Постанова
від 28.11.2011 по справі 2а-0870/10420/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 28 листопада 2011 року   11:30                                    Справа №  2а-0870/10420/11

 

Запорізький окружний адміністративний суд

у складі:  головуючого – судді    Чернової Ж.М.

при секретарі судового засідання Батигіні О.В.

за участю:

позивач: не з’явився

відповідач:  не з’явився

третя особа: не з’явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали адміністративної справи за позовною

заявою: Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя

до: Орджонікідзевської районної партійної організації Народної партії

третя особа: Політична партія Запорізької обласної організації народної партії

про: припинення юридичної особи,  

ВСТАНОВИВ:

08.11.2011 Державна податкова інспекція у Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя звернулась до суду із позовом до Орджонікідзевської районної партійної організації Народної партії, у якому просить припинити юридичну особу.

Ухвалою суду від 10.11.2011 відкрито провадження в адміністративній справі                   №2а-0870/10420/11, залучено у якості третьої особи засновника (учасника) Політичну партію Запорізької обласної організації народної партії, закінчено підготовче провадження  та призначений судовий розгляд справи на 28.11.2011.

          Позивач у судове засідання не з’явився, клопотань або заяв про розгляд справи без його участі до суду не надходило. У позовній заяві позивач обґрунтовує позовні вимоги ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 №755-ІV. Зокрема зазначає, що відповідач не надає більше року органам державної податкової служби податкові декларації та документи фінансової звітності. Просить позов задовольнити та припинити юридичну особу  - Орджонікідзевської районної партійної організації Народної партії.

Відповідач у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час та місце слухання справи був  повідомлений належним чином, проте до суду повернулась 16.11.2011 поштова кореспонденція із штампом «за зазначеною адресою не значиться».

Третя особа у судове засідання не з'явилася про час та місце слухання справи була  повідомлена належним чином, проте до суду повернулась 15.11.2011 поштова кореспонденція із штампом «за зазначеною адресою не значиться».

За правилами ч.11 ст.35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно з ч.1 ст.41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Як вбачається з матеріалів справи, Орджонікідзевська районна партійна організація Народної партії (код ЄДРПОУ 33700712) зареєстрована 04.08.2005 виконавчим комітетом Запорізької міської ради, як юридична особа за місцезнаходженням: 69035, Запорізька область, м.Запоріжжя, вул. Сорок років Радянської України, буд.51 кв.138, про що свідчить довідка державного реєстратора.

Згідно довідки ДПІ у Орджонікідзевськму районі  №14180/10-28-413 від 23.09.2011 відповідач не надає до органів державної податкової служби передбачені діючим законодавством України податкові декларації та документи бухгалтерської звітності  протягом трьох років, а саме з січня 2008 року заборгованість по податковим платежам перед бюджетом у відповідача відсутня.

Проте, суд звертає увагу позивача на те, що він звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою, яку обґрунтовує  ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців», однак, відповідно до ст.1 Закону України «Про об’єднання громадян» №2460-ХІІ від 16.06.1992, об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією.

Громадське об’єднання «Орджонікідзевська районна партійна організація Народної партії» за організаційно-правовою формою господарювання являється громадською організацією - політичною партією, і її діяльність регулюється, зокрема Законом України «Про об’єднання громадян».

Згідно ст.3 зазначеного Закону громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових,  національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Частинами 1 і 3 статті 19 Закону України «Про об'єднання громадян» передбачено, що припинення діяльності об'єднання громадян може бути проведено шляхом його реорганізації або ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску). Ліквідація об'єднання громадян здійснюється на підставі статуту або рішення суду.

Відповідно до ст.25 Закону № 2460-ХІІ, нагляд за виконанням та додержанням  законності об'єднаннями громадян здійснюють органи прокуратури. Контроль за джерелами та розмірами надходжень, сплатою податків об'єднаннями громадян здійснюють відповідно фінансові органи та органи державної податкової інспекції.

Статтею 28 Закону України «Про об'єднання громадян», за порушення законодавства, до об’єднання громадян передбачені такі види стягнення:

-попередження;

-штраф;

-тимчасова заборона (зупинення) окремих видів діяльності;

-тимчасова заборона (зупинення) діяльності;

-примусовий розпуск (ліквідація).

Статтею 32 Закону України «Про об’єднання громадян» передбачений спеціальний порядок розпуску (ліквідації) обєднання громадян, згідно якого за поданням легалізуючого органу або прокурора рішенням суду об'єднання громадян примусово розпускається (ліквідується) у випадках:

1) вчинення дій, передбачених  статтею 4 цього Закону;

2) систематичного або грубого порушення вимог статті 22 цього Закону;

3) продовження   протиправної  діяльності  після   накладення стягнень, передбачених цим Законом;

4) зменшення кількості членів  політичної  партії  до  числа, коли вона не визнається як така.

Про примусовий розпуск (ліквідацію) об'єднання громадян реєструючий орган протягом п'ятнадцяти днів після набрання рішенням суду законної сили повідомляє у засобах масової інформації.

Згідно ч.4 ст.14 Закону № 2460-ХІІ, легалізація громадської організації здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, місцевими органами державної  виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.

З огляду на викладене, стосовно громадської організації, законодавством передбачений інший порядок ліквідації, в тому числі не за позовом органів державної податкової служби України.

Доказів наявності передбачених законодавством підстав для розпуску (ліквідації) відповідача, чим фактично є припинення юридичної особи, позивачем суду не надано.     

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги позивача такими, що не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7 –12, 14, 86, 158 –162 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Орджонікідзевської районної партійної організації Народної партії про припинення юридичної особи – відмовити в повному обсязі.

          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                                                     Ж.М.Чернова

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20220562
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/10420/11

Ухвала від 10.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Постанова від 28.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні