Ухвала
від 28.10.2011 по справі 2а-7154/11/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції -

Суддя-доповідач - Гаврищ ук Т.Г.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2011 року справа №2а-7 154/11/1270 приміщення суду за а дресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевче нка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді

суддів ,

розглянувши в порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу Луганського облас ного відділення Фонду соціал ьного захисту інвалідів на п останову Луганського окружн ого адміністративного суду в ід 07 вересня 2011р. у справі № 2а-7154 /11/1270 (головуючий І інстанції За харова О.В.) за позовом Луганс ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів до Комунального підп риємства "Новоайдарське СКП" про стягнення адміністратив но-господарської санкції та пені,-

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду з позовом до Комуналь ного підприємства "Новоайдар ське СКП" про стягненяня адмі ністративно-господарських с анкцій та пені за невиконанн я нормативу робочих місць у 201 0 році у сумі 9019,77грн.

Постановою Луганського ок ружного адміністративного с уду від 07 вересня 2011р. у справі № 2а-7154/11/1270 в задоволені позову Л уганського обласного відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів до Комунального підприємства "Новоайдарське СКП" про стягнення адміністр ативно-господарської санкці ї та пені в сумі 9019,77грн. було від мовлено.

В апеляційній скарзі Луган ське обласне відділення Фонд у соціального захисту інвалі дів просить скасувати постан ову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким з адовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Особи, які беруть учас ть у справі, у судове засіданн я не з' явились, про дату, час і місце апеляційного розгляд у були повідомленні належним чином, а тому згідно до вимог п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 197 КАС Украї ни справу було розглянуто в п орядку письмового проваджен ня.

Колегія суддів, за слухавши доповідь судді-допо відача, перевіривши матеріал и справи і обговоривши довод и апеляційної скарги, встано вила наступне.

Судом першої інстанц ії та під час апеляційного ро згляду справи було встановле но, що згідно звіту про зайнят ість та працевлаштування інв алідів за 2010рік, складеного ві дповідачем, середньообліков а чисельність штатних праців ників облікового складу стан овила 11 працівників, кількіст ь інвалідів - штатних працівн иків, які повинні працювати н а робочих місцях, створених в ідповідно до вимог статті 19 За кону України «Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні» становить 1 особ и, з них протягом року на підпр иємстві не працювало жодного інваліду.

Позивачем були нара ховані адміністративно-госп одарські санкції за невикона ння нормативу робочих місць, призначених для працевлашту вання інвалідів у 2010році у роз мірі 8690,91грн. та пеня в розмірі 328,86грн.

Згідно до ст.19 Зако ну України «Про основи соціа льної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 рок у № 875-12 для підприємств, устан ов, організацій установлюєт ься норматив робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів у розмірі чотирьох відсот ків середньооблікової чисел ьності штатних працівників о блікового складу за рік, а якщ о працює від 8 до 25 осіб, - у кільк ості одного робочого місця.

Наведений норматив д ля відповідача у 2010році склад ав 1 робоче місце.

Відповідно до статті 20 наведеного Закону підприєм ства, де кількість працюючих інвалідів менша, ніж установ лено нормативом, передбачени м частиною першою статті 19 цьо го Закону, щороку сплачують в ідповідним відділенням Фонд у соціального захисту інвалі дів штрафні санкції, сума яки х визначається у розмірі сер едньої річної заробітної пла ти на відповідному підприємс тві за кожне робоче місце, не з айняте інвалідом.

У 2010р. на підприємстві відпов ідача не працював жодний інв алід.

За приписами ст.18 З акону України «Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні» забезпечення прав інвалідів на працевлаш тування та оплачувану роботу , в тому числі з умовою про вик онання роботи вдома, здійсню ється шляхом їх безпосереднь ого звернення до підприємств , установ, організацій чи до де ржавної служби зайнятості.

Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів , затв ердженого постановою Кабіне ту Міністрів України від 3 тра вня 1995р. № 314 (чинног о на момент виникнення спірн их правовідносин), за приписа ми п.10 якого працевлаштування інвалідів здійснюється держ авною службою зайнятості, ор ганами Мінсоцзахисту, місцев ими Радами народних депутаті в, громадськими організаціям и інвалідів з урахуванням по бажань, стану здоров'я інвалі дів, їхніх здібностей і профе сійних навичок відповідно до висновків МСЕК.

Аналіз зазначени х положень дає підстави для в исновку про те, що обов' язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обо в' язком підбирати і працевл аштовувати інвалідів на ство рені робочі місця.

Позивачем не довед ено факт направлення уповнов аженими органами на підприєм ство відповідача інвалідів д ля працевлаштування, так сам о як і не доведено безпосеред нє звернення інвалідів на пі дприємство з метою працевлаш тування, тобто випадки відмо ви в працевлаштуванні інвалі дів на підприємстві відповід ача не доведені.

Крім того, як вбачається з л иста Новоайдарського районн ого центру зайнятості від 07.06. 2011 року № 21/07-714 та звітів форми № 3-П Н відповідач своєчасно в 2010 ро ці інформував районний центр зайнятості про наявність ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів шляхом поданн я звітності згідно вимог зак онодавства.

З урахуванням викладеного , колегія суддів погоджує вис новок суду першої інстанції про те, що відповідачем в повн ому обсязі були виконані всі залежні від нього заходи, спр ямовані на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, відповідальність за виконання яких покладено на підприємство.

З урахуванням вик ладеного, колегія суддів пог оджує висновок суду першої і нстанції щодо відсутності пі дстав для задоволення позову .

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висно вку, що суд першої інстанції п равильно встановив обставин и справи та ухвалив судове рі шення з додержанням норм мат еріального і процесуального права.

Керуючись статтями 24, 160, 167, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Лугансь кого обласного відділення Фо нду соціального захисту інва лідів на постанову Лугансько го окружного адміністративн ого суду від 07 вересня 2011р. у сп раві № 2а-7154/11/1270 - залишити без зад оволення.

Постанову Луганського окр ужного адміністративного су ду від 07 вересня 2011р. у справі № 2а-7154/11/1270 - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили че рез п'ять днів після направле ння їх копій особам, які берут ь участь у справі, та може бути оскаржена до Вищого адмініс тративного суду України прот ягом двадцяти днів після наб рання законної сили судовим рішенням суду апеляційної ін станції.

Головуючий: Т.Г. Гаврищук

Судді: М.Г. Сухарь ок

С.В. Білак

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.10.2011
Оприлюднено17.01.2012
Номер документу20813359
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7154/11/1270

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 28.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Т.Г.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Захарова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні