Постанова
від 15.11.2011 по справі 2а-13071/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. Командарма К аменєва, 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

Іменем України

м. Київ

15 листопада 2011 року 12:04 год. № 2а-13071/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі с удді Костенка Д.А.,

при секре тарі судового з асідання Палійчук Л.Д.,

за участю представників: по зивача - Висотюка Є.П., ві дповідача - Диби Ю.Д.,

розглянувши у відкритому с удовому засідання спра ву за позовом Кредитної спілки "На родне кредитне товариство" (д алі - КС "Народне кредитне т овариство") до Державної пода ткової інспекції у Печерсько му районі м. Києва (далі - ДПІ ) про скасування рішення від 05 .08.2011 р. №216/15-1 та зобов'язання вчини ти певні дії,

в с т а н о в и в:

КС "Народне кредитне то вариство" просить суд скасув ати рішення ДПІ від 05.08.2011 р. № 216/15-1, яким йому відмовлено у включ енні до Реєстру неприбуткови х організацій та установ (дал і - Реєстр), і зобов'язати ДПІ прийняти рішення про включе ння КС "Народне кредитне това риство" до Реєстру.

Під час розгляду справи пре дставник позивача підтримав позовні вимоги з підстав, нав едених у позовній заяві. Пози вач обґрунто вує свої вимоги незаконністю і необґрунто в аністю прийнятого відповіда чем рішення, яке суперечить в имогам ст. 157 ПК, ст. 9 Закону Укра їни від 20.12.2001 р. № 2908-III "Про кредитн і спілки" (далі - Закон № 2908), а т акож Положенню про Реєстр не прибут кових організацій та установ, затвердженого наказ ом ДПА України від 24.01.2011 р. № 37, зар еєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.02.2011 р. за № 161/1889 9. Позивач зазначає, що він є не прибутковою організацією і м ає бути включений в Реєстр, ні яких пору шень чинного закон одавства ним допущено не бул о, а п. 30.9 Статуту КС "Народне кре дитне товариство" (далі - Ста тут) відповідає вимогам ПК.

Представник відповідача н е визнала позов з підстав, нав едених у письмових запере че ннях. Відповідач заперечує п роти позову посилаючись прав омірність прийнятого рішенн я, оскільки п. 30.9 Статуту не від повідає вимогам ст. 157 ПК. При ць ому відповідач посилається н а те, що нормами ПК не передбач ено звільнення від оподаткув ання доходів неприбуткових о рганізацій, отриманих кредит ною спілкою від придбаних де ржавних цінних паперів, а так ож на те, що статутний докумен т не містить порядку припине ння діяльності кредитної спі лки та вирішення майнових пи тань у зв'язку з його ліквідац ією, а саме порядку передачі а ктивів (не лише тільки коштів резервного капіталу) іншій н еприбутковій організації ві дповідного виду або зарахува ння до доходу бюджету.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріал справи, суд дійшов в исновку про задоволення адмі ністративного позову, виходя чи з такого.

Судом встановлено, що КС "На родне кредитне товариство" з ареєстрована 27.07.2009 р. Печерсько ю районною у м. Києві державно ю адміністрацією (ідентифіка ційний код 36589323), що підтверджує ться Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи Серія А01 № 646331 (а.с. 7).

Згідно довідки АБ № 232992 з ЄДРП ОУ від 28.07.2009р. (а.с. 42) організаційн о-правова форма господарюван ня - 925 "Кредитна спілка".

Позивач звернувся до відпо відача із заявою (форми № 1-РН) п ро внесення його до Реєстру, д о якої додав копії Статуту, св ідоцтва про державну реєстра цію та довідки з ЄДРПОУ. Зазна чена заява отримана відповід ачем 08.07.2011 р., що підтверджуєтьс я штампом ДПІ на першому арку ші заяви (а.с. 44).

За результатами розгляду п оданої заяви відповідач відм овив у внесенні КС "Народне кр едитне товариство" до Реєстр у, про що прийняв рішення № 216/15-0 1 від 05.08.2011 р. (а.с. 49), яке одержано по зивачем 11.08.2011 р.

Листом від 05.08.2011 р. № 29030/10/15-11 за під писом заступника начальника ДПІ Луговського Г.В.(вико навець Зозуля) (а.с. 48) відповіда ч повідомив позивача, що його не визнано неприбутковою ор ганізацією і не включено до Р еєстру, оскільки позивачем п оруше но вимоги ст. 157 ПК та те, щ о п. 30.9 Статуту не відповідає чи н ному законодавству. При цьо му даний лист не містить ні об ґрунтування допущеного пози вачем поруше ння, ні конкретн ого законодавчого припису (п ункту ст. 157 ПК чи іншого законо давчого акта), порушення яког о мало місце, як вважає відпов ідач.

Спірні правовідносини сто суються правомірності рішен ня відповідача про відмову у внесенні позивача до Реєстр у і випливають з процеду ри вн есення неприбуткової органі зації до Реєстру.

Відповідно до ст. 130 ГК кредит ною спілкою є неприбутков а організація, заснована громадянами у встановленому законом порядку на засадах д обровільного об'єднання грош ових внесків з метою задовол ення потреб її членів у взаєм ному кредитуванні та наданні інших фінансових послуг. Кре дитна спілка є юридичною осо бою. Статусу юридичної особи вона набуває з дня її державн ої реєстрації (ч. 2). Кредитна сп ілка діє на основі статуту, як ий затверджується загальним и зборами членів кредитної с пілки (ч. 3).

Частиною 6 цієї статті пере дбачено, що статус, порядок ор ганізації та здійснення госп одарської діяльності кредит ної спілки визначаються цим Кодексом, законом про кред итні спілки та іншими зако нами.

Згідно із ст. 1 Закону № 2908 кр е дитна спілка - це непри буткова організація, зас но вана фізичними особами, пр офесійними спілками, їх об'єд наннями на кооперативних зас адах з метою задоволення пот реб її членів у взаємному кре дитуванні та наданні фінансо вих послуг за рахунок об'єдна них грошових внесків членів кредитної спілки.

Відповідно до пп. 14.1.121 п. 14.1 ст. 14 П К неприбуткові підприємства , установи та організації - підприємства, установи та ор ганізації, основною метою ді яльності яких є не одержання прибутку, а провадження благ одійної діяльності та мецена тства і іншої діяль ності, пер едбаченої законодавством.

Пунктом 3 Статуту (нова реда кція), затвердженого Загальн ими Зборами членів КС "Народн е кредитне товариство" 31.05.2011 р. і зареєстрованого державним р еєстратором Печерської райо нної у м. Києві державної адмі ністрації 06.06.2011 р. № 10701050005037126, визнач ено, що КС "Народне кредитне то вариство" - це неприбутк ова організація, заснова на фізичними особами на кооп еративних засадах з метою за доволення потреб її членів у взаємному креди туванні та н аданні фінансових послуг за рахунок об' єднаних грошови х внесків членів кредитної с пілки.

Таким чином, позивач є непри бутковою організацією в силу закону та затвердженого Ста туту і додаткового визначенн я податковим органом не потр ебує.

Особливості оподаткування неприбуткових установ та ор ганізацій визначено у ст. 157 ПК , яка згідно з пп. "в" п. 157.1 поширює ться на кредитні спілки, заре єстровані згідно з вимогами законодавства та внесені орг анами державної податкової с лужби в установленому порядк у до Реєстру неприбуткових о рганізацій та установ.

Згідно з п. 157.12 ст. 157 ПК з метою о податкування центральний ор ган державної податкової слу жби веде реєстр всіх неприбу ткових організацій та їх від окремлених підрозділів, які звільняються від оподаткува ння згідно з положеннями цьо го пункту. Право неприбутков ої організації на користуван ня пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення такої органі зації до Реєстру неприбутков их організацій та установ ор ганами державної податкової служби в порядку, встановлен ому законодавством.

Розділом ІІ Положення про Реєстр неприбут кових орган ізацій та установ, затвердже ного наказом ДПА України від 24.01.2011 р. № 37, зареєстрованого в Мі ністерстві юстиції України 0 9.02.2011 р. за № 161/18899 (далі - Положенн я) визначено, що включення неп ри буткової установи та орга нізації до Реєстру проводить ся органом державної податко вої служби за їх місцезнаход женням з присвоєнням відпові дної ознаки неприбутковості згідно з п. 5 розділу I цього Пол оження (п. 1). Для внесення до Реє стру неприбуткова установа а бо організація повинна подат и до органу державної податк ової служби за її місцезнахо дженням реєстраційну заяву з а формою 1-РН згідно з додатком 1 до цього Положення, а також к опії установчих документів ( п. 2). Органи державної податко вої служби можуть проводити перевірку відомостей, що міс тяться в поданих документах (п. 3).

Згідно з п. 4 розділу ІІ Поло ження за результатами розгля ду заяви, установчих доку мен тів органом державної податк ової служби за місцезнаходже нням неприбуткової установи та організації може бути при йнято рішення про відмову у в несенні неприбуткової устан ови або організації до Реєст ру.

Оскаржуване рішення відпо відача з урахуванням письмов ого повідомлення про причини його прийняття обґрунтовано тим, що позивачем порушено ви моги ст. 157 ПК, а п. 30.9 Статуту не в ідповідає чинному законодав ству. Однак з такими висновка ми відпо відача суд не може по годитися, з огляду на їх необґ рунтованість.

Пунктом 30.9 Статуту визначен о, що при ліквідації кредитно ї спілки її активи повинні бу ти передані одній або кіль ком кредитним спілкам або зараховані до Державного бюджету України.

Зазначене положення узгод жується і не суперечить п. 157.13 с т. 157 ПК, згідно з яким у разі лік відації неприбуткової орган ізації її активи повинні бут и передані одній або кільк ом неприбутковим організаці ям відповідного виду або зараховані до доходу бюджет у, якщо інше не передбачено законом, що регулює діяльніс ть відповідної неприбутково ї організації.

Неприбуткова організація відповідного виду відносно к редитної спілки є кредитна с пілка, а зарахування активів до Державного бюджету у разі ліквідації КС "Народне креди т не товариство" також не може свідчити про порушення п. 157.13 П К, оскільки зазначеним пункт ом не визначено конкретного бюджету для зарахування акти вів, водночас зарахування са ме до Державного бюджету Укр аїни залишку коштів резервно го та додаткового капіталу п ісля розрахунків із членами спілки та іншими кредиторами при ліквідації кредитної сп ілки передбачено ч. 7 ст. 9 Закон у № 2908.

Під час судового розгляду п редставник відповідача не на дала аргументованих пояс нен ь, в чому полягає порушення по зивачем вимог ст. 157 ПК і якому с аме положенню ст. 157 ПК чи іншог о законодавчого акта не відп овідає п. 30.9 Статуту.

Письмові заперечення відп овідача суд не бере до уваги, о скільки вони нормативно необ ґрунтовані, а зазначені в них обставини не стосуються обс тавин справи, яка розгля даєт ься. При цьому представник ві дпо відача не пояснила суду н алежність до справи доводів, зазна чених у під писаних нею письмових запереченнях, щод о оподаткування доходів непр ибут кових організацій, отри маних кредитною спілкою від придбаних державних цінних п аперів. Водночас очевидним є те, що дані доводи не стосують ся справи.

Під час розгляду справи суд ознайомився із службовою за пискою від 26.10.2011 р. № 39335/15-1 начальн ика управління оподаткуванн я юридичних осіб адресованій юридич ному управлінню (а.с. 84), в якій повідомляється, що від повідно до Статуту КС "Народн е кредитне товариство" після ліквідації її майно може бут и передане кредитній спілці, яка не внесена до Реєстру , що не відповідає п. 157.13 ст. 157 П К.

Однак дані твердження прям о суперечать п. 157.13 ст. 157 ПК, оскіл ьки така умова цим пунктом не передбачається, з огляду на щ о не приймаються судом.

Таким чином, враховуючи вик ладене вище, суд приходить до висновку, що відмова відпові дача у внесенні КС "Народне кр едитне товариство" до Реєстр у є необґрунтованою та такою , що суперечить ст. 157 ПК і поруш ує право позивача на користу вання пільгами в оподаткуван ні податком на прибуток, що є п ідставою для скасування ріше ння від 05.08.2011 р. № 216/15-1.

Наявність у позивача стату су неприбуткової організаці ї та подання ним до ДПІ заяви в становленої форми і необхідн их додатків, є підставами для його внесення до Реєстру. Вод ночас враховуючи не вчинення відповідачем даної дії відн осно позивача внас лідок при йняття необ ґрунтованого ріш ення, зважаючи відсутність і нших перешкод для включе ння позивача до Реєс тру та беруч и до уваги відсутність у зако ні чітко визначених наслідкі в скасу вання рішення податк ового органу про відмову у вн есенні неприбуткової устано ви або організації до Реєстр у, а також з метою повного захи сту прав та інтересів позива ча, суд вважає обґрунтованим зобов'язання ДПІ вчинити дії , спрямовані на прийняття ріш ення про включення КС "Народн е кредитне товариство" до Реє стру неприбуткових організа цій.

Виходячи з меж позовних вим ог, зважаючи на приписи ст.ст. 6, 19 Конституції України та ст. 2 КАС, суд дійшов висновку про з адоволення адміністративно го позову.

Керуючись ст.ст. 2, 6, 9, 11, 14, 70, 71, 76, 79, 86, 1 28, 138, 158- 163 КАС, суд

п о с т а н о в и в:

1. Задовольнити адміністративний позов Кред итної спілки "Народне кредит не товариство".

2. Скасувати рішен ня Державної податкової інсп екції у Печерському районі м . Києва від 05.08.2011 р. № 216/15-1.

3. Зобов'язати Держа вну податкову інспекцію у Пе черському районі м. Києва вчи нити дії, спрямовані на прийн яття рішення про включення К редитної спілки "Народне кре дитне товариство" до реєстру неприбуткових організацій ( установ).

4. Присудити на кори сть Кредитної спілки "Народн е кредитне товариство" судов і витрати (державне мито) у роз мірі 3,40 грн. з Державного бюдже ту України.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження. Постанова може бути оскарже на до Київського апеляційног о адміністративного суду в п орядку, встановленому ст.ст. 18 5-187 КАС. Апеляційна скарга на по станову подається до протяго м 10 днів з дня отримання копії її повного тексту.

Суддя Д.А. Кост енко

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20262129
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13071/11/2670

Ухвала від 14.07.2015

Адміністративне

Верховний Суд України

Кривенда О.В.

Ухвала від 30.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Нечитайло О.М.

Ухвала від 23.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Нечитайло О.М.

Ухвала від 07.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Степанюк А.Г.

Постанова від 15.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні