Рішення
від 02.12.2011 по справі 21/5005/13219/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

29.11.11р. Справа № 21/5005/13219/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю фірми "Аркадія", м. Дніпропет ровськ

до Дніпропетровської м іської ради, м. Дніпропетровс ьк

про припинення права ко мунальної власності на част ку у спільному нежитловому п риміщенні загальною площею 1 25,6 кв.м. та визнання права прива тної власності

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідан ня Булана Ю.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1., д ов. б/н від 03.10.2011р.

відповідача: ОСОБА_2., до віреність № 7/11-138 від 07.02.11р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду з позовом д о Дніпропетровської місько ї ради у якому просить:

- припинити право власност і територіальної громади м.Д ніпропетровська в особі Дніп ропетровської міської ради н а частки у спільній часткові й власності на нежитлове при міщення №1 у підвалі, поз. 1-5, заг альною площею 113,6 кв.м., у розмір і 37/100, що відповідає 42 кв.м., а тако ж у спільній частковій власн ості на нежитлове приміщення №1 на першому поверсі, загальн ою площею 125,6 кв.м., в розмірі 55/100, щ о відповідає 69,1 кв.м., в житлово му будинку літ.А-2. по вул. Сєров а, 8 у м. Дніпропетровську, на у мовах компенсації Товариств ом з обмеженою відповідальні стю фірма «Аркадія»вартості цих часток Дніпропетровські й міській раді;

- визнати за Товариством з о бмеженою відповідальністю ф ірма «Аркадія»право власнос ті на нежитлове приміщення № 1 в цілому поз. 1-5 у підвалі зага льною площею 113,6 кв.м. та нежитл ове приміщення №1 в цілому по з. 1-3 на першому поверсі загаль ною площею 125,6 кв.м., що розташов ані в житловому будинку літ.А -2 по вул. Сєрова, 8 у м. Дніпропе тровську.

Свої вимоги обґрунтовує т им, що спірні нежитлові примі щення по вул.Сєрова 8 у м. Дніпр опетровську є спільною власн істю позивача та відповідача : приміщення під №1, поз. 1-5, у підв алі загальною площею 113,6 кв.м., у співвідношенні 63 % до 37 %, а примі щення під №1, поз. 1-3, на першому п оверсі загальною площею 125,6 кв .м., у співвідношенні 45 % до 55 %. вка зані приміщення є неподільни ми, а відповідач (другий співв ласник, не вживає ніяких захо дів по утриманню належної йо му частини майна у придатном у до експлуатації стану. Оскі льки частку позивача не можн а виділити в натурі, а спільне володіння і користування ма йном є неможливим, позивач пр осить на підставі ст. 365 ЦК Укра їни припинити право власност і відповідача на частку у спі льному майні на умовах її ком пенсації.

Відповідач представника в судове засідання направив, м отивований відзив на позовну заяву подав, уповноважений п редставник, який був присутн ій в судових засіданнях прот и позову заперечував з підст ав недоведеності Позивачем і снування обставин, які згідн о з положеннями ст. 365 ЦК Україн и, можуть бути підставою для п рипинення за рішення суду пр ава на частку у спільному май ні.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу представниками стор ін не заявлялось.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні 29.11.11р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників позивача та відпо відача, оцінивши докази в їх с укупності, господарський суд , -

ВСТАНОВИВ:

30.10.2007 року між Товариством з обмеженою відповідальніст ю „Аркадія” (далі - позивач) т а Спілкою жінок Дніпропетров ська та Дніпропетровської об ласті укладено договір міни, згідно з яким у власність ТОВ фірма «Аркадія»перейшло 45/100 ч астин нежитлового приміщенн я №1 поз. 1-3, загальною площею 125,6 к в.м., розташованого по вул. Сєр ова, 8 у м. Дніпропетровську в ж итловому будинку літ.А-2 на пер шому поверсі, що відповідає 56, 5 кв.м.

Відповідно до рішення госп одарського суду Дніпропетро вської області від 15.05.2007 р. та ух вали господарського суду Дні пропетровської області від 2 2.06.2007р. у справі № 10/116-07(39/427) ТОВ фірма «Аркадія»визнано співвласн иком нежитлового приміщенн я №1, поз. 1-5, загальною площею 113,6 к в.м., розташованого у підвалі з а адресою: м. Дніпропетровськ , вул. Сєрова, 8, із часткою у спі льній частковій власності в розмірі 63/100. Таким чином, частк а ТОВ фірма «Аркадія»у праві власності на вказане приміщ ення становить 63%.

На час звернення позивача з даним позовом решта у праві с пільної часткової власності на вищевказані нежитлове пр иміщення №1 на першому поверс і, поз. 1-3, із часткою в розмірі 55/ 100, та нежитлове приміщення №1 у підвалі, поз. 1-5, в розмірі 37/100, п о вул. Сєрова, 8 у м. Дніпропетр овську в житловому будинку л іт.А-2, належать до комунальної власності територіальної гр омади міста Дніпропетровськ а, уповноваженим розпорядник ом якої є Дніпропетровська м іська рада (відповідач). Даний факт підтверджується відпов іддю Департаменту корпорати вних прав та правового забез печення Дніпропетровської м іської ради №1 від 02.08.2011р. При цьо му, реєстрація права комунал ьної власності у вказаних не житлових приміщеннях в КП «Д ніпропетровське міжміське б юро технічної інвентаризаці ї»Дніпропетровської обласн ої ради відсутня.

Відповідач у відзиві на поз ов проти задоволення вимог п озивача заперечив з тих підс тав, що рішення щодо відчужен ня спірного майна повинно пр ийматися виключно Дніпропе тровською міською радою на п ленарних засіданнях.

Згідно з ст. 356 ЦК України вла сність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спіл ьною частковою власністю. Су б' єктами права спільної час ткової власності можуть бути фізичні особи, юридичні особ и, держава, територіальні гро мади.

Отже, зазначені приміщення №1 на першому поверсі, поз. 1-3, та приміщення №1 у підвалі, поз. 1-5 , по вул. Сєрова, 8 у м. Дніпропет ровську в житловому будинку літ.А-2, перебувають у спільній частковій власності позивач а та відповідача. При цьому, да ні нежитлові приміщення не р озділені в натурі між співвл асниками, щодо них не встанов лений порядок користування.

Згідно з висновками щодо те хнічної можливості виділу в натурі частки з об' єкта нер ухомого майна №827 та 828 від 06 липн я 2011 р., що надані спеціалістами КП «Дніпропетровське міжмі ське бюро технічної інвентар изації»Дніпропетровської о бласної ради, (а.с.68, 114), за техніч ними показниками 45/100 частин не житлового приміщення №1, поз. 1-3, на першому поверсі та 63/100 час тин нежитлового приміщення № 1, поз. 1-5, в підвалі, розташовани х в житловому будинку літ.А-2 п о вул. Сєрова, 8, що належать поз ивачу, не є відокремлені, не ма ють окремого виходу і не можу ть бути виділені або поділен і між співвласниками в натур і (а.с.68, 114).

За приписами ч.2 ст.183 ЦК Украї ни річ, яку не можна поділити б ез втрати її цільового призн ачення, є неподільною.

Оскільки за своєю специфік ою, частки відповідача та поз ивача у власності на нежитло ві приміщення поз. 1-3 на першо му поверсі та поз. 1-5 у підвалі житлового будинку літ.А-2 по ву л. Сєрова, 8 у м. Дніпропетровсь ку, не є ізольованими і є части нами загального приміщення, вони не можуть використовува тися самостійно, без шкоди дл я їхнього господарського при значення. Згідно з технічним и паспортами, наданими позив ачем до матеріалів справи, сп ірні приміщення можливо вико ристовувати за цільовим приз наченням лише в цілому.

Таким чином, зазначені обс тавини свідчать про неможлив ість спільного володіння та використання зазначеного об ' єкта позивачем та відповід ачем.

Відповідно до ст. 365 Цивільно го кодексу України право осо би на частку у спільному майн і може бути припинене за ріше нням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

1) частка є незначною і не мож е бути виділена в натурі;

2) річ є неподільною;

3) спільне володіння і корис тування майном є неможливим;

4) таке припинення не завдас ть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

Суд постановляє рішення пр о припинення права особи на ч астку у спільному майні за ум ови попереднього внесення по зивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

Крім того, позивач зазначив , що спірні приміщення потреб ують капітального ремонту дл я збереження цілісності житл ового будинку.

Вказане підтверджується З вітами про оцінку вартості с пірних приміщень, відповідно до яких стан будинку взагалі характеризується як „ветхи й”, стан несущих конструктив них елементів аварійний, нен есущих - дуже ветхе, стан спі рних приміщень: кімнати та ко ридору - характеризуються як задовільні із фізичним знос ом - 30%, друга кімната - незад овільне, фізичний знос - 60%, пі двальне приміщення - незадо вільне, фізичний знос -60% (а.с. 36, 100 ).

Тобто, з даних звітів можна зробити висновок, що для збер еження цілісності всього буд инку, в якому розташовані так ож і жилі квартири, необ хідно проведення капітально го ремонту як у приміщеннях п ершого поверху так і у підвал ьному приміщенні.

Відповідач в ході судового розгляду справи пояснив, що п риміщення ним не використову ються у зв'язку з відсутністю фінансування. та доходів від них не отримує, тому суд вважа є, що у разі припинення права в ласності відповідача на част ку у спірному майн, це не завда сть істотної шкоди його інте ресам. Крім цього, оскільки пр иміщення є нежилими, тому пра ва інших осіб також не будуть порушені.

Позивач зазначив, що він має можливості та намір відремо нтувати зазначені приміщенн я для запобігання руйнування всієї будівлі.

Крім того, необхідно відзна чити що частка відповідача в нежитловому приміщенні № 1 у підвалі, поз. 1-5, в житлов ому будинку літ.А-2 по вул. Сєро ва, 8 у м. Дніпропетровську скл адає 37 %, що в порівнянні з част кою позивача 63 % є незначною і н е може бути виділена в натурі , що відповідно до приписів с т. 365 ЦК України також є підстав ою для припинення права на ча стку у спільному майні.

У судовому засіданні 29.11.11р. пр едставник Дніпропетровсько ї міської ради підтвердив от римання ним вищезазначених З вітів про оцінку вартості не житлового приміщення за адре сою м. Дніпропетровськ, вул.. С єрова,8 (а.с.29-61, 93-113) та пояснив суду , що не заперечує проти варто сті спірних приміщень, визна чених у цих Звітах.

Відповідно до висновків пр о незалежну оцінку нежитлови х приміщень, що розташовані у житловому будинку літ.А-2 по в ул. Сєрова, 8 в м. Дніпропетровс ьк, складених ПП «Компанія Д елконс»16.09.11р., ринкова вартіст ь частки відповідача в розмі рі 55/100 (що відповідає 69,1 кв.м.) у не житловому приміщенні №1 поз. 1- 3, загальною площею 125,6 кв.м., скла дає 244 465,00 грн., а ринкова вартіст ь частки у розмірі 37/100 (що відпо відає 71,6 кв.м.) у нежитловому пр иміщенні №1 поз. 1-5 у підвалі, за гальною площею 113,6 кв.м., склада є 35 884,00 грн.

Таким чином, загальна ринко ва вартість часток, що належа ть Дніпропетровській міські й раді у праві спільної власн ості на нежитлові приміщення №1 на першому поверсі поз. 1-3, за гальною площею 125,6 кв.м., та №1 поз . 1-5 у підвалі, загальною площею 113,6 кв.м., що розташовані у житло вому будинку літ.А-2 по вул. Сєр ова, 8 в м. Дніпропетровськ, дор івнює 280 349,00 грн.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо доведен ості тих обставин, що:

- спірні приміщення по вул. Сєрова, 8 у м Дніпропетров ську, є неподільними без втра ти їх цільового призначення;

- спільне володіння і к ористування майном є неможли вим, оскільки Дніпропетровсь кою міською радою не вживаєт ься ніяких заходів по утрима нню і належному використанню спірного майна;

- не надано доказів мож ливості утримання належної в ідповідачу частини самостій но;

- таке припинення не за вдасть істотної шкоди інтере сам відповідача, оскільки ві н протягом тривалого періоду не утримує спірне майно в нал ежному стані та в якості відш кодування вартості часток у праві спільної часткової вла сності відповідач отримає гр ошову компенсацію в розмірі дійсної ринкової вартості за значених часток, що визначен а згідно з висновками про нез алежну оцінку нежитлових при міщень.

Зважаючи на встановлені су дом обставини, враховуючи ст ан приміщень, а також те, що пр ипинення права відповідача н а частки у спірному майні не з авдасть істотної шкоди його інтересам, оскільки на відшк одування вартості часток у п раві спільної часткової влас ності відповідач отримає гро шову компенсацію в розмірі д ійсної ринкової вартості заз начених часток, що визначена згідно з висновками про неза лежну оцінку нежитлових прим іщень, складеними ПП «Компан ія Делконс»від 16.09.11р., яка стано вить 280 349,00 грн., та внесена по зивачем на депозитний рахуно к суду згідно платіжних дору чень № 1 та №2 від 24.11.2011р. (т. 1 а.с. 127-128), позовні вимоги підлягают ь задоволенню в повному обся зі.

Враховуючи положення ч. 2 ст . 49 ГПК України, а також приймаю чи до уваги те, що причиною вин икнення даного спору не є неп равомірніі дії Дніпропетров ської міської ради, господар ський суд вважає за необхідн е судові витрати у справі пок ласти на Позивача, незалежно від результатів вирішення с пору.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 4, 32, 33, 42, 43, 44, 49, 82-85, 87 ГПК У країни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Припинити право власності Дніпропетровської міської р ади на частку у розмірі 55/100, що в ідповідає 69,1 кв.м., у спільній ч астковій власності на нежитл ове приміщення №1, загальною п лощею 125,6 кв.м., розташоване на п ершому поверсі в житловому б удинку літ.А-2 по вул. Сєрова, 8 у м. Дніпропетровську.

Припинити право власності Дніпропетровської міської р ади на частку у розмірі 37/100, що в ідповідає 42 кв.м., у спільній ча стковій власності на нежитло ве приміщення №1, поз. 1-5, у підва лі, загальною площею 113,6 кв.м., ро зташоване в житловому будинк у літ.А-2. по вул. Сєрова, 8 у м. Дні пропетровську.

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю фі рма «Аркадія»(49107, м. Дніпропетр овськ, бульвар Зоряний, буд.1А, код ЄДРПОУ 25013084) право власнос ті на нежитлове приміщення в цілому №1 у підвалі, поз. 1-5, зага льною площею 113,6 кв.м., та нежитл ове приміщення в цілому №1 на п ершому поверсі, поз. 1-3, загальн ою площею 125,6 кв.м., що розташова ні в житловому будинку літ.А-2 по вул. Сєрова, 8 у м. Дніпропетр овську.

Перерахувати з депозитног о рахунку господарського суд у Дніпропетровської області (рахунок 37311002006731 в ГУДКУ у Д ніпропетровській області, М ФО 805012) на користь Дніпропетро вської міської ради в особі Д епартаменту корпоративних п рав та правового забезпеченн я Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ, пр. К арла Маркса, 75, р/с 37186500900003 в ГУДКУ в Дніпропетро вській області, МФО 805012, код ЄДР ПОУ 37454258) компенсацію вартості часток в нерухомому майн і: вартість 37/100 нежитлового при міщення №1 поз. 1-5 у підвалі та в артість 55/100 нежитлового примі щення №1 поз. 1-5 на першому поверсі, що розташовані в жит ловому будинку літ.А-2 по вул. С єрова, 8 у м. Дніпропетровську , у загальній сумі 280 349,00 (д вісті вісімдесят тисяч трист а сорок дев' ять гривень) грн ., видати наказ.

Судові витрати покласти на позивача.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційної скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України,

- 02.12.2011р.

Дата ухвалення рішення02.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19995926
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення права ко мунальної власності на част ку у спільному нежитловому п риміщенні загальною площею 1 25,6 кв.м. та визнання права прива тної власності

Судовий реєстр по справі —21/5005/13219/2011

Ухвала від 03.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Постанова від 23.01.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Тетяна Геннадіївна

Рішення від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні