Постанова
від 19.12.2011 по справі 23/5009/7579/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

ПОСТАНОВА

Іменем України

19.12.11 Справа 23/5009/7579/11

За заявою боржника - Товариства з обмеженою відпо відальністю «Торгівельний б удинок «Лінкольн»(69057, м. Запорі жжя, вул. Перемоги, 129-а, ідентиф ікаційний код юридичної особ и 31806363; адреса для листування : 69050, м. Запоріжжя, а/с 7703),

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

за участю:

представника боржника - Владикіна І.В. (протокол загал ьних зборів №1/2011 від 19.05.2011р.);

представника ДПІ у Орджоні кідзевському районі м. Запор іжжя: ОСОБА_1 (довіреність №15506/10-014 від 31.10.11).

Розглядається заява борж ника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівел ьний будинок «Лінкольн»(далі - ТОВ «ТБ «Лінкольн») про виз нання боржника, що ліквідуєт ься власником, банкрутом в по рядку ст. 51 Закону України «Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом».

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 01.1 2.2011 р. заяву боржника було прий нято до розгляду, порушено пр овадження у справі про банкр утство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторі в, засідання суду призначено на 12.12.2011 р. В судовому засіданні 12.12.2011 р. оголошено перерву до 19.12.2 011 р.

Повноважний представник б оржника в судовому засіданні підтримав доводи заяви про п орушення провадження у справ і про банкрутство, просить ви знати боржника, що ліквідуєт ься власником, банкрутом, оск ільки боржник неспроможний з адовольнити вимоги кредитор ів за недостатністю майна.

Дослідивши подані докумен ти, вислухавши доводи предст авника боржника, господарськ ий суд

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі пр о банкрутство ТОВ «ТБ «Лінко льн»порушено за заявою боржн ика, з врахуванням приписів с татті 51 Закону України «Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом»(далі - Закон про банкрутство).

Відповідно до вимог статті 51 Закону про банкрутство, якщ о вартості майна боржника - юр идичної особи, щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредиторів, така юрид ична особа ліквідується в по рядку, передбаченому цим Зак оном. У разі виявлення зазнач ених обставин ліквідатор (лі квідаційна комісія) зобов'яз ані звернутися в господарськ ий суд із заявою про порушенн я справи про банкрутство так ої юридичної особи.

Відповідне правило передб ачено ч. 3 ст. 110 Цивільного коде ксу України, яка містить зага льні положення про ліквідаці ю юридичної особи.

Особлива процедура, що пере дбачена ст. 51 Закону про банкр утство (банкрутство боржника , що ліквідується власником), в ипливає з процедури ліквідац ії юридичної особи за рішенн ям її учасників (власників) аб о органу, уповноваженого на ц е установчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення і з заявою про порушення прова дження у справі про банкрутс тво боржника в порядку ст. 51 За кону про банкрутство є дотри мання вимог цивільного та го сподарського законодавства щодо ліквідації юридичної о соби за рішенням її учасникі в (власників) або уповноважен ого на це органу.

Такі передумови полягають у наступному.

Відповідно до вимог частин 1, 4 статті 105 Цивільного кодекс у України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийн яв рішення про припинення юр идичної особи, зобов'язані не гайно письмово повідомити пр о це орган, що здійснює держав ну реєстрацію, який вносить д о єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі пр ипинення. Комісія з припинен ня юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби та про порядок і строк зая влення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня пу блікації повідомлення про пр ипинення юридичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України ю ридична особа ліквідується з а рішенням її учасників або о ргану юридичної особи, уповн оваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв 'язку із закінченням строку, н а який було створено юридичн у особу, досягнення мети, для я кої її створено, а також в інши х випадках, передбачених уст ановчими документами.

Частиною 3 статті 110 Цивільно го кодексу України встановле но, що якщо вартість майна юри дичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредит орів, юридична особа здійсню є всі необхідні дії, встановл ені законом про відновлення платоспроможності або визна ння банкрутом.

Відповідно до вимог частин и 1 статті 111 Цивільного кодекс у України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться, перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

Згідно з вимогами частини 5 статті 60 Господарського коде ксу України, яка регулює зага льний порядок ліквідації суб 'єкта господарювання, ліквід аційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарюван ня, який ліквідується, і розра ховується з кредиторами, скл адає ліквідаційний баланс та подає його власнику або орга ну, який призначив ліквідаці йну комісію. Достовірність т а повнота ліквідаційного бал ансу повинні бути перевірені у встановленому законодавст вом порядку з обов'язковою пе ревіркою органом державної п одаткової служби, у якому пер ебуває на обліку суб'єкт госп одарювання.

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку, що тіль ки після оцінки вартості ная вного майна боржника, в поряд ку статті 60 Господарського ко дексу України, публікації ог олошення, в порядку статті 105 Ц ивільного кодексу України, д ля виявлення кредиторів та с кладання проміжного ліквіда ційного балансу можливе з'яс увати питання про недостатні сть вартості майна боржника для задоволення вимог кредит орів. Лише після з' ясування наведених обставин, виконан ня вказаних дій та після закі нчення строку, передбаченого статтею 105 Цивільного кодексу України, можливе звернення д о господарського суду з заяв ою про порушення провадження у справі про банкрутство бор жника в порядку статті 51 Закон у про банкрутство, за спрощен ою процедурою.

Як вбачається з матеріалів справи, боржник (ТОВ «ТБ «Лінк ольн») зареєстрований 21.12.2011 р. я к суб' єкт підприємницької д іяльності - юридична особа, за ідент. кодом юридичної осо би - 31806363 (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 033796). Дата заміни свід оцтва про державну реєстраці ю - 01.04.2009 р.

Відповідно до Статуту ТОВ « ТБ «Лінкольн»учасниками тов ариства являються: Реконваль д О.М. та ПП «МТС»(п.1.3).

19.05.2011 р. загальними зборами уч асників ТОВ «ТБ «Лінкольн»пр ийнято рішення про ліквідаці ю товариства (протокол загал ьних зборів учасників №1/2011 від 19.05.2011 р.).

Як свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців внесено запис про т е, що юридична особа - знаход иться в стані припинення, а са ме: у Єдиному державному реєс трі зареєстровано рішення за сновників (учасників) юридич ної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

27.09.2011 р. в спеціалізованому др укованому засобі масової інф ормації «Бюлетень державної реєстрації»№ 191 (26) 2011 рік опублі ковано повідомлення (№ 3242) про п рипинення ТОВ «ТБ «Лінкольн» .

Боржник повідомив орган де ржавної податкової служби, в якому він перебуває на облік у, про припинення юридичної о соби, а саме: подано заяву про припинення платника податкі в за формою № 8-ОПП.

За результатами виявлення кредиторської і дебіторсько ї заборгованості та проведен ої боржником інвентаризації складений проміжний ліквіда ційний баланс ТОВ «ТБ «Лінко льн», що затверджений рішенн ям загальних зборів учасникі в ТОВ «ТБ «Лінкольн»(пункт 1 пр отоколу № 2/2011 від 28.11.2011 р.), згідно я кого кредиторська заборгова ність підприємства-боржника перевищує активи підприємст ва, а саме: актив підприємства становить 20,7 тис. грн., пасив - 114,7 тис. грн.

Дані проміжного ліквідаці йного балансу свідчать про н едостатність у боржника майн а (активів) для погашення кред иторської заборгованості.

Цим же рішенням від 28.11.2011 р. (пр отокол загальних зборів учас ників товариства № 2/2011, пункт 2) у хвалено звернутися до господ арського суду із заявою про п орушення справи про банкрутс тво ТОВ «ТБ «Лінкольн», у зв' язку із неспроможністю боржн ика задовольнити вимоги кред иторів в повному обсязі.

Отже, з поданих боржником до кументів вбачається, що у бор жника - юридичної особи, щод о якої прийнято рішення про л іквідацію, недостатньо майна для задоволення вимог креди торів.

Дослідження зазначених ви ще обставин дає підстави для висновку про наявність визн ачених законом підстав для п орушення та здійснення прова дження у справі про банкрутс тво відносно боржника, який л іквідується, за правилами ст атті 51 Закону про банкрутство .

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Закону про банкрутство за результа тами розгляду заяви про пору шення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої н едостатньо для задоволення в имог кредиторів, господарськ ий суд визнає боржника, який л іквідується, банкрутом, відк риває ліквідаційну процедур у, призначає ліквідатора, зді йснює офіційне оприлюднення ухвали про визнання боржник а, який ліквідується, банкрут ом. Обов'язки ліквідатора мож уть бути покладені на голо ву ліквідаційної комісії (лі квідатора) незалежно від ная вності в нього ліцензії.

З огляду на положення ч. 2 ст . 51 Закону про банкрутство, суд вирішив призначити ліквідат ором банкрута - Владикіна І.В. (голову ліквідаційної комісі ї).

Частиною 3 ст. 23 Закону про ба нкрутство передбачено, що оп ублікування відомостей про в изнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної про цедури здійснюється ліквіда тором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прий няття постанови про визнання боржника банкрутом.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 31, 5, 22-24, 51 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом»ст.ст. 41, 45 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд Запорізької обла сті

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариства з об меженою відповідальністю «Т оргівельний будинок «Лінкол ьн»(69057, м. Запоріжжя, вул. Перемо ги, 129-а, ідент. код юридичної ос оби 31806363; адреса для листуван ня: 69050, м. Запоріжжя, а/с 7703) банк рутом.

Відкрити ліквідаційну пр оцедуру.

Ліквідатором призначити В ладикіна Ігора Вікторовича ( паспорт серії НОМЕР_1, вид аний Комунарським РВ ЗМУ УМВ С України в Запорізькій обла сті 10.10.1995 р., ідентифікаційний н омер НОМЕР_2, місце прожив ання: 69000, АДРЕСА_1).

Зобов' язати ліквідатор а, відповідно до приписів ч. 3 с т. 23 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом», опублікувати відомо сті про визнання боржника ба нкрутом і відкриття ліквідац ійної процедури в офіційних друкованих органах за рахуно к банкрута у п'ятиденний стро к з дня прийняття постанови п ро визнання боржника банкрут ом. Відомості про визнання бо ржника банкрутом і про відкр иття ліквідаційної процедур и повинні містити: найменува ння та інші реквізити боржни ка (його поштову адресу, банкі вські реквізити, ідентифікац ійний код юридичної особи), ви знаного банкрутом, найменува ння господарського суду, в пр овадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським суд ом постанови про визнання бо ржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. До кази опублікування оголошен ня (примірник газети) подати д о суду до 28.12.2011 р.

Зобов' язати ліквідатора здійснити ліквідаційну проц едуру згідно із Законом Укра їни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом»та за ре зультатами проведеної робот и подати до господарського с уду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Завірені примірники поста нови надіслати: банкруту, лік відатору, державному реєстра тору виконавчого комітету За порізької міської ради; ДПІ у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя; Головному управ лінню статистики у Запорізьк ій області; Орджонікідзевськ ому ВДВС Запорізького МУЮ; Го ловному управлінню юстиції в Запорізькій області.

Суддя Шевче нко Т.М.

19.12.11

< Ліквідатор >

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20011412
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/5009/7579/11

Ухвала від 28.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні