Ухвала
від 12.01.2012 по справі 5013/2243/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/2243/11

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

"12" січня 2012 р.                                                  Справа № 5013/2243/11

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Шевчук О.Б., розглянув у відкритому судовому засіданні справу №5013/2243/11

за позовом: прокурора Добровеличківського району в інтересах держави, в особі Добровеличківської районної державної адміністрації, Кіровоградська область, смт. Добровеличківка, вул. Кірова, 112  

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "ФЕД-АГРО", Кіровоградська область, Добровеличківський район, с. Федорівка, вул. Польова, 1     

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Федорівської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, Кіровоградська область, Добровеличківський район, с. Федорівка

про зобов"язання повернути земельну ділянку та відшкодування шкоди в сумі 13952,81 грн.,

Представники сторін:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали;

від третьої особи - участі не брали;

в судовому засіданні брав участь прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Кіровоградської області - Стойко А.В. (посвідчення №1033).

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, господарський суд

                                                         ВСТАНОВИВ:

Прокурор Добровеличківського району в інтересах держави, в особі Добровеличківської районної державної адміністрації звернувся до господарського суду з вимогою зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "ФЕД-АГРО" повернути Добровеличківській районній державній адміністрації земельну ділянку площею 14,32 га (ріллі) за межами населеного пункту на території Федорівської сільської ради Добровеличківського району та сплатити шкоду, заподіяну самовільним зайняттям вказаної земельної ділянки в розмірі 13952,81 грн., з покладенням на відповідача судових витрат.

Обгрунтовуючи свої вимоги прокурор послався на матеріали перевірки дотримання  відповідачем  вимог земельного законодавства, яка була проведена 09.09.2011 р. та якою був встановлений факт самовільного використання з боку товариства з обмеженою відповідальністю "ФЕД-АГРО"  спірної земельної ділянки.

Ухвалою суду від 20.12.2011р. розгляд справи відкладено на 12.01.2012р., від сторін витребувано необхідні докази.

Сторони вимоги ухвали суду не виконали, витребуваних доказів не подали.

При вирішенні даного спору господарський суд враховує, що в судовому засіданні 20.12.2011р. прокурором було подано клопотання про припинення провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору в частині повернення позивачу спірної  земельної ділянки, з тих підстав, що земельна ділянка  площею 14,32 га товариством з обмеженою відповідальністю "ФЕД-АГРО"  звільнена та не використовується.

Господарським судом вказане клопотання не задоволено, оскільки прокурором не було надано належних доказів на підтвердження того,  коли саме  була звільнена   спірна земельна ділянка відповідачем.

При цьому  господарський суд врахував  наявні в матеріалах справи пояснення директора ТОВ "ФЕД-АГРО" Головатого Д.О. від 04.11.2011р., із змісту якого вбачається, що земельна ділянка площею 14,32 га на території Федорівської сільської ради на момент написання пояснень, тобто станом на 04.11.2011р. (тобто до звернення прокурора з даним позовом до господарського суду) товариством не використовується, жодних осіньо-весняних робіт на даній ділянці господарством не проводиться і проводитись не буде.

Щодо сплати шкоди в сумі 13952,81 грн. керівник відповідача в своєму поясненні зазначив про те, що господарством за користування спірною земельною ділянкою сплачувалась орендна плата.

Проте,  на неодноразову вимогу суду  відповідачем доказів сплати орендної плати  суду не подано.

У зв'язку з чим, у господарського суду виникла необхідність витребування цих доказів від прокурора, позивача та третьої особи.

В судовому засіданні 12.01.2012р. прокурором заявлено усне клопотання про відкладення розгляду справи для надання можливості подати витребувані судом доказів, а в зв'язку із закінченням процесуальних строків розгляду даного спору останнім подано клопотання про продовження строку вирішення спору у даній справі на 15 днів.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України у виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за можливе задовольнити клопотання прокурора, продовжити строк вирішення спору у даній справі на 15 днів та відкласти розгляд справи в порядку, визначеному п.п. 2, 3 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 69, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                           УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк вирішення спору на 15 днів.

2. Відкласти розгляд справи на 24.01.2012р. на 12 год. 00 хв.

3.Засідання відбудеться  у приміщенні господарського суду за адресою: м. Кіровоград, вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, кімн. №  206.

4. Зобов'язати учасників судового процесу до дня судового засідання подати суду:

прокурора і позивача: належне обгрунтування позовних вимог в частині повернення позивачу земельної ділянки площею 14,32 га з поданням належних доказів на підтвердження того, що спірна земельна ділянка станом на день звернення до суду з даним позовом займалась відповідачем; докази сплати відповідачем орендної плати  (плати за землю) за користування спірною земельною ділянкою (банківськи виписки, платіжні доручення, тощо); належні докази на підтвердження того, хто є власником (землекористувачем) спірної земельної ділянки та до категорії яких земель вона відноситься;  належні  докази на підтвердження того коли земельна ділянка була  звільнена відповідачем; докази сплати 13952,81 грн. шкоди (при наявності);

відповідача: обґрунтовані пояснення або можливі заперечення щодо заявлених вимог з доданням доказів на підтвердження своїх доводів, а також з посиланням на законодавство та докази направлення їх прокурору і позивачу; належні докази звільнення спірної земельної ділянки; докази на підтвердження сплати орендної плати  (плати за землю) за користування спірною  земельною ділянкою; належні докази на підтвердження права використання спірної земельної ділянки; в повному обсязі докази в обґрунтування  своїх доводів; докази сплати 13952,81 грн. шкоди (при наявності);

третю особу: письмові пояснення щодо заявлених позовних вимог з поданням належних доказів на їх підтвердження; докази сплати відповідачем орендної плати (плати за землю)  за користування спірною земельною ділянкою (банківськи виписки, платіжні доручення, тощо).

У разі відсутності витребуваних документів  чи неможливості їх подання - письмово повідомити суд  про  відповідні причини.

5.Примірники ухвали направити сторонам у справі, прокуратурі Добровеличківського району, прокуратурі Кіровоградської області та третій особі.

Суддя                                                                                                       О.Б. Шевчук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.01.2012
Оприлюднено16.01.2012
Номер документу20762520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/2243/11

Рішення від 27.01.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні