Рішення
від 04.08.2011 по справі 8/324
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 8/324 04.08.11

за позовом Державн ого підприємства «Державний Науково-дослідний інститут будівельних констр укцій»

до Приватного підприємства «Антарія-Буд-І нвест»

про стягне ння 33045,19 грн.

Суддя В.С. Катрич

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 предст. за дов. №255-797 від 30.03.11 р.

від відповідача: не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державне підприємств о "Державний Науково-дослідн ий інститут будівельних конс трукцій" звернулося до Госпо дарського суду міста Києва з позовом до Приватного підпр иємства "Антарія-Буд-Інвест" п ро стягнення 33 045,19 грн.

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідачем не ви конані зобов' язання щодо оп лати виконаних позивачем роб іт за договором будівельного підряду № 2042 від 17.04.2008 р. на викона ння робіт на створення і пере дачу науково-технічної проду кції.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 10.06.2011 р. поруш ено провадження у справі № 8/324, призначено розгляд справи в судовому засіданні на 08.07.2011 р., з обов' язано сторін виконати певні дії.

В судове засідання 08.07.2011 р. пр едставник відповідача не з' явився, вимог ухвали не викон ав, про причини неявки суд не п овідомив, про час і місце судо вого засідання був повідомле ний судом належним чином.

Представник позивача над ав суду документи на виконан ня вимог ухвали та надав суду пояснення по справі

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 08.07.2011р. відкл адено розгляд справи на 04.08.2011р.

В судове засідання 04.08.11 р. пре дставник відповідача не з' я вився, вимог ухвали не викона в, відзив на позовну заяву не п одав, про час і місце судового засіданні був повідомлений належним чином.

В зв' язку з неподанням від повідачем відзиву на позовну заяву і витребуваних господ арським судом документів суд вважає за можливе розглянут и справу за наявними в ній мат еріалами в порядку ст. 75 ГПК Ук раїни.

Перед початком розгляду сп рави по суті представників с торін ознайомлено з їх права ми та обов' язками передбаче ними ст.ст. 20, 22 ГПК України. Крім цього, у судовому засіданні р оз' яснені положення ст.81-1 ГП К України.

Господарським судом, відпо відно до вимог ст.81-1 ГПК Україн и складено протоколи судових засідань, які долучено до мат еріалів справи.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення уповноваженого пре дставника позивача, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги, об' єктивно оцін ивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд

В С Т А Н О В И В:

17.04.2008 року між Прива тним підприємством «Антарія -Буд-Інвест» (надалі - замовн ик, відповідач), та Державним підприємством «Державний На уково-дослідний інститут буд івельних конструкцій» (нада лі - підрядник, позивач) був у кладений договір будівельн ого підряду № 2042 (надалі - дого вір), за умовами якого підрядн ик зобов' язується за завдан ням замовника на свій ризик, в ідповідно до проектної докум ентації та умов договору вик онати та здати замовнику в ус тановлений договором строк з акінчені роботи по оздобленн ю місць загального користува ння на об' єктах будівництва (надалі-роботи), генпідрядник зобов' язується надати підр яднику фронт робіт, передати затверджену в установленому порядку проектну документац ію на склад та обсяг робіт виз начену договором, а замовник зобов' язується прийняти ві д підрядника закінчені робот и, а саме результат робіт, та о платити виконану роботу.

Матеріалами справи підт верджено виконання робіт на суму 32868,00 грн.

Наявними в матеріалах спра ви документами підтверджуєт ься обґрунтованість позовни х вимог на суму 33045,19 грн.

Таким чином, за проведеним с удом перерахунком, заборгова ність відповідача перед пози вачем, станом на момент прийн яття рішення становить 33045,19 гр н.

Проаналізувавши зміст укл аденого договору № 2042 від 17. 04. 2008 р . суд дійшов висновку, що за ци вільно-правовими ознаками це й договір є договором будіве льного підряду.

Стаття 193 Господарського ко дексу України (надалі - ГК Ук раїни) встановлює, що суб'єкти господарювання та інші уча сники господарських віднос ин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться і до вико нання господарських догово рів застосовуються відпові дні положення Цивільного код ексу України з урахуванням о собливостей, передбачених ци м Кодексом.

Відповідно до ч.1 статті 509 Ци вільного кодексу України (на далі - ЦК України) зобов'язання м є правовідношення, в якому о дна сторона (боржник) зобов'яз ана вчинити на користь друго ї сторони (кредитора) певну ді ю (передати майно, виконати ро боту, надати послугу, сплатит и гроші тощо) або утриматися в ід певної дії, а кредитор має п раво вимагати від боржника в иконання його обов'язку.

Згідно ч. 2 статті 509 ЦК Україн и зобов'язання виникають з пі дстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пункт 1 ч.2 статті 11 ЦК України передбачає, що підставами ви никнення цивільних прав та о бов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 статті 202 ЦК України правочином є дія осо би, спрямована на набуття, змі ну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ч.1 статті 626 ЦК Україн и договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов'язків.

Частина 1 статті 837 ЦК України передбачає, що за договором п ідряду одна сторона (підрядн ик) зобов' язується на свій р изик виконати певну роботу з а завданням другої сторони (з амовника), а замовник зобов' язується прийняти та оплатит и виконану роботу.

Відповідно до ч. 1 ст. 838 ЦК Укра їни підрядник має право, якщо інше не встановлено договор ом, залучити до виконання роб оти інших осіб (субпідрядник ів), залишаючись відповідаль ним перед замовником за резу льтат їхньої роботи. У цьому р азі підрядник виступає перед замовником як генеральний п ідрядник, а перед субпідрядн иком - як замовник.

Поряд з цим, ч. ч. 1, 3 ст. 875 ЦК Укра їни визначено, що за договоро м будівельного підряду підря дник зобов'язується збудуват и і здати у встановлений стро к об'єкт або виконати інші буд івельні роботи відповідно до проектно-кошторисної докуме нтації, а замовник зобов'язує ться надати підрядникові буд івельний майданчик (фронт ро біт), передати затверджену пр оектно-кошторисну документа цію, якщо цей обов'язок не покл адається на підрядника, прий няти об'єкт або закінчені буд івельні роботи та оплатити ї х. До договору будівельного п ідряду застосовуються полож ення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, доказів пов ного виконання договору щодо оплати робіт не надав, розмір заборгованості у сумі 22868,00 грн . не спростував.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни зобов'язання повинні в иконуватися належним чином в ідповідно до умов договору т а вимог цього кодексу, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається, якщо інш е не встановлено договором а бо законом.

Статтею 530 Цивільного кодек су України визначено, що якщо строк (термін) виконання борж ником обов'язку не встановле ний або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредито р має право вимагати його вик онання у будь-який час. Боржни к повинен виконати такий обо в'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконан ня не випливає із договору аб о актів цивільного законодав ства.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача перед позиваче м у сумі 22868,00 грн. за договором документально підтверджуєт ься, відповідачем не спросто вана, а тому підлягає стягнен ню.

Згідно ст. 43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Згідно із ст. 49 ГПК України ви трати по сплаті державного м ита, витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу покладаються на сторін пропорційно задоволе ними вимогам.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 11, 202, 509, 525, 526, 530, 626, 837, 83 8, 875 ЦК України, ст. 193 ГК України т а ст.ст. 33, 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК Україн и, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовол ьнити.

Стягнути з Приватного підп риємства "Антарія-Буд-Інвест " з будь-якого рахунку, виявлен ого державним виконавцем під час виконання рішення на кор исть Державного підприємств а «Державний Науково-дослідн ий інститут будівельних конс трукцій»22868 (двадцять дві тися чі вісімсот шістдесят вісім) грн. 00 коп. основної заборгова ності, 8186 (вісім тисяч сто вісім десят шість) грн. 74 коп. - суму і нфляційних нарахувань, 1990 ( тис яча дев' ятсот дев' яносто) грн. 45 коп. - три відсотки річн их, 330 ( триста тридцять) грн. 45 ко п. - державного мита, 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіда нні було оголошено лише всту пну та резолютивну частини р ішення, воно набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня підпи сання рішення, оформленого в ідповідно до статті 84 ГПК Укра їни.

Суддя Катрич В.С.

Дата підписання рішення 19 .12.2011 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.08.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20529458
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/324

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 16.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Санін Б.В.

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні