Рішення
від 14.12.2011 по справі 5024/2150/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.12.2011 Справа № 5024/2150/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Немченко Л.М. при секре тарі Шульженко Г.М., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Прокурора Каланчацького району Херсон ської області в інтересах де ржави в особі Хорлівської сі льської ради, с. Хорли Каланча цького району Херсонської об ласті

до Виконавчого комітет у Хорлівської сільської рад и, с. Хорли Каланчацького райо ну Херсонської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча: комунальне підприємст во "Пасат"

про визнання неза конним рішення № 51 від 21.06.2011 р. в ч астині приватизації ДКП "Пас ат" житлової трикімнатної кв артири (гуртожитку), скасуван ня реєстрації права власност і на нерухоме майно та визнан ня права державної власності на нерухоме майно

за участю прокурора - Мяло Н .В.:

представників сторін:

від позивача - голова ОСО БА_1 посв. від 12.11.2010 р.

від відповідача - голова ви конавчого комітету ОСОБА_1

від третьої особи - не прибу в

Прокурор Каланчацького району Херсонської області в інтересах держави в особі Х орлівської сільської ради (п озивач) звернувся до суду з по зовом до комунального підпри ємства "Пасат" (відповідач) про визнання незаконним рішення № 51 від 21.06.2011 р. в частині привати зації ДКП "Пасат" житлової три кімнатної квартири (гуртожит ку), скасування реєстрації пр ава власності на нерухоме ма йно та визнання права держав ної власності на нерухоме ма йно.

В подальшому позивач подав заяву про зміну позовних вим ог в якій просить визнати нез аконним рішення виконавчого комітету Хорлівської сільсь кої ради №51 від 21 червня 2007р. "Про приватизацію квартири (гурт ожитку)", в частині приватизац ії ДКП "Пасат" житлової трикім натної квартири (гуртожитку) , яка знаходиться в с. Хорли по вул. Шкільній,24-а, кв. 4 та сарай д итячого ясла-садка; визнати п раво комунальної власності н а нерухоме майно, а саме на жит лову трикімнатну квартиру (г уртожитку), яка знаходиться в с. Хорли по вул. Шкільній, 24-а, кв . 4 та сараю дитячого ясла-садк а, за Хорлівською сільською р адою.

У позові відповідачем було зазначено комунальне підпри ємство "Пасат", в подальшому ух валою від 29 листопада 2011р. кому нальне підприємство "Пасат" б уло замінено на належного ві дповідача - виконавчий коміт ет Хорлівської сільської рад и, та залучено комунальне під приємство "Пасат" в якості тре тьої особи, на стороні відпов ідача. Та при подальшому розг ляді справи, суд за своєю ініц іативою визнав комунальне пі дприємство " Пасат" відповіда чем-2 у справі.

Відповідно до ст. 24 ГПК Украї ни, господарський суд за наяв ністю достатніх підстав має право до прийняття рішення з алучити за клопотанням сторо ни або за своєю ініціативою д о участі у справі іншого відп овідача.

Після закінчення розгляду справи в судовому засіданні оголошено вступну та резолю тивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, суд

в с т а н о в и в:

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону України "Про місц еве самоврядування в Україні " матеріальною та фінансовою основою місцевого самовряду вання є рухоме і нерухоме май но, доходи місцевих бюдж етів, інші кошти, земля, природ ні ресурси, що є у комунальній власності територіальних гр омад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньо ї спільної власності, що пере бувають в управлінні районни х і обласних рад.

Відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України "Про місцеве самовря дування в Україні" від імені т а в інтересах територіальних громад права суб'єкта комуна льної власності здійснюють в ідповідні ради.

Відповідно до п. 3 ст. 4-1 З акону України "Про передачу о б'єктів права державної та ко мунальної власності" рішення щодо передачі об'єктів соціа льної інфраструктури у комун альну власність приймаються органами уповноваженими упр авляти державним майном та і нше.

До прокуратури Калан чацького району надійшло пис ьмове звернення голови Хорлі вської сільської ради з прох анням розглянути питання щод о законності передачі колишн ім головою сільської ради Ла дою Л.А., з балансу на баланс та права приватизації громадсь кого майна (гуртожитку - трикі мнатної квартири за адресою с. Хорли, вул. Шкільна, 24 -а, кв. 4), я ке було власністю громади се ла, колишньому директору дер жавного комунального підпри ємства "Пасат" гр. Щетині А.І.

У ході проведеної пер евірки встановлено, що рішен ням VII сесії XXIV скликання Хорлі вської сільської ради № 65 від 12.08.2003 року створено сільську гр омаду Хорлівської сільської ради та затверджено статут с ільської громади Хорлівсько ї сільської ради.

Рішенням Хорлівсько ї сільської ради № 95 від 24 листо пада 2006 року, з метою проведен ня капітального ремонту, пер едано з балансу Хорлівської сільської ради на баланс ком унального підприємства "Паса т" трикімнатну житлову кварт иру, яка розташована по вул. Шк ільній, 24 - а, кв. 4, в с. Хорли, Калан чацького району Херсонської області та сараю дитячого яс ла - садка.

Зазначене рішення Хо рлівської сільської ради бул о прийнято на підставі зверн ення начальника ДКП "Пасат" гр . Щетини А.І. від 17.11.06, відповідно до змісту якого ДКП "Пасат" зв ернулося до Хорлівської сіль ради з проханням передати з б алансу Хорлівської сільради на баланс ДКП "Пасат" слідуючі об'єкти: житловий будинок (ква ртиру) по вулиці Шкільній в с. Хорли та сарай дитячого садк а, так як ДКП "Пасат" буде викор истовувати ці об'єкти за приз наченням.

Як слідує зі змісту на даної Хорлівською сільською радою довідки за вих. № 333/02 - 31 від 18.08.2011 року, гуртожиток для моло дих спеціалістів (квартира п о вул. Шкільна, буд. 24 - а, кв. 4) з 1984 р оку по 24.11.2006 року знаходилася на балансі Хорлівської сільськ ої ради, про що свідчать запис и в облікових книгах, а також д овідки № 358/02 - 31 від 07.06.2011 року про т е, що в житловій квартирі № 4 по вул. Шкільна, буд. 24 - а, кв. 4 на дан ий час (з 29 червня 2006 року) зареєс трована, але не мешкає гр. Кані вець Наталія Миколаївна, вчи тель Хорлівської ЗОШІ-ІП сту пенів. На даний час (на 07.06.11) мешк ають на умовах договору орен ди: гр. Нітчук Марина Ігорівна , вчитель Хорлівської ЗОШ та г р. Федосова Ольга Олександрі вна, охоронник ННЦ КНТЕУ.

Разом з тим, 21.06.2007 року р ішенням виконавчого комітет у Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсон ської області № 51 на підставі заяви директора КП "Пасат" бул о надано дозвіл на приватиза цію квартири, яка знаходитьс я по вул. Шкільній, 24 - а, кв. 4 та са раю, який належить дитячому с адку. В подальшому на підстав і даного прийнятого рішення, бюро технічної інвентаризац ії видано свідоцтво про прав о власності на житло серії СА С № 309523 від 15.10.2009 року, що підтверд жується витягом про реєстрац ію права власності на нерухо ме майно.

Відповідно до частин и другої статті 19 Конституції України органи державної вл ади та органи місцевого само врядування, їх посадові особ и зобов'язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Згідно з вимогами роз ділу V "Прикінцеві та перехідн і положення" Закону України "П ро місцеве самоврядування в Україні" комунальна власніст ь є власністю відповідних гр омад, сіл, селищ, міст і, отже, її відчуження може відбуватися тільки за спеціальним рішен ням власника або уповноважен ого ним органу, оскільки ст. 60 д аного Закону визначено, що ор гани місцевого самоврядуван ня від імені та в інтересах те риторіальних громад відпові дно до закону здійснюють пра вомочності щодо володіння, к ористування та розпорядженн я об'єктами права комунально ї власності.

Частиною 4 ст. 3 Закону України "Про приватизацію де ржавного майна" встановлено, що відчуження майна, що є у ко мунальній власності, регулює ться положеннями цього Закон у, інших законів з питань прив атизації і здійснюється орга нами місцевого самоврядуван ня. Частиною 7 ст. 7 Закону затве рджено положення, згідно з як им продаж майна, що є у комунал ьній власності, здійснюють о ргани, створювані відповідни ми місцевими радами. За умови відсутності окремого законо давчого акта про приватизаці ю об'єктів комунальної власн ості приватизація таких об'є ктів має здійснюватися в пор ядку, визначеному Законом Ук раїни "Про приватизацію держ авного майна". Водночас приватизаці я трикімнатної квартири, яка розташована в с. Хорли, Каланч ацького району, вул. Шкільна, 2 4 - а, кв. 4 та сараю, який належить дитячому садку, об'єктів спіл ьної власності територіальн их громад області проведено з суттєвим порушенням приват изаційної процедури. Проте, Х орлівською сільською радою в той період спеціальний орга н, на якого було б покладено фу нкції з забезпечення привати заційного процесу, не створе но. Ста ттею 7 вищевказаного Закону У країни "Про приватизацію дер жавного майна" передбачено, щ о під час підготовки до прива тизації місцеві ради затверд жують за поданням органів пр иватизації переліки об'єктів , які перебувають у комунальн ій власності і підлягають: пр одажу на аукціоні, за конкурс ом; викупу. Включення об'єктів малої приватизації до цих пе реліків здійснюється відпов ідно до державної та місцеви х програм приватизації чи з і ніціативи відповідних орган ів приватизації або покупців . Аналіз нормативн их документів, якими регламе нтуються приватизаційні про цеси, свідчить, що для відчуже ння об'єкту комунальної влас ності, в т.ч. і територіальної громади села, попередньо нео бхідно затвердити програму п риватизації та відповідні пе реліки, в подальшому, при необ хідності корегування програ ми приватизації чи переліків , на сесії ради приймається ві дповідне рішення. Подал ьший процес приватизації зді йснюється органом приватиза ції. Рі шення сільради прийнято без урахування висновків та реко мендацій постійної комісії с ільради ради з питань обліку , управління та приватизації власності. Таким чином, приймаючи р ішення про приватизацію трик імнатної квартири та сараю в иконавчий комітет Хорлівськ ої сільської ради, Каланчаць кого району Херсонської обла сті керувався ст. 30 Закону Укр аїни "Про місцеве самоврядув ання", якою зазначено, що викон авчі комітети сільських, сел ищних рад мають право лише уп равляти об'єктами житлово -ко мунального господарства, але не розпоряджатися ними. В сво ю чергу статтею 26 п. 30 даного За кону передбачено, що прийнят тя рішення щодо відчуження в ідповідно до Закону комуналь ного майна являється виключн ою компетенцією сільських, с елищних рад, а отже й не може б ути делеговано іншим органом . З вищезазна ченого випливає, що виконавч ий комітет приймаючи дане рі шення про приватизацію діяв поза своїми повноваженнями. Порядок приватиза ції майна, яке перебуває у дер жавній (комунальній) власнос ті регулюється Законом Украї ни "Про приватизацію державн ого житлового фонду" від 19.06.1992 р оку. Статтею 1 даного Закону пе редбачено, що приватизація державного житлового фонд у - це відчуження квартир (б удинків), квартир у гуртожитк ах, призначених для проживан ня сімей та одиноких осіб та н алежних до них господарських будівель і споруд із державн ого житлового фонду України на користь громадян України. Відповідно до ст. 8 Закону при ватизація державного житлов ого фонду здійснюється уповн оваженими на це органами, ств ореними місцевою державною а дміністрацією та органами мі сцевого самоврядування, держ авними підприємствами, орган ізаціями, установами, у повно му господарському віданні аб о оперативному управлінні як их знаходиться державний жит ловий фонд, але даного органу на території Хорлівської сі льської ради створено не бул о. З вищевикладеного виплива є, що рішення виконавчого ком ітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Х ерсонської області про прива тизацію квартири та сараю ди тячого ясла - садку винесено з порушенням норм чинного зак онодавства. На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні в имоги позивачем доведені та підлягають задоволенню в пов ному обсязі. Понес ені позивачем витрати зі спл ати державного мита та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відшкодовуються йому порі вну за рахунок відповідачів. Керуючись ст.ст.82, 83, 84, 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Залучити комун альне підприємство "Пасат" ві дповідачем-2.

2. Позовні вимоги задов ольнити.

3. Визнати недійсним рішення виконавчого комітет у Хорлівської сільської ради №51 від 21 червня 2007р. "Про привати зацію квартири (гуртожитку)", в частині приватизації ДКП "Па сат" житлової трикімнатної к вартири (гуртожитку), яка знах одиться в с. Хорли по вул. Шкіл ьній, 24-а, кв. 4 та сарай дитячого ясла-садка.

4. Визнати право комуна льної власності на нерухоме майно, а саме на житлову трикі мнатну квартиру (гуртожитку) , яка знаходиться в с. Хорли по вул. Шкільній, 24-а, кв. 4 та сараю дитячого ясла-садка, за Хорлі вською сільською радою (75813 с. Х орли Каланчацького району Хе рсонської області, вул. Шкіль на, 31, код 04401078).

5. Стягнути з комунальн ого підприємства "Пасат" (Херс онська область Каланчацький район с. Хорли вул. Шкільна,31 ко д ЄДРПОУ 32285644):

а) на користь держави до Д ержбюджету на рахунок р/р 31119095700002 банк ГУ ДКУ в Херсонсь кій області, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230 отримувач платежу УДК м. Херс она, призначення платежу код 22090200 символ звітності банку 095 - 8 5 грн. коп. державного мита;

б) на користь держав и до Держбюджету - на рахунок р/р 31218264700002 банк ГУ ДКУ в Херсонс ькій області МФО 852010 код ЄДРПОУ 24104230 отримувач платежу УДК м. Х ерсона, призначення платежу ККД 22050003 символ звітності банк у 264) - 118 грн. за інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу. 6. Стягнути з в иконавчого комітету Хорлівс ької сільської ради (Херсонс ька область Каланчацький рай он с. Хорли вул. Шкільна,31 код ЄД РПОУ невідомий):

а) на користь держави до Д ержбюджету на рахунок р/р 31119095700002 банк ГУ ДКУ в Херсонсь кій області, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230 отримувач платежу УДК м. Херс она, призначення платежу код 22090200 символ звітності банку 095 - 8 5 грн. коп. державного мита;

б) на користь держав и до Держбюджету - на рахунок р/р 31218264700002 банк ГУ ДКУ в Херсонс ькій області МФО 852010 код ЄДРПОУ 24104230 отримувач платежу УДК м. Х ерсона, призначення платежу ККД 22050003 символ звітності банк у 264) - 118 грн. за інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

7. Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Л.М. Немченко

Дата підписання р ішення

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України 19.12.2011р.

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20073477
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/2150/2011

Судовий наказ від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Судовий наказ від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Судовий наказ від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Судовий наказ від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні