Постанова
від 26.12.2011 по справі 2а/2470/2254/11
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ  ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

  26 грудня 2011 р.                         м. Чернівці                                    Справа № 2а/2470/2254/11

           09:00 год.

        Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Левицький В.К., розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом  прокурора Сокирянського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі Чернівецької області до Західно-регіональної асоціації «Екобіотех» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Сокирянського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі Чернівецької області (далі - позивач) звернувся в суд з адміністративним позовом до Західно-регіональної асоціації «Екобіотех»(далі - відповідач) з урахування уточнених позовних вимог про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску до Пенсійного фонду України в сумі 25417,27 грн.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується борг по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за січень-липень 2011 р. в сумі 25417,27 грн. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем не сплачена, позивач звернувся до суду з вимогою про стягнення вказаної заборгованості.

Відповідач належним чином повідомлений про відкриття скороченого провадження даної справи за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, що підтверджується відміткою про вручення рекомендованого поштового відправлення уповноваженою особою відповідача 12.12.2011 р. У десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі, відповідач письмових заперечень не надав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, суд вважає що наявні достатні підстави для прийняття судового рішення і приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Західно-регіональна асоціація «Екобіотех» (60236,                                        м. Новодністровськ, а/я 36, Чернівецької області, ідентифікаційний код 14272742) перебуває  на обліку в управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі Чернівецької області та є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (а.с. 15, 16).

У зв’язку з наявною у відповідача заборгованістю по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, яка виникла в період з січня по липень 2011 р., позивачем на адресу відповідача направлялись вимога форми «Ю» про сплату боргу із страхових внесків № 87 від 05.08.2011 р. в сумі 133597,30 грн., яка одержана уповноваженою особою відповідача 12.08.2011 р., про що свідчить відмітка про вручення рекомендованого поштового відправлення (а.с. 39, 40).

Вказана у вимозі заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду відповідачем частково сплачена, внаслідок чого недоїмка по платежах станом на 10.10.2011 р. становить в сумі 25417,27 грн. (а.с 51).

Таким чином, у добровільному порядку суму недоїмки повністю відповідач не сплатив, а вказану вимогу не оскаржував.

З матеріалів справи вбачається, що на момент розгляду справи за відповідачем обліковується заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 25417,27 грн.

Згідно ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464-VІ) єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до ст. 6 Закону № 2464-VІ платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Частиною 8 ст.9 Закону № 2464-VІ платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць

Відповідно до ст. 25 Закону № 2464-VІ територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

Як вбачається із матеріалів справи, у десятиденний строк суму недоїмки визначену у вимозі форми «Ю»№ 87 від 05.08.2011 р. відповідач частково сплатив, вказану вимогу не оскаржував.

Згідно із п.5.ч.4 ст.25 Закону № 2464-VІ територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Судом з достовірністю встановлено наявність з боку відповідача порушень вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в частині порушення строку сплати недоїмки, а тому суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню в частині несвоєчасної сплати єдиних внесків в сумі 25417,27 грн.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач не довів належними та допустимими доказами відсутності або погашення ним в добровільному порядку заборгованості по платежах перед Пенсійним фондом України.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до      ст. 94 КАС України, стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 94, 1832, 160, 256 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Західно-регіональної асоціації «Екобіотех» (60236, м. Новодністровськ, а/я 36, Чернівецької області, ідентифікаційний код 14272742) заборгованість в сумі 25417,27 грн. на користь управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі.

3.Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова суду набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Постанова суду за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Вінницький апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги.

Суддя                                                                                                                               В.К. Левицький

Дата ухвалення рішення26.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20601887
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2470/2254/11

Постанова від 26.12.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 30.09.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 16.09.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні