Постанова
від 05.01.2012 по справі 7/5005/12392/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.01.2012 року Справа № 7/5005/12392/2011

Дніпропетровський апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Євст игнеєва О.С.- доповідача,

суддів: Лотоцької Л.О. , Бахмат Р.М.

при секретарі: Ревковій Г.О.

за участю представникі в:

прокурора: не явився;

позивача: ОСОБА_1.- пр едс., дов. №7/11-2521 від 23.12.2011р;

відповідача: не явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Дніпропетровсь кої міської ради (м. Дніпропет ровськ) на рішення господарс ького суду Дніпропетровсько ї області від 17.11.2011р. у справі №7 /5005/12392/2011

за позовом: Дніпропетр овського міжрайонного приро доохоронного прокурора (Дніп ропетровськ) в інтересах дер жави в особі Дніпропетровськ ої міської ради (м. Дніпропетр овськ)

до: товариства з обмежен ою відповідальністю "Ізокван та" (м. Дніпропетровськ)

про: внесення з мін до п. 3.2. договору оренди зем ельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 17 листопада 2011р. (підпи сано 22.11.2011р.) у справі №7/5005/12392/2011 (судд я Коваль Л.А.) відмовлено в поз ові Дніпропетровського міжр айонного природоохоронного прокурора (Дніпропетровськ) в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської р ади (м. Дніпропетровськ) до тов ариства з обмеженою відповід альністю "Ізокванта" (м. Дніпр опетровськ) про внесення змі н до пункту 3.2. договору оре нди земельної ділянки від 02.09.20 03р., укладеного між Дніпропетр овською міською радою та кол ективним підприємством «Ізо кванта»(м. Дніпропетровськ), ш ляхом викладення в наступні й редакції: «п. 3.2. Орендна плата за користування земельною д ілянкою встановлюється відп овідно до Податкового кодекс у України та не може бути менш ою трикратного розміру земел ьного податку, що встановлює ться Податковим кодексом Укр аїни та відповідно до рішенн я Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011р. № 216/8 у мінімально му розмірі орендної плати, ви значеному Податковим кодекс ом України».

Дніпропетровська міська р ада (м. Дніпропетровськ) - поз ивач, не погодившись із рішен ням суду, подала апеляційну с каргу, в якій просить скасува ти рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 17.10.2011 року по справі №7/5005/12392/201 1 і прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги . Підставою для скасування по зивач вважає порушення госпо дарським судом норм матеріал ьного права. Скаржник посила ється на те, що з набранням чин ності Податкового кодексу Ук раїни розмір річної орендної плати за земельну ділянку, на дану в оренду відповідачу, су перечить чинному законодавс тву. Позивач вважає, що спосіб платежу, форма і строки сплат и орендної плати вже встанов лені ст.ст.288.5., 288.5.1., 287.3 Податкового кодексу України та ст. ст. 21, 22 За кону України «Про оренду зем лі».

Дніпропетровський міжрайо нний природоохоронний проку рор (Дніпропетровськ) від зив на апеляційну скаргу не н адав і в судове засідання не я вився. Беручи до уваги, що неяв ка прокурора не перешкоджає перегляду справи, явка остан нього у судове засідання обо в' язковою не визнавалася, м атеріали справи є достатніми для її перегляду, справа пере глядалася без участі прокуро ра за наявними у справі матер іалами.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Ізокванта" (м. Д ніпропетровськ) - відповіда ч відзив на апеляційну скарг у не надав, представник також у судове засідання не явився , хоча був належним чином пові домлений про дату, час і місце проведення судового засідан ня (що підтверджується його к лопотанням від 04.01.2012 року) та за явив клопотання про відкладе ння розгляду справи у зв' яз ку з неотриманням ним копії а пеляційної скарги. Беручи до уваги, що неявка представник а відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті, оста нньому копія апеляційної ска рги направлена в порядку, вст ановленому господарським пр оцесуальним кодексом Україн и і ця обставина підтверджує ться поштовою квитанцією (а.с . 99) і описом вкладення в поштов у кореспонденцію (а.с. 97), матер іали справи є достатніми для її розгляду у судовому засід анні, справа переглядалася б ез участі представника відпо відача за наявними у справі м атеріалами.

У судовому засіданні була о голошена вступна та резолюти вна частини постанови Дніпро петровського апеляційного г осподарського суду.

Вислухавши представника п озивача, переглянувши матері али справи, Дніпропетровськи й апеляційний господарський суд встановив, що між Дніпроп етровською міською радою (ор ендодавець) і колективним пі дприємством "Ізокванта", реор ганізованим в подальшому у Т ОВ "Ізокванта" (орендар) 02.09.2003 рок у був укладений договір орен ди земельної ділянки, відпов ідно до пунктів 1.1, 1.2 якого орен додавець передає, а орендар п риймає в оренду на умовах цьо го договору частку (69,27%) у корис туванні земельною ділянкою з агальною площею 0,2701 га (площа ч астки складає 0,1871 га),що знаход иться за адресою: м. Дніпропет ровськ, Бабушкінський район, вул. Карла Лібкнехта, 9 для фак тичного розміщення нежитлов их приміщень, яка зареєстров ана в Державному земельному кадастрі м. Дніпропетровська за кодом 1210100000:02:388:0005 згідно з план ом земельної ділянки, що дода ється. Підставою для передач і земельної ділянки в оренду є рішення міської ради від 09.04. 2003 №55/8.

02.09.2003р. договір був посвідчен ий ОСОБА_2. приватним нота ріусом Дніпропетровського м іського нотаріального округ у і зареєстрований в реєстрі за №7018. Державна реєстрація до говору відбулася 26.09.2003р. за №4266.

Відповідно до п. 2.1. договору земельна ділянка передана до 09.04.2018р.

Пунктами 3.1. і 3.2 встановлено, що сума орендної плати за кор истування земельною ділянко ю на термін дії договору скла дає 458063,90 грн. Орендна плата за к ористування земельною ділян кою сплачується у грошовій ф ормі в розмірі земельного по датку за базовий (звітній) пер іод, який дорівнює календарн ому місяцю, щомісячно протяг ом 30 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця, вноситься на розрахунк овий рахунок Держказначейст ва за місцем податкового зві ту і на майбутній період внос иться на термін не більше одн ого календарного року.

Сторонами узгоджено, що роз мір земельного податку перег лядається у разі законодавчо ї зміни ставок земельного по датку (п. 3.3 договору).

Отже, сторонами в договорі о ренди передбачено можливіст ь зміни розміру орендної пла ти. Законодавча зміна гранич ного розміру цієї плати є під ставою для перегляду розміру орендної плати, встановлено ї умовами договору.

Законом України «Про внесе ння змін до деяких законодав чих актів України»№309-VI від 03.06.2008 року в Закон України «Про оре нду землі»були внесені зміни , зокрема, ч. ч. 4 та 5 ст. 21 викладен і в наступній редакції: «Річн а орендна плата за земельні д ілянки, які перебувають у дер жавній або комунальній власн ості, надходить до відповідн их бюджетів розподіляється і використовується відповідн о до закону і не може бути менш ою: для земель сільськогоспо дарського призначення - роз міру земельного податку, що в становлюється Законом Украї ни «Про плату за землю»; для ін ших категорій земель - трик ратного розміру земельного п одатку, що встановлюється За коном України «Про плату за з емлю». Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебу вають у державній або комуна льній власності, не може пере вищувати 12 відсотків їх норма тивної грошової оцінки. При ц ьому у разі визначення оренд аря на конкурентних засадах може бути встановлений більш ий розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині». Вк азаний закон набрав чинності з моменту опублікування - з 04.06.2008 року.

В зв' язку із введенням в ді ю Податкового кодексу Україн и з 01.01.2011р. (від 02.12.2010 N 2755-VI) Закон Украї ни „Про плату за землю” втрат ив чинність згідно ч. 2 Прикінц евих положень Кодексу. Питан ня сплати податку на землю та оплати орендної плати за кор истування земельною ділянко ю з 01.01.2011 року регулюється виклю чно Податковим кодексом Укра їни.

Згідно із статтею 287 Податко вого кодексу власники землі та землекористувачі сплачую ть плату за землю з дня виникн ення права власності або пра ва користування земельною ді лянкою.

Згідно з вимогами ст.21 Закон у України "Про оренду землі" ор ендна плата за землю - це пла тіж, який орендар вносить оре ндодавцеві за користування з емельною ділянкою. Розмір, фо рма і строки внесення орендн ої плати за землю встановлюю ться за згодою сторін у догов орі оренди (крім строків внес ення орендної плати за земел ьні ділянки державної та ком унальної власності, які вста новлюються відповідно до Под аткового кодексу України). Об числення розміру орендної пл ати за землю здійснюється з у рахуванням індексів інфляці ї, якщо інше не передбачено до говором оренди.

Розмір орендної плати за зе мельні ділянки встановлюєть ся у договорі оренди, але річн а сума платежу не може бути ме ншою для земель сільськогосп одарського призначення - роз міру земельного податку, що в становлюється цим розділом; для інших категорій земель - т рикратного розміру земельно го податку, що встановлюєтьс я цим розділом, а також не може перевищувати для земельних ділянок, наданих для розміщ ення, будівництва, обслугову вання та експлуатації об'єкт ів енергетики, які виробляют ь електричну енергію з відно влюваних джерел енергії, вкл ючаючи технологічну інфраст руктуру таких об'єктів (вироб ничі приміщення, бази, розпод ільчі пункти (пристрої), елект ричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативн ої грошової оцінки; для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків норма тивної грошової оцінки (ст.ст . 288.5-288.5.2 Податкового кодексу Укр аїни).

З метою приведення рішень м іської ради та проектів ріше нь міської ради, які погоджен о виконавчим комітетом міськ ої ради, у галузі земельних ві дносин у відповідність до ви мог чинного законодавства, к еруючись Земельним кодексом України, Податковим кодексо м України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Дніпропетровськ ою міською радою було прийня то рішення №216/8 від 02.02.2011р. «Про пр иведення рішень міської ради та деяких проектів рішень мі ської ради, які погоджено вик онавчим комітетом міської ра ди, у галузі земельних віднос ин у відповідність до вимог ч инного законодавства», яким визначено, що до моменту прий няття міською радою рішення про визначення розміру річно ї орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функц іонального використання вст ановити розмір річної орендн ої плати за користування зем ельними ділянками у мінімаль ному розмірі орендної плати, визначеному Податковим коде ксом України, незалежно від м ети використання (п.1). Встанов лено, що усі нормативні акти, я кі було прийнято міською рад ою до прийняття цього рішенн я, діють в тих частинах, що не с уперечать положенням цього р ішення (п. 4).

Відповідно ст. 13 Конституц ії України, земля є об'єктом пр ава власності Українського н ароду. Від імені Українськог о народу права власника здій снюють органи державної влад и та органи місцевого самовр ядування в межах, визначених цією Конституцією. Держава з абезпечує захист прав усіх с уб'єктів права власності та г осподарювання, соціальну спр ямованість економіки. Усі су б'єкти права власності рівні перед законом. До розмежуван ня земель державної і комуна льної власності, повноваженн ями з розпорядження ними в ме жах населених пунктів, тобто функціями виконавчої влади, наділені міські ради (Розділ Х Перехідні положення, п.12 Зем ельного кодексу України).

Частина 2 ст. 19 Конституції Ук раїни зобов' язує органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи діяти лише на підс таві, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України.

Згідно приписів статті 144 Ко нституції України органи міс цевого самоврядування в межа х повноважень, визначених за коном, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а т ому у разі прийняття відпові дним органом рішення про вне сення змін щодо ставок оренд ної плати за земельні ділянк и та затвердження нових коеф іцієнтів, що використовуютьс я для розрахунку орендної пл ати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взя ті судом до уваги лише у разі с касування такого рішення орг ану місцевого самоврядуванн я в установленому законом по рядку. п.3.4.7 Рекомендації Прези дії ВГСУ від 02.02.2010 р. № 04-06/15 “Про пра ктику застосування господар ськими судами земельного зак онодавства”.

Статтею 68 Конституції Укр аїни встановлено, що кожен зо бов'язаний неухильно додержу ватися Конституції України т а законів України.

У листі Вищого господарськ ого суду України від 06.08.2008 р. № 01-8/4 71 “Про деякі питання практики застосування у вирішенні ок ремих норм процесуального пр ава (за матеріалами справ, роз глянутих Верховним Судом Укр аїни)”, зокрема, зазначено: від повідно до частини другої ст атті 124 Конституції України юр исдикція судів поширюється н а всі правовідносини, що вини кають у державі. Як зазначено в резолютивній частині ріше ння Конституційного Суду Укр аїни від 09.07.2002 у справі щодо офі ційного тлумачення положенн я частини другої статті 124 Кон ституції України (справа про досудове врегулювання спорі в), положення частини другої с татті 124 Конституції України щ одо поширення юрисдикції суд ів на всі правовідносини, що в иникають у державі, в аспекті конституційного звернення н еобхідно розуміти так, що пра во особи (громадянина Україн и, іноземця, особи без громадя нства, юридичної особи) на зве рнення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене з аконом, іншими нормативно-пр авовими актами. За таких об ставин недотримання позивач ем вимог частини другої стат ті 188 Господарського кодексу У країни щодо обов'язку надсил ання іншій стороні пропозиці й про розірвання договору, у р азі виникнення такої необхід ності, не позбавляє позивача права звернутися за захисто м порушеного права шляхом вч инення прямого позову до від повідача про розірвання оспо рюваного договору. Крім то го, слід враховувати, що в силу ст.4 ГК України земельні відно сини не є предметом регулюва ння цього Кодексу.

З огляду на зазна чені обставини та зміни в зем ельному законодавстві суд ап еляційної інстанції приходи ть до висновку про наявність достатніх підстав для зміни умов договору в зазначеному вище порядку, але при цьому в договорі повинні бути всі су ттєві умови, передбачені Зак оном України „Про оренду зем лі” (ст. 15).

Так, згідно наведеної прав ової норми істотними умовами договору оренди землі є, зокр ема, орендна плата із зазначе нням її розміру, індексації, ф орм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та ві дповідальності за її несплат у. Редакція пункту 3.2 чинного д оговору, як правильно зазнач ив місцевий господарський су д, встановлює не лише розмір о рендної плати, але і форму платежу - грошова форма, стр ок і порядок внесення орендн ої плати.

Запропонована прокурором редакція пункту 3.2 договору пе редбачає внесення змін до До говору, з урахуванням яких ро змір орендної плати, форма її платежу, строк та порядок її в несення залишаються поза рег улюванням Договору, оскільки новою редакцією п. 3.2. Договору ці умови не визначені.

З огляду на наведене місцев ий господарський суд правомі рно відмовив в позові про вне сення змін до договору саме в тій редакції, в якій заявляв в имоги прокурор, і підстави дл я скасування судового рішенн я відсутні.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 103-105 ГПК Укра їни, Дніпропетровський апеля ційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дніпр опетровської міської ради (м . Дніпропетровськ) залишити б ез задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 17 листопада 2011 року у спра ві №7/5005/12392/2011 залишити без зміни.

Головуючий суддя: О.С.Євст игнеєв

Судді: Л.О.Лотоц ька

Р.М.Бахма т

(постанова виготовлена у повному обсязі 06.01.2012 року)

Дата ухвалення рішення05.01.2012
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20675527
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/5005/12392/2011

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 26.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Постанова від 05.01.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні