Рішення
від 19.12.2011 по справі 10/471
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/471 19.12.11

За позовом Приватного а кціонерного товариства «Стр ахова компанія «ПЗУ Україна»

до Приватного акціоне рного товариства «Українськ а екологічна страхова компан ія»

про стягнення коштів

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засід ання Вільгельм А.Д.

У засіданні брали участ ь:

від позивача : ОСОБА_1 (довіреність № 391 від 07.10.2011р.);

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засіданн і 19 грудня 2011 року, відповідно д о положень с т. 85 Господарського процесуал ьного кодексу України, було о голошено вступну та резолюти вну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Приватне акціонерне тов ариство «Страхова компанія « ПЗУ Україна» (позивач) зверну лося до Господарського суду міста Києва з позовною заяво ю про стягнення з Приватного акціонерного товариства «Ук раїнська екологічна страхов а компанія»(відповідач) мате ріальної шкоди в порядку рег ресу в розмірі - 24 990,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що страхувальнику поз ивача було завдано майнової шкоди внаслідок дорожньо - т ранспортної пригоди, яка ста лась через порушення правил дорожнього руху водієм цивіл ьно-правова відповідальніст ь якого застрахована відпов ідачем за полісом № ВЕ/4985449.

Відповідач відзиву на позо вну заяву до суду не надав, уча сть свого представника в суд ові засідання не забезпечув ав. Про час та місце розгляду с прави був повідомлений належ ним чином.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. особи, які бе руть участь у справі, вважают ься повідомленими про час і м ісце її розгляду судом, якщо у хвалу про порушення провадже ння у справі надіслано за пош товою адресою, зазначеною у п озовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)»пер едбачено, що до повноважень г осподарських судів не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних д ій. Тому відповідні процесуа льні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учас ників судового процесу, наяв ними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 2.11.2011 року по рушено провадження у справі, розгляд справи призначено н а 24.11.2011 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.11.2011 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників відповід ача було відкладено до 19.12.2011 рок у.

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача,суд, -

ВСТАНОВИВ:

23 вересня 2009 року між пози вачем (надалі - Страховик) та ОСОБА_3 (далі по тексту - Стра хувальник) було укладено дог овір добровільного страхува ння наземних транспортних за собів № 008702 (належним чином зас відчена копія полісу містить ся в матеріалах справи, далі п о тексту - Договір добровіль ного страхування або Договір ).

Об' єктом Договору добров ільного страхування є трансп ортний засіб «Форд Фієста», д ержавний реєстраційний номе р НОМЕР_1.

Вказаний транспортний зас іб позивач прийняв на страху вання, на випадок пошкодженн я внаслідок страхових подій (випадку), зокрема - пошкодже ння чи знищення внаслідок до рожньо- транспортної приго ди.

Відповідний страховий вип адок настав 17.09.2010р. по м. Одесі по вул. Приморській, а саме: відб улося зіткнення автомобіля « Форд Фієста», державний реєс траційний номер НОМЕР_1, щ о знаходився під керуванням ОСОБА_2 та автомобіля «Той ота», державний реєстраційни й номер НОМЕР_2, що знаходи вся під керуванням Урсатий О лега Васильовича.

За наслідками вказаної дор ожньо-транспортної пригоди п озивачем було перераховано н а користь Страхувальника стр ахове відшкодування в розмір і 36 138,04 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 987 від 1.02.2011р. (копія відповідного розр ахункового документу містит ься в справі). Вказаний розмір страхового відшкодування пі дтверджується наявним в мате ріалах справи страховим акто м від 1.25.2011р. (належним чином зас відчена копія акту міститься в матеріалах справи).

Оцінивши наявні в матеріал ах справи документи та дослі дивши в судовому засіданні д окази, господарський суд вва жає, що позовні вимоги підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

За ст. 193 Господарського коде ксу України, суб' єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов' язання відповідно до з акону, інших правових актів, д оговору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться.

Статтею 1 Закону України «Пр о страхування» страхування - це вид цивільно-правових від носин щодо захисту майнових інтересів громадян та юри дичних осіб у разі настання п евних подій (страхових ви падків), визначених догово ром страхування або чинним з аконодавством, за рахунок гр ошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами стра хових платежів (страхових внесків, страхових премій) т а доходів від розміщення кош тів цих фондів.

У відповідності до положен ь частини другої статті 1187 Цив ільного кодексу України шкод а, завдана джерелом підвищен ої небезпеки, відшкодовуєтьс я особою, яка на відповідній п равовій підставі (право влас ності, інше речове право, дого вір підряду, оренди тощо) воло діє транспортним засобом, ме ханізмом, іншим об'єктом, вико ристання, зберігання або утр имання якого створює підвище ну небезпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Украї ни до страховика, який виплат ив страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Згідно з постановою Біляїв ського районного суду міста Одеси від 6.10.2010р. (належним чином засвідчена копія постанови містяться в матеріалах справ и), дорожньо-транспортна приг ода відбулась внаслідок пору шення водієм ОСОБА_4 п.п. 16.6. Правил дорожнього руху, затв ерджених постановою Кабінет у Міністрів України № 1306 від 10.10. 2001р. Останнього визнано винни м у скоєнні правопорушення т а притягнуто до адміністрати вної відповідальності, перед баченого ст. 124 КпАП України.

Як свідчать матеріали спра ви ОСОБА_4 застраховано йо го цивільно-правову відповід альність за шкоду, заподіяну майну третіх осіб внаслідок експлуатації ним транспортн ого засобу «Тойота», державн ий реєстраційний номер НОМ ЕР_2, шляхом укладення з відп овідачем поліса обов' язков ого страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів № ВЕ/4985449.

У відповідності до ст. 5 Зако ну України «Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності є майнов і інтереси, що не суперечать з аконодавству України, пов'яз ані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідал ьність якої застрахована, шк оди, заподіяної життю, здоров 'ю, майну потерпілих внаслідо к експлуатації забезпеченог о транспортного засобу.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »при настанні страхового вип адку страховик відповідно до лімітів відповідальності ві дшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП майну третьої особи.

Таким чином, на підставі заз начених вище норм та у зв' яз ку з укладенням відповідачем з ОСОБА_4 полісу № ВЕ/4985449 стр ахування цивільно-правової в ідповідальності останнього , відповідач прийняв на себе о бов' язок відшкодовувати за вдану ОСОБА_4 шкоду, запод іяну майну третіх осіб внасл ідок експлуатації ним трансп ортного засобу «Тойота», дер жавний реєстраційний номер НОМЕР_2.

У відповідності до вищевка заних норм, ст. 993 Цивільного ко дексу України та ст. 27 Закону У країни «Про страхування»до п озивача перейшло право вимог и, яке Страхувальник мав до ві дповідача, як страхувальника цивільної відповідальності за шкоду, заподіяну внаслідо к експлуатації водієм ОСОБ А_4 транспортного засобу «Т ойота», державний реєстрацій ний номер НОМЕР_2.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »у зв'язку з пошкодженням тра нспортного засобу відшкодов уються витрати, пов'язані з ві дновлювальним ремонтом тран спортного засобу з урахуванн ям зносу, розрахованого у пор ядку, встановленому законода вством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зробле них навмисно з метою порятун ку потерпілих внаслідок доро жньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного за собу з місця дорожньо-трансп ортної пригоди до місця прож ивання того власника чи зако нного користувача транспорт ного засобу, який керував тра нспортним засобом у момент д орожньо-транспортної пригод и, чи до місця здійснення ремо нту на території України. Якщ о транспортний засіб необхід но, з поважних причин, помісти ти на стоянку, до розміру шкод и додаються також витрати на евакуацію транспортного зас обу до стоянки та плата за пос луги стоянки.

Як визначено зі звіту № 1106/10 ві д 29.10.2010р. (копія звіту в справі), в артість матеріального збитк у, завданого власнику автомо біля «Форд Фієста», державни й реєстраційний номер НОМЕ Р_1, внаслідок ДТП, що відбуло ся 17.09.2010р., становить: 31 400,15 грн.

Судом встановлено, що 8.09.2011р. в порядку досудового врегулюв ання спору позивач направив на адресу відповідача заяву на виплату страхового відшко дування (копія міститься в ма теріалах справи). Факт отрима ння вимоги відповідачем 15.09.2011р . підтверджується потовим по відомлення про вручення. Поз ивач зазначає, що відповідач на відповідну претензію нія ким чином не відреагував, сум у страхового відшкодування в порядку регресу на його раху нок не провів.

Положеннями ст. 12 Закону У країни «Про обов' язкове стр ахування цивільно-правової в ідповідальності власників н аземних транспортних засобі в»встановлено, що Розмір фра ншизи при відшкодуванні шкод и, заподіяної майну потерпіл их, встановлюється при уклад анні договору обов'язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності і не мож е перевищувати 2 відсотки від ліміту відповідальності стр аховика, в межах якого відшко довується збиток, заподіяний майну потерпілих. Страхове в ідшкодування завжди зменшує ться на суму франшизи, розрах ованої за правилами цього пі дпункту.

Враховуючи викладене, зв ажаючи на ст. 22 Закону України «Про обов' язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів», ч. 1 с т. 1191 Цивільного кодексу Украї ни, а також на те, що полісом № ВЕ/4985449 встановлено ліміт відповідальності за ш коду заподіяну майну в розмі рі 25 500,00 грн., а також франшизу в р озмірі - 510,00 грн., сума страховог о відшкодування, що підлягає виплаті відповідачем за шко ду, заподіяну внаслідок експ луатації водієм водієм ОСО БА_4, транспортного засобу « Тойота», державний реєстраці йний номер НОМЕР_2, склада є: 24 990,00 грн.

Статтею 43 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевиклад ене, позовні вимоги є обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Судові витрати позивача в с умі 485,90 грн. (249,90 грн. - державного м ита та 236,00 грн. - витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відповід но до положень статті 49 Господ арського процесуального код ексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Приватного акці онерного товариства «Україн ська екологічна страхова ком панія»(ідентифікаційний код : 30729278, адреса: 03150, м. Київ, вул. Димит рова, буд. 5-Б), з будь-якого раху нку, виявленого державним ви конавцем під час виконання р ішення суду, на користь Прива тного акціонерного товарист ва «Страхова компанія «ПЗУ У країна»(ідентифікаційний к од: 20782312, адреса: 04053, м. Київ, вул. Арт ема, буд. 40, рахунок № 26503028334127 в АТ «О ТП Банк», МФО 300528), або з будь-яко го іншого рахунку, виявленог о державним виконавцем під ч ас виконання рішення суду, гр ошові кошти: основного боргу - 24 990,00 грн. (двадцять чотири ти сячі дев' ятсот дев' яносто гривень) та судові витрати в с умі - 485,90 грн. (чотириста вісім десят п' ять гривень 90 копійо к). Видати наказ.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України. Рі шення може бути оскаржене в а пеляційному порядку та в стр оки, встановлені ст. 93 Господа рського процесуального коде ксу України.

Суддя О.В. Котков

Дата підписанн я повного тексту рішення - 26.1 2.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20531971
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/471

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 08.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 26.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 22.10.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 07.09.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні