Постанова
від 19.12.2011 по справі 2а-1670/9484/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2011 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-1670/9484/11

Суддя Полтавського окру жного адміністративного суд у Клочко К.І., розглянувши в по рядку скороченого проваджен ня справу за адміністративни м позовом Лубенської об'є днаної державної податкової інспекції до Сільськогоспо дарського виробничого коопе ративу "Зелена Нива" про стяг нення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

17 листопада 2011 року пози вач Лубенська об'єднана д ержавна податкова інспекція звернулась до Полтавського окружного адміністративног о суду з адміністративним по зовом до Сільськогосподарсь кого виробничого кооператив у "Зелена Нива" про стягнення податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 86 863, 45 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач порушив вимоги пункт у 5.1 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами" від 21 грудня 2000 року № 2181 - III, а саме не сплатив са мостійно задекларовану суму податкового зобов' язання з податку на додану вартість з а період з 30 квітня 2010 року по 30 ч ервня 2011 року в сумі 110430,00 грн.

02 грудня 2011 року до суду повер нувся поштовий конверт з від міткою "За зазначеною адресо ю організація відсутня". Ухва ла про відкриття скороченого провадження направлялася на вказану у свідоцтві про держ авну реєстрацію адресу. В стр ок, установлений частиною 3 ст атті 183-2 Кодексу адміністрати вного судочинства України, в ідповідачем не подано до суд у заперечень проти позову.

Суд, дослідивши наявні в ма теріалах справи документи, д ійшов наступних висновків.

Сільськогосподарський вир обничий кооператив "Зелена Н ива" (код ЄДРПОУ 03769631, с. Теплівка , Пирятинський район, Полтавс ька область, 37045) зареєстровани й 22 лютого 2000 року Пирятинською районною державною адмініст рацією Полтавської області.

Відповідно до довідки Пиря тинського відділення Лубе нської ОДПІ від 25 жовтня 2011 ро ку № 370/10/10 - 022 відповідач перебува є на обліку в Пирятинському в ідділенні Лубенської ОД ПІ з 06 березня 2000 року за № 40.

Згідно статті 59 Податкового кодексу України у разі коли п латник податків не сплачує у згоджену суму грошового зобо в' язання в установлені зако нодавством строки, орган дер жавної податкової служби над силає (вручає) йому податкову вимогу в порядку визначеном у для надсилання (вручення) по даткового повідомлення - ріш ення.

Відповідачу було направле но першу податкову вимогу № 1/2 0 від 04 лютого 2010 року, 08 лютого 2010 р оку вручено відповідачу, що п ідтверджується особистим пі дписом.

05 травня 2010 року відповідачу направлено другу податкову вимогу № 2/64, 11 травня 2010 року вру чено відповідачу, що підтвер джується особистим підписом .

Відповідачем було частков о погашено податковий борг н а суму 52 910,00 грн, але враховуючи розмір штрафної санкції 26 455, 0 г рн та пені 2 888, 45 грн, сума податк ового боргу склала 86 863, 45 грн.

Відповідно до пункту 5.1 стат ті 5 Закону України "Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами" від 21 грудня 2000 року № 21 81 - III у разі самостійного визна чення податкового зобов' яз ання платником податків у по датковій декларації дане зоб ов' язання вважається узгод женим з дня подання такої дек ларації. Дане податкове зобо в' язання не може бути оскар жене платником податків в ад міністративному або судовом у порядку.

Відповідно до підпункту 5.4.1 п ункту 5.4 статті 5 Закону Україн и "Про порядок погашення зобо в' язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами" узгодж ена сума податкового зобов'я зання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сум ою податкового боргу платник а податків.

Відповідно до підпункту 16.4.1 пункту 16.4 статті 16 вказаного За кону пеня нараховується на с уму податкового боргу (включ аючи суму штрафних санкцій з а їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виник нення такого податкового бор гу або на день його (його части ни) погашення, залежно від тог о, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарн ий день прострочення у його с платі.

Згідно підпункту 6.2.1 пункту 6 .2 статті 6 вищевказаного Закон у пеня нараховується на суму податкового боргу (включаюч и суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 ві дсотків річних облікової ста вки Національного банку Укра їни, діючої на день виникненн я такого податкового боргу а бо на день його (його частини) погашення, залежно від того, я ка з величин таких ставок є бі льшою, за кожний календарний день прострочення у його спл аті.

Відповідно до підпункту 41 .1.1. пункту 41.1. статті 41 Податково го кодексу України, органи де ржавної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються д о бюджетів та державних ціль ових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту , а також стосовно законодавс тва, контроль за дотримання м якого покладається на орг ани державної податкової слу жби.

Пунктом 61.1 статті 61 Податков ого кодексу України встановл ено, що податковий контроль - с истема заходів, що вживаютьс я контролюючими органами з м етою контролю правильності н арахування, повноти і своєча сності сплати податків і збо рів, а також дотримання закон одавства з питань проведення розрахункових та касових оп ерацій, патентування, ліценз ування та іншого законодавст ва, контроль за дотриманням я кого покладено на контролююч і органи.

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, органи держ авної податкової служби мают ь право застосовувати до пла тників податків фінансові (ш трафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних ціль ових фондів суми грошових зо бов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та р озмірі, встановлених цим Код ексом, стягувати суми простр оченої заборгованості суб'єк та господарювання перед держ авою (Автономною Республікою Крим чи територіальною гром адою міста) за кредитом (позик ою), залученим державою (Автон омною Республікою Крим чи те риторіальною громадою міста ) або під державну (місцеву) га рантію, а також за кредитом з б юджету в порядку, визначеном у цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 пунк ту 61.1 статті 61 Податкового коде ксу України на органи держав ної податкової служби поклад ено обов' язок здійснення по даткового контролю, тобто си стеми заходів, що вживаються контролюючими органами з ме тою контролю правильності на рахування, повноти і своєчас ності сплати податків і збор ів, а також проведення розрах ункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, кон троль за дотриманням якого п окладено на контролюючі орга ни.

Відповідно до статті 2 Закон у України "Про державну подат кову службу України" головни м завданням державних податк ових інспекцій є: здійснення контролю за додержанням под аткового законодавства, прав ильністю обчислення, повното ю і своєчасністю сплати до бю джетів, державних цільових ф ондів податків і зборів (обов 'язкових платежів), а також неп одаткових доходів, установле них законодавством (далі - под атки, інші платежі), внесення у встановленому порядку пропо зицій щодо вдосконалення под аткового законодавства, прий няття у випадках, передбачен их законом, нормативно-право вих актів і методичних реком ендацій з питань оподаткуван ня, формування та ведення Дер жавного реєстру фізичних осі б - платників податків та Єдин ого банку даних про платникі в податків - юридичних осіб, на дання податкових консультац ій, запобігання злочинам та і ншим правопорушенням, віднес еним законом до компетенції податкової міліції, їх розкр иття, припинення, розслідува ння та провадження у справах про адміністративні правопо рушення.

Відповідно до пункту 11 стат ті 10 вказаного Закону державн і податкові інспекції подают ь до судів позови до підприєм ств, установ, організацій та г ромадян про визнання угод не дійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ни ми за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних б ез установлених законом підс тав, а також про стягнення заб оргованості перед бюджетом і державними цільовими фондам и за рахунок їх майна.

Відповідно до підпункту 14.1.17 5 пункту 14.1 статті 14 Податковог о кодексу України сума грошо вого зобов' язання, самостій но узгоджена платником подат ків або узгоджена в порядку о скарження, але не сплаченого у встановлений строк набува є статусу податкового боргу.

Відповідно до пункту 41.5 стат ті 41 Податкового кодексу Укра їни органи державної податко вої служби визначені органам и стягнення, які уповноважен і здійснювати заходи щодо за безпечення погашення податк ового боргу.

Згідно статті 59 Податково го кодексу України у разі кол и платник податків не сплачу є узгоджену суму грошового з обов' язання в установлені з аконодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податк ову вимогу в порядку визначе ному для надсилання (врученн я) податкового повідомлення - рішення.

На підставі вищевикладено го та враховуючи те, що відпов ідач добровільно не сплатив суму податкового боргу у роз мірі 86 863, 45 грн, суд вважає вимог и позовної заяви Лубенсько ї ОДПІ обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-162, 183- 2 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний п озов Лубенської об' єдн аної державної податкової ін спекції до Сільськогосподар ського виробничого кооперат иву "Зелена Нива" про стягненн я податкової заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Сільськогоспод арського виробничого коопер ативу "Зелена Нива" (код ЄДРПОУ 03769631, с. Теплівка, Пирятинський район, Полтавська область, 37045) податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 86 863 (вісімдесят шість тисяч вісі мсот шістдесят три) тисячі 45 (с орок п' ять) копійок на р/р 311180297 00379, код платежу 14010100, одержувач п латежу - державний бюджет Пир ятинського району, код одерж увача 34698810, банк одержувача - ГУ ДКУ у Полтавській області, МФ О 831019.

Постанова підлягає негай ному виконанню.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з момен ту отримання копії постанови з одночасним поданням її коп ії до суду апеляційної інста нції.

Суддя К.І . Клочко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20588469
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/9484/11

Ухвала від 21.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 21.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Постанова від 19.12.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 21.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Клочко К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні