Постанова
від 16.12.2011 по справі 2а-3879/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" грудня 2011 р. Справа № 2a-3879/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Панікара І.В.

при секретарі Бог усевич А.С.

за участю сторін:

представника позивача: не з"явився,

представника відповідача : не з"явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Івано-Ф ранківського обласного відд ілення Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності в особі Іван о-Франківської міської викон авчої дирекції

до відповідача: Комунального підприємства "Івано-Франківськліфт"

про стягнення штрафн их санкцій в сумі 4216,02 грн,-

ВСТАНОВИВ:

16.11.2011 року Івано-Франківськ е обласне відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатно сті в особі Івано-Франківськ ої міської виконавчої дирекц ії (надалі- позивач) звернул ося до суду з адміністративн им позовом до Комунального п ідприємства "Івано-Франківсь кліфт" (надалі - відповідач) п ро стягнення штрафних санкці й та пені в сумі 4216,02 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем в пору шення Закону України "Про заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування у зв'язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами, зумо вленими похованням" від 18.01.2001 ро ку №2240-ІІІ рахується заборгов аність по сплаті штрафних са нкцій та пені застосованих н а підставі рішень виконавчої дирекції Івано-Франківськог о обласного відділення Фонду за № 426 від 12.09.2011 року та за № 0/4 від 10.10.2011 року.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, одн ак на адресу суду направив кл опотання про розгляд справи без його участі в якому позов ні вимоги підтримав у повном у обсязі, з підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідач повторно в судо ве засідання не з' явився, хо ча про дату, час і місце судово го розгляду повідомлений, що підтверджується поштовими п овідомленнями про вручення, наявними в матеріалах справи , своїм правом на подання запе речення на адміністративний позов не скористався, не пові домив суд про причини неприб уття та не направив жодних за яв про відкладення справи чи проведення судового розгляд у без його участі.

Відповідно до вимог статті 128 КАС України повторне непри буття в судове засідання без поважних причин відповідача чи його представника або неп овідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою д ля розгляду справи.

Розглянувши матеріали адм іністративного позову, дослі дивши та оцінивши подані док ази, судом установлено насту пне.

19.05.2001 року відповідач зареєст рований як юридична особа та взятий на облік як страхувал ьник Івано-Франківською місь кою виконавчою дирекцією Іва но-Франківського обласного в ідділення Фонду.

Відповідно до статті 2 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням", (в редакції чинній на момент виникнення спірних пр авовідносин), суб'єктами зага льнообов'язкового державног о соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими народженням та похованням, є застрахована о соба, страхувальник та страх овик. Страхувальником відпов ідно до цього Закону є робото давець для осіб, які працюють на умовах трудового договор у (контракту) на підприємства х, в установах, організаціях н езалежно від форм власності та господарювання або у фізи чних осіб, у тому числі в інозе мних дипломатичних та консул ьських установах, інших пред ставництвах нерезидентів, а також обрані на виборні поса ди в органах державної влади , органах місцевого самовряд ування та в інших органах.

Частиною 1 статті 9 вказаног о Закону передбачено, що Фонд соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості є органом, який здійснює керівництво та управління з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, про вадить збір і акумуляцію стр ахових внесків та інших кошт ів, призначених для фінансув ання матеріального забезпеч ення та соціальних послуг, ви ди яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює к онтроль за використанням цих коштів. Фонд належить до ціль ових позабюджетних страхови х фондів.

Як вбачається з матеріалів справи виконавчою дирекцією Івано-Франківського обласно го відділення Фонду з 08.09.2011 по 09.0 9.2011 року проведено ревізію від повідача щодо правильності н арахування та використання к оштів Фонду соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності за період з 01.0 7.2009 р. по 30.06.2011 р. За результатами п роведеної перевірки складен о акт від 09.09.2011 р., в якому відобра жено виявлені порушення, а са ме статті 23 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування у з в'язку з тимчасовою втратою п рацездатності та витратами, зумовленими похованням", вна слідок чого відповідачу нара хована пеня в розмірі 340,56 грн., а також встановлено факт недо їмки по страхових внесках за 2010 рік в сумі 6881,24 грн.

Відповідно до вимог статті 23 Закону страхувальники-робо тодавці сплачують до Фонду р ізницю між нарахованими для роботодавців і найманих прац івників страховими внесками та витратами, пов'язаними з на данням матеріального забезп ечення та соціальних послуг застрахованим особам відпов ідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових роз рахунків здійснюється страх увальниками-роботодавцями о дин раз на місяць - у день, вста новлений для одержання в уст ановах банку коштів на оплат у праці за відповідний періо д.

Керуючись частиною 1 статт і 21, пунктом 6 частини 1 статті 28, статтями 22, 30 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування у з в'язку з тимчасовою втратою п рацездатності та витратами, зумовленими похованням", роз ділом VIII Закону України "Про зб ір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування" (в ре дакції чинній на момент вчин ення спірних правовідносин), на підставі акту ревізії від 09.09.2011 р., позивачем прийнято ріш ення за № 426 від 12.09.2011 р. «Про повер нення коштів Фонду та застос ування фінансових санкцій з а порушення законодавства пр о загальнообов»язкове держа вне соціальне страхування у зв»язку з тимчасовою втратою працездатності» яким конста товано наявність заборгован ості з нарахованої пені (акт в ід 09.09.2011 року), та застосовано шт рафні санкції в розмірі 50% су ми належних до сплати в розмі рі 3440,62 грн. за порушення законо давства про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування, всього на суму 3781,18 гр н.

Вказане рішення отримане в ідповідачем 14.09.11р., що підтверд жується повідомленням про вр учення поштового відправлен ня. Рішення відповідачем не о скаржено, відповідно до дові дки від 10.10.2011 року та у наданий т ермін не виконано.

Окрім того, позивачем на під ставі довідки від 10.10.2011 року, по зивачем зафіксовано те, що ст аном на кінцевий строк сплат и - 24.09.2011 року коштів у сумі 3781,18 г рн., відповідачем проплати не проведено, у зв»язку з чим при йнято рішення за №0/4 від 10.10.2011 рок у про застосування фінансови х санкцій в розмірі: 56,72 грн. - п ені та 378,12 грн.- штрафу у розмі рі 10 відсотків несвоєчасно по вернутих коштів. Вказане ріш ення відповідачем отримано 1 0.10.2011 р., проте не виконано.

Враховуючи вищевикладене, заборгованість відповідача перед Івано-Франківським об ласним відділенням Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності становить 4216,02 грн., що підтверд жується копією акта, рішення ми про застосування штрафних санкцій, довідками про не вик онання рішень та іншими мате ріалами справи.

Доказів, які б свідчили про сплату боргу відповідач суду не надав, доводи позивача не с простував.

Враховуючи те, що станом на момент розгляду справи, сума фінансових санкцій відповід ачем не погашено, суд вважає вимоги позивача обґрунтован ими, а позов таким, що підлягає до задоволення, шляхом стягн ення з відповідача заборгова ності в сумі 4216,02 гривень в судо вому порядку.

На підставі статті 124 К онституції України, керуючис ь статтями 158-163, 167 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Комунальн ого підприємства "Івано-Фран ківськліфт" (ЄДРПОУ 31524654), вул. Га лицька, 126, м. Івано-Франківськ, 76000 на користь Івано-Франківсь кого обласного відділення Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності заборгованість в су мі 4216,02 грн. (чотири тисячі двіст і шістнадцять гривень дві ко пійки).

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя: /підпис/ Панікар І.В.

Постанова складен а в повному обсязі 20.12.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20561890
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3879/11/0970

Постанова від 16.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 16.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 17.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 16.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні