Рішення
від 19.12.2011 по справі 9/5009/6914/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.12.11 Справа № 9/5009/6914/11

За позовом Запорізько го природоохоронного міжрай онного прокурора (69002, м. Запорі жжя, вул. Гоголя, 143) в інтересах держави, в особі органу, уповн оваженого здійснювати відпо відні функції у спірних прав овідносинах - Запорізької м іської ради Запорізької обла сті (69105, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 206)

до Приватного підпри ємства “Арт-Авто” (69035, м. Запорі жжя, вул. Сталеварів, буд. 12-а)

про звільнення земельн ої ділянки та повернення її з а належністю

Суддя Боєва О.С .

Представники сторін:

Від прокуратури: Занков А.В. (посв. № 410 від 29.08.11) помічник п рокурора

Від позивача: ОСОБА_1 (дов. № 01-17/2440 від 09.06.11)

Від відповідача: не з'яви вся

СУТНІСТЬ СПОРУ:

Заявлений позов про з обов' язання відповідача зв ільнити самовільно зайняту з емельну ділянку загальною пл ощею 0,028 га (землі рекреаційног о призначення) на Прибережні й автомагістралі м. Запоріжж я та повернути її за належніс тю державі в особі уповноваж еного здійснювати відповідн і функції в спірних відносин ах - Запорізькій міській рад і.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 31.1 0.2011р. позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадже ння у справі № 9/5009/6914/11, судове зас ідання призначено на 06.12.2011р. Ухв алою суду від 06.12.2011р. в порядку с т. 77 ГПК України розгляд справ и відкладено на 19.12.2011р.

19.12.2011р. справу розглянуто, ого лошено вступну та резолютивн у частини рішення. Справа роз глянута без застосування зас обів технічної фіксації судо вого процесу.

Прокурор та позивач підтр имали позовні вимоги, виклад енні у позові та на підставі с т. 121 Конституції України, ч. 2 ст . 20, ст. 36-1 Закону України “Про пр окуратуру”, ст.ст. 211, 212 Земельно го кодексу України просять п озов задовольнити.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростува в, відзив на позов суду не нада в, представник відповідача в судові засідання за виклико м не з' явився. Про час та місц е судового засідання відпові дача повідомлено належним чи ном. Ухвали суду направлялис ь на адресу, вказану в позовні й заяві та у довідці з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців, а саме: 69035, м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд. 12-а. Крім т ого, матеріали справи містят ь рекомендовані повідомленн я про вручення відповідачу п оштових відправлень. Згідно з п. 3.6 Роз'яснень президії ВГСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 “Про деякі питан ня практики застосування Гос подарського процесуального кодексу України” (з наступни ми змінами та доповненнями) о соби, які беруть участь у спра ві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві. У в ипадку нез'явлення в засідан ня господарського суду предс тавників обох сторін або одн ієї з них справа може бути роз глянута без їх участі, якщо не явка таких представників не перешкоджає вирішенню спору .

Згідно з ст. 75 ГПК України справу розглянуто за наявним и матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення сп ору по суті.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр окурора та представника пози вача, суд

ВСТАНОВИВ:

19.10.2011р. державним інспект ором з контролю за використа нням та охороною земель Упра вління Держкомзему у м. Запор іжжя за участю помічника про курора Запорізької природоо хоронної міжрайонної прокур атури, а також землевпорядни ком Орджонікідзевського рай ону з питань земельний відно син Запорізької міської ради було проведено позапланован у перевірку додержання вимог земельного законодавства на земельній ділянці на Прибер ежній автомагістралі в м. Зап ороріжжі ПП “Арт-Авто”, на вим огу Запорізької тприродоохо ронної міжрайонної прокурат ури від 17.10.2011р. № 11-680вих-11. За резуль татами перевірки було складе но Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавс тва № 278, в якому зазначено, що з емельна ділянка самовільна з айнята директором ПП “Арт-Ав то” Волинцем Андрієм Васильо вичем площею 0,028 га. (землі рекр еаційного призначення) на Пр ибережній автомагістралі шл яхом встановлення однієї дер ев' яної споруди торгівельн ого призначення з літнім май данчиком. Правовстановлюючі документи на самовільну зем ельну ділянку відсутні. Чим п орушенні вимоги ст.ст. 125, 126 Земе льного кодексу.

24.10.2011р. за результатами перев ірки відповідачу було винесе но припис № 000102/102 з вимогою в міс ячний термін усунути порушен ня вимог земельного законода вства.

Оскільки, відповідач вказа ний вище припис не виконав, ст аном на момент подання позов у земельна ділянка не поверн ута, тому прокурор звернувся з позовом до суду.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд знаход ить позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, вих одячи з наступного.

Відповідно до частини пер шої статті 13 Конституції Укра їни земля є об'єктом права вла сності українського народу, від імені якого це право здій снюють органи державної влад и і органи місцевого самовря дування в межах, визначених ц ією Конституцією, іншими зак онодавчими актами України.

Згідно зі ст. 12 Земельного ко дексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відно син, віднесено, зокрема, розпо рядження землями територіал ьних громад; надання земельн их ділянок у користування із земель комунальної власност і відповідно до цього Кодекс у; організація землеустрою; з дійснення контролю за викори станням та охороною земель к омунальної власності; додерж ання земельного та екологічн ого законодавства.

Статтею 80 Земельного коде ксу України визначено, що суб 'єктами права власності на зе млю є, зокрема, територіальні громади, які реалізують це пр аво безпосередньо або через органи місцевого самоврядув ання, - на землі комунальної вл асності.

Згідно ст. 126 Земельного коде ксу України право власності на земельну ділянку і право п остійного користування земе льною ділянкою посвідчуєтьс я державними актами. Право ор енди землі оформлюється дого вором, який реєструється від повідно до Закону.

Пунктом «б»частини 1 ст. 211 Зе мельного кодексу України виз начено, що однією з підстав дл я цивільної, адміністративно ї або кримінальної відповіда льності є самовільне зайнятт я земельних ділянок.

Визначення терміну "самов ільне зайняття земельних діл янок" наведене в ст.1 Закону Ук раїни "Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель" згідно з якою самов ільне зайняття земельної діл янки це будь-які дії, які свідч ать про фактичне використанн я земельної ділянки за відсу тності відповідного рішення органу виконавчої влади чи о ргану місцевого самоврядува ння про її передачу у власніс ть або надання у користуванн я (оренду) або за відсутності в чиненого правочину щодо тако ї земельної ділянки, за винят ком дій, які відповідно до зак ону є правомірними.

Факт порушення земельного законодавства встановлюєть ся актами відповідних органі в.

Так, факт самовільного зай няття директором ПП “Арт-Авт о” Волинцем Андрієм Васильов ичем земельної ділянки площе ю 0,028 га. (землі рекреаційного п ризначення) на Прибережній а втомагістралі, шляхом встано влення однієї дерев' яної сп оруди торгівельного признач ення з літнім майданчиком, то бто без правових на це підста в, підтверджується актом пер евірки дотримання вимог земе льного законодавства № 278 від 19.10.2011р., протоколом про адмініст ративне правопорушення Сері я А № 00051/51 від 19.10.2011р., постановою пр о накладання адміністративн ого стягнення № 2-02/51 від 24.10.2011р.,

Відповідно до ст.ст. 33, 34 Госпо дарського процесуального ко дексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається, як н а підставу своїх вимог і запе речень, суд приймає тільки ті докази, які мають значення дл я справи. Обставини справи, як і відповідно до законодавств а повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис я іншими засобами доказуванн я.

Встановлені судом обстави ни відповідачем не спростова ні, до матеріалів справи не на дано документів в підтвердже ння того, що ПП “Арт-Авто” звіл ьнило самовільно зайняту зем ельну ділянку загальною площ ею 0,028 га. (землі рекреаційного призначення) на Прибережній автомагістралі м. Запоріжжя.

Згідно з статтею 212 Земельн ого кодексу України самовіль но зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власн икам землі або землекористув ачам без відшкодування затра т, понесених за час незаконно го користування ними. Підпри ємства, установи, організаці ї та громадяни, винні у самові льному зайнятті земель, зобо в'язані самостійно (за власни й рахунок) привести ділянку д о стану, придатного для викор истання, відновити порушені межові знаки, знести самовіл ьно зведені будівлі.

Відповідно до ч. 3 ст. 212 цього Кодексу повернення самовіль но зайнятих земельних діляно к провадиться за рішенням су ду.

За таких підстав, позовні вимоги Запорізького природо охоронного міжрайонного про курора в інтересах держави, в особі органу, уповноваженог о здійснювати відповідні фун кції у спірних правовідносин ах - Запорізької міської рад и Запорізької області, про зо бов' язання ПП “Арт-Авто” зв ільнити самовільно зайняту з емельну ділянку загальною пл ощею 0,028 га (землі рекреаційног о призначення) на Прибережні й автомагістралі м. Запоріжж я та повернути її за належніс тю державі в особі уповноваж еного здійснювати відповідн і функції в спірних відносин ах - Запорізькій міській рад і, підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України з відповідача на користь Держа вного бюджету слід стягнути суму 85 грн. державного мита та суму 236 грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу, оскільки сп ір виник внаслідок його непр авильних дій.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82 - 85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольни ти.

Зобов'язати Приват не підприємство “Арт-Авто” (690 35, м. Запоріжжя, вул. Сталеварів , буд. 12-а; код ЄДРПОУ 34718123) звільни ти самовільно зайняту земель ну ділянку загальною площею 0,028 га (землі рекреаційного при значення) на Прибережній авт омагістралі м. Запоріжжя та п овернути її за належністю де ржаві в особі уповноваженого здійснювати відповідні функ ції в спірних відносинах - З апорізькій міській раді.

Стягнути з Приватного пі дприємства “Арт-Авто” (69035, м. За поріжжя, вул. Сталеварів, буд. 12-а; код ЄДРПОУ 34718123) на користь Де ржавного бюджету України (от римувач: Державний бюджет Ор джонікідзевського району м.З апоріжжя, банк отримувача: Го ловне управління Державного казначейства України у Запо різькій області, р/р 31119095700007, МФО 81 3015, код ЄДРПОУ 34677145, код бюджетної класифікації 22090200, символ банк у 095) суму 85 грн. державного мит а.

Стягнути з Приватного підп риємства “Арт-Авто” (69035, м. Запо ріжжя, вул. Сталеварів, буд. 12-а; код ЄДРПОУ 34718123) на користь Держ авного бюджету України (отри мувач: Державний бюджет Ордж онікідзевського району м.Зап оріжжя, банк отримувач: Голов не управління Державного каз начейства України у Запорізь кій області, р/р 31218264700007, МФО 813015, код ЄДРПОУ 34677145, код бюджетної клас ифікації 22050003, символ звітност і банку 264) суму 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя О.С. Боєва

Рішення господарсько го суду набирає законної сил и після закінчення десятиден ного строку з дня підписання . Повне рішення підписано 26.12.201 1р.

26.12.2011

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20424000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/5009/6914/11

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 27.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні