Постанова
від 05.12.2011 по справі 2а/0570/18493/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2011 р. справа № 2а/0570/18493/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-55 год.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Чекмень ова Г.А.

при секретарі Токмак овій Є.А.

за участю:

представників позивача Ж данової М.О., Кучерук Л.М. ,

представника відповідача Мітасьової О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕН ОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНБУД МЕХПОСТАЧ» до Донецького тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку про ви знання нечинним розпоряджен ня від 13.04.2011 року № 5-ДО-В про відм ову у скасуванні реєстрації випуску акцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випу ску акцій та зобов' язання в чинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІД ПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНБУДМЕХПО СТАЧ» звернулося до Донецько го окружного адміністративн ого суду з позовом до Донецьк ого територіального управлі ння Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у про визнання нечинним розп орядження від 13.04.2011 року № 5-ДО-В п ро відмову у скасуванні реєс трації випуску акцій та анул юванні свідоцтв про реєстрац ію випуску акцій, та зобов' я зання вчинити певні дії. В обґ рунтування заявлених вимог п озивач зазначив, що юридична особа ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТО ВАРИСТВО «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» була припинена шляхом перет ворення у ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖ ЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНБ УДМЕХПОСТАЧ», яке є правонас тупником ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТ АЧ».

Державну реєстрацію припи нення юридичної особи ЗАТ «Д ОНБУДМЕХПОСТАЧ» проведено 17 .03.2011 року, про що внесено запис д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців № 1 266 112 0008 006878.

Державну реєстрацію юриди чної особи ТОВ «ДОНБУДМЕХПОС ТАЧ» проведено 17.03.2011 року, про щ о внесено запис № 1 266 145 0000 038374.

25.03.2011 року позивачем було нап равлено до Донецького терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку заяву про скасування реєстрації випус ків акцій з доданими докумен тами.

13.04.2011 року уповноваженою особ ою комісії з цінних паперів т а фондового ринку - начальни ком Донецького теруправлінн я Комісії Румпа С.Ю. було в инесено розпорядження № 5-ДО-В , в якому зазначено, що розмір статутного капіталу товарис тва на дату прийняття рішенн я про припинення діяльності шляхом його реорганізації не дорівнює сумі розміру стату тного капіталу товариства, щ о створено шляхом реорганіза ції (на дату їх державної реєс трації), чим порушило вимоги п . 6 Розділу 1 рішення Комісії ві д 14 липня 2005 р. №398, та на підставі п.8 Розділу І Порядку скасуван ня реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про р еєстрацію випуску акцій, зат вердженого рішенням Комісії від 30 грудня 1998р. № 222 (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14 липня 2005р. № 398), постан овив відмовити ЗАТ «ДОНБУДМЕ ХПОСТАЧ» у скасуванні реєстр ації випуску акцій та анулюв анні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій. На цей час випу ск простих іменних та привіл ейованих іменних акцій ЗАКРИ ТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВ А «ДОІ1БУДМЕХПОСТАЧ» не анул ьований.

З рішенням відповідача поз ивач не погодився, посилаючи сь на те, що згідно Закону Укра їни «Про господарські товари ства» у товаристві з обмежен ою відповідальністю створює ться статутний (складений) ка пітал, розмір якого повинен с тановити не менше суми, еквів алентної одній мінімальній з аробітній платі, діючій на мо мент створення товариства з обмеженою відповідальністю . На момент створення ТОВ «ДОН БУДМЕХПОСТАЧ», тобто на 17.03.2011 ро ку, розмір мінімальної зароб ітної плати, згідно ст. 22 Закон у України «Про Державний бюд жет України на 2011 рік», станови в 941,00 грн., та саме такий розмір с татутного капіталу має вказа не товариство. З наведених пі дстав просив задовольнити ви моги, викладені у позовній за яві.

Представники позивача у су довому засіданні позовні вим оги підтримали, просили їх за довольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнала, надала письмові зап еречення (а.с.73), зазначила, що 27.0 7.2010 р. відповідно до протоколу № 10, загальними зборами акціо нерів ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» , було прийнято рішення про йо го припинення шляхом реорган ізації (перетворення) у Товар иство з додатковою відповіда льністю «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ».

25.03.2011 р. товариством було пода но до Донецького теруправлін ня Комісії документи на зупи нення обігу акцій у зв'язку з р еорганізацією акціонерного товариства у товариство з об меженою відповідальністю. В наданих Товариством докумен тах зазначено, що розмір стат утного капіталу на дату прий няття рішення про припинення діяльності Товариства шляхо м його реорганізації не буде дорівнювати сумі розміру ст атутного капіталу товариств а, що створене шляхом реорган ізації (на дату їх державної р еєстрації), чим порушено вимо ги п. 6 Розділу І Порядку скасу вання реєстрації випусків ак цій та анулювання свідоцтв п ро реєстрацію випуску акцій, затвердженого рішенням Комі сії від 30.12.1998 р. № 222 (у редакції рі шенні Комісії від 14.07.2005 р. № 398). Вр аховуючи вищевикладене та на підставі п. 8 Розділу І Порядк у Уповноваженою особою Коміс ії було винесено розпоряджен ня № 5-ДО-В від 13.04.2011 р., яким Товари ству було відмовлено у скасу ванні реєстрації випуску акц ій ті анулюванні свідоцтв пр о реєстрацію випуску акцій.

Відповідно до приписів ст. 1 44 ЦК України загальними збора ми акціонерів від 27.07.2010 р. було в становлено, що розмір статут ного капіталу ТОВ «ДОНБУДМЕХ ПОСТАЧ» буде дорівнювати роз міру статутного капіталу ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ», з урахув анням вимог діючого законода вства. Згідно ст. 52 Закону Укра їни «Про господарські товари ства» у товаристві з обмежен ою відповідальністю створює ться статутний (складений) ка пітал, розмір якого повинен с тановити не менше суми, еквів алентної одній мінімальній з аробітній платі, діючій на мо мент створення товариства з обмеженою відповідальністю , На момент прийняття рішення щодо перетворення Товариств а розмір мінімальної заробіт ної плані складав 941,00 грн. Стат утний капітал ЗАТ «ДОНБУДМЕХ ПОСТАЧ» складав 777,80 грн., тобто розмір статутного капіталу ТОВ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ», на мо мент його створення, не дорів нюватиме розміру статутного капіталу ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТ АЧ».

Підставою для відмови у ска суванні реєстрації випуску а кцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» є нев ідповідність поданих докуме нтів вимогам чинного законод авства. Адже п. 6 Порядку чітко встановлює, що розмір статут ного фонду товариства на дат у прийняття рішення про прип иненим діяльності товариств а шляхом його реорганізації повинен дорівнювати сумі роз мірів статутних фондів усіх товариств, що створені шляхо м реорганізації (на дату їх де ржавної реєстрації). Отже ста тутні фонди товариств мають бути однакового розміру на д ату державної реєстрації цих товариств. З наведених підст ав просила відмовити у задов оленні позову.

В судове засідання 05.12.2011 р. пре дставник відповідача не з' я вилася, була належним чином п овідомлена про дату, час та мі сце розгляду справи.

Ухвалою суду від 21 листопад а 2011 р. у Донецького територіал ьного управління Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку витребувані дл я огляду у судовому засіданн і оригінали свідоцтва про ре єстрацію випуску простих іме нних акцій Закритого акціоне рного товариства “Донбудмех постач” № 63/05/1/98 та свідоцтва пр о реєстрацію випуску привіле йованих іменних акцій Закрит ого акціонерного товариства “Донбудмехпостач” № 64/05/1/98. Ухв ала суду відповідачем не вик онана.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи, дійшов висновку, що заявлені позовн і вимоги підлягають задоволе нню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що згідн о свідоцтву про державну реє страцію юридичної особи (а.с.24 ) ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДП ОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНБУДМЕХПОС ТАЧ» (код ЄДРПОУ 01242018) зареєстро вано Виконавчим комітетом До нецької міської ради.

Згідно статуту (а.с.9-23) ТОВ «ДО НБУДМЕХПОСТАЧ» створено шля хом перетворення ЗАТ «ДОНБУД МЕХПОСТАЧ». Державну реєстра цію припинення юридичної осо би ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» про ведено 17.03.2011 року, про що внесен о запис до Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців № 1 266 112 0008 006878.

Відповідно наданим позива чем копіям свідоцтв про реєс трацію акцій (а.с.79-80) статутний капітал ЗАТ «ДОНБУДМЕХПОСТА Ч» складав 772,80 грн., натомість, з гідно статуту ТОВ «ДОНБУДМЕХ ПОСТАЧ» (а.с.15) його статутний к апітал дорівнює 941,00 грн.

Вказані обставини перетво рення юридичної особи сторон ами не оспорюються.

Розпорядження № 5-ДО-В від 13.04.2 011 року (а.с.62) уповноваженої осо би комісії з цінних паперів т а фондового ринку - начальн иком Донецького теруправлін ня Комісії Румпа С.Ю. було відмовлено ЗАТ «ДОНБУДМЕХПО СТАЧ» у скасуванні реєстраці ї випуску акцій та анулюванн і свідоцтв про реєстрацію ви пуску акцій, зазначено, що роз мір статутного капіталу това риства на дату прийняття ріш ення про припинення діяльнос ті шляхом його реорганізації не дорівнює сумі розміру ста тутного капіталу товариства , що створено шляхом реоргані зації (на дату їх державної ре єстрації), чим порушені вимог и п. 6 Розділу 1 рішення Комісії від 14 липня 2005 р. № 398.

Таким чином, судом встановл ено, що спір виник у зв' язку з відмовою відповідача у скас уванні реєстрації випуску ак цій ті анулюванні свідоцтв п ро реєстрацію випуску акцій через неоднаковий розмір ста тутних фондів колишнього тов ариства та товариства, на яке воно перетворено.

З наведених підстав суд заз начає, що відмову у скасуванн і реєстрації випуску акцій т а анулюванні свідоцтв про ре єстрацію випуску акцій відпо відач обґрунтовує виключно з містом п. 6 Порядку скасування реєстрації випусків акцій т а анулювання свідоцтв про ре єстрацію випусків акцій, яки й затверджений Рішенням Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку від 30.12.1998 № 222 (у редакції рішення від 14.07.2005 р. № 398), зареєстрованого в Міні стерстві юстиції України 28 ве ресня 2005 р. за № 1113/11393.

Згідно преамбулі цей Поряд ок розроблений відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу Укра їни, Законів України "Про цінн і папери і фондову біржу", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про Національну депозитарну сис тему та особливості електрон ного обігу цінних паперів в У країні", "Про господарські тов ариства", "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Про банки і банківську діяльніс ть", "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців", установлює п орядок зупинення обігу акцій , відновлення обігу акцій, ска сування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцт в про реєстрацію випусків ак цій.

Пунктом 6 зазначеного Поряд ку, на який посилався відпові дач, передбачено, що розмір ст атутного фонду товариства на дату прийняття рішення про п рипинення діяльності товари ства шляхом його реорганізац ії повинен дорівнювати сумі розмірів статутних фондів ус іх товариств, що створені шля хом реорганізації (на дату їх державної реєстрації).

Відповідно до п. 8 Порядку ві дмова в зупиненні обігу акці й, відновленні обігу акцій, ск асуванні реєстрації випускі в акцій та анулюванні свідоц тв про реєстрацію випуску ак цій складається, в тому числі , у разі невідповідності пода них документів вимогам чинно го законодавства.

За таких умов, через неоднак овий розмір статутних фондів колишнього та нового товари ств, відповідач відмовив у ск асуванні реєстрації випускі в акцій та анулюванні свідоц тв про реєстрацію випуску ак цій.

При цьому суд враховує, що ч . 1 ст. 114 ЦК України, в редакції, я ка діяла на час державної реє страції статуту ТОВ «ДОНБУДМ ЕХПОСТАЧ», передбачала, що ст атутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкла дів його учасників. Відповід но до статутного капіталу ви значається мінімальний розм ір майна товариства, який гар антує інтереси його кредитор ів. Розмір статутного капіта лу товариства не може бути ме ншим розміру, встановленого законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України “Про господарські т овариства” у відповідній ред акції у товаристві з обмежен ою відповідальністю створює ться статутний (складений) ка пітал, розмір якого повинен с тановити не менше суми, еквів алентної одній мінімальній з аробітній платі, діючій на мо мент створення товариства з обмеженою відповідальністю .

На момент затвердження дер жавної реєстрації статуту ТО В «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» 17.03.2011 р. ро змір мінімальної заробітної плати, згідно ст. 22 Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2011 рік», становив 941,00 гр н.

Отже, суд погоджує доводи по зивача про те, що на момент зат вердження статуту ТОВ «ДОНБУ ДМЕХПОСТАЧ» та його державно ї реєстрації, статутний капі тал вказаного товариства згі дно закону не міг дорівнюват и статутному капіталу ЗАТ «Д ОНБУДМЕХПОСТАЧ» у розмірі 772,8 0 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС Укр аїни у разі невідповідності нормативно-правового акта Ко нституції України, закону Ук раїни, міжнародному договору , згода на обов'язковість яког о надана Верховною Радою Укр аїни, або іншому правовому ак ту суд застосовує правовий а кт, який має вищу юридичну сил у.

Тому, розглядаючи колізію м іж п. 6 Порядку скасування реєс трації випусків акцій та ану лювання свідоцтв про реєстра цію випусків акцій та ст. 52 Зак ону України “Про господарськ і товариства”, суд застосову є норму закону, як таку, що має вищу юридичну силу.

Крім того, суд враховує, що р озпорядженням Уповноважено ї особи комісії з цінних папе рів та фондового ринку від 13.08.2 010 р. № 45-ДО-3 (а.с.61) обіг акцій ЗАТ « ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» вже був зу пинений. 17.03.2011 року проведено де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи ЗАТ «ДОНБУ ДМЕХПОСТАЧ», про що внесено з апис до Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців № 1 266 112 0008 006878 згідно відмітки державно го реєстратора на свідоцтві про державну реєстрацію (а.с.51 ). За таких умов представник ві дповідача не зазначила спосо бу, яким позивач міг би усунут и підстави для відмови у скас уванні реєстрації випусків а кцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій .

Нормою ч. 3 ст. 2 КАС України ви значено, що у справах щодо оск арження рішень, дій чи бездія льності суб'єктів владних по вноважень адміністративні с уди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у м ежах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституціє ю та законами України; з викор истанням повноваження з мето ю, з якою це повноваження нада но; обґрунтовано, тобто з урах уванням усіх обставин, що маю ть значення для прийняття рі шення (вчинення дії); безсторо нньо (неупереджено); добросов існо; розсудливо; з дотриманн ям принципу рівності перед з аконом, запобігаючи несправе дливій дискримінації; пропор ційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між буд ь-якими несприятливими наслі дками для прав, свобод та інте ресів особи і цілями, на досяг нення яких спрямоване це ріш ення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі при йняття рішення; своєчасно, то бто протягом розумного строк у.

Згідно ст. 11 КАС України розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюют ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості. Відповідно до ст. 71 К АС України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення, крім випадків , встановлених статтею 72 цього Кодексу, а в адміністративни х справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважен ь обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення , дії чи бездіяльності поклад ається на відповідача, якщо в ін заперечує проти адміністр ативного позову.

З огляду на встановлені по с праві обставини суд вважає, щ о позивачем доведена відпові дність вимогам закону докуме нтів, поданих відповідачу дл я скасування реєстрації випу сків акцій та анулювання сві доцтв про реєстрацію випуску акцій, тоді як відповідачем н е доведена наявність достатн іх підстав для відмови у вчин енні вказаних дій. Тому, з урах уванням матеріалів справи су д дійшов висновку, що заявлен і по справі позовні вимоги пі длягають задоволенню.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 162 КАС У країни, у разі задоволення ад міністративного позову суд м оже прийняти постанову про в изнання протиправними рішен ня суб'єкта владних повноваж ень чи окремих його положень , дій чи бездіяльності і про ск асування або визнання нечинн им рішення чи окремих його по ложень, про поворот виконанн я цього рішення чи окремих йо го положень із зазначенням с пособу його здійснення, зобо в'язання відповідача вчинити певні дії.

За приписами ст. 94 КАС Україн и, якщо судове рішення ухвале не на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноваже нь, суд присуджує всі здійсне ні нею документально підтвер джені судові витрати з Держа вного бюджету України.

Керуючись ст. ст. 11, 17, 69-72, 86, 87, 94, 158-163, 1 67, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕН ОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНБУД МЕХПОСТАЧ» до Донецького тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку про ви знання нечинним розпоряджен ня від 13.04.2011 року № 5-ДО-В про відм ову у скасуванні реєстрації випуску акцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випу ску акцій та зобов' язання в чинити певні дії - задоволь нити.

Визнати нечинним Розпоряд ження Донецького територіал ьного управління Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку від 13.04.2011 року № 5-Д О-В.

Зобов'язати Донецьке терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку скасува ти випуск простих іменних ак цій ЗАКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО Т ОВАРИСТВА «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ » на загальну суму 759,15 грн. (Сімс от п'ятдесят дев'ять грн. 15 коп.) , кількістю 723 (сімсот двадцять три) штуки, номінальною варті стю однієї акції 1,05 грн. (Одна грн. 05 коп.), зареєстрований 20. 05.1998 року Донецьким територіал ьним управлінням Державної к омісії і цінних паперів та фо ндового ринку та анулювати с відоцтво про реєстрацію випу ску акцій № 63/05/1/98;

Зобов'язати Донецьке терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку скасува ти випуск привілейованих іме нних акцій ЗАКРИТОГО АКЦІОНЕ РНОГО ТОВАРИСТВА «ДОНБУДМЕХ ПОСТАЧ» на загальну суму 13,65 гр н. (Тринадцять гри. 65 коп.), кільк істю 13 (тринадцять) штук, номін альною вартістю однієї акції 1,05 грн. (Одна грн. 05 коп.), заре єстрований 20.05.1998 року Донецьки м територіальним управління м Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку т а анулювати свідоцтво про ре єстрацію випуску акцій № 64/05/1/98.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь ТОВАР ИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛ ЬНІСТЮ «ДОНБУДМЕХПОСТАЧ» (ко д ЄДРПОУ 01242018) витрати зі сплати судового збору у розмірі 3 (тр и) грн. 40 коп.

Вступна та резолютивна час тина постанови складена у на радчій кімнаті та проголошен а у судовому засіданні 05 грудн я 2011 року. Постанова у повному о бсязі виготовлена 09 грудня 2011 р оку.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо таку скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після повернення апел яційної скарги, відмови у від критті апеляційного провадж ення або набрання законної с или рішенням за наслідками а пеляційного провадження.

Апеляційна скарга на поста нову може бути подана через Д онецький окружний адміністр ативний суд протягом десяти днів з дня отримання копії по станови. Копія апеляційної с карги одночасно надсилаєтьс я особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції

Суддя Чекменьов Г.А.

Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено06.01.2012
Номер документу20554207
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/18493/2011

Ухвала від 09.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Юрко Ирина Володимирівна

Ухвала від 09.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Юрко Ирина Володимирівна

Ухвала від 25.01.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Юрко Ирина Володимирівна

Постанова від 29.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні