Постанова
від 20.01.2012 по справі 9/5009/4836/11
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

9/5009/4836/11

донецький апеляційний господарський суд

20.01.2012

Постанова

Іменем України

17.01.2012 р.           справа №9/5009/4836/11

Донецький апеляційний господарський суд  у складі колегії суддів:

головуючого:Калантай М.В.    

суддів:

Богатиря К.В.Дучал Н.М.

за участю  представників сторін:

від позивача:не з'явився

від відповідача:не з'явився

від 3-ї особи:не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

Зеленівської сільської ради с. Зеленівка

на рішення господарського суду

Запорізької області

від20.10.2011 року

у справі№9/5009/4836/11                                         

за позовом:Відкритого акціонерного товариства "Зеленівське ремонтно-транспортне підприємство "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" с. Зеленівка

до відповідача:Зеленівської сільської ради с. Зеленівка

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області м. Запоріжжя

прозобов'язання прийняти майно до комунальної власності

                        

                                                                        

Рішенням господарського суду Запорізької області від 20.10.2011 року у справі                №9/5009/4836/11 (суддя Боєва О.С.) задоволено позов Відкритого акціонерного товариства "Зеленівське ремонтно-транспортне підприємство "ВО Запоріжспецсільгоспремонт"                  с. Зеленівка до Зеленівської сільської ради с. Зеленівка, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області м. Запоріжжя, про зобов'язання прийняти до комунальної власності територіальної громади села Зеленівка багатоквартирний житловий будинок.

Зобов'язано Зеленівську сільську раду Приморського району Запорізької області  прийняти до комунальної власності територіальної громади села Зеленівка Приморського району Запорізької області багатоквартирний житловий будинок, розташований за адресою: Запорізька область, Приморський район, с. Зеленівка, вул. Ювілейна, 21, у порядку, встановленому чинним законодавством.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду, відповідач, Зеленівська сільська рада с. Зеленівка, звернувся з апеляційною скаргою про скасування рішення господарського суду, оскільки вважає, що воно прийняте з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, з невідповідністю висновків обставинам справи, з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права. Скаржник наполягає на неможливості прийняття до комунальної власності територіальної громади села житлового будинку, оскільки на території сільської ради відсутні комунальні підприємства, житлово-експлуатаційні організації, на баланс яких може бути переданий будинок відомчого житлового фонду, та представники яким мають бути включені до складу комісії з питань прийняття житлового будинку до комунальної власності. Крім того, відповідач вказує на відсутність коштів в бюджеті сільської ради для утримання житлового будинку. Заявник просить апеляційну скаргу задовольнити, рішення - скасувати та прийняти нове, яким у задоволенні  позову відмовити.  

Позивач, Відкрите акціонерне товариство "Зеленівське ремонтно-транспортне підприємство "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" с. Зеленівка та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області м. Запоріжжя, проти апеляційної скарги заперечують, вважають рішення господарського суду законним та обґрунтованим, прийнятим відповідно до вимог чинного законодавства, наполягають на необґрунтованості та безпідставності мотивів, з яких подана апеляційна скарга, просять залишити рішення господарського суду без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Сторони та третя особа наданим їм правом не скористались, представників в нинішнє судове засідання не направили, про час та місце засідання суду були сповіщені належним чином.

Зважаючи на нез'явлення представників сторін, достатність наданих сторонами доказів, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до частини 2 статті 101 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Вивчивши матеріали справи, доводи заявника апеляційної скарги, перевіривши повноту встановлених судом обставин справи та їх юридичну оцінку, судова колегія встановила наступне.

Постановою господарського суду Запорізької області від 18.11.2010 року у справі №16/269/10 Відкрите акціонерне товариство Зеленівське ремонтно-транспортне підприємство "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. На балансі підприємства –банкрута перебуває 16-ти квартирний двоповерховий житловий будинок, розташований в с. Зеленівка Приморського району по вул. Ювілейний, буд.21,  який в процесі приватизації не увійшов до статутного фонду товариства. Зазначений житловий будинок є об'єктом державного житлового фонду.

Згідно з актом перевірки житлового будинку, станом на 28.07.2010 року його балансова вартість становить 112480 грн., загальна площа становить 1028,20 кв.м., житлова –       573,50 кв.м.  

У відповідності до актів від 27.06.2008 року та від 12.05.2009 року перевірки наявності, утримання, зберігання та використання державного майна, яке не увійшло до статутного фонду ВАТ "Зеленівське РТП "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" в процесі приватизації, але перебуває на його балансі,  вищезазначений будинок має задовільний стан. В актах перевірки державного майна зазначено пропозицію щодо подальшого його використання –передати у комунальну власність.

Із наданих до матеріалів справи доказів вбачається, що Регіональне відділення Фонду державного майна по Запорізькій області неодноразово зверталось до Зеленівської сільської ради з проханням розглянути на сесії питання прийняття вищезазначеного житлового будинку у комунальну власність (листи вих. № 05-11-07273 від 01.12.2010р., №  05-11-04199 від 27.07.2009р.)  

Позивач 20.04.2011 року звернувся до відповідача із заявою №27, в якій просив, у відповідності до статті 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", прийняти у комунальну власність територіальної громади об'єкт комунальної інфраструктури-житловий будинок.

Виконавчим комітетом Зеленівської сільської ради 05.07.2011 року прийнято рішення №23 про створення комісії з прийняття до комунальної власності відомчого житлового фонду, яким вирішено: створити комісію з передачі будинку відомчого житлового фонду, а саме: житлового 16-ти квартирного житлового будинку, який належить ВАТ "Зеленівське РТП "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" та розташований в селі Зеленівка, вул. Ювілейна,21, в комунальну власність Зеленівської сільської ради. Комісії провести обстеження будинку та надати свої пропозиції щодо прийняття відомчого житлового фонду в комунальну власність та надати до 25 липня 2011 на розгляд виконавчого комітету.

20.07.2011 року комісією з прийняття до комунальної власності відомчого житлового фонду, який перебуває на балансі ВАТ "Зеленівське РТП "ВО Запоріжспецсільгоспремонт" проведено обстеження житлового будинку по вул. Ювілейна, 21, с. Зеленівка, Приморський район, Запорізька область, за результатами якого складено акт.

Рішенням виконавчого комітету Зеленівської сільської ради №28 від 26.07.2011р. у прийнятті житлового будинку по вул. Ювілейна, 21, с. Зеленівка Приморського району Запорізької області, відмовлено в зв'язку із відсутністю на території сільської ради комунальних підприємств, на баланс яких передаються об'єкти відомчого житлового фонду, а також, через відсутність коштів для утримання житлового будинку.

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Запорізькій області              23.08.2011 року прийнято наказ №527 про передачу у комунальну власність територіальної громади с. Зеленівка державного житлового фонду, що знаходиться на балансі ВАТ "Зеленівське ремонтно-транспортне підприємство "ВО Запоріжспецсільгоспремонт".  

Рішенням Зеленівської сільської ради Приморського району  Запорізької області №3 від 14.10.2011 року  затверджено рішення виконавчого комітету Зеленівської сільської ради №28 від 26.07.2011 року про відмову в прийнятті до комунальної власності територіальної громади с. Зеленівка житлового будинку за адресою: вул. Ювілейна, 21, с. Зеленівка Приморського району Запорізької області.

На теперішній час житловий будинок у комунальну власність сільською радою не прийнятий.

Оцінюючи правильність застосування місцевим господарським судом норм чинного законодавства, судова колегія дійшла висновку, що рішення господарського суду у справі відповідає вимогам матеріального і процесуального права та не підлягає скасуванню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 статті 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  усі  види  майнових  активів  (майно  та  майнові  права)  банкрута,  які  належать  йому  на  праві  власності  або  повного господарського  відання  на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури,  включаються до складу ліквідаційної  маси,  за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі   гуртожитків,   дитячих  дошкільних  закладів  та  об'єктів комунальної  інфраструктури,  які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Таким чином вказаною нормою чинного законодавства у разі банкрутства підприємства передбачена обов'язкова передача об'єктів житлового фонду та комунальної інфраструктури, що були виявлені в ході ліквідаційної процедури, до комунальної власності відповідних територіальних громад. При цьому, така передача відбувається без жодних додаткових умов.

Як свідчать матеріали справи відповідачем вказані вище приписи чинного законодавства належним чином не виконані. Матеріали справи не містять відповідних доказів, які б підтверджували здійснення відповідачем передбачених чинним законодавством дій щодо приймання спірного багатоквартирного житлового будинку до комунальної власності.

А, враховуючи приписи статті 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відсутність документації на згаданий об'єкт не може бути перешкодою для його передачі в комунальну власність. Питання щодо передачі документів повинно вирішуватись у загальному порядку поза межами провадження у даній справі.  

Крім того відсутність відповідних місцевих комунальних підприємств, житлово-експлуатаційних організацій, не може бути перешкодою для передачі об'єкта в комунальну власність.

Таким чином суд першої інстанції дійшов правомірного висновку про задоволення позову.

Доводи заявника апеляційної скарги не можуть бути прийняті до уваги, оскільки є безпідставними, необґрунтованими та такими, що спростовуються наданими до матеріалів справи доказами.

Беручи до уваги  викладене, та з огляду на надані до матеріалів справи документи, мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути  підставою для її задоволення та скасування рішення у даній справі.

Враховуючи вищезазначене, судова колегія вважає, що норми чинного законодавства місцевим господарським судом застосовані правильно, рішення відповідає приписам матеріального та процесуального права, а також фактичним обставинам справи, а мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути підставою для скасування рішення, оскільки спростовуються вищевикладеним.    

Керуючись статтями 49, 99, 101, 102, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

                                                    П  О  С  Т  А  Н  О  В  И  В :

Апеляційну скаргу Зеленівської сільської ради с. Зеленівка на рішення господарського суду Запорізької області від 20.10.2011 року у справі №9/5009/4836/11 –залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Запорізької області від 20.10.2011 року у справі               №9/5009/4836/11 –залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у встановленому законодавством порядку в касаційну інстанцію через Донецький апеляційний господарський суд.

Повний текст постанови  підписаний 20.01.12.

Головуючий                                                                                                М.В.Калантай

Суддя                                                                                                           К.В.Богатир   

Суддя                                                                                                           Н.М.Дучал

                                                                                 Надруковано 7  прим.:

                                                                                           1 прим. –у справу;

                                                                                           3  прим. –сторонам;                                                                              

                                                                                           1 прим. –ГСЗО;

                                                                                           2 прим. –ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.01.2012
Оприлюднено25.01.2012
Номер документу21019161
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/5009/4836/11

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 20.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 11.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні