Постанова
від 14.12.2011 по справі 2а-17618/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

Вн. № < Внутрішній Номер сп рави >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 грудня 2011 року 15:42 № 2а-17618/11/2670

Окружний адміністра тивний суд міста Києва у скла ді Головуючого судді Шарпако вої В.В., суддів Качура І.А., Келе берди В.І. при секретарі судов ого засідання Висоцькій Ю.М. р озглянувши у відкритому судо вому засіданні адміністрати вну справу

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Компанія з у правління активами "Бізнес-А ктив"

до Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку

про визнання протиправною та скасування постанови

На підставі частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни в судовому засіданні 14 г рудня 2011 року проголошено в ступну та резолютивну частин и постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Бізн ес-Актив» (далі по тексту - поз ивач) звернулось до Окружног о адміністративного суду міс та Києва з позовною заявою до Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку (да лі по тексту - відповідач), в як ій просить суд: визнати проти правним та скасувати постано ву Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку від 24 жовтня 2011 року № 949-ДМ про на кладання санкцій за правопор ушення на ринку цінних папер ів.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 29 листопада 2011 року відкрит о провадження в адміністрати вній справі № 2а-17618/11/2670, закінчен о підготовче провадження та призначено справу до розгляд у у судовому засіданні на 14 гр удня 2011 року.

У судовому засіданні 14 груд ня 2011 року представник позива ча підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити ї х в повному обсязі.

В обґрунтування позовних в имог, представник позивача з азначив, електронна форма що квартальної інформації про р езультати діяльності ВАТ «Ха йгргаунд Кепітал Менеджмент » за II квартал 2011 року надійшла на електронну адресу відпов ідача 19 вересня 2011 року, паперо ва форма - 22 вересня 2011 року, во дночас, постанова Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку № 949-ДМ про накл адання санкцій за правопоруш ення на ринку цінних паперів винесена 24 жовтня 2011 року, тобт о після отримання щокварталь ної інформації про результат и діяльності ВАТ «Хайгргаунд Кепітал Менеджмент» за II квар тал 2011 року, що на думку позивач а є протиправним та незаконн им.

Представники відповідача у судовому засіданні 14 грудня 2011 року проти позову заперечу вали, з посиланням на безпідс тавність позовних вимог прос или суд відмовити у їх задово ленні. Мотивуючи свої запере чення, представник відповіда ча послався на порушення поз ивачем пункту 5 розділу II Поло ження про порядок складання та розкриття інформації комп анією з управління активами про результати діяльності та розрахунок вартості чистих активів інститутів спільног о інвестування (пайових та ко рпоративних інвестиційних ф ондів), затвердженого Рішенн ям Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку 01 серпня 2002 року № 216, якою встано влено, що Компанія подає щокв артальну інформацію щодо дія льності ІСІ до Комісії у терм іни не пізніше останнього чи сла місяця, що настає за звітн им кварталом, інформація за ч етвертий квартал - до 20 лютого наступного року за звітним, а саме: неподання щоквартальн ої інформації про результати діяльності ВАТ «Хайгргаунд Кепітал Менеджмент» за II квар тал 2011 року у встановлений зак оном строк.

Розглянувши адміністрат ивний позов та додані до ньог о матеріали, заслухавши пояс нення представників сторін, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об' єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, Окружний адмініс тративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Бізн ес-Актив» (код ЄДРПОУ 34980090) є юри дичною особою та знаходиться за адресою: 01133, місто Київ, бул. Ліхачова, 1/27.

При цьому, Товариство з обме женою відповідальністю «Ком панія з управління активами «Бізнес-Актив»є управляючою компанією інвестиційного фо нду ВАТ «ЗНКІФ «Хайгргаунд К епітал Менеджмент».

Постановою Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку № 949-ДМ від 24 жовтня 201 1 року про накладання санкції за правопорушення на ринку ц інних паперів за неподання і нформації до Товариства з об меженою відповідальністю «К омпанія з управління активам и «Бізнес-Актив» застосовано санкцію у вигляді штрафу в ро змірі 1700,00 грн.

Підставою для винесення о скаржуваної постанови зазна чено порушення Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління акти вами «Бізнес-Актив» пункту 5 р озділу II Положення про порядо к складання та розкриття інф ормації компанією з управлін ня активами про результати д іяльності та розрахунок варт ості чистих активів інститут ів спільного інвестування (п айових та корпоративних інве стиційних фондів), затвердже ного Рішенням Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку 01 серпня 2002 року № 216 (д алі по тексту - Положення № 21 6), в частині неподання щокварт альної інформації про резуль тати діяльності ВАТ «Хайгрга унд Кепітал Менеджмент» за II к вартал 2011 року у встановлений Положенням № 216 термін.

На думку позивача, неправо мірним є застосування до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Компанія з управлі ння активами «Бізнес-Актив» санкції у вигляді штрафу в ро змірі 1700,00 грн. за порушення пун кту 5 розділу II Положення № 216, ос кільки станом на 24 жовтня 2011 ро ку щоквартальна інформація п ро результати діяльності ВАТ «Хайгргаунд Кепітал Менеджм ент» за II квартал 2011 року була о тримана в електронному та па перовому вигляді відповідач ем.

Ознайомившись із матеріал ам справи, заслухавши поясне ння представників сторін, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини справи , колегія суддів не погоджуєт ься із доводами позивача з ог ляду на наступне.

Відповідно до статті 6 Закон у України «Про державне регу лювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР (далі по тексту - Закон № 448/96-ВР) Державна комісія з цін них паперів та фондового рин ку є державним колегіальним органом, підпорядкованим Пре зиденту України, підзвітним Верховній Раді України т а Кабінету Міністрів України . До системи цього органу вход ять Державна комісія з цінни х паперів та фондового ринку , її центральний апарат і тери торіальні органи.

Статтею 7 цього Закону встан овлено, що основними завданн ями Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у є, зокрема, захист прав інвес торів шляхом застосування за ходів щодо запобігання і при пинення порушень законодавс тва на ринку цінних паперів, з астосування санкцій за поруш ення законодавства у межах с воїх повноважень.

Положення № 216 визначає поря док, склад, строки та шляхи роз криття інформації компанією з управління активами (далі - Компанія) про результати дія льності та розрахунок вартос ті чистих активів інститутів спільного інвестування (пай ових та корпоративних інвест иційних фондів) (далі - Інформа ція).

Відповідно до пункту 5 розді лу II Положення № 216 Компанія под ає щоквартальну Інформацію щ одо результатів діяльності І СІ до Комісії у терміни не піз ніше останнього числа місяця , що настає за звітним квартал ом, за четвертий квартал - до 20 л ютого наступного року за зві тним.

У постанові Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку № 949-ДМ від 24 ж овтня 2011 року про накладання с анкції за правопорушення на ринку цінних паперів зазначе но, що електронна форма щоква ртальної інформації про резу льтати діяльності ВАТ «Хайгр гаунд Кепітал Менеджмент» за II квартал 2011 року надійшла на е лектронну адресу відповідач а 19 вересня 2011 року, а паперова ф орма щоквартальної інформац ії - 22 вересня 2011 року, тобто з п орушенням терміну подання, в становленого Положенням № 216.

Вищезазначені обставини в изнаються сторонами і в суду не виникає сумніву щодо дост овірності цих обставин та до бровільності їх визнання.

Відповідно до пункту 14 стат ті 8 Закону № 448/96-ВР Державна ком ісія з цінних паперів та фонд ового ринку має право наклад ати адміністративні стягнен ня, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодав ства на юридичних осіб та їх с півробітників, аж до анулюва ння ліцензій на здійснення п рофесійної діяльності на рин ку цінних паперів.

Згідно з пунктом 7 частини 1 с татті 11 Закону № 448/96-ВР Націонал ьна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосов ує до юридичних осіб фінансо ві санкції за неподання, пода ння не в повному обсязі інфор мації та/або подання недосто вірної інформації до Націона льної комісії з цінних папер ів та фондового ринку - у розмі рі до тисячі неоподатковуван их мінімумів доходів громадя н.

Відповідно до пункту 1 розді лу IV Правил розгляду справ про порушення вимог законодавст ва на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затве рджених рішенням Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку від 11 грудня 2007 р оку № 2272 (далі по тексту - Прав ила № 2272) уповноважена особа пр и виявленні правопорушення в иносить постанову про поруше ння справи про правопорушенн я на ринку цінних паперів.

Пунктом 2 розділу IV цих Прави л встановлено, що уповноваже ною особою про вчинення прав опорушення складається акт п ро правопорушення на ринку ц інних паперів.

Акт про правопорушення на р инку цінних паперів складаєт ься та підписується не пізні ше 15 робочих днів з дати винес ення постанови про порушення справи про правопорушення н а ринку цінних паперів.

Відповідно до пункту 1 розді лу VII Правил № 2272 розглянувши сп раву про правопорушення, упо вноважена особа приймає ріше ння за справою. Рішення уповн оваженої особи за справою оф ормлюється у вигляді постано ви.

З аналізу вищезазначених н орм вбачається, що Державною комісією з цінних паперів та фондового в порядку визначе ному Положенням № 216 та Правил ами № 2272 розглянуто справу про правопорушення на ринку фін ансових послуг та винесено п останову про накладання санк ції у вигляді штрафу в розмір і 1700,00 грн.

Одночасно, колегія с уддів наголошує, що представ ник позивача не спростовує н еподання щоквартальної інфо рмація про результати діяльн ості ВАТ «Хайгргаунд Кепітал Менеджмент»за II квартал 2011 рок у до Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у у встановлений Положенням № 216 термін, а тому його посилан ня на незаконність оскаржува ної постанови колегія суддів вважає необґрунтованими та безпідставними.

Суд, також, критично ст авиться до твердження позива ча щодо протиправність поста нови Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку № 949-ДМ від 24 жовтня 2011 року про накладання санкції за право порушення на ринку цінних па перів з огляду на відсутніст ь такого виду порушення як не своєчасне подання інформаці ї, оскільки пунктом 5 розділу I I Положення № 216 встановлено гр аничний термін подання інфор мації, порушення якого несе з а собою відповідальність пер едбачену пунктом 7 частини 1 ст атті 11 Закону № 448/96-ВР.

Оцінивши докази, які є у сп раві, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному та об' єктивному дослідженні, та вр аховуючи всі наведені обстав ини, Окружний адміністративн ий суд міста Києва вважає, що Д ержавною комісією з цінних п аперів та фондового ринку до ведено правомірність оскарж уваного рішення, а тому з урах уванням вимог встановлених ч астиною другою статті 19 Конст итуції України та частиною т ретьою статті 2 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, виходячи з аналізу пол ожень законодавства України та доказів, наявних у матеріа лах справи, адміністративний позов Товариства з обмежено ю відповідальністю «Компані я з управління активами «Біз нес-Актив» не підлягає задов оленню.

Згідно з частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи мі сцевого самоврядування, їх п осадові особи зобов' язані д іяти лише на підставі, в межах повноважень та у способи, що п ередбачені Конституції та за конами України.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно із частиною першою с татті 69 Кодексу адміністрати вного судочинства України до казами в адміністративному с удочинстві є будь-які фактич ні дані, на підставі яких суд в становлює наявність або відс утність обставин, що обґрунт овують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у спра ві, та інші обставини, що мають значення для правильного ви рішення справи. Ці дані встан овлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, пока зань свідків, письмових і реч ових доказів, висновків експ ертів.

Відповідно до статті 70 Коде ксу адміністративного судоч инства України належними є д окази, які містять інформаці ю щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду доказ и, які не стосуються предмету доказування. Обставини, які з а законом повинні бути підтв ерджені певними засобами док азування, не можуть підтверд жуватися ніякими іншими засо бами доказування, крім випад ків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Враховуючи викладене, ке руючись статтями 69, 70, 71, 158 - 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. У задоволенні адміні стративного позову Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Компанія з управління а ктивами «Бізнес-Актив» відмо вити.

Постанова набирає закон ної сили в строки та порядку, в становленому статтею 254 Кодек су адміністративного судочи нства України.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Головуючий суддя Шарпакова В.В.

Судді: Келеберда В.І.

Качур І.А.

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21083120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17618/11/2670

Ухвала від 29.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Ухвала від 13.06.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Беспалов О.О.

Постанова від 14.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шарпакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні