Рішення
від 09.09.2008 по справі 11/61-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/61-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

09 вересня 2008 р.           Справа 11/61-08

за позовом       відкритого акціонерного товариства Томашпільське районне виробниче                 

                         об'єднання «Райагрохім», с. Яришівка Томашпільського району

до                      Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій  

                         області, м. Вінниця

до                      Вапнярської селищної ради, смт. Вапнярка Томашпільського району

про                    визнання права власності на об‘єкт нерухомого майна.

                                                                                            Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за участю представників:

від позивача          -  С. Ковальчук за довіреністю;

від І відповідача    - О. Коваленко за довіреністю;

від ІІ відповідача   -  А. Дячок за довіреністю.

   

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про визнання за відкритим акціонерним товариством «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»права власності на будівлю хімічного складу, яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к, 1993 року забудови, площею (внутрішньою) 1752,1 м2  з відшкодуванням Регіональному відділенню Фонду  державного майна України по Вінницькій області її ринкової вартості 87754 грн..

Позов мотивовано тим, що відкрите акціонерне товариство «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»зареєстрованого Томашпільською районною державною адміністрацією (розпорядження № 34 від 4 березня 1993 року), є власником майна, переданого йому засновниками у власність, іншого майна, набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством. З метою здійснення підприємницької діяльності  Товариство володіє, користується та розпоряджається майном, належним йому на праві власності. Одним з об'єктів нерухомого майна, переданого товариству і яким товариство володіє та використовує у своїй господарській діяльності є будівля хімічного складу, яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к, 1993 року забудови, площею (внутрішньою) 1752,1 м2, ринковою вартістю 87754 грн., встановленою на підставі незалежної оцінки ринкової вартості, проведеної суб'єктом оціночної діяльності ТОВ «ТриАлекс». Даний об'єкт є на балансі Товариства, знаходиться на земельній ділянці, виділеній в постійне користування для розміщення матеріально-технічної, виробничої бази та проведення будівництва, збудований засобами та за рахунок підприємства у 1993 році, з того часу підприємство володіє та використовує за призначенням у своїй господарській діяльності. Крім  ВАТ Томашпільське РВО «Райагрохім»ніхто не заявляв і не заявляє своїх прав на вказаний об'єкт нерухомого майна.  

З метою приведення правовстановлюючих документів на об'єкти нерухомого майна позивач у 2006 році звернувся до Вапнярської селищної ради про оформлення свідоцтва про право власності на вказаний об'єкт. Проте оформити його немає змоги, оскільки за інформацією Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій області відсутні підтверджуючі документи про те, що вказаний об'єкт було передано підприємству. Поряд з тим ВАТ Томашпільське РВО «Райагрохім»зверталося до регіонального відділення ФДМУ по Вінницькій області про передачу (чи продаж) підприємству об'єктів, що не ввійшли в Перелік майна, переданого до статутного фонду ВАТ Томашпільське РВО «Райагрохім», які впродовж усього часу використання підприємством, знаходяться на балансі та використовуються ним у виробничо-господарській діяльності, але правовстановлюючі документи на які не приведені у відповідність до вимог чинного законодавства, однак це питання жодним чином не вирішувалось. Оскільки ВАТ Томашпільське РВО «Райагрохім»не взмозі функціонувати без цих об'єктів, звернулося до РВ ФДМУ вже з пропозицією викупити їх, проте, до цього часу питання викупу вказаних об'єктів не вирішено, чим порушуються права та законі інтереси позивача.

В судовому засіданні представники позивача позов підтримали, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві, крім того зазначили, що на момент приватизації даний об'єкт був незавершеним, що і стало єдиною причиною того, що він не був включений регіональним відділенням ФДМУ по Вінницькій області в перелік об'єктів, переданих товариству в процесі приватизації. Проте, увесь час об'єкт знаходився на балансі підприємства, і, оскільки підприємство не могло функціонувати без нього, в період з липня по вересень 1998 року за кошти підприємства даний  об'єкт був добудованим, став придатним до використання за призначенням. В добудову об'єкта підприємством вкладено кошти в сумі 68723 гривень. Поряд з тим, увесь час існування об'єкта підприємство здійснювало заходи щодо його утримання, охорони, обслуговування, на що, згідно довідки № 127 від 14.07.2008р., наданої позивачем, підприємство витратило 38715 гривень.  

Представник відповідача –Вапнярської селищної ради не заперечував щодо можливості задоволення позову. В поясненнях  відповідач зауважує на тому, що  право власності на  спірне майно Вапнярською селищною радою не було оформлено  через те, що  у вказаному майновому комплексі є частка державного майна.  

Представник відповідача –регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій області позов не визнав, мотивуючи це тим, що держава не надавала дозволу на добудову об'єкта, також повідомив, що даний об'єкт може бути приватизований лише шляхом аукціону. Проте, зазначив, що позивач має переважне право на його приватизацію, і тому мав би звернутися до суду про визнання пріоритетного права на приватизацію.

Заслухавши пояснення представників сторін, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку,  що позов обґрунтований, а тому підлягає задоволенню з наступних підстав.

Наказом від 11.08.1996 р. № 300-ТП регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій області створено відкрите акціонерне товариство «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»шляхом перетворення державного підприємства Томашпільського районного виробничого об'єднання «Райагрохім» у відкрите акціонерне товариство відповідно до Порядку перетворення в процесі приватизації державних підприємств у відкриті акціонерні товариства», затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 17 грудня 1992 року № 686.

Планом приватизації державного майна Томашпілького районного державного виробничого об‘єднання по виконанню агрономічних робіт «Райагрохім»передбачено вилучити  з акту оцінки майна незавершене будівництво  та передати товаровиробникам для завершення його будівництва з наступним пріоритетним правом викупу товаровиробниками державної частки.

Як вбачається з матеріалів справи, об'єкт, що не ввійшов в перелік майна, переданого до статутного фонду ВАТ «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім», побудований (добудований) підприємством, є на балансі ВАТ «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім», та експлуатується в господарській діяльності.

В ході розгляду справи встановлено, що будівництво (добудова) зазначеного об'єкту проводилося ВАТ «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»на земельній ділянці, площею 6,40 га, виділеній підприємству в постійне користування для розміщення матеріально-технічної, виробничої бази та проведення будівництва на підставі рішення від 28.11.1987 р. «Про видачу Державного акту на право користування землею Томашпільському районному виробничому об'єднанню по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства».

З метою оформлення права власності на вказаний об‘єкт ВАТ Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»зверталося до Вапнярської селищної ради, проте жодним чином  дане питання не вирішилось.     

Згідно ч. 5 ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Вищевказаний об'єкт знаходиться на земельній ділянці, виділеній в постійне користування для розміщення матеріально-технічної, виробничої бази та проведення будівництва, збудований (добудований) засобами та за рахунок підприємства у 1998 році, з того часу підприємство володіє та використовує за призначенням у своїй господарській діяльності, увесь час існування об'єкта підприємство здійснювало заходи щодо його утримання, охорони, обслуговування.

Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Згідно ч.1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Частиною 2 ст. 328 ЦК України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.12 Закону України «Про господарські товариства», товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність, продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності, одержаних доходів, іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.

Оскільки в суду немає відомостей про неправомірність володіння ВАТ Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»вищевказаним об'єктом нерухомого майна, тому приходить до висновку про правомірність володіння, користування, розпорядження та експлуатації його ВАТ Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»у власній господарській діяльності.

       Статтями 15 та 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення. Особа має право звернутися в суд за захистом свого майнового права. Способом захисту цивільних прав і інтересів може бути визнання права.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що позовна вимога про визнання права власності за ВАТ Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»на об'єкт нерухомого майна –будівлю хімічного складу, яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к підлягає задоволенню.

При вирішенні питання щодо можливості відшкодування позивачем регіональному відділенню Фонду державного майна України по Вінницькій області вартості об'єкта, суд враховує, що згідно звіту ТОВ «ТриАлекс»про незалежну оцінку будівлі хімічного складу яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к, що належить ВАТ Томашпільське РВО «Райагрохім», вартість вказаного об'єкту становить 87754,00 (вісімдесят сім тисяч сімсот п'ятдесят чотири) гривень, 00 коп. (враховуючи ПДВ).

З наведених підстав суд вважає за доцільне зобов‘язати відкрите акціонерне товариство Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»сплатити на користь регіонального відділення  Фонду державного майна України по Вінницькій області відшкодування вартості об'єкта нерухомого майна –будівлі хімічного складу, яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к згідно звіту ТОВ «ТриАлекс»та з моменту набрання рішенням законної сили, внести вищевказану вартість об'єктів на розрахунковий рахунок регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій області.

Враховуючи, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам, матеріалам справи та законодавству, а отже підлягають  задоволенню з віднесенням  судових витрат на відповідачів за правилами ст.49  ГПК України.

Керуючись  ст.ст.43, 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:   

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати  за відкритим акціонерним товариством «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»право власності на будівлю хімічного складу, яка розташована за адресою: Вінницька область, Томашпільський район, смт. Вапнярка, вул. Леніна, 23/к, 1993 року забудови, площею (внутрішньою) 1752,1 м2 .

3.          Зобов‘язати відкрите акціонерне товариство «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»(вул.. Черняхівського, 3, с. Яришівка, Томашпільський район, Вінницька область, код 05487604) з  моменту набрання рішенням законної сили сплатити Регіональному відділенню Фонду державного майна України у Вінницькій області  (вул.. Гоголя, 10, м. Вінниця, код 13327990)  ринкову вартість будівлі хімічного складу  в сумі 87754,00 (вісімдесят сім тисяч сімсот п'ятдесят чотири) гривень, 00 коп. (враховуючи ПДВ).

4.          Стягнути з Регіональному відділенню Фонду державного майна України у Вінницькій області  (вул.. Гоголя, 10, м. Вінниця, код 13327990) на користь відкритого акціонерного товариства «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»(вул.. Черняхівського, 3, с. Яришівка, Томашпільський район, Вінницька область, код 05487604) 438 грн. 77 коп.  витрат зі сплати державного  мита та 59 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.          Стягнути з Вапнярської  селищної ради (вул.. Леніна, смт. Вапнярка, Товашпільський район, Вінницька область, код 04325911) на користь відкритого акціонерного товариства «Томашпільське районне виробниче об'єднання «Райагрохім»(вул.. Черняхівського, 3, с. Яришівка, Томашпільський район, Вінницька область, код 05487604) 438 грн. 77 коп.  витрат зі сплати державного  мита та 59 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6.          Накази видати після набрання рішенням  законної сили.   

                                                                           Рішення оформлено та підписано 11.09.2008р.

Суддя                                                         В. Матвійчук

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 –І відповідачу

4 –ІІ відповідачу

 

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.09.2008
Оприлюднено05.10.2008
Номер документу2082988
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/61-08

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Рішення від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 12.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 03.04.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 23.10.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 24.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні