Постанова
від 18.11.2011 по справі 2а-2842/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" листопада 2011 р. Справа № 2a-2842/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді Скільський І.І.

при секретарі Бурда М.Р.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву

за позовом управління Пе нсійного фонду України в Кал уському районі

до Публічного акціонер ного товариства «Калуський з авод комунального устаткува ння»

про стягнення заборгов аності в сумі 4508,99 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

01 вересня 2011 року управлінн я Пенсійного фонду України в Калуському районі звернулос я до суду з адміністративним позовом до Публічного акціо нерного товариства «Калуськ ий завод комунального устатк ування» про стягнення заборг ованості з відшкодування сум витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 4508,99 гр н.

Позовні вимоги мотивовані тим, що внаслідок систематич ного невідшкодування пенсій , призначених на пільгових ум овах за списком №1, 2 зі сторони відповідача не виконуються вимоги Закону України «Про з агальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Відп овідачем за період з 01.07.2011 року по 31.08.2011 року допущено заборгов аність в сумі 4508,99 грн., що тягне за собою несвоєчасну виплату непрацездатним громадянам п енсій, право на які гарантова но Конституцією України та і ншими нормативно-правовими а ктами.

Ухвалою суду від 18.11.2011 року до пущено заміну позивача управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Калуському районі на пра вонаступника управління Пен сійного фонду України в м.Кал уші та Калуському районі.

Представник позивача в суд ове засідання не з`явився, на а дресу суду подав заяву про ро згляд справи без участі упов новаженого представника.

Представник відповідача в судове засідання повторно н е з`явився, хоча був належним ч ином повідомлений про дату, ч ас та місце судового засідан ня, що підтверджується повід омленням про вручення поштов ого відправлення (рекомендов ане), яке повернулося на адрес у суду 10.11.2011 року. Своїм правом н а подання заперечення не ско ристався.

За таких обставин, суд вбач ає за можливе розглянути спр аву за відсутності відповіда ча.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, дослід ивши подані письмові докази, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та підл ягає до задоволення з наступ них підстав.

Згідно ст.67 Конституції Ук раїни кожен зобов'язаний спл ачувати податки і збори в пор ядку і розмірах, встановлени х законом.

Відповідно до ст.1 ЗУ “Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування” платн иками збору на обов'язкове де ржавне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької д іяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюдж етні, громадські та інші уста нови та організації, об'єднан ня громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом 1 ст.2 вказаного Зако ну визначено, що об'єктом опод аткування для платників збор у, визначених пунктами 1 та 2 ст атті 1 цього Закону, - фактичні витрати на оплату праці прац івників, які включають витра ти на виплату основної і дода ткової заробітної плати та і нших заохочувальних та компе нсаційних виплат.

Судом встановлено, що Публі чне акціонерне товариство «К алуський завод комунального устаткування» є платником с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування та збору на о бов' язкове державне пенсій не страхування. Об' єктом оп одаткування для платника заз наченого збору є також факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій, призначених від повідно до пунктів «а», «б»-« з» ст.13 Закону України “Про пе нсійне забезпечення” до дося гнення працівниками пенсійн ого віку, передбаченого ст.12 в казаного Закону.

Згідно з п.2 Прикінцевих пол ожень Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» пенс ійне забезпечення застрахов аних осіб, які працювали або п рацюють на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюєт ься згідно з окремим законод авчим актом через професійні та корпоративні фонди. До зап ровадження пенсійного забез печення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в раз і досягнення пенсійного віку та наявності трудового стаж у, передбаченого Законом Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння". При цьому зберігається п орядок покриття витрат на ви плату і доставку цих пенсій, щ о діяв до набрання чинності ц им Законом.

У відповідності до пункту „ а” статті 13 Закону України „Пр о пенсійне забезпечення” на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи - працівники, зайняті повний р обочий день на підземних роб отах, на роботах з особливо шк ідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджува ним Кабінетом Міністрів Укра їни, і за результатами атеста ції робочих місць: чоловіки - п ісля досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазна чених роботах; жінки - після до сягнення 45 років і при стажі р оботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазн ачених роботах. Працівникам, які мають не менше половини с тажу роботи з особливо шкідл ивими і особливо важкими умо вами праці, пенсії на пільгов их умовах призначаються із з меншенням віку, передбаченог о статтею 12 цього Закону, на 1 рі к за кожний повний рік такої р оботи чоловікам і на 1 рік 4 міс яці - жінкам.

Об' єктом оподаткування, д ля платника зазначеного збор у є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, пр изначених відповідно до пунк тів “б”-“з” ст. 13 ЗУ “Про пенсій не забезпечення” до досягнен ня працівниками пенсійного в іку, передбаченого ст.12 вказан ого Закону. Згідно пенсійног о законодавства відповідач з обов' язаний відшкодовуват и витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах особам, що здобул и стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприєм стві.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачу 20.01.2011 року направлено розрахунок факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій на 2011р . У зв`язку із зміною суми відш кодування витрат на виплату пенсій по списку №1 та Списку № 2 20.06.2011 року направлено новий ро зрахунок. Згідно цього розра хунку Публічне акціонерне то вариство «Калуський завод ко мунального устаткування» до пустило заборгованість по пі льгових пенсіях, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Пр о загальнообов`язкове держав не пенсійне страхування» в ч астині пенсій, призначених в ідповідно до п. «а» ( крім прац івників, безпосередньо зайня тих повний робочий день на пі дземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівни цтві шахт та рудників) та пп. « б»-«з» ст..13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення», як а утворилась за липень 2011 року та становить 2309,65 грн., в тому чи слі: заборгованість з відшко дування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій п о списку №1 - 877,01 грн.; по списку №2 - 2260,50 грн.

15.08.2011 року відповідачу направ лено новий розрахунок по спи ску №1,2 відповідно до якого за боргованість по пільгових пе нсіях утворилась за серпень 2011 року та становить 2199,34 грн., в т ому числі: заборгованість по відшкодуванню витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій по списку №1 - 823,80 грн., по списку №2 - 1375,54 грн.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача по сплаті факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій, які призначені колишнім працівн икам за період з 01.07.2011 року по 31.08 .201 року складає 4508.99 грн., що підтв ерджується розрахунками заб оргованості по відшкодуванн ю витрат на виплату і доставк у пільгових пенсій з травня п о серпень 2011 року, карткою особ ового рахунку по відшкодуван ню фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій за списком №1, списком №2. Од нак, дана сума відповідачем н е відшкодована, а тому вона пі длягає стягненню в судовому порядку.

Так, статтею 2 Закону Україн и «Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» визначено, що об' єктом оп одаткування для платників зб ору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб 'єкти підприємницької діяльн ості незалежно від форм влас ності, їх об'єднання, бюджетні , громадські та інші установи та організації, об'єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб'є кти підприємницької діяльно сті, які використовують прац ю найманих працівників; філі ї, відділення та інші відокре млені підрозділи платників п одатку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної осо би, розташовані на території іншої, ніж платник збору, тери торіальної громади) крім тих , які є платниками фіксованог о сільськогосподарського по датку, є також фактичні витра ти на виплату і доставку пенс ій, призначених відповідно д о пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення" до досягнення праців никами пенсійного віку, пере дбаченого статтею 12 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення". Статею 4 вказаного Закон у встановлено ставки збору н а обов'язкове державне пенсі йне страхування в розмірі 100 в ідсотків від даного об'єкта о податкування.

Таким чином, фактичні витра ти на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах колишнім працівника м за вказаний вище період (з 01.07 .2011 року по 31.08.2011 року) згідно пода них розрахунків становлять с уму заборгованості. А тому за боргованість Публічного акц іонерного товариства «Калус ький завод комунального уста ткування» по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах колиш нім працівникам підприємств а, становить 4508,99 грн.

Відшкодування підприємств ами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої постановою Пенсійно го фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції перед бачено, що відшкодуванню під лягають витрати Пенсійного ф онду на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах, відповідно до час тини 2 "Прикінцевих положень" З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відс отків фактичних витрат на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцеви х положень Закону застрахова ним особам, які працювали або працюють на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 вищезгада ної Інструкції розміри сум в ідшкодування на поточний рік визначаються відділами надх одження доходів органів Пенс ійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Перехідних п оложень Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», я кі надсилаються підприємств ами до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризн ачених (перерахованих) пенсі й.

Згідно ч.2 Прикінцевих полож ень ЗУ “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування” та ч.6 Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та зареєстр ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України підп риємства зобов' язані відшк одовувати витрати органу Пен сійного фонду України на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який д ає право на даний вид пенсії н а цьому підприємстві.

Однак, витрати позивача на в иплату і доставку пільгових пенсій в сумі 4508,99 грн., відповід ачем сплачено не було.

Наявність заборгованості відповідача перед управлінн ям Пенсійного фонду України в м.Калуші та Калуському райо ні по відшкодуванню витрат н а виплату та доставку пенсій за період з 01.07.2011 року по 31.08.2011 рок у в сумі 4508,99 грн., підтверджуєть ся розрахунками фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах, виданих УПФУ в м.Ка луші та Калуському районі

Таким чином, суд вважає, що в имоги позивача про стягнення заборгованості з Публічного акціонерного товариства «Ка луський завод комунального у статкування» в розмірі 4508,99 гри вень є обґрунтованими та так ими, що підлягають до задовол ення.

На підставі ст. 124 Конституці ї України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Публічног о акціонерного товариства «К алуський завод комунального устаткування» (ід.код 03327730, вул. .С.Стрільців, 1/В, с.Вістова, Калу ський район, Івано-Франківсь ка обл.) на користь управління Пенсійного фонду України в м .Калуші та Калуському районі заборгованість по сумах нев иплачених пільгових пенсій з а списком №1, 2 в розмірі 4508 (чотир и тисячі п`ятсот вісім гривен ь) 99 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя: /підпис/ Скільський І.І.

Постанова складен а в повному обсязі 23.11.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20688840
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2842/11/0970

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

null від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Ухвала від 02.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні