Постанова
від 29.07.2011 по справі 2а/2370/5426/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2011 року С права № 2а/2370/5426/2011

29.07.11

12 год. 06 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Ков аленка В.І.,

при секретарі - Попові й Ю.Є.,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1 за довіреністю,

відповідача - Ковені Т.В. директора державного п ідприємства «Черкаський дер жавний науково-дослідний інс титут техніко-економічної ін формації в хімічній промисло вості»,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Че ркаси адміністративну справ у за позовом управління Пенс ійного фонду України в Сосні вському районі міста Черкаси до державного підприємства «Черкаський державний науко во-дослідний інститут технік о-економічної інформації в х імічній промисловості»про с тягнення 2 697 грн. 06 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фо нду України в Соснівському р айоні міста Черкаси звернуло ся до суду з адміністративни м позовом до державного підп риємства «Черкаський держав ний науково-дослідний інстит ут техніко-економічної інфор мації в хімічній промисловос ті»про стягнення 2 697 грн. 06 коп.

Позивач зазначає, що відпов ідач має заборгованість з ві дшкодування різниці між сумо ю пенсії призначеної наукови м працівникам згідно Закону України «Про наукову і науко во-технічну діяльність»та су мою пенсії, обчисленою відпо відно до інших законодавчих актів у сумі 2 697 грн. 06 коп. за пер іод з 25.08.2010р. по 25.04.2011р.

Відповідач в добровільном у порядку вказану заборгован ість не сплатив, а тому позива ч звернувся до суду та просит ь її стягнути в примусовому п орядку.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала та просила їх з адовольнити.

20 липня 2011 року представник в ідповідача подав запереченн я проти адміністративного по зову, в яких зазначив, що хоча працівник відповідача ОСО БА_3 працювала на посадах, як і дають право на призначення наукової пенсії відповідно до статті 24 Закону України «Пр о наукову та науково-технічн у діяльність», однак в цей пер іод Черкаське відділення нау ково-дослідного інституту те хніко-економічної інформаці ї в хімічній промисловості н е було науковою установою, ос кільки частка його наукової і науково-технічної діяльнос ті від загального річного об сягу робіт становила 25%. Крім т ого, довідки ВАТ «НДІТЕХІМ»(м . Москва) на підставі яких ОС ОБА_3 оформлено пенсію наук ового працівника, не можуть б ути підставою для призначенн я такої пенсії тому, що правон аступником Черкаського відд ілення НДІТЕХІМу в частині в сіх зобов' язань є державне підприємство «Черкаський НД ІТЕХІМ»і саме воно повинно в идавати подібні довідки.

В судовому засіданні предс тавник відповідача проти поз ову заперечила повністю, з пі дстав викладених у заперечен нях на адміністративний позо в.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, розглянувш и подані документи і матеріа ли, оцінивши належність, допу стимість, достовірність кожн ого доказу окремо, а також дос татність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності, суд п рийшов до такого висновку.

Державне підприємство «Че ркаський державний науково-д ослідний інститут техніко-ек ономічної інформації в хіміч ній промисловості», ідентифі каційний код 00209160, згідно витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців, зареєстр оване 31.12.1992р. як суб' єкт господ арювання виконавчим комітет ом Черкаської міської ради в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців. На час розгл яду справи в суді перебуває н а обліку в управлінні Пенсій ного фонду України в Соснівс ькому районі міста Черкаси, є платником страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування.

В судовому засіданні судом встановлено, що державне під приємство «Черкаський держа вний науково-дослідний інсти тут техніко-економічної інфо рмації в хімічній промислово сті»є правонаступником Черк аського відділення науково-д ослідного інституту техніко -економічної інформації в хі мічній промисловості Мініст ерства хімічної промисловос ті СРСР. При цьому, останнє бул о структурним підрозділом на уково-дослідного інституту т ехніко-економічної інформац ії в хімічній промисловості Міністерства хімічної проми словості СРСР. На час розгляд у справи в суді відповідач є д ержавним небюджетним підпри ємством, що займається науко вою та науково-технічною дія льністю. Дані факти визнають ся сторонами.

Як встановлено судом, ОСО БА_3 працювала в Черкаськом у відділенні науково-дослідн ого інституту техніко-економ ічної інформації в хімічній промисловості Міністерства хімічної промисловості СРСР з 30.10.1972р. по 31.07.1984р. на посадах: наук ового працівника, завідувача сектором техніко-економічни х досліджень та завідувача в ідділом техніко-економічних та соціологічних досліджень , перебування на яких, дає прав о на призначення пенсії як на уковому працівнику відповід но до Постанови Кабінету Мін істрів України «Про затвердж ення переліку посад наукових (науково-педагогічних) праці вників підприємств, установ, організацій, вищих навчальн их закладів III - IV рівнів акреди тації, перебування на яких да є право на призначення пенсі ї та виплату грошової допомо ги у разі виходу на пенсію від повідно до статті 24 Закону Укр аїни «Про наукову і науково-т ехнічну діяльність».

Згідно з частиною 1 статті 72 К одексу адміністративного су дочинства України обставини , встановлені судовим рішенн ям в адміністративній, цивіл ьній або господарській справ і, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді ін ших справ, у яких беруть участ ь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обстави ни.

Суд зазначає, що рішенням Со снівського районного суду мі ста Черкаси від 03.11.2004р. у цивіль ній справі № 2-1132/2004р. за позовом ОСОБА_3 до Черкаського держ авного науково-дослідного ін ституту техніко-економічної інформації в хімічній проми словості позовні вимоги задо волено частково та встановле но факт, що ОСОБА_3 займала ся науковою діяльністю у пер іод роботи в Черкаському від діленні науково-дослідного і нституту техніко-економічно ї інформації в хімічній пром исловості з 30.10.1972р. по 31.07.1984р. Вказа не судове рішення набрало за конної сили, а тому факт здійс нення ОСОБА_3 наукової дія льності в Черкаському відділ енні науково-дослідного інст итуту техніко-економічної ін формації в хімічній промисло вості у період роботи з 30.10.1972р. п о 31.07.1984р., суд вважає доведеним.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 з 2007 року упр авлінням Пенсійного фонду Ук раїни в Соснівському районі міста Черкаси призначено та розпочато виплату пенсії як науковому працівнику.

Згідно статті 24 Закону Укра їни «Про наукову і науково-те хнічну діяльність»від 13 грудня 1991 року № 1977-XII (далі - Закон № 1977) держава встановлює для наукових (науково-педаго гічних) працівників, які мают ь необхідний стаж наукової р оботи, пенсії на рівні, що забе зпечує престижність науково ї праці та стимулює системат ичне оновлення наукових кадр ів. Пенсія науковому (науково -педагогічному) працівнику п ризначається при досягненні пенсійного віку: чоловікам - з а наявності стажу роботи не м енше 25 років, у тому числі стаж у наукової роботи не менше 20 р оків; жінкам - за наявності ста жу роботи не менше 20 років, у то му числі стажу наукової робо ти не менше 15 років.

Різниця між сумою пенсії, пр изначеної за цим Законом, та с умою пенсії, обчисленої відп овідно до інших законодавчих актів, на яку має право науков ий працівник, фінансується: д ля наукових (науково-педагог ічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчал ьних закладів III - IV рівнів акре дитації - за рахунок коштів де ржавного бюджету; для науков их (науково-педагогічних) пра цівників інших державних під приємств, установ, організац ій та вищих навчальних закла дів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприєм ств, установ, організацій та з акладів, а також коштів держа вного бюджету в порядку, визн аченому Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету н ауковим (науково-педагогічни м) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 ві дсотків різниці пенсії, приз наченої за цим Законом; для на укових (науково-педагогічних ) працівників недержавних на укових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рах унок коштів цих установ, орга нізацій та закладів.

Відповідно до статті 1 Закон у № 1977 науково-дослідна (науков о-технічна) установа - юриди чна особа незалежно від форм и власності, що створена в уст ановленому законодавством п орядку, для якої наукова або н ауково-технічна діяльність є основною і становить понад 70 відсотків загального річног о обсягу виконаних робіт.

При дослідженні письмових доказів, які містяться в мате ріалах справи, судом встанов лено, що юридична особа - нау ково-дослідний інститут техн іко-економічної інформації в хімічній промисловості Міні стерства хімічної промислов ості СРСР був науковою устан овою і в період роботи з 30.10.1972р. п о 31.07.1984р. наукова або науково-те хнічна діяльність останньог о, разом зі структурними підр озділами, була основною і ста новила понад 70 відсотків зага льного річного обсягу викона них робіт.

Оскільки відповідач є прав онаступником науково-дослід ного інституту техніко-еконо мічної інформації в хімічній промисловості Міністерства хімічної промисловості СРСР (м. Москва), то до нього перейшл и обов' язки останнього щодо виплати різниці між сумою пе нсії, призначеної ОСОБА_3 згідно Закону № 1977, та сумою пен сії, обчисленої відповідно д о інших законодавчих актів, н а яку має право науковий прац івник. Факт правонаступництв а також було визнано сторона ми в судовому засіданні.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 24.03.2004р. № 372 затв ерджено Порядок фінансуванн я різниці між сумою пенсії, пр изначеної науковим (науково- педагогічним) працівникам де ржавних небюджетних підприє мств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III- IV рівнів акредитації згідно і з Законом України «Про науко ву і науково-технічну діяльн ість»(далі - Порядок), та сумо ю пенсії, обчисленою відпові дно до інших законодавчих ак тів, на яку мають право зазнач ені особи.

Відповідно до пункту 2 цього Порядку за рахунок коштів де ржавного бюджету фінансуєть ся 50 відсотків різниці у розмі рі пенсії наукових (науково-п едагогічних) працівників дер жавних небюджетних підприєм ств, установ, організацій та в ищих навчальних закладів III-IV р івнів акредитації у розрахун ку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок кош тів цих підприємств, установ , організацій та закладів.

Пунктом 5 Порядку передбаче но, що розмір витрат на фінанс ування різниці у розмірі пен сії за рахунок коштів держав них небюджетних підприємств , установ, організацій та вищи х навчальних закладів III-IV рівн ів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня п оточного року та протягом 10 дн ів з дня призначення пенсії в ідповідно до Закону України «Про наукову і науково-техні чну діяльність», про що відпо відному підприємству, устано ві, організації або закладу в ідразу надсилається повідом лення.

Зазначені підприємства, ус танови, організації та закла ди самостійно визначають сум у, що підлягає до сплати у розр ахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують орга ну Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповід ні кошти для фінансування рі зниці у розмірі пенсії, призн аченої у минулому та поточно му роках.

Згідно пункту 8 Порядку у ра зі порушення строку сплати к оштів, які спрямовуються на ф інансування різниці у розмір і пенсії, органи Пенсійного ф онду стягують відповідні сум и у порядку, визначеному зако нодавством.

Крім того, відповідно до пун кту 13 розділу XV «Прикінцеві по ложення»Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування»від 09.07.2003 року № 1058-IV у разі як що особа має право на отриман ня пенсії відповідно до Зако ну України «Про наукову та на уково-технічну діяльність»т а цього Закону, призначаєтьс я одна пенсія за її вибором. Пр и цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особ а відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповід но до цього Закону фінансуєт ься за рахунок коштів, спрямо ваних із джерел, визначених З аконом України «Про наукову та науково-технічну діяльніс ть».

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом , відповідач є державним небю джетним підприємством, за ра хунок коштів якого повинно ф інансуватись 50 відсотків різ ниці у розмірі пенсії науков их працівників.

Управління Пенсійного фон ду України в Соснівському ра йоні міста Черкаси надіслало відповідачу повідомлення пр о суму витрат на фінансуванн я різниці між сумою пенсії, пр изначеної відповідно до Зако ну № 1977, і сумою пенсій, обчисле ною відповідно до інших зако нодавчих актів, за період з 01.08. 2010р. по 30.04.2011р., які відповідач пов инен був сплачувати щомісячн о до 25 числа кожного місяця, то бто за серпень 2010 року до 25.08.2010р. т а, відповідно, щомісячно до 25.04. 2011р. Зазначені повідомлення о держані представниками відп овідача, що підтверджується поштовим повідомленням про в ручення та підписом посадово ї особи відповідача на копії вказаного повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії.

Посилання представника ві дповідача в своїх запереченн ях на обставини щодо неправи льності визначення стажу нау кової роботи ОСОБА_3, необ ґрунтованості наданих нею до відок та відсутності у Черка ського відділення НДІТЕХІМу необхідного обсягу наукової або науково-технічної діяль ність від загального річного обсягу виконаних робіт у 1972-1984р р., не знаходять свого підтвер дження та повністю спростову ються наявними матеріалами с прави. Більш того, як вбачаєть ся з листування між сторонам и, відповідачу було відомо пр о призначення пенсії науково му працівнику ОСОБА_3, одн ак він не надав суду доказів о скарження у встановленому за кодавством порядку рішень ді й чи бездіяльності позивача щодо призначення пенсії ОС ОБА_3

Таким чином, державне підпр иємство «Черкаський державн ий науково-дослідний інститу т техніко-економічної інформ ації в хімічній промисловост і»не відшкодувало управлінн ю Пенсійного фонду України в Соснівському районі міста Ч еркаси відповідні кошти для фінансування різниці у розмі рі пенсії, призначеної науко вому працівнику ОСОБА_3 за вказаний вище період, а тому д ана сума підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідно до статті 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 11, 14, 70, 71, 159 - 163 Кодексу адміністративного с удочинства України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з державного підп риємства «Черкаський держав ний науково-дослідний інстит ут техніко-економічної інфор мації в хімічній промисловос ті», що знаходиться за адресо ю: 18000, Черкаська обл., м. Черкаси, бул. Шевченка, 205, ідентифікаці йний код 00209160 на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Соснівському районі міст а Черкаси, що знаходиться за а дресою: 18002, м. Черкаси, вул. Хреща тик, 195, ідентифікаційний код 213 67650 заборгованість в сумі 2 697 (дв і тисячі шістсот дев' яносто сім) грн. 06 коп.

Постанова суду набирає зак онної сили відповідно до вим ог статті 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд у строки т а порядку передбаченому стат тями 185-187 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Суддя В.І. Коваленко

Повний текст постанови складений 03.08.2011р.

Дата ухвалення рішення29.07.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20600288
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/5426/2011

Ухвала від 28.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

Ухвала від 29.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

Постанова від 29.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні