Рішення
від 12.01.2012 по справі 19/5005/17355/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.01.12р. Справа № 19/5005/17355/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "СЕМЕКСТРЕЙД-ІСТ", м.Дніпропе тровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "БІСОБ", с .Красне, Синельниківський ра йон, Дніпропетровська област ь

про стягнення 46 186,29 грн.

Суддя Петренко І.В.

при секретарі: Серенковій О .О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - д ов. від 21.03.2011 р.

Від відповідача: не з'явивс я.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Товариство з обм еженою відповідальністю "СЕМ ЕКСТРЕЙД-ІСТ", м.Дніпропетров ськ звернувся до господарсь кого суду з позовом до відпов ідача - Товариства з обмежено ю відповідальністю "БІСОБ", с.К расне, Синельниківський райо н, Дніпропетровська область про стягнення суми основного боргу у розмірі 42 325,80 грн., суми ш трафних санкцій у розмірі 2 116,29 грн., 10 процентів річних у розм ірі 1 744,20 грн., а також судових ви трат.

Позовні вимоги позивача об грунтовані тим, що відповіда ч не виконав зобов' язання н алежним чином та в установле ний строк.

Представник позивача підт римує позовні вимоги та напо лягає на їх задоволені, надав докази додаткового повідомл ення відповідача про розгляд справи.

Представник відпові дача в судове засідання не з' явився, клопотання про відкл адення розгляду справи не за являв, витребувані судом док ументи не представив, про час та дату судового засідання п овідомлений належним чином, в тому числі додатково позив ачем, у зв' язку з чим справа р озглядалась за наявними в ні й документами (ст. 75 ГПК Україн и).

Вислухавши пояснення по зивача, вивчивши матеріали с прави, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

06.06.2011 року між пози вачем - Товариством з обмежен ою відповідальністю "СЕМЕКСТ РЕЙД-ІСТ" та відповідачем - То вариством з обмеженою відпов ідальністю "БІСОБ" був укладе ний договір поставки № 35/06-2011.

У відповідності з п 1.1. п остачальник - позивач зобов'я зався в порядку та на умовах, в изначених цим договором пост авляти покупцю - відповідачу товар - продукцію для годівлі тварин, в асортименті, кілько сті та відповідно до заявок п окупця, а покупець зобов'язав ся в порядку та на умовах, визн ачених цим договором, прийма ти і оплачувати товар за ціно ю постачальника.

Згідно з п. 4.1. постачаль ник відвантажує товар покуп цю за вартістю, що узгоджена з покупцем у відповідній накл адній на кожну партію товару .

Пунктом 4.4. договору ст орони узгодили, що поставка т овару здійснюється постачал ьником не пізніше 7 календарн их днів з моменту отримання постачальником заявки по купця або підписання стор онами Специфікації до цьог о договору. Але цей строк м оже бути відстрочений постач альником стосовно окремих на йменувань товару визначених в заявці покупця або специфі кації до цього договору, в зал ежності від наявності това ру на складі постачальника, при цьому строк окремому узг одженню з покупцем не підляг ає.

Згідно з п. 4.8. у випадку наявності несплати, або част кової несплати покупцем варт ості отриманої попередньої п артії товару постачальник ма є право відмовити покупцю у п оставці наступної партії то вару до повної сплати забо ргованості за раніше пост авлений товар незалежно від прийняття заявки або підписа ння специфікації на поставку наступної партії Товару.

Вартість кожної парт ії товару визначається поста чальником на момент отриманн я заявки від покупця на поста вку товару виходячи з існуюч их цін на сировину, що викорис товується для виробництва то вару, та вказується у рахунку який передається покупцю дл я оплати або визначається ст оронами у відповідній специф ікації (п. 5.3 договору).

У відповідності з п. 5.4 д оговору покупець здійснює оп лату вартості кожної партії товару протягом 25 календарни х днів з дня отримання партії товару або його частини.

Відповідно до заявка № 1 відповідач замовив партію товару. Партія товару постав лялась відповідачу частинам и.

Відповідно до наклад ної № 61501 від 15 червня 2011 відповід ач отримав частину товару на суму 117 775, 80 грн. Відповідно до ум ов договору відповідач мав с палити грошові кошти 11 липня 2011 року.

Відповідно до наклад ної № 61703 від 17 червня 2011 року від повідачем отримано товар на суму 24 550 грн. Відповідно до умо в договору відповідач мав сп латити грошові кошти13 липня 2011 року.

Відповідач не здійсни в оплату заборгованості за о триманий товар.

Згідно ст. 173 Господарськог о кодексу України, господарс ьким визнається зобов'язання , що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасн ики господарських відносин п овинні виконувати господарс ькі зобов'язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов'яз ання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться. До виконання господ арських договорів застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України з урахуванням особливостей, пе редбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господар ського договору (ст. 174 Господа рського кодексу України).

Відповідно із п. 1 ст. 509 Цивіль ного кодексу України, зобов'я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію (сплатити гроші), а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 265 Господ арського кодексу України, за договором поставки одна сто рона - постачальник зобов'язу ється передати (поставити) у з умовлені строки (строк) другі й стороні - покупцеві товар (то вари), а покупець зобов'язуєть ся прийняти вказаний товар (т овари) і сплатити за нього пев ну грошову суму.

У відповідності до п. 2 ст. 712 Ци вільного кодексу України, до договору поставки застосову ються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не в становлено договором, законо м або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання яког о визначений вказівкою на по дію, яка неминуче має настати , підлягає виконанню з настан ням цієї події.

Згідно п. 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України учасник г осподарських відносин відпо відає за невиконання або нен алежне виконання господарсь кого зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов'яза ння або не виконав його у стро к, встановлений договором аб о законом (ст. 612 Цивільного код ексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Згідно ст. 692 Цивільно го кодексу України у разі про строчення сплати за товар пр одавець має право вимагати с плати товару.

Відповідно до ст. 220 Гос подарського кодексу України боржник, який прострочив вик онання господарського зобов 'язання, відповідає перед кре дитором (кредиторами) за збит ки, завдані простроченням, і з а неможливість виконання, що випадково виникла після про строчення та ст. 230 Господарсь кого кодексу України штрафн ими санкціями у цьому Кодекс і визнаються господарські са нкції у вигляді грошової сум и (неустойка, штраф, пеня), яку у часник господарських віднос ин зобов'язаний сплатити у ра зі порушення ним правил здій снення господарської діяльн ості, невиконання або ненале жного виконання господарськ ого зобов'язання.

Згідно п. 7.3. Договору по ставки покупець - відповідач за прострочення строків опл ати визначених договором спл ачує на користь постачальник а - позивача штраф у розмірі 5% н евиконаного зобов'язання

Таким чином відповід ач за прострочення виконання зобов'язання має сплатити: ві дповідно до накладної № 61501 су му 888, 79 грн. штрафу, відповідно д о накладної № 61703 суму 1227,50 грн. шт рафу. Всього штраф на загальн у суму 2 116, 29 грн.

Згідно ст. 625 Цивільног о кодексу України боржник не звільняється від відповідал ьності за неможливість викон ання грошового зобов'язання.

Пунктом 7.4. договору пе редбачено, що боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов'язання, на вимогу кред итора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням вст ановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а та кож 10 процентів річних від пр остроченої суми. Що відповід ає приписам ст. 625 Цивільного к одексу України. Загальна сум у 10 процентів річних складає 1 744,20 грн.

Заборгованість відповід ача підтверджується матеріа лами справи.

Докази сплати заборговано сті в добровільному порядку сторонами не представлені.

На підставі вищевикладено го господарський суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки зоб ов' язання повинні виконува тись належним чином та в уста новлені строки.

Судові витрати слід відне сти на відповідача, оскільки позовні вимоги задоволені в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 599, 610, 612, 625 , 692, 712 Цивільного кодексу Украї ни, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 220, 230, 265 Господарсь кого кодексу України, ст.ст. 1,2, 12,21,32,36,44,49,75,82-85 Господарського проц есуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольн ити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "БІС ОБ", 52514, Дніпропетровська облас ть, Синельниківський район, с .Красне, вул.Свердлова, 1а (п/р 26006 050293046 в ДГРУ КБ "Приватбанк", МФО 30 5299, код ЄДРПОУ 33196723) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю "СЕМЕКСТРЕЙД-ІСТ", 49 051, м.Дніпропетровськ, вул.Курс антська, 11 (р/р 2600500010038 в ПАТ КБ "Хрещ атик", м.Дніпропетровськ, МФО 3 07372, код ЄДРПОУ 30431721) суму 42 325 (сорок дві тисячі триста двадцять п 'ять) грн. 80 коп. основного боргу , суму 2 116 (дві тисячі сто шістна дцять) грн. 29 коп. штрафних санк цій, суму 1 744 (одна тисяча сімсо т сорок чотири) грн. 20 коп. 10 проц ентів річних, та суму 1 411 (одна т исяча чотириста одинадцять) грн. 50 коп. судового збору, про щ о видати наказ.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і набирає законної сили чере з 10 днів з дня його прийняття в ідповідно до ст. 85 ГПК України .

Суддя І.В. Петренко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.01.2012
Оприлюднено16.01.2012
Номер документу20751405
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/5005/17355/2011

Рішення від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні