Постанова
від 16.01.2012 по справі 2а-12071/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

16 січня 2012 року Справа № 2а-12071/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді: Пляшкової К.О.,

при секретарі: Б урихіні О.С.,

за участю представників

позивача: ОСОБА_1 (довіреність № 1/01-2485 в ід 04.07.2011),

відповідача: не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Луг анського міського центру зай нятості до товариства з обме женою відповідальністю «Арт -Опт» про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків до Фонду загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування України н а випадок безробіття у розмі рі 11221,41 грн., -

ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2011 року до Луганськ ого окружного адміністратив ного суду надійшов позов Луг анського міського центру зай нятості до товариства з обме женою відповідальністю «Арт -Опт» про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків до Фонду загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування України н а випадок безробіття у розмі рі 11221,41 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що перевіркою ТОВ «Арт-Опт» з пи тань дотримання вимог діючог о законодавства щодо правиль ності нарахування, своєчасно сті сплати внесків на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття за період з 21.07.2010 п о 31.12.2010, про що складено акт № 323 ві д 10.11.2011, встановлено, що перерах ування страхових внесків до Фонду підприємством протяго м перевіряємого періоду не з дійснювалося. На кінець пере вірки сума заборгованості за ТОВ «Арт-Опт» складає 11221,41 грн., а саме: були донараховані стр ахові внески (недоїмка) у розм ірі 10860,96 грн., за несвоєчасну та неповну сплату страхових вне сків нарахована пеня у розмі рі 360,45 грн.

22.11.2011 керівником Луганського міського центру зайнятості прийнято рішення № 13 про стягн ення простроченої заборгова ності зі сплати страхових вн есків (недоїмки), пені та штраф у, яке відповідач отримав 28.11.2011, згідно зворотного поштового повідомлення.

Рішення у добровільному по рядку не виконано.

На підставі викладеного по зивач просив позовні вимоги задовольнити у повному обсяз і.

У судовому засіданні предс тавник позивача заявлені поз овні вимоги підтримав у повн ому обсязі. Надав пояснення а налогічні викладеним у позов ній заяві. Також представник позивача повідомив суду, що в ідповідачем заборгованість у добровільному порядку не п огашено.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про місце, де нь та час розгляду справи пов ідомлений належним чином, на дав суду відзив на позовну за яву, в якому заборгованість п о страховим внескам у сумі 11221,4 1 грн. визнав у повному обсязі (а.с.19).

З огляду на положення ст.128 КА С України, суд ухвалив розгля нути адміністративну справу за відсутності представника відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, розгляну вши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сто ронами доказів, оцінивши док ази відповідно до вимог ст.ст .69-72 КАС України, суд прийшов до такого.

Відповідно до ч.2 ст.12 Закону України «Про загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» Луганський міський центр зайнятості є робочим органом виконавчої дирекції Фонду з агальнообов' язкового держ авного соціального страхува ння України на випадок безро біття та виконує покладені н а нього функції, серед яких є з дійснення обліку та ведення реєстру платників страхових внесків, представництво інт ересів Фонду в судових орган ах та інших органах.

Згідно із ст.34 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття» Фо нд має право застосовувати ф інансові санкції передбачен і законом, у разі порушення по рядку сплати страхувальника ми страхових внесків, стягув ати з посадових осіб та страх увальників передбачені зако ном штрафи та застосовувати інші фінансові санкції за не дотримання цього Закону. Фон д зобов' язаний забезпечува ти збір страхових внесків; ко нтролювати правильність нар ахування, своєчасність сплат и страхових внесків, а також в итрат за страхуванням на вип адок безробіття.

У судовому засіданні встан овлено, підтверджено матеріа лами справи, що товариство з о бмеженою відповідальністю « Арт-Опт» (далі - ТОВ «Арт-Опт» ) перебуває на обліку у Луганс ькому міському центрі зайнят ості як платник страхових вн есків до Фонду загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування України на випадок безробіття з 06.08.1998 за № 120111359.

Відповідно до ст.35 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття» роботодавець зобов' язаний своєчасно та в повному розмі рі сплачувати страхові внеск и до Фонду загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування на випадок без робіття.

Розмір страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування н а випадок безробіття, що підл ягають сплаті до Фонду загал ьнообов' язкового державно го соціального страхування У країни, встановлений ч.2 ст.1 За кону України «Про розмір вне сків на деякі види загальноо бов' язкового державного со ціального страхування».

Пунктом 2 частини 1 статті 38 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття» визначено, що у разі несвоєчасної сплати страхов их внесків страхувальниками або неповної їх плати, страху вальники сплачують суму дона рахованих контролюючим орга ном страхових внесків (недої мку), штраф та пеню.

Пеня обчислюється виходяч и з 120 відсотків облікової ста вки Національного банку Укра їни, що діяла на момент сплати нарахованої на повну суму не доїмки (без урахування штраф ів) за весь її строк.

Луганським міським центро м зайнятості проведено перев ірку ТОВ «Арт-Опт» з питань до тримання вимог законодавств а щодо правильності нарахува ння та своєчасності сплати в несків на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття до Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття за період з 21.07.2 010 до 31.12.2010, за результатами якої складено акт № 323 від 10.11.2011 (а.с.6-7).

Проведеною перевіркою вст ановлено, що станом на кінець перевірки сума заборгованос ті складає 11221,41 грн., а саме: дона раховані страхові внески у р озмірі 10860,96 грн. та за несвоєчас ну та не повну сплату страхов их внесків нарахована пеня у розмірі 360,45 грн.

Таким чином, з акту перевірк и вбачається, що за ТОВ «Арт-Оп т» існує заборгованість зі с плати страхових внесків у ро змірі 11221,41 грн., у тому числі нед оїмка - 10860,96 грн. та пеня - 360,45 гр н.

22.11.2011 директором Луганського міського центру зайнятості винесено рішення № 13 про стягн ення простроченої заборгова ності зі сплати страхових вн есків, у тому числі донарахов аних сум страхових внесків (н едоїмки), пені та штрафу, яким прийнято рішення про стягнен ня з ТОВ «Арт-Опт» прострочен ої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмку) в розмірі 10860,96 грн. та пеню у роз мірі 360,45 грн. (а.с.10).

Вказане рішення направлен о відповідачу та отримано ос таннім 28.11.2011, про що свідчить пі дпис уповноваженої особи на повідомленні про вручення по штового відправлення (а.с.12).

Відповідач вказане рішенн я у встановленому законодавс твом порядку не оскаржив та в оно є чинним та підлягає вико нанню.

На час розгляду адміністра тивної справи заборгованіст ь перед позивачем не погашен а.

Також суд вважає за потрібн е зазначити, що п.7 прикінцевих та перехідних положень Зако ну України № 2464 від 08.07.2010 «Про збі р та облік єдиного внеску на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування» вс тановлено, що суми внесків, на рахованих на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я, загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності, строк сплати яки х не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на о бов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав н а 1 січня 2011 року, не сплачені ст аном на 1 січня 2011 року, підляга ють сплаті в порядку, що діяв д о 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнооб ов'язкового державного соціа льного страхування та сум шт рафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період д о 1 січня 2011 року, в тому числі ст рахових внесків, строк сплат и яких на 1 січня 2011 року не наст ав, здійснюється фондами заг альнообов'язкового державно го соціального страхування в ідповідно до законодавства, що діяло на момент виникненн я такої заборгованості або з астосування штрафних санкці й. Погашення заборгованості з використанням коштів, що на дходять у рахунок сплати єди ного внеску, забороняється.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

З урахуванням викладеного , суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтова ними, адміністративний позов підлягає задоволенню у повн ому обсязі.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Відповідно до частини 3 стат ті 160 Кодексу адміністративно го судочинства України у суд овому засіданні 16 січня 2012 року проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. С кладення постанови у повному обсязі відкладено, про що згі дно вимог частини 2 статті 167 Ко дексу адміністративного суд очинства України повідомлен о після проголошення вступно ї та резолютивної частин пос танови у судовому засіданні.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 9, 71, 87, 94, 158-163, 167, 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Луганського міського цент ру зайнятості до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Арт-Опт» про стягнення заб оргованості зі сплати страхо вих внесків до Фонду загальн ообов' язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття у розмірі 11221,41 грн., - задовольнит и повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ар т-Опт» (місцезнаходження: 91047, м . Луганськ, вул. Оборонна, 32а/408, к од ЄДРПОУ 24052562) на користь Луган ського міського центру зайня тості (місцезнаходження: 91053, м. Луганськ, вул. 50-річчя утворен ня СРСР, 22б, п/р 37170971900003, код платежу 50040100, одержувач: УДК в м. Лугансь ку, код 24046582, банк ГУЛКУ у Луганс ькій області МФО 804013) заборгова ність зі сплати страхових вн есків до Фонду загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування України на випадок безробіття у розмірі 11221,41 грн. (одинадцять тисяч двіс ті двадцять одна гривня соро к одна копійка), а саме: донара ховані страхові внески (недо їмка) у розмірі 10860,96 грн. (десять тисяч вісімсот шістдесят гр ивень дев' яносто шість копі йок), пеня у розмірі 360,45 грн. (три ста шістдесят гривень сорок п' ять копійок).

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання ап еляційної скарги судове ріше ння, якщо його не скасовано, на бирає законної сили після по вернення апеляційної скарги , відмови у відкритті апеляці йного провадження або набран ня законної сили рішенням за наслідками апеляційного про вадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п ' ятиденного строку з момент у отримання суб' єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Повний текст постанови скл адено та підписано 23 січня 2012 р оку.

< Текст >

Суддя К.О. Пляшкова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21075567
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12071/11/1270

Ухвала від 20.08.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 02.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні