відповідно до пункту 5.1 Інст рукції не внесені страхуваль ником у встановлений строк с трахові внески вважаються не доїмкою і стягуються у поряд ку, передбаченому законодавс твом, з нарахуванням пені.

Так, в судовому засіданні вс тановлено, що заборгованість зі сплати страхових внесків на день розгляду справи відп овідачем не сплачена у встан овлені законодавством строк и, що підтверджується поясне ннями представника позивача .

Таким чином, з державного пі дприємства "Роменський ветер инарно-санітарний завод" нео бхідно стягнути на користь п озивача заборгованість зі сп лати страхових внесків у роз мірі 174,45 грн.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м. Р омни до державного підприємс тва "Роменський ветеринарно -санітарний завод" про стягне ння заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 174,45 г рн. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з державного підп риємства "Роменський ветерин арно-санітарний завод" (с. Овла ші, Роменський район, Сумська область, ідентифікаційний к од 00688999) на користь відділення в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України в м. Ромни (б-р Шевченк а, 65, м. Ромни, Сумська область, р ахунок № 37179001000313 в ГУ ДКУ у Сумськ ій області, МФО 837013, ідентифіка ційний код 24016460) заборгованіст ь по сплаті страхових внескі в у сумі 174,45 грн. (сто сімдесят ч отири грн. 45 коп.).

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання ко пії повного тексту постанови .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

Повний текс постанови с кладено 07.11.2011 року.

З оригіналом згідн о

Суддя В.М. Соколов

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19993498
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/6914/11

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні