Постанова
від 30.11.2011 по справі 1170/2а-3958/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2011 року Справа № 1170/2а-3958/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі судді Черниш О.А., розгля нувши в порядку скороченого провадження адміністративн у справу за позовом Знам'янсь кого міжрайонного прокурора , який діє в інтересах держави в особі управління Пенсійно го фонду України в м. Знам'янці до споживчого товариства "Чо рноліське" про стягнення кош тів, -

В С Т А Н О В И В:

Знам'янський міжрайонни й прокурор, який діє в інтерес ах держави в особі управлінн я Пенсійного фонду України в м. Знам'янці, звернувся до суд у з адміністративним позовом до споживчого товариства "Чо рноліське" про стягнення заб оргованості (недоїмки) зі спл ати єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування у сумі 4 760, 67 гр н., визначеної вимогою про спл ату боргу №Ю134 від 04.10.11, фінансов их санкцій та пені, у сумі 286,50 гр н., застосованих рішенням №204 в ід 03.06.11.

Ухвалою суду від 01.11.11 на підст аві п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС України від крито скорочене провадження у справі за вказаним позовом . Зазначена ухвала рекомендо ваним листом із зворотним по відомленням про вручення пош тового відправлення направл ялася судом відповідачу за а дресою, яка зазначена в позов ній заяві, свідоцтві про держ авну реєстрацію юридичної о соби, але конверт 12.11.11 повернут ий відділенням зв'язку УДППЗ "Укрпошта" з відміткою "за зак інченням терміну зберігання ". (а.с. 31).

Частиною 11 статті 35 КАС Украї ни передбачено, що у разі пове рнення поштового відправлен ня із повісткою, яка не вручен а адресату з незалежних від с уду причин, вважається, що так а повістка вручена належним чином.

Розглянувши справу у поряд ку скороченого провадження, оцінивши повідомлені прокур ором та позивачем обставини, зважаючи на відсутність зап еречень відповідача, суд вва жає, що позов підлягає задово ленню з таких підстав.

Споживче товариство "Чорно ліське" з 23.02.09 зареєстровано як юридична особа виконавчим к омітетом Знам'янської місько ї ради (а.с. 7), взяте на облік в УП ФУ в м. Знам'янці як платник єд иного внеску. (а.с. 33)

Рішенням УПФУ в м. Знам'янці №204 від 03.06.11 до споживчого товар иства "Чорноліське" у зв'язку з несвоєчасною сплатою ним єд иного внеску на підставі п.2 ч. 11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування" застос овано фінансову санкцію у ви гляді накладення штрафу у ро змірі 150 грн. та нараховано пен ю у розмірі 136, 50 грн. за період з 21.02.11 по 23.05.11.

Крім того, відповідачем до У ПФУ в м. Знам'янці подано звіт про суми нарахованої заробіт ної плати (доходу, грошового з абезпечення, допомоги, компе нсації) застрахованих осіб т а суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання до органів Пенсійного ф онду України за серпень 2011 рок у, в якому ним самостійно обчи слено сума єдиного внеску, що підлягає сплаті, у розмірі 4760 , 67 грн. (а.с. 8-9).

У зв'язку з несплатою відпов ідачем у встановлений строк вказаних сум УПФУ в м. Знам'янц і сформовано вимогу про спла ту боргу №Ю-134 від 04.10.11 на суму 5 334,66 грн., з яких 4760,67 грн. - недоїмка зі сплати єдиного внеску, 425, 06 грн . - штраф, 149, 93 грн. - пеня. (а.с. 18).

Пунктом 1 частини 2 статті 6 За кону України "Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування" (надалі - Закон ) передбачено, що платник єдин ого внеску зобов'язаний своє часно та в повному обсязі нар аховувати, обчислювати і спл ачувати єдиний внесок.

Згідно з частиною 8 статті 9 З акону платники єдиного внеск у зобов'язані сплачувати єди ний внесок, нарахований за ві дповідний базовий звітний пе ріод, не пізніше 20 числа місяц я, що настає за базовим звітни м періодом. Базовим звітним п еріодом є календарний місяць .

Частинами 2, 3 статті 25 Закону передбачено, що у разі виявле ння своєчасно не сплачених с ум страхових внесків платник и єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці вне ски і сплатити їх з нарахуван ням пені в порядку і розмірах , визначених цією статтею. Сум и недоїмки стягуються з нара хуванням пені та застосуванн ям штрафів.

Відповідно до частини 4 стат ті 25 Закону територіальний ор ган Пенсійного фонду у поряд ку, за формою і в строки, встан овлені Пенсійним фондом за п огодженням з центральним орг аном виконавчої влади у сфер і праці та соціальної політи ки, надсилає платникам єдино го внеску, які мають недоїмку , вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зоб ов'язаний протягом десяти ро бочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки с платити суми недоїмки та штр афів разом з нарахованою пен ею.

У разі незгоди з розрахунко м суми недоїмки платник єдин ого внеску узгоджує її з орга ном Пенсійного фонду в поряд ку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнут о, платник єдиного внеску зоб ов'язаний сплатити суми недо їмки та штрафів разом з нарах ованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходжен ня рішення відповідного орга ну Пенсійного фонду або оска ржити вимогу до органу Пенсі йного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робо чих днів з дня надходження ви моги не сплатив зазначені у в имозі суми недоїмки та штраф ів разом з нарахованою пенею , не узгодив вимогу з органом П енсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку аб о не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів з дня надходження уз годженої вимоги, територіаль ний орган Пенсійного фонду н адсилає в порядку, встановле ному законом, до підрозділу д ержавної виконавчої служби в имогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абз аці шостому цієї частини, тер иторіальний орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки. При цьому з аходи досудового врегулюван ня спорів, передбачені закон ом, не застосовуються.

Частиною 14 статті 25 Закону пе редбачено, що про нарахуванн я пені та застосування штраф ів, передбачених цим Законом , посадова особа територіаль ного органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пен сійним фондом за погодженням з центральним органом викон авчої влади у сфері праці та с оціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох р обочих днів надсилається пла тнику єдиного внеску. Суми пе ні та штрафів, передбачених ц им Законом, підлягають сплат і платником єдиного внеску п ротягом десяти робочих днів після надходження відповідн ого рішення. Зазначені суми з араховуються на рахунки орга нів Пенсійного фонду, відкри ті в органах Державного казн ачейства України для зарахув ання єдиного внеску. При цьом у платник у зазначений строк має право оскаржити таке ріш ення до органу Пенсійного фо нду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим пис ьмовим повідомленням про це територіального органу Пенс ійного фонду, яким прийнято ц е рішення

Згідно з частиною 15 статті 25 Закону рішення територіальн ого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та/або з астосування штрафів, передба чених частинами одинадцятою і дванадцятою цієї статті, є в иконавчим документом. У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішен ні суми протягом десяти робо чих днів, а також не повідомив у цей строк територіальний о рган Пенсійного фонду про ос карження рішення, таке рішен ня передається державній вик онавчій службі в порядку, вст ановленому законом. Суми штр афів та нарахованої пені, зас тосованих за порушення поряд ку та строків нарахування, об числення і сплати єдиного вн еску, стягуються в такому сам ому порядку, що і суми недоїмк и із сплати єдиного внеску.

Встановлено, що рішення про застосування фінансових сан кцій та нарахування пені №204 в ід 03.06.11 отримано відповідачем 22.08.11 (а.с. 10), вимога про сплату бор гу №Ю-134 від 04.10.11 отримана відпов ідачем 11.10.11. (а.с. 19) У встановлено му порядку вказані документи відповідачем не оскаржені, о днак кошти до Пенсійного фон ду України ним не перерахова ні.

Зважаючи на повноваження п рокурора по представництву і нтересів держави, передбачен і ст.121 Конституції України, ст .ст. 60, 61 КАС України, ст.36-1 Закону України "Про прокуратуру", суд дійшов висновку, що вимоги да ного адміністративного позо ву про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціального страхування, фінан сових санкцій та пені у розмі рі 5047,17 грн. (150 грн. + 136,50 грн. + 4760,67 грн.) є обґрунтованими, а він підля гає задоволенню.

Воднораз, судом встановлен о, що на підставі постанови Ка бінету Міністрів України №803 в ід 27.07.11 "Про утворення територі альних органів Пенсійного фо нду України" утворено як юрид ичну особу публічного права управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам 'янському районі шляхом злит тя УПФУ в м. Знам'янці та УПФУ в Знам'янському районі.

Державна реєстрація управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м. Знам'янці та Знам'янськ ому районі як юридичної особ и проведена державним реєстр атором виконавчого комітету Знам'янської міської ради 26.10.1 1, про що видано виписку з ЄДР с ерії ААВ №020115. (а.с. 35-36).

Відповідно до статті 55 КАС У країни у разі вибуття або зам іни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-які й стадії адміністративного п роцесу заміну відповідної ст орони чи третьої особи її пра вонаступником. Усі дії, вчине ні в адміністративному проце сі до вступу правонаступника , обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Зважаючи на те, що у спірних правовідносинах вибув перви нний позивач - управління Пен сійного фонду України в м. Зна м'янці, яке реорганізовано в у правління Пенсійного фонду У країни в м. Знам'янці та Знам'я нському районі, це зумовлює й ого процесуальне правонасту пництво.

Керуючись ст.ст. 11, 55, 71, 86, 94, 158 - 162, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Знам'янського між районного прокурора задовол ьнити.

Замінити позивача - управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Знам'янці - його правонас тупником - управлінням Пенсі йного фонду України в м. Знам'я нці та Знам'янському районі.

Стягнути зі споживчого тов ариства "Чорноліське" (іденти фікаційний код 35980615) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам 'янському районі недоїмку зі сплати єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціального страхування, фінан сових санкцій та пені у розмі рі 5047,17 грн. (п'ять тисяч сорок сі м гривень 17 копійок).

Постанова суду підлягає не гайному виконанню.

Постанова суду набирає з аконної сили після закінченн я строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги постанова суд у, якщо її не скасовано, набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня отримання її к опії апеляційної скарги, з од ночасним надісланням копії а пеляційної скарги до суду ап еляційної інстанцій.

Суддя Кіровоградськ ого окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21075401
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-3958/11

Ухвала від 01.11.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 17.10.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 30.11.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні