Рішення
від 02.12.2011 по справі 15/91/5022-1531/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" грудня 2011 р. Справа № 15/91/5022-1531/2011

Господарський суд Терноп ільської області

у складі < Список > судді Бу чинської Г.Б. , судді < заповни ти при колегіальному розгляд і >

Розглянув справу

за позовом Обслуговуючо го кооперативу "Рибне господ арство "Бузок", вул. Східна, 3, с. Г ородище, Зборівський район, Т ернопільська область, 47237

до відповідача № 1 С уб'єкта підприємницької діял ьності - фізичної особи ОСО БА_1, АДРЕСА_1, 46000

відповідача № 2 Зборівсь кої районної державної адмін істрації, вул. Б. Хмельницьког о, 24, м. Зборів, Тернопільська об ласть, 47200

третьої особи, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору на стороні відпові дача № 2 Головне управління Держкомзему у Тернопільські й області, вул. Грушевського, 8 м. Тернопіль,

про визнання недійсним и договорів.

за участю представникі в сторін:

позивача: дир ектор Кошулінський Руслан Богданович - протокол заг альних зборів №1 від 25.09.2011р.;

ОСОБА_3 - довіреність;

відповідача №1: О СОБА_1 - паспорт НОМЕР_2 30.10.2004р.;

відповідача №2: нач альник юридичного відділу ОСОБА_4 - доручення;

третьої особи: гол овний спеціаліст юридичного відділу ОСОБА_5 - довірен ість №02-27/115 від 13.01.2011р..

Суть справи:

Обслуговуючий кооперати в "Рибне господарство "Бузок", вул. Східна, 3, с. Городище, Зборі вський район, Тернопільська область, звернувся з позовом до Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 АДРЕСА_1, Зборівс ької районної державної адмі ністрації вул. Б. Хмельницько го, 24, м. Зборів, Тернопільська о бласть, про визнання недійсн ими договору оренди земельно ї ділянки від 24.10.2002р. та договор у оренди водного об'єкта (став ка) від 04.06.2008р., укладених між від повідачем № 1 та відповідачем № 2.

В судовому засіданні предс тавникам сторін роз' яснено належні їм права та обов' яз ки передбачені ст.ст. 22, 81-1 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

За відсутності відповідно го клопотання технічна фікса ція судового процесу не здій снювалась.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги повністю. В обґр унтування позовних вимог пос илається на те, що умовами дог овору передбачено, що остан ній набуває чинності з момен ту державної реєстрації в Зб орівській районній державні й адміністрації, а також пере дбачає обов'язковість його н отаріального посвідчення. Та кож звертає увагу суду на те, щ о у відповідності до вимог За кону України "Про оренду земл і" договір оренди землі уклад аються в письмовій формі та з а бажанням сторін може бути п освідчений нотаріально. Тако ж даним законом передбачено, що договори укладаються за т иповими формами, затверджени ми Кабінетом Міністрів Украї ни. Водночас, укладений між ві дповідачами договір оренди з емельної ділянки від 24.10.2002р. нот аріально не засвідчений та н е зареєстрований, як це перед бачають умови самого договор у, а сам договір оренди земель ної ділянки від 24.10.2002 року не ві дповідає типовій формі, затв ердженій Постановою Кабінет у Міністрів України від17.03.1993 ро ку № 197 "Про форму договору на пр аво тимчасового користуванн я землею" (в т.ч. на умовах оренд и). Щодо укладеного між відпов ідачами договору оренди водн ого об' єкта (ставка) від 04 чер вня 2008 року зазначив, що у відпо відності до листа Головног о управління Держкомзему у Т ернопільській області, вул. Г рушевського, 8 м. Тернопіль № 32-50-К-390 від 29.09.2011р. повідомлено про відсутність будь-яких відом остей про проведення державн ої експертизи даного договор у. Просить суд позовні вимоги задовольнити.

Відповідач № 1 у відзиві на п озовну заяву (вх. № 17860 (н) від 16.11.2011р .) та в судовому засіданні прот и позовних вимог заперечив, п осилаючись на те, що тверджен ня позивача, про те що договір оренди від 24 жовтня 2002 року пов инен бути нотаріально посвід чений, спростовується п. 9.2 дан ого договору, у відповідност і до якого договір набуває чи нності з моменту державної р еєстрації у Зборівській райо нній державній адміністраці ї, а тому нотаріальне посвідч ення ніяк не впливає на чинні сть договору. Щодо невідпові дності договору Типовій форм і договору оренди земельної ділянки, затвердженої постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 17.03.1993р. № 197 "Про форму дого вору на право тимчасового ко ристування землею (в тому чис лі на умовах оренду)", вважає, щ о дана обставина не може бути підставою для визнання дого вору оренди земельної ділянк и недійсним, оскільки у догов орі наявні всі істотні умови визначені Законом України "П ро оренду землі" (в редакції чи нній на момент укладення дог овору), а сам зміст договору ві дповідає вимогам земельного та цивільного законодавства . Вважає, що позивачем не навед ено жодного факту порушення відповідачами вимог чинного законодавства при укладенні договору оренди водного об'є кта (ставка) від 04 червня 2008 року , як і не наведено жодного факт у, що свідчив би про порушення його прав чи інтересів уклад енням спірного договору орен ди земельної ділянки та дого вору оренди водного об'єкту. П росить в позові відмовити.

Відповідач № 2 у відзиві на п озовну заяву (вх. № 18540 (н) від 02.12.2011р .) та його представник в судово му засіданні проти позовних вимог заперечив, посилаючись на те, що розпорядженням голо ви райдержадміністрації 23 жо втня 2002 року, на підставі: рішен ня сесії Городищенської сіль ської ради від 7 серпня 2002 року "Про згоду на передачу в оренд у ставка"; рішення сесії Зборі вської районної ради від 26 вер есня 2000 року № 153 "Про затверджен ня "Тимчасового положення пр о порядок передачі земель во дного фонду Зборівського рай ону юридичним та фізичним ос обам"; заяви ОСОБА_1; надано відповідачу № 1 в оренду земел ьну ділянку водного фонду пл ощею 25,59 га. Звертає увагу суду на те, що згаданим Тимчасовим положенням було передбачено порядок передачі земель вод ного фонду Зборівського райо ну юридичним та фізичним осо бам, а саме, що орендодавцем зе мель водного фонду є районна державна адміністрація. Ріш ення про надання в оренду зем ель водного фонду приймаютьс я за попереднім погодженням на сесії сільської ради. Дого вір оренди укладається між о рендодавцем та орендарем та перед реєстрацією погоджуєт ься з державними органами зе мельних ресурсів, державними органами водного господарст ва, державним управлінням ек ологічної безпеки та облдерж рибінспекцією. Дані погоджен ня були в наявності, а тому вва жає, що договір оренди від 24 жо втня 2002 року не є протиправним , у зв' язку з чим вимога про в изнання його недійсним задов оленню не підлягає. Щодо нота ріального посвідчення догов ору, зазначив, що таке посвідч ення можливе за бажанням сто рін, якого жодна сторона не ви явила. Також, на виконання вим ог Водного кодексу України, 4 ч ервня 2008 року було укладено до говір оренди водного об'єкту , який погоджений державними органами водного господарст ва. Даний договір державній р еєстрації не підлягає, а тому визнавати його недійсним не має підстав. Також зазначає, щ о позивачем не наведено жодн ого факту порушення його пра в чи інтересів при укладенні спірних договорів. Просить с уд в позові відмовити.

Представник третьої особи в судовому засіданні поясни в, що згідно звернення ініціа тивної групи територіальної громади с. Городище та с. Носі вці щодо використання СПД О СОБА_1 земельної ділянки на території Городищенської сі льської ради Зборівського ра йону було проведено перевірк у та з' ясовано, що дійсно дог овір оренди земельної ділянк и не зареєстрований та не пос відчений нотаріально, а тако ж відсутня будь-яка землевпо рядна документація щодо дано го об'єкта.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників сторін, третьо ї особи, судом встановлено на ступне:

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів .

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, фізичні особи - пі дприємці, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України та п. 2 ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни кожний суб' єкт господарю вання має право на захист сво їх прав і законних інтересів .

Відповідно до ст.ст. 15, 16 ЦК Укр аїни, ст. 207 ГК України, кожна ос оба має право звернутися до с уду за захистом свого особис того майнового права та інте ресу, у спосіб визначений дан ими нормами закону, одним з як их є визнання правочину (госп одарського зобов' язання) не дійсним.

Правочином, згідно ст.ст. 202, 203 , 205 ЦК України, є дія особи, яка м ає необхідний обсяг цивільно ї дієздатності, спрямована н а набуття, зміну або припинен ня цивільних прав та обов' я зків, до яких застосовуються загальні положення про зобо в' язання.

Позивач - Обслуговуючий к ооператив "Рибне господарств о "Бузок", вул. Східна, 3, с. Городи ще, Зборівський район, Терноп ільська область, є юридичною особою, а тому наділене право м на звернення до господарсь кого суду за захистом своїх п рав.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Городищенс ької сільської ради Зборівсь кого району № 4 від 07.08.2002р. "Про зг оду на передачу в оренду став ка" вирішено надати згоду на п ередачу в оренду землі водно го фонду загальною площею 25,59 г а, з них площа ставка 18,6 га за ме жами населеного пункту с. Гор одище для риборозведення стр оком на 25 (двадцять п' ять) рок ів (п. 2 рішення).

Розпорядженням голови рай онної державної адміністрац ії № 352 від 23.12.2002р. "Про надання в ор енду ставка в с. Городище" нада но в оренду підприємцю ОСОБ А_1 водний об' єкт в с. Городи ще Зборівського району загал ьною площею 25,59 га для риборозв едення строком на 25 років.

24.10.2002р. між Зборівською район ною державною адміністраціє ю (Орендодавець) та підприємц ем ОСОБА_1 (Орендар) укладе но договір оренди, у відповід ності до умов якого Орендода вець на підставі розпоряджен ня голови районної державної адміністрації № 352 від 23.10.2010р. "Пр о надання в оренду ставка" пер едає, а Орендар приймає у тимч асове оплатне користування з емельну ділянку загальною пл ощею 25,59 га, яка розташована на території Городищенської сі льської ради Зборівського ра йону, в тому числі: водне дзерк ало 18,6 га, землі під гідротехні чними спорудами 0,30 га, багатор ічних насаджень 0,63 га, болото - 2,65 га, пасовищ 2,49 га, порушені зе млі 0,92 га згідно з планом корис тування, що додається (п. 1.1. дог овору).

Об'єкт оренди призначений д ля організації та ведення ри бного господарства (п. 2.1. догов ору).

У відповідності до п. 3.1. дого вору, земельна ділянка перед ається на умовах оренди ст роком на 25 років для органі зації та ведення рибного гос подарства. Якщо не пізніше, ні ж за 30 днів до закінчення терм іну оренди "Орендар" письмово не заявить про свій намір про довжити договірні відносини за даним договором дія остан нього припиняється (п. 3.2. догов ору).

Пунктом 9.2. договору сторони погодили, що даний договір на буває чинності з моменту дер жавної реєстрації в Зборівсь кій районній державній адмін істрації.

У відповідності до п. 9.3., дани й договір нотаріально посвід чується.

Також, 04.06.2008р. між Зборівською районною державною адмініст рацією (Орендодавець) та підп риємцем ОСОБА_1 (Орендар) у кладено договір оренди водно го об' єкта (ставка), у відпові дності до умов якого Орендод авець надає на підставі розп орядження голови районної де ржавної адміністрації від 23.10 .2002р. № 352 "Про надання в оренду ст авка в с. Городище", а Орендар п риймає в строкове платне кор истування водний об' єкт (ст авок), (надалі об' єкт оренди), який знаходиться за адресою : АДРЕСА_2 (п. 1.1. договору).

У відповідності до п. 2.1. дого вору, в оренду передається во дний об' єкт площею водного дзеркала - 18,6 га. Проект відве дення земельної ділянки, яки й підтверджує площу водного дзеркала додається до догово ру і є невід'ємною його частин ою.

Пунктом 2.2. сторони погодили , що в оренду передається водн ий об'єкт об' ємом 204,6 тис. куб. м етрів води. Технічна докумен тація, яка визначає площу вод ного дзеркала, місткість, нор мальний підпірний рівень, ст ан гідротехнічних споруд та правила експлуатацію водног о об' єкта додаються до цьог о договору і є невід' ємною й ого частиною.

У відповідності до п. 3.1. дого вору, даний договір укладено строком на 25 (двадцять п' ять ) років.

Пунктом 3.2. договору, сторони погодили, що договір набуває чинності після підписання с торонами. Після закінчення с троку договору Орендар має п ереважне право на поновлення його на новий строк. У цьому р азі, Орендар повинен не пізні ше ніж за два місяці до закінч ення строку дії договору пов ідомити письмово Орендодавц я про намір продовжити його д ію.

Головне управління держко мзему у Тернопільській облас ті листом № 32-50-К-390/4711 від 29.09.2011р. пов ідомило, що у Суб'єкта підприє мницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_1, АДРЕСА_ 1, відсутня будь-яка землевп орядна документація , у зв' я зку з чим останній не орендує земельної ділянки. Щодо дого вору оренди ставка повідомил о, що розпорядження голови ра йдержадміністрації прийнят е без врахування процедури н абуття права оренди.

Позивач просить визнати до говір оренди земельної діл янки від 24.10.2002р. недійсним через те, що останній нотаріально н е засвідчений та не зареєстр ований у встановленому поряд ку, а також через невідповідн ість його встановленій формі . Також просить суд визнати не дійсним договір оренди водно го об' єкта (ставка) від 04 черв ня 2008 року, оскільки відсутні б удь-які відомості про провед ення державної експертизи да ного договору.

Суд, на підставі ст. 43 ГПК У країни давши оцінку поданим сторонами доказам та наведен им доводам на підтвердження заявлених вимог та заперечен ь, прийшов до висновку, що позо в підлягає до часткового зад оволення.

При цьому суд виходив з н аступного.

Відповідно до п.2 постанови Пленуму Верховного Суду Укра їни N 9 від 06.11.2009р. "Про судову прак тику розгляду цивільних спра в про визнання правочинів не дійсними" відповідність чи н евідповідність правочину ви могам законодавства має оцін юватися судом відповідно до законодавства, яке діяло на м омент вчинення правочину.

Таким чином, до правочину, я кий укладений до 24.10.2002р. необхід но застосовувати правила Цив ільного кодексу України від 18.07.1963 року (далі ЦК України 1963р.).

Відповідно до ст. 153 Цивільно го кодексу України 1963р., догові р вважається укладеним, коли між сторонами в потрібній у н алежних випадках формі досяг нуто згоди по всіх істотних у мовах.

Істотними є ті умови догово ру, які визнані такими за зако ном або необхідні для догово рів даного виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою одн ієї з сторін повинно бути дос ягнуто згоди.

У відповідності до ч. 3 ст. 47 ЦК України 1963р., нотаріальне посв ідчення угод обов'язкове лиш е у випадках, зазначених у зак оні. Недодержання в цих випад ках нотаріальної форми тягне за собою недійсність угоди з наслідками, передбаченими ч астиною другою статті 48 цього Кодексу.

Згідно ст. 48 Цивільного коде ксу України 1963 року, недійсною є та угода, що не відповідає в имогам закону.

У відповідності до Закону У країни "Про оренду землі" (в ре дакції чинній на момент укла дення договору) відносини, по в'язані з орендою землі, регул юються Земельним кодексом Ук раїни, Цивільним кодексом Ук раїни, Законом України "Про ор енду землі", законами України , іншими нормативно-правовим и актами, прийнятими відпові дно до них, а також договором о ренди землі.

Також статтею 18 Закону Укра їни "Про оренду землі" передба чено, що договір оренди зем лі набирає чинності після йо го державної реєстрації.

Частиною другою статті 125 З емельного кодексу України (в редакції чинній на момент ук ладення договору) встановлен о, що право на оренду земельно ї ділянки виникає після укла дення договору оренди і його державної реєстрації.

Отже, відповідно до ч. 1 ст. 20 За кону України "Про оренду земл і" договір оренди землі підля гає державній реєстрації й н а підставі ч. 2 ст. 125 Земельного кодексу України, ст. 18 Закону У країни "Про оренду землі", пост анови Кабінету Міністрів Укр аїни N 2073 від 25.12.98р. "Про затвердже ння Порядку державної реєстр ації договорів оренди землі" (чинної на момент укладення д оговору), є укладеним з момент у такої реєстрації.

Як свідчать матеріали спра ви та зазначено позивачем в п озовній заяві і підтверджено представником відповідача № 2 в судовому засіданні, догові р оренди землі від 24.10.2002р. не був зареєстрований у встановлен ому законом порядку, а тому да ний договір суд вважає неукл аденим.

Згідно зі змістом ст. 48 ЦК Ук раїни 1963р. недійсною може бути визнана лише укладена угода , а тому позовні вимоги в части ні визнання недійсним догово ру оренди землі від 24.10.2002р. задо воленню не підлягають.

Посилання відповідача, на те що договір зареєстровани й 15.11.2002р. Управлінням економіки Зборівської районної держав ної адміністрації, судом до у ваги не приймається, так як у в ідповідності до п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України N 2073 від 25.12.1998р. "Про затвердження П орядку державної реєстрації договорів оренди землі" (далі Порядок), державна реєстраці я договорів оренди проводить ся виконавчим комітетом сіль ської, селищної та міської ра ди, Київською та Севастополь ською міськими державними ад міністраціями за місцем розт ашування земельної ділянки.

Пунктом 4 даного Порядку пер едбачено, що забезпечення ре єстрації договорів оренди по кладається на відповідні дер жавні органи земельних ресур сів: районні відділи земельн их ресурсів; управління (відд іли) земельних ресурсів у міс тах обласного і районного пі дпорядкування; Київське і Се вастопольське міське управл іння земельних ресурсів.

Договір оренди відповідно до законодавства повинен бу ти нотаріально посвідченим ( п. 7 Порядку)

Згідно п.п. 12., 13. Порядку, факт д ержавної реєстрації засвідч ується у 10-денний термін гербо вою печаткою та підписом гол ови відповідної ради, Київсь кої, Севастопольської місько ї державної адміністрації аб о уповноваженої ними посадов ої особи. Печатка та підпис ст авляться на всіх примірниках договору оренди.

Після засвідчення факту де ржавної реєстрації договір о ренди реєструється у Книзі з аписів державної реєстрації договорів оренди землі, яка в едеться державним органом зе мельних ресурсів за формою з гідно з додатком. Книга запис ів державної реєстрації дого ворів оренди землі ведеться окремо в розрізі кожної сіль ської, селищної, міської ради , а також у розрізі Київської, Севастопольської міської де ржавної адміністрації. Книга прошнуровується, засвідчуєт ься підписами сільського, се лищного, міського голови та н ачальника районного відділу , міського управління (відділ у) земельних ресурсів і скріп люється печатками.

Датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації. (п. 14. Порядку).

Також, не приймаються дово ди відповідачів щодо не обов ' язкового, а за бажанням сто рін нотаріального посвідчен ня договору, так як у відповід ності до п. 8 Тимчасового полож ення про порядок передачі зе мель водного фонду Зборівськ ого району в оренду юридични м та фізичним особам, затверд женого рішенням Зборівської районної ради № 153 від 26.09.2000р., на я кий посилається відповідач № 2, передбачено, що договір орен ди земель водного фонду в о бов' язковому порядку ре єструється відповідною держ авною адміністрацією та н отаріально посвідчується .

Окрім того, згідно ч. 3 ст. 13 З акону України "Про оренду зем лі" передбачено, що договір ор енди земельної ділянки посві дчується нотаріально за її м ісцезнаходженням: на строк д о 5 років - за бажанням однієї і з сторін договору; на строк більше 5 років - в обов'язковом у порядку.

Щодо вимоги про визнанн я недійсним договору оренди водного об'єкта (ставка) від 04.06 .2008р. слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 3 ЗК Україн и, земельні відносини регулю ються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідн о до них нормативно-правовим и актами.

Згідно зі ст. 4 Водного кодек су України до земель водного фонду належать землі, зайнят і: морями, річками, озерами, во досховищами, іншими водоймам и, болотами, а також островами ; прибережними захисними сму гами вздовж морів, річок та на вколо водойм; гідротехнічним и, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а тако ж землі, виділені під смуги ві дведення для них; береговими смугами водних шляхів (що кор еспондується зі ст.58 Земельно го кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 85 Водног о кодексу України порядок на дання земель водного фонду в користування та припинення права користування ними вста новлюється земельним законо давством.

Відповідно до п. 2 ст. 79 Земель ного кодексу України право в ласності на земельну ділянку поширюється в її межах на пов ерхневий (ґрунтовий) шар, а так ож на водні об'єкти, ліси і баг аторічні насадження, які на н ій знаходяться. Право власно сті на земельну ділянку розп овсюджується на простір, що з находиться над та під поверх нею ділянки на висоту і на гли бину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інши х будівель і споруд.

Згідно з ч. 4 ст. 59 Земельного к одексу України громадянам та юридичним особам органами в иконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах орен ди земельні ділянки прибереж них захисних смуг, смуг відве дення і берегових смуг водни х шляхів, а також озера, водосх овища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, риб огосподарських потреб, культ урно-оздоровчих, рекреаційни х, спортивних і туристичних ц ілей, проведення науково-дос лідних робіт тощо.

У відповідності до ст. 51 Водн ого кодексу України (в редакц ії чинній на момент укладенн я договору), у користування на умовах оренди водні об'єкти (ї х частини) місцевого значенн я та ставки, що знаходяться в б асейнах річок загальнодержа вного значення, можуть надав атися водокористувачам лише для риборозведення, виробни цтва сільськогосподарської і промислової продукції, а та кож у лікувальних і оздоровч их цілях.

Орендодавцями водних об'єк тів загальнодержавного знач ення є Кабінет Міністрів Укр аїни та місцеві державні адм іністрації.

Право водокористування на умовах оренди оформляється договором, погодженим з держ авними органами охорони навк олишнього природного середо вища та водного господарства .

Статтею 215 Цивільного кодек су України визначено, що підс тавою недійсності правочину є недодержання в момент вчин ення правочину стороною (сто ронами) вимог, які встановлен і частинами першою - третьою, п 'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність пр авочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін аб о інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених зако ном, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (ос порюваний правочин).

Згідно ст. 203 Цивільного коде ксу України зміст правочину не може суперечити цьому Код ексу, іншим актам цивільного законодавства, а також морал ьним засадам суспільства.

У відповідності до ст. 4 Зако ну України "Про оренду землі" о рендодавцями земельних діля нок є громадяни та юридичні о соби, у власності яких перебу вають земельні ділянки, або у повноважені ними особи.

Відповідно до п. 12 Прикінцев их положень Земельного кодек су України до розмежування з емель державної та комунальн ої власності повноваження що до розпорядження землями (кр ім земель, переданих у приват ну власність, та земель, зазна чених в абз. 3 цього пункту) в ме жах населених пунктів здійсн юють відповідні сільські, се лищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповід ні органи виконавчої влади.

Враховуючи, що земельні діл янки, які є об' єктом договор ів оренди, що оспорюються, зна ходяться на території Хмелис ьківської сільської ради (Пі дволочиський район), однак за межами населеного пункту, по вноваження щодо розпоряджен ня ними покладено на Підволо чиську районну державну адмі ністрацію.

За приписами статті 15 Закон у України "Про оренду землі" відсутність у договорі о ренди землі однієї з істот них умов, передбачених ціє ю статтею, а також порушення в имог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Зако ну є підставою для відмо ви в державній реєстрації до говору оренди, а також для в изнання договору недійсним відповідно до закону.

У відповідності до п. 4. Поряд ку користування землями водн ого фонду затвердженого пост ановою КМ України № 502 від 13.05.1996р. , у тимчасове користування за погодженням з постійними ко ристувачами земельні ділянк и прибережних захисних смуг, смуг відведення та берегови х смуг водних шляхів можуть н адаватися підприємствам, уст ановам, організаціям, об'єдна нням громадян, релігійним ор ганізаціям, громадянам Украї ни, іноземним юридичним та фі зичним особам (далі юридичні та фізичні особи) для сінокос іння, рибогосподарських потр еб, культурно-оздоровчих, рек реаційних, спортивних і тури стичних цілей, а також для про ведення науково-дослідних ро біт.

Пунктом 5. Даного Порядку пе редбачено, що право корист ування земельною ділянкою на землях водного фонду виника є після встановлення меж ціє ї ділянки в натурі (на мі сцевості) і одержання відпов ідного документа, що посвідч ує це право.

Право тимчасового користу вання земельними ділянками н а землях водного фонду оформ ляється договором, який укла дається між відповідною Радо ю і юридичною або фізичною ос обою.

Як вбачається із листа Голо вного управління держкомзем у у Тернопільській області л истом № 32-50-К-390/4711 від 29.09.2011р., та пояс нень представника в судовому засіданні у Суб'єкта підприє мницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_1, АДРЕСА_ 1, відсутня землевпорядна д окументація на орендовану зе мельну ділянку, а договір не з ареєстрований у відповідном у порядку. Договір оренди вод ного об' єкта (ставка) укладе ний на підставі розпорядженн я голови райдержадміністрац ії оформлений без врахування процедури набуття права оре нди.

За змістом п. 1 ст. 124 Земельног о кодексу України передача з емельних ділянок, що перебув ають у державній або комунал ьної власності, здійснюється на підставі рішення відпові дного органу виконавчої влад и або органу місцевого самов рядування шляхом укладення д оговору оренди земельної діл янки.

Статтями 125, 126 Земельного код ексу України регламентовано , що право власності та право п остійного користування на зе мельну ділянку виникає після одержання її власником або к ористувачем документа, що по свідчує право власності чи п раво постійного користуванн я земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладання дог овору оренди і його державно ї реєстрації.

Приступати до використанн я земельної ділянки до встан овлення її меж у натурі (на міс цевості), одержання документ а, що посвідчує право на неї та державної реєстрації заборо няється. Право власності на з емельну ділянку і право пост ійного користування земельн ою ділянкою посвідчується де ржавним актом. Право оренди з емлі оформляється договором , який реєструється відповід но до закону.

Оцінюючи дані законодавчі норми в їх сукупності, слід зр обити висновок, що правовою п ідставою для укладення догов ору оренди водного об' єкта є належним чином оформлені п равовстановлюючі документи на земельну ділянку водного фонду, в т.ч. земельну ділянку , що знаходиться під водним пл есом, прибережну смугу і т.д.

Беручи до уваги, що відповід ачем № 1 не підтверджено належ ними доказами укладення дого вору оренди земельної ділянк и, що є обов' язковою умовою д ля укладення договору оренди водного об' єкта, а тому позо вні вимоги в частині визнанн я недійсним договору оренди водного об'єкта (ставка) від 04.06 .2008р. підлягають до задоволенн я як обґрунтовано заявлені.

Судові витрати, в силу ст. 49 Г ПК України, покладаються на в ідповідачів пропорційно роз міру задоволених позовних ви мог.

З огляду на наведене, керуюч ись ст.ст. 16, 202, 203, 204, 205, 215 Цивільного кодексу України, ст. 51 Водного кодексу України, ст. 20, 207 Господ арського кодексу України, ст ..ст. 47, 48, 153 Цивільного кодексу Ук раїни 1963р., ст.ст. 17, 18, 78, 80, 84, 116, 123, 124, 125, 149, с т.ст. 1, 2, 33, 43-49, 82-85 ГПК України, госпо дарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задов ольнити частково.

2.Визнати недійсним договір оренди водного об'єкта (ставк а) від 04.06.2008р., укладеного між Збо рівською районною державною адміністрацією та Суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_1.

3.В частині визнання недійсн им договору оренди земельної ділянки від 24.10.2002р., укладеного між Зборівською районною де ржавною адміністрацією та Су б'єктом підприємницької діял ьності - фізичною особою ОС ОБА_1, в позові відмовити.

4.Стягнути з Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_1, АДРЕСА _1, код НОМЕР_1 на користь О бслуговуючого кооперативу "Р ибне господарство "Бузок", вул . Східна, 3, с. Городище, Зборівсь кий район, Тернопільська обл асть, код 37345765 - 21,25 грн. державно го мита та 69 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

5.Стягнути з Зборівської рай онної державної адміністрац ії, вул. Б. Хмельницького, 24, м. Зб орів, Тернопільська область, код 040058350 на користь Обслуговую чого кооперативу "Рибне госп одарство "Бузок", вул. Східна, 3, с. Городище, Зборівський райо н, Тернопільська область, код 37345765 - 21,25 грн. державного мита т а 69 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

6.На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, мають право подати апеляційну скар гу протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішен ня "21" грудня 2011р. через місцевий господарський суд.

Це поле друкуватися н е буде !!! Інформацію НЕ ЗМІНЮВ АТИ !!!переведено в чистовик -9356

Суддя Г.Б. Бучинська

Дата ухвалення рішення02.12.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20360923
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/91/5022-1531/2011

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Судовий наказ від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Постанова від 22.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 21.02.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні