Рішення
від 30.05.2011 по справі 2-758/11
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-758/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" травня 2011 р. Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді      Кіндяк І.С.

за участі секретаря            Ганущенко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за позовом  ОСОБА_1 до Полтавської районної державної адміністрації, відділу Держкомзему у Полтавському районі, треті особи Полтавська регіональна філія ДП «Центр державного земельного кадастру», ОСОБА_2 про визнання права власності на майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Полтавського районного суду Полтавської області з позовом про визнання права власності на майно, в обґрунтування своїх вимог зазначив, що ОСОБА_1, на підставі державного акту на право приватної власності на землю серія ІУ-ПЛ № 000916 належала земельна ділянка площею 2, 89 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва що знаходиться на землях Щербанівської сільської ради Полтавського району.

У липні 2007 року ОСОБА_2 звернулась до місцевого суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 218917 грн. боргу за договором позики.

Ухвалою Полтавського районного суду від 6 серпня 2007 року затверджено мирову угоду між сторонами за якою: Відповідач ОСОБА_1 визнаючи свій борг в сумі 218917 грн. передає позивачці ОСОБА_2 у власність земельну ділянку розташовану на землях Щербанівської сільської ради площею 2,89 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно державного акту на право приватної власності на землю ІУ-ПЛ №000916. Позивачка ОСОБА_2 приймає у власність в рахунок боргу земельну ділянку розташовану на землях Щербанівської сільської ради площею 2,89 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно Державногсакту на право власності на земельну ділянку ІУ-ПЛ № 000916.

Відділом Держкомзему у Полтавському районі ОСОБА_2 видані державні акти: серії ЯЖ № 511624 на право приватної власності на земельну ділянку площею 0.3100 га та серії ЯЖ № 511623 на право приватної власності на земельну ділянку площею 2.5750 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Щербанівської сільської ради.

Ухвалою Апеляційного суду Полтавської області від 17.02.2009 року по справі № 22ц-260-2009р. ухвалу Полтавського районного суду від 06.08.2007 року скасовано про затвердження мирової угоди та закрито провадження у справі. Відмовлено ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у прийнятті мирової угоди.

Справу направлено до місцевого суду для розгляду по суті вимог про стягнення боргу.

Рішенням Полтавського районного суду від 05.06.2009 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 218917. 00 грн. за договором позики.

Визнання мирової угоди укладеної між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 недійсною, відповідно до ст. 216 Цивільного Кодексу України не створює юридичних наслідків, тобто не може бути правовою підставою для проведений державної реєстрації права власності на земельні ділянки та видачі державних актів ОСОБА_2 Ж В

Оскільки втратив чинність акт. (ухвала Полтавського районного суду від 06.08.2007 року скасована) на підставі якого ОСОБА_2 було набуте право власності, державні акти про право приватної власності на землю видані на ім'я ОСОБА_2 втратили чинність.

Рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 31.03.2011 року визнано не чинними та скасовано державні акти видані ОСОБА_2 серії ЯЖ № 511624 на право приватної власності на земельну ділянку площею 0.3100 га та серії ЯЖ № 511623 на право приватної власності на земельну ділянку площею 2.5750 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Щербанівської сільської ради.

Тобто, на даний час, позивач є єдиним законним власником земельної ділянки площею 2,5750га  та  0,3100   га,   що   знаходиться   на  території  Щербанівської  сільської  ради Полтавського району Полтавської області, оскільки рішення про виділення мені земельної ділянки ніким не скасоване.

Після набрання законної сили ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області, ОСОБА_1 здав свій державний акт, взамін якого ОСОБА_2. отримала два нові, у зв'язку з чим у нього відсутній правовстановлюючий документ на належну йому землю і він не може в повній мірі реалізувати своє право власності.

         В судове засідання позивач та його представник не з’явилися, представник надав заяву про розгляд справи без його участі позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задовольнити.

          Представники Полтавської районної державної адміністрації, відділу Держкомзему у Полтавському районі, третіх осіб Полтавської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру»та ОСОБА_2 в судове засідання не з’явилися, надавши заяви про розгляд справи без їх участі, у вирішенні справи покладаються на розсуд суду, проти позову не заперечують.

         

Відповідно до ч. 4 ст. 130 ЦПК України, при визнанні відповідачем позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст. 174 цього Кодексу.

Згідно ч.4 ст.174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

В зв’язку з повним визнанням позову відповідачем та на підставі п. 24 ПП ВСУ «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції»від 12.06.2009 року, суд вважає за можливе обмежитись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову, без з’ясування і дослідження інших обставин справи.

Згідно ст. 41 Конституції України гарантує кожному право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Згідно ст. 126 Земельного кодексу України, право   власності    на   земельну   ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

А саме: право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель   приватної власності   без   зміни   її  меж,   цільового призначення, посвідчується:

а) цивільно-правовою    угодою    щодо    відчуження    земельної ділянки,   укладеною   в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою,

б) свідоцтвом про право на спадщину.

Статтею 140 Земельного кодексу України чітко визначено, що підставами припинення права власності на земельну ділянку є:

а)          добровільна відмова власника від права  на  земельну ділянку;

б)          смерть  власника  земельної  ділянки  за  відсутності спадкоємця;

в)          відчуження земельної ділянки за рішенням власника;

г)          звернення стягнення на земельну  ділянку  на  вимогу кредитора;

ґ) відчуження  земельної  ділянки   з  мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб;

д)          конфіскація за рішенням суду;

є) невідчуження земельної ділянки іноземними особами  та особами   без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

У відповідності до п. 4.18. інструкції «Про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою», затверджену наказом державного комітету України із земельних ресурсів від 22.06.2009 N 325 у випадку припинення права власності (права користування) земельною ділянкою, добровільної заміни державного акта або поділу чи об'єднання земельної ділянки землевласник (землекористувач) повертає свій примірник державного акта до територіального органу Держкомзему, де зберігається інший примірник державного акта, після чого на них робляться відмітки "скасовано". Такі акти залишаються на зберіганні   у   архіві територіального органу Держкомзему.

У відповідності до ст. 216 ЦК України у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а у разі неможливості такого повернення.... відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Відповідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не впливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи викладене, суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи та охоронювані законом інтереси інших осіб, тому позовні вимоги є доведеними в судовому порядку та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 328,  392 Цивільного Кодексу  України, ст.ст. 116, 126, 140 Земельного Кодексу України,  ст.ст. 10, 11, 174, 209, 212, 214-215, 218, 292 ЦПК України,  суд, –

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 –задовольнити в повному обсязі.

          Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну

ділянку площею  2,5750га та 0,3100 га,  що знаходиться  на території Щербанівської

сільської ради Полтавського району Полтавської області та мають кадастровий номер

5324087700:00:017:0013 та 5324087700:00:040:0121 відповідно.

          

          Зобов'язати Відділ Держкомзему в Полтавському районі Полтавської області

оформити на імя - ОСОБА_1 державний акт на земельні

ділянки площею 2,5750 га та 0,3100 га, що знаходиться на території Щербанівської

сільської ради Полтавського району Полтавської області та мають кадастровий номер

5324087700:00:017:0013 та 5324087700:00:040:0121 відповідно.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Полтавської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня його проголошення, якщо рішення було ухвалено без участі особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

  ОСОБА_3

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20154019
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-758/11

Ухвала від 23.09.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

СОБКО В.

Ухвала від 05.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 05.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 30.08.2011

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 17.03.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ляшко С. М.

Ухвала від 21.11.2011

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Демочко Т. Є.

Ухвала від 10.11.2011

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.04.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Ухвала від 26.04.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні