Постанова
від 22.12.2011 по справі 5016/2348/2011(11/23)
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" грудня 2011 р. Справа № 5016/2348/2011(11/23)

Колегія суддів Одесько го апеляційного господарськ ого суду у складі:

Головую чого судді: Єрмілова Г.А.,

Су ддів: Воронюка О.Л., Лашина В.В.

При секретарі: Хом`як О.С.

за участю представник ів учасників провадження у с праві в судовому засіданні:

ліквідатора ТОВ "Алькор-Н ик" - Томашевського О.О.

від ПП "Далмата ЛТД" - не з'яви вся;

від ДПІ у Центральному рай оні м.Миколаєва - не з'явився.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу

ДПІ у Центральному районі м .Миколаєва

на ухвалу господарсько го суду Миколаївської област і від 21.07.2011р. про припинення про вадження

у справі №5016/2348/2011 (11/23)

за заявою ПП "Далмата ЛТД "

до боржника ТОВ "Алькор-Н ик"

про банкрутство

ліквідатор - арбітражни й керуючий Томашевський О.О .

Відповідно до ст.77 ГП К України розгляд справи від кладався на 22.12.2011р.

Ухвалою суду від 13.12.2011р. строк розгляду апеляційної скарги продовжено до 30.12.2011р.

Відповідно до ст.44 ГПК України здійснювалась фікса ція судового процесу технічн ими засобами.

Встановила:

Ухвалою господа рського суду Миколаївської о бласті від 15.07.2011р. за заявою ПП "Д алмата ЛТД" порушено провадж ення у справі про банкрутств о відсутнього боржника - ТОВ “Алькор-Ник” в порядку ст. 52 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”.

Постановою господа рського суду Миколаївської о бласті від 26.07.2011р. визнані грошо ві вимоги ініціюючого кредит ора до боржника у сумі 48 776,6грн., ТОВ „Алькор-Ник” визнано бан крутом, відкрито відносно нь ого ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призн ачено арбітражного керуючог о Томашевського О.О., яког о зобов' язано здійснити лік відацію боржника відповідно до вимог Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом” з обов'язковою перевіркою боржника органом державної податкової служби .

Ухвалою господарськ ого суду Миколаївської облас ті від 13.09.2011р. (суддя Василяка К.Л .) затверджено звіт ліквідато ра та ліквідаційний баланс Т ОВ “Алькор-Ник”, станом на 31.08.2011 р.; ТОВ “Алькор-Ник” ліквідова но; провадження у справі про б анкрутство припинено на підс таві ст. 40 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”.

Ухвала суду мотивована ти м, що ліквідатором боржника п роведено у встановленому ст. ст.32,52 Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом” порядку ліквідацій ну процедуру банкрута, склад ено ліквідаційний баланс під приємства та звіт, які свідча ть про те, що на час завершення ліквідаційної процедури, ма йно і грошові кошти у банкрут а відсутні, а тому задоволенн я вимог кредиторів є неможли вим.

Не погоджуючись із з азначеною ухвалою, ДПІ у Цент ральному районі м.Миколаєва подала апеляційну скаргу, в я кій просить ухвалу скасувати , а справу передати на новий ро згляд до господарського суду Миколаївської області, поси лаючись на неповне з'ясуванн я судом обставин, що мають зна чення для справи, а також пору шення норм матеріального та процесуального права.

В обґрунтування свої х вимог податкова інспекція вказує на те, що:

- незважаючи на зверне ння ДПІ у Центральному район і м.Миколаєва до ліквідатора ТОВ “Алькор-Ник” з проханням надати документи, які стосую ться фінансово-господарсько ї діяльності товариства за п опередні три роки, вони до орг ану державної податкової слу жби надані не були. Внаслідок ліквідації ТОВ “Алькор-Ник” податкова інспекція позбавл ена можливості провести пере вірку діяльності товариства та заявити кредиторські вим оги до боржнкика.

- необхідними передумовам и для звернення із заявою про порушення провадження у спр аві про банкрутство в порядк у ст.52 Закону України „Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом” є виконання вимог ст.ст.105,111 ЦК України, чого у дано му випадку здійснено не було ;

- господарський суд поруш ив п. 3 ч. 3 статті 104 ГПК України, т ак як ДПІ у Центральному райо ні м. Миколаєва не була залуче на для участі у справі.

Щодо процесуального права податкової інспекції на оскарження зазначеного су дового рішення судова колегі я відзначає наступне.

Відповідно до ст.91 ГПК України сторони у справі, про курор, треті особи, особи, я кі не брали участь у справі, як що господарський суд вирішив питання про їх права та обов'я зки, мають право подати ап еляційну скаргу на рішення м ісцевого господарського суд у, яке не набрало законної сил и.

Учасниками провадження у справі про банкрутство у від повідності до ст.1 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" вважают ься сторони, арбітражний кер уючий (розпорядник майна, кер уючий санацією, ліквідатор), в ласник майна (орган, уповнова жений управляти майном) борж ника, а також у випадках, перед бачених цим Законом, інші о соби, які беруть участь у пров адженні у справі про банкрут ство, Фонд державного майн а України, державний орган з п итань банкрутства, представн ик органу місцевого самовряд ування, представник працівни ків боржника, уповноважена о соба акціонерів або учасникі в товариств з обмеженою чи до датковою відповідальністю.

Ліквідація банкрута має наслідком зняття з облік у платника податків, що входи ть до компетенції податкової інспекції, як органу, який заб езпечує облік платників пода тків, згідно ст.10 Закону Украї ни "Про державну податкову сл ужбу".

Таким чином, ДПІ у Цент ральному районі м.Миколаєва набуло права учасника прова дження у справі про банкрутс тво ТОВ "Алькор-Ник", у тому чис лі і право на оскарження судо вих рішень у цій справі.

У відзиві на апеляційну с каргу арбітражний керуючий Томашевський О.О. просить залишити її без задоволення , а оскаржену ухвалу - без змі н, посилаючись на те, що з дня о тримання відомостей про пору шення провадження у справі п ро банкрутство ТОВ “Алькор-Н ик” до припинення провадженн я у цій справі пройшло достат ньо часу для виконання ДПІ у Ц ентральному районі м.Миколає ва вимоги ст.81.1 Податкового ко дексу України та проведення відповідної перевірки. Одна к, ліквідатор не отримував на казу на проведення перевірки , відповідних направлень на п еревірку та не був ознайомле ний зі всіма додатками, додан ими податковою інспекцією до апеляційної скарги. При цьом у, ліквідатор вказує, що він не мав наміру ухилятись від про ведення перевірки та, навпак и, вживав заходи для розшуку д окументації банкрута.

ДПІ у Центральному р айоні м.Миколаєва та ПП “Далм ата ЛТД” своїм правом на учас ть в судових засіданнях не ск ористались, про час та місце ї х проведення повідомлялись н алежним чином; про причини не явки своїх представників суд не повідомили.

Зважаючи на встановл ений ст.102 ГПК України строк дл я перегляд судом апеляційної інстанції ухвал місцевого г осподарського суду, а також т е, що цей строк вже було продов жено на 15 днів, судова колегія вважає за можливе розглянут и апеляційну скаргу за відсу тності зазначених осіб.

Заслухавши поясн ення ліквідатора ТОВ “Алькор -Ник”, перевіривши наявні мат еріали справи на предмет їх ю ридичної оцінки господарськ им судом Одеської області, пр оаналізувавши застосування норм матеріального та проце суального права, колегія суд дів дійшла наступних висновк ів.

Відповідно до ст.101 ГП К України апеляційний господ арський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарг и і перевіряє законність і об ґрунтованість рішення місце вого господарського суду у п овному обсязі.

Згідно ст. 5 Закону Укр аїни „Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” провад ження у справах про банкрутс тво регулюється цим Законом, Господарським процесуальни м кодексом України, іншими за конодавчими актами України.

У відповідності до ч . 1 ст. 52 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" у разі якщо громад янин-підприємець - боржник аб о керівні органи боржника - юридичної особи відсут ні за її місцезнаходження м, або у разі ненадання боржни ком протягом року до органів державної податкової служ би згідно із законодавство м податкових декларацій, до кументів бухгалтерської зв ітності, а також за наявност і інших ознак, що свідчать про відсутність підприємни цької діяльності боржника, заява про порушення справи п ро банкрутство відсутнього б оржника може бути подана кр едитором незалежно від розм іру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язан ь.

Частиною 5 ст. 52 Закону пере дбачено особливий порядок ви явлення кредиторів відсутнь ого боржника, відповідно до я кого кредиторів боржника вия вляє ліквідатор, який письмо во повідомляє усіх відомих й ому кредиторів про визнання господарським судом відсутн ього боржника банкрутом.

Відповідно до ст. 25 За кону України „Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" ліквідатор з дня свого п ризначення здійснює такі п овноваження: приймає до свог о відання майно боржника, вж иває заходів по забезпеченню його збереження; виконує фун кції з управління та розп орядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згід но з законодавством; аналізу є фінансове становище банкру та; виконує повноваження кер івника (органів управління) б анкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаці йну масу.

Тобто, за правилами цієї ста тті ліквідатор зобов'язаний вчинити всі можливі дії щодо з'ясування обсягів активу та пасиву боржника шляхом запи тів до відповідних органів, у тому числі державної викона вчої служби, банківських уст анов, бюро технічної інвента ризації, реєстраційних відді лень МВС України тощо.

Відповідно ст. 3-1 вказа ного Закону при реалізації своїх прав та обов'язків ар бітражний керуючий зобов'яз аний діяти сумлінно та роз умно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів .

Згідно ч. 1 ст. 32 Закону п ісля завершення всіх розраху нків з кредиторами ліквідато р подає до господарського су ду звіт та ліквідаційний бал анс, до якого додаються: показ ники виявленої ліквідаційно ї маси (дані її інвентаризаці ї); відомості про реалізацію о б' єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені дог овори купівлі-продажу та акт и приймання-передачі майна; р еєстр вимог кредиторів з дан ими про розміри погашених ви мог кредиторів; документи, як і підтверджують погашення ви мог кредиторів.

Звіт ліквідатора та п оданий ним ліквідаційний бал анс є підсумковими документа ми, які підтверджують належн е проведення ліквідатором вс іх заходів ліквідаційної про цедури, повне вчинення ним ді й по виявленню кредиторів та активів боржника.

Затверджуючи звіт лі квідатора, ліквідаційний бал анс та припиняючи провадженн я по справі, господарський су д першої інстанції виходив з того, що відповідно до подано го ліквідатором боржника зві ту у боржника - ТОВ "Алькор-Ник " відсутні будь-які майнові ак тиви, що підлягають включенн ю до ліквідаційної маси, за ра хунок яких можна було б задов ольнити вимоги кредиторів, т а наявні всі підстави ліквід увати банкрута.

Судова колегія вважа є такий висновок місцевого г осподарського суду передчас ним з огляду на таке.

В апеляційній скарзі ДПІ у Центральному районі м.М иколаєва стверджує, що припи нення провадження у цій спра ві обмежує її повноваження щ одо контролю за додержанням податкового законодавства, о скільки ліквідація ТОВ "Альк ор-Ник" позбавляє податкову і нспекцію можливості провест и перевірку фінансово-господ арської діяльності боржника , та, як наслідок, заявити кред иторські вимоги до зазначено го підприємства.

За приписами ст. 2 Зако ну України "Про державну пода ткову службу" завданням орга нів державної податкової слу жби, серед іншого, є здійсненн я контролю за додержанням по даткового законодавства, пра вильністю обчислення, повнот ою і своєчасністю сплати до б юджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обо в'язкових платежів), а також не податкових доходів, установл ених законодавством.

У відповідності до п. 3 ст. 10 Закону України "Про держа вну податкову службу", держав ні податкові інспекції в рай онах контролюють своєчасніс ть подання платниками податк ів бухгалтерських звітів і б алансів, податкових декларац ій, розрахунків та інших доку ментів, пов'язаних з обчислен ням податків, інших платежів , а також перевіряють достові рність цих документів щодо п равильності визначення об'єк тів оподаткування і обчислен ня податків, інших платежів.

Статтею 78 Податкового кодексу України визначений порядок проведення податков ою інспекцією документальни х позапланових перевірок пла тників податків. Так, докумен тальна позапланова виїзна пе ревірка здійснюється за наяв ності хоча б однієї з таких об ставин, а саме: розпочато проц едуру реорганізації юридичн ої особи (крім перетворення), п рипинення юридичної особи аб о підприємницької діяльност і фізичної особи - підприємця , порушено провадження у спра ві про визнання банкрутом пл атника податків або подано з аяву про зняття з обліку плат ника податків.

Як вбачається зі зміс ту постанови про визнання ТО В "Алькор-Ник" банкрутом, суд п ершої інстанції зобов'язав л іквідатора здійснити ліквід ацію боржника відповідно до вимог Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом", з обов'язковою п еревіркою боржника органом д ержавної податкової служби , і результати перевірки над ати до суду.

Між тим, докази провед ення відповідної перевірки л іквідатором до суду надані н е були. Господарський суду, пр ипиняючи провадження у справ і, не з'ясував причини невикон ання вимог власної постанови від 26.07.2011р. та не врахував цих об ставин у кінцевому висновку про відповідність проведено ї ліквідаційної процедури ви могам закону.

Як вбачається з надан их до суду апеляційної інста нції документів, 28.07.2011р. ДПІ у Це нтральному районі м.Миколаєв а було видано наказ №1619 про про ведення документальної поза планової виїзної перевірки Т ОВ "Алькор-Ник". Цього ж дня бул о видано направлення на пере вірку (№1098/23-600 від 28.07.2011р.). Фахівцям и податкової інспекції здійс нено вихід за юридичною адре сою товариства, в результаті якого встановлено, що підпри ємство за цією адресою не зна ходиться. У зв'язку з чим, акто м №1015/23-600/37278998 від 03.08.2011р. встановлено неможливість розпочати пере вірку.

В судовому засіданні апеляційної інстанції лікві датор ТОВ "Алькор-Ник" Томаш еський О.О. не заперечував т ого факту, що перевірка банкр ута органом державної податк ової служби проведена не бул а.

При цьому, він вказува в на те, що направлення на пров едення перевірки та відповід ного наказу він не отримував . Однак, такі доводи ліквідато ра судова колегія сприймає к ритично, оскільки листом №5552/10/ 23-127 від 16.08.2011р. ДПІ у Центральному районі м.Миколаєва повідоми ла ліквідатора про намір про вести позапланову перевірку ТОВ "Алькор-Ник" та просила на дати наявні документи, які ст осуються фінансового - госпо дарської діяльності цього пі дприємства за період 24.09.2010р. по 16.08.2011р.

Ліквідатор банкрута не спростовував факту отрима ння вказаного листа.

За таких обставин, лік відатор зобов'язаний був орг анізувати співпрацю з органо м державної податкової служб и для проведеним перевірки Т ОВ "Алькор-Ник", однак не забез печив для цього відповідних умов.

З урахуванням виклад еного, ухвала від 13.09.2011р., як прий нята з порушенням норм матер іального та процесуального п рава, залишатись чинною не мо же та підлягає скасуванню, а с права №5016/2348/2011 (11/23) - направленню на розгляд до місцевого господ арського суду на стадію лікв ідаційної процедури.

Керуючись ст.ст. 85, 99, 103-106 Госп одарського процесуального к одексу України, колегія судд ів -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скар гу ДПІ у Центральному районі м.Миколаєва задовольнити.

Ухвалу господарськ ого суду Миколаївської облас ті від 13.09.2011р. у справі №5016/2348/2011 (11/23) - скасувати.

Справу передати на ро згляд до господарського суду Миколаївської області на ст адію ліквідаційної процедур и.

Головуючий суддя Єрмілов Г.А

Суддя Воронюк О.Л.

Суддя Лашин В.В.

Повний текст постанови підписано 27.12.2011р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено17.01.2012
Номер документу20801119
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/2348/2011(11/23)

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 14.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 27.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 22.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 13.09.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Постанова від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні