Рішення
від 30.09.2008 по справі 8/394-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/394-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

30.09.2008                                                                Справа №  8/394-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Хом'якової В.В. при секретарі Шульженко Г. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом прокурора Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Високопільської районної державної адміністрації Херсонської області

до селянського (фермерського) господарства "Ольга" с. Новопетрівка Високопільського району Херсонської області

про  стягнення 33516 грн. 00 коп.

за участю представників сторін:

прокурор - Пуляєв І. В.

від  позивача -  гол. спец. Ісаков А.М. дов. № 02-25/7 від 22.08.08 ,

відповідача  - не прибув.

у присутності голови Новопетрівської сільської ради  Штопенко А.М. дов. №363 від 29.09.08, державного інспектора по контролю за використанням  та охороною земель Новокаховського міжрайонного відділу  управління з контролю за використанням та охороною  земель у Херсонській області  Гребенюк В.В. (пас. МО 313501 від 29.07.97)

          Прокурор Високопільського району Херсонської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Високопільської районної державної адміністрації Херсонської області (позивач) з позовом про стягнення з селянського (фермерського) господарства "Ольга" (відповідач) 33516 грн. 00 коп. шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки. Як зазначено в позові, рішенням Новопетрівської сільської ради Високопільського району Херсонської області від 06.11.1992р. № 13 громадянину Дьяченку Віктору Георгійовичу надано в довічне успадковуване володіння 38,2 гектари землі (на території Новопетрівської сільради) для ведення селянського (фермерського) господарства. Факт підтверджено Державним актом від 6.11.1992. № 13.

          26 червня 2001 року гр. Дьяченко В. Г. помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть від 26.06.01 № 329646 серії 1-КИ. Дьяченко Ольга Костянтинівна, жінка померлого, оформила фермерське господарство на себе, прийнято нову редакцію статуту фермерського господарства, погодженого розпорядженням голови Високопільської районної державної адміністрації від 16.10.2002  № 101.

          Рішенням сесії Новопертівської сільської ради Високопільського району Херсонської області від 26.10.2001 № 158 відмовлено гр. Дьяченко О. К. в проханні виділити їй земельну ділянку для ведення фермерського господарства в розмірі 38,2 гектари,  оскільки дана особа не являлась членом фермерського господарства "Ольга" і не мала досвіду роботи в сільському господарстві.

          Однак СФГ "Ольга" фактично продовжувала використання спірної земельної ділянки без наявності необхідних документів. В тому числі і не укладався договір оренди між землекористувачем та землевласником (Новопетрівською сільрадою).

          Наведене, на думку прокурора, свідчить про самовільне (протиправне) зайняття і використання земельної ділянки підприємством відповідача починаючи з 2002 року.

          За Методикою визначення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, яку затверджено Постановою КМ України від 25.07.07р. № 963, заподіяна відповідачем шкода становить 33516 грн.

          Прокурор у судовому засіданні підтримав позовні вимоги, на задоволенні позову наполягає, надав додаткові пояснення по справі. Представник позивача у судове засідання прибув, правову позицію прокурора підтримує, просить задовольнити позов.

Землевпорядник Новопетрівської сільської ради гр. Гребенюк В. В. в судовому засіданні пояснив, що самовільне (протиправне) зайняття і використання земельної ділянки  відповідачем підтверджено документально.

          Відповідач письмового відзиву на позовну заяву не надав. Представник відповідача у судове засідання не прибув. Конверт з ухвалою про відкриття провадження у справі, направлений судом відповідачу за юридичною адресою: 74040, Херсонська область, Високопільський район, село Новопетрівка, повернувся відправнику з поміткою поштового відділення зв'язку про відсутність СФГ "Ольга" за вказаною адресою.

          Відповідно до п.4 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006 р. № 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т. п., можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

          За таких обставин, суд вважає, що неявка представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши прокурора, представника позивача, землевпорядника Новопетрівської сільської ради, суд -

                                                  в с т а н о в и в:

          24 жовтня 2007 року управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Херсонській області Держземінспекції України, на підставі ст.6, ст.10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" проведено перевірку юридичної особи - Новопетрівської сільської ради Високопільського району Херсонської області, з питань раціонального використання земель на території Високопільського району, про що складено акт від 24.10.2007р. Перевіркою встановлено, що селянське (фермерське) господарство "Ольга" використовує земельну ділянку площею 38 гектарів (рілля, землі сільськогосподарського призначення), розташовану на території Новопетрівської сільської ради (контур № 1а) (за межами населеного пункту) Високопільського району Херсонської області, без наявності документів, що посвідчують право власності на користування нею, які передбачені ст.126 Земельного кодексу України, що є порушенням ст.125 того ж кодексу. Відсутність правовстановлюючих документів підтверджено і листом відділу земресурсів у Високопільському районі Херсонської області від 25.10.2007 № 359, направленого у відповідь на клопотання - запит Херсондержземінспекції від 24.10.2007 № 03-17/86.

          На підставі ст.1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", ст.125 Земельного кодексу України, посадовою особою контролюючого органу, яка здійснила перевірку, порушення, вчинене головою СФГ "Ольга" кваліфіковане як "самовільне зайняття земельної ділянки", про що зазначено у акті.

          Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.07 № 963 "Про затвердження методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу" відповідачу нараховано суму покриття заподіяної шкоди у розмірі 33516 грн., про що зазначено в розрахунку заподіяної шкоди, який є додатком до акту перевірки і отриманий головою фермерського господарства, про що свідчить підпис гр. Дьяченко О. К.

          Від отримання акту перевірки підприємство відповідача відмовилося, в зв'язку з чим акт був направлений СФГ "Ольга" за юридичною адресою листом від 31.10.2007 № 93517.

          12 листопада 2007 року, за висновками акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 24.10.2007 державним інспектором по контролю за використанням та охороною земель Новокаховського міжрайонного відділу управління з контролю за використанням та охороною земель у Херсонській області( Держземінспекції) прийнято припис, яким селянське (фермерське) господарство "Ольга" у тридцятиденний строк зобов'язано припинити користування земельною ділянкою у 38 га (рілля), яка  розташована на території Новопетрівської сільської ради (контур № 1а) (за межами населеного пункту) Високопільського району Херсонської області до оформлення правоустановчих документів, передбачених ст.126 Земельного кодексу України. Припис, прийнятий за висновками акту  перевірки направлено відповідачу за юридичною адресою.           Доказів оскарження припису, який є актом індивідуальної дії, у судовому або адміністративному порядку суду не надано.

          Відповідно до ст.1299 Цивільного кодексу України від 18.11.2003 № 435-IV, у разі, якщо   у  складі  спадщини,  яку  прийняв  спадкоємець,  є нерухоме майно,  спадкоємець зобов'язаний зареєструвати  право  на спадщину в органах,  які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна. І тільки після державної реєстрації такого права у спадкоємця виникає право власності на нерухоме майно.

          За нормами ст.125 Земельного кодексу України, право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації, забороняється.

          Статтею 126 Земельного кодексу України зазначено, що право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

          Розрахунок суми заподіяної шкоди, відповідно до норм Постанови кабінету Міністрів України від 25.07.07 № 963 "Про затвердження методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу", враховуючи площу самовільно зайнятої земельної ділянки (38 га) (Пс); середньорічний дохід, який можна отримати при використанні самовільно зайнятої земельної ділянки за цільовим призначенням (882 грн.) (Нп); коефіцієнт функціонального використання земель (1) (Кф); коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель (1) (Кі), становить: Пс х Нп х Кф х Кі = 33516 грн., що відповідає розрахунку, наведеному у акті перевірки від 24 жовтня 2007р.

          Відповідач не надав до суду доказів звернення до належного органу влади, який уповноважений за перехідними положеннями Земельного кодексу України розглянути питання щодо виділення земельної ділянки, що знаходиться за межами населеного пункту - Високопільської райдержадміністрації. Відповідачем не доведено і існування договору оренди земельної ділянки, укладеного в порядку ст.126 Земельного кодексу України.

          Розрахунок суми заподіяної шкоди, як додаток до акту перевірки від 24.10.07 керівник підприємства відповідача отримав. Станом на 20.06.08 борг по сплаті заподіяної шкоди не погашено.           Доказів погашення боргу суду не надано.          

          З огляду на наведені правові норми, приймаючи до уваги фактичні обставини справи, заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, землевпорядника Новопетрівської сільської ради, суд визнав позовні вимоги обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

          Оскільки до суду спір доведений з вини відповідача, суд, на підставі ст.49 ГПК України, стягує з відповідача на користь Державного бюджету України державне мито у розмірі 335 грн. 16 коп. та 118 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

          У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, та повідомлено про дату та час виготовлення рішення у повному обсязі.

          На підставі ст.1299 Цивільного кодексу України, ст.125, ст.126 Земельного кодексу України, та керуючись ст.49, ст. ст. 82, 84,85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

                                                     В И Р І Ш И В:

          1. Позов задовольнити.

          Стягнути з селянського (фермерського) господарства "Ольга" (Херсонська область, Високопільський район, село Новопетрівка, код ЄДРПОУ 24751768) на користь Високопільської районної державної адміністрації Херсонської області (Херсонська область, смт. Високопілля, вулиця Червоноармійська, будинок 112, код ЄДРПОУ 04060039 - отримувач коштів: Новопетрівська сільська рада  Високопільського району Херсонської області, р/рах. 33116331700109 в УДК м. Херсона, код 24062100, адреса : с. Новопетрівка Високопільського району Херсонської області) тридцять три тисячі п'ятсот шістнадцять гривень 00 коп. (33516 грн. 00 коп.) шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки.

          2. Стягнути з товариства з селянського (фермерського) господарства "Ольга" (Херсонська область, Високопільський район, село Новопетрівка, код ЄДРПОУ 24751768) на користь державного бюджету (отримувач: Відділення Держказначейства м. Херсон Банк Управління Держказначейства в Херсонській області, код ЄДРПОУ 24104230, р/рах. 31119095700002, МФО 852010 призначення платежу: держмито в доход держбюджету код 22090200 символ звітності 095)  335 грн. 16 коп. державного мита.

          3. Стягнути з селянського (фермерського) господарства "Ольга" (Херсонська область, Високопільський район, село Новопетрівка, код ЄДРПОУ 24751768) на користь державного бюджету (р/рах. 31212259700002 Банк ГУ ДКУ в Херсонській області МФО 852010 ЄДРПОУ 24104230 отримувач УДК м. Херсона код 22090200 символ звітності 259) 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          4. Накази видати після набранням рішення законної сили.

          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, який надається сторонам по справі для підготування апеляційної скарги на рішення суду, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення.

  

                            Суддя                                                           В.В. Хом'якова

         Рішення складено у повному обсязі

         та підписано 03 жовтня 2008 року.          

      

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.09.2008
Оприлюднено13.10.2008
Номер документу2111993
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/394-08

Постанова від 15.01.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Мойсеєнко Т.В.

Рішення від 30.09.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні