Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а-1870/6914/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2011 р. Справа № 2a-1870/6914/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколов В.М.

за участю секретаря судового засідання - Єреп Ю.В.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ромни до державного підприємства "Роменський ветеринарно-санітарний завод" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ромни (далі -позивач) звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з державного підприємства "Роменський ветеринарно-санітарний завод" (далі - відповідач) заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 174,45 грн. Свої вимоги мотивує тим, що згідно звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 1 квартал 2011 року несплачена заборгованість становить 174,45 грн. Тому просить суд стягнути з відповідача вказану суму заборгованості.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила позов задовольнити з наведених у позовній заяві підстав.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи (а.с.12,17), у судове засідання повторно не з'явився, всупереч вимог ч.2 ст.40 КАС України про причини неявки суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач зареєстрований як юридична особа, взятий на облік як платник страхових внесків, що вбачається зі змісту позовної заяви, копії довідки з ЄДРПОУ (а.с.7) та копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Серії А01 № 521043 (а.с.8).

Згідно з поданого до позивача звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 1 квартал 2011 року, відповідачем самостійно був розрахований залишок заборгованості страхових внесків до Фонду на кінець звітного кварталу в сумі 174,45 грн. (а.с.4).

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Вирішуючи питання щодо застосування нормативно-правового акта при вирішенні спірних відносин, суд виходить з того, що відповідно до абз. 5 ч. 7 розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 р., в тому числі, страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 р. не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Крім того, пунктом 2.1 Постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30 листопада 2010 р. № 31 зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2010 р. за № 1286/18581 "Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України" передбачено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 р., в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 р. не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюється відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 за № 867/14134 (далі - Інструкція).

Так, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 № 1105 (далі - Закон) страхування від нещасних випадків є самостійним видом загальнообов'язкового соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя і здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Відповідач в силу положень ст.ст. 6, 7 Закону є страхувальником, тому на підставі ст. 45 цього Закону відповідач зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Згідно пункту 4.12 Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. У разі виплати заробітної плати за першу половину місяця страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум сплачує страхові внески, нараховані на суму цих виплат. При проведенні оплати праці з готівкової виручки чи в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду.

Відповідно до пункту 5.1 Інструкції не внесені страхувальником у встановлений строк страхові внески вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені.

Так, в судовому засіданні встановлено, що заборгованість зі сплати страхових внесків на день розгляду справи відповідачем не сплачена у встановлені законодавством строки, що підтверджується поясненнями представника позивача.

Таким чином, з державного підприємства "Роменський ветеринарно-санітарний завод" необхідно стягнути на користь позивача заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 174,45 грн.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ромни до державного підприємства "Роменський ветеринарно-санітарний завод" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 174,45 грн. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з державного підприємства "Роменський ветеринарно-санітарний завод" (с. Овлаші, Роменський район, Сумська область, ідентифікаційний код 00688999) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ромни (б-р Шевченка, 65, м. Ромни, Сумська область, рахунок № 37179001000313 в ГУ ДКУ у Сумській області, МФО 837013, ідентифікаційний код 24016460) заборгованість по сплаті страхових внесків у сумі 174,45 грн. (сто сімдесят чотири грн. 45 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

Повний текс постанови складено 07.11.2011 року.

З оригіналом згідно

Суддя В.М. Соколов

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50189267
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/6914/11

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні