Постанова
від 18.11.2011 по справі 2а-2842/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" листопада 2011 р. Справа № 2a-2842/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Скільський І.І.

при секретарі Бурда М.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом управління Пенсійного фонду України в Калуському районі

до Публічного акціонерного товариства «Калуський завод комунального устаткування»

про стягнення заборгованості в сумі 4508,99 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

01 вересня 2011 року управління Пенсійного фонду України в Калуському районі звернулося до суду з адміністративним позовом до Публічного акціонерного товариства «Калуський завод комунального устаткування» про стягнення заборгованості з відшкодування сум витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 4508,99 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що внаслідок систематичного невідшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №1, 2 зі сторони відповідача не виконуються вимоги Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Відповідачем за період з 01.07.2011 року по 31.08.2011 року допущено заборгованість в сумі 4508,99 грн., що тягне за собою несвоєчасну виплату непрацездатним громадянам пенсій, право на які гарантовано Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами.

Ухвалою суду від 18.11.2011 року допущено заміну позивача управління Пенсійного фонду України в Калуському районі на правонаступника управління Пенсійного фонду України в м.Калуші та Калуському районі.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, на адресу суду подав заяву про розгляд справи без участі уповноваженого представника.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (рекомендоване), яке повернулося на адресу суду 10.11.2011 року. Своїм правом на подання заперечення не скористався.

За таких обставин, суд вбачає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши подані письмові докази, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.1 ЗУ В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом 1 ст.2 вказаного Закону визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, - фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Судом встановлено, що Публічне акціонерне товариство «Калуський завод комунального устаткування» є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Об'єктом оподаткування для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»-«з» ст.13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Згідно з п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

У відповідності до пункту „аВ» статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпеченняВ» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи - працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Об'єктом оподаткування, для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів В«бВ» -В«зВ» ст. 13 ЗУ В«Про пенсійне забезпеченняВ» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону. Згідно пенсійного законодавства відповідач зобов'язаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачу 20.01.2011 року направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на 2011р. У зв`язку із зміною суми відшкодування витрат на виплату пенсій по списку №1 та Списку №2 20.06.2011 року направлено новий розрахунок. Згідно цього розрахунку Публічне акціонерне товариство «Калуський завод комунального устаткування» допустило заборгованість по пільгових пенсіях, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п. «а» ( крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників) та пп. «б»-«з» ст..13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», яка утворилась за липень 2011 року та становить 2309,65 грн., в тому числі: заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №1 - 877,01 грн.; по списку №2 - 2260,50 грн.

15.08.2011 року відповідачу направлено новий розрахунок по списку №1,2 відповідно до якого заборгованість по пільгових пенсіях утворилась за серпень 2011 року та становить 2199,34 грн., в тому числі: заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №1 - 823,80 грн., по списку №2 - 1375,54 грн.

Таким чином, заборгованість відповідача по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які призначені колишнім працівникам за період з 01.07.2011 року по 31.08.201 року складає 4508.99 грн., що підтверджується розрахунками заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій з травня по серпень 2011 року, карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №1, списком №2. Однак, дана сума відповідачем не відшкодована, а тому вона підлягає стягненню в судовому порядку.

Так, статтею 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Статею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Таким чином, фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах колишнім працівникам за вказаний вище період (з 01.07.2011 року по 31.08.2011 року) згідно поданих розрахунків становлять суму заборгованості. А тому заборгованість Публічного акціонерного товариства «Калуський завод комунального устаткування» по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах колишнім працівникам підприємства, становить 4508,99 грн.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 вищезгаданої Інструкції розміри сум відшкодування на поточний рік визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствами до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень ЗУ В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» та ч.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства зобов'язані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Однак, витрати позивача на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 4508,99 грн., відповідачем сплачено не було.

Наявність заборгованості відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в м.Калуші та Калуському районі по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій за період з 01.07.2011 року по 31.08.2011 року в сумі 4508,99 грн., підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, виданих УПФУ в м.Калуші та Калуському районі

Таким чином, суд вважає, що вимоги позивача про стягнення заборгованості з Публічного акціонерного товариства «Калуський завод комунального устаткування» в розмірі 4508,99 гривень є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Калуський завод комунального устаткування» (ід.код 03327730, вул..С.Стрільців, 1/В, с.Вістова, Калуський район, Івано-Франківська обл.) на користь управління Пенсійного фонду України в м.Калуші та Калуському районі заборгованість по сумах невиплачених пільгових пенсій за списком №1, 2 в розмірі 4508 (чотири тисячі п`ятсот вісім гривень) 99 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: /підпис/ ОСОБА_1

Постанова складена в повному обсязі 23.11.2011 року.

Дата ухвалення рішення18.11.2011
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51001483
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2842/11/0970

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

null від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Ухвала від 02.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 18.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні