Рішення
від 18.01.2012 по справі 5016/4287/2011(16/278)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" січня 2012 р. Справа № 5016/4287/2011(16/278)

м. Миколаїв

за позовом: товариства з обмеженою відповідальніст ю «Вимпел»(54052, м. Миколаїв, пр. Ко рабелів, 16/1 кв. 21), код ЄДРПО У 30738649

до відповідача: публічн ого акціонерного товариства «Акціонерний комерційний пр омислово-інвестиційний банк »(01001, м. Київ, провулок Шевченка , 12), код ЄДРПОУ 00039002

про: визнання нікчемним кредитного договору про від криття кредитної лінії № 689-04/08

суддя Фролов В.Д.

за участю представників сторін

від позивача: ОСОБА_1 дов . № б/н від 01.08.2009 р.

від відповідача: ОСОБА_ 2 дов. № 5259 від 27.12.2011р.

у судовому засіданні прийм ає участь:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Вимпел»зве рнулось до господарського су ду з позовом до публічного ак ціонерного товариства «Акці онерний комерційний промисл ово-інвестиційний банк»в осо бі Філії «Відділення ПАТ Про мінвестбанк в м. Миколаїв»пр о встановлення нікчемності К редитного договору про відкр иття кредитної лінії №689-04/08 від 27.08.2008 року.

Свої вимоги Позивач обґрун товує тим, що спірний договір не був скріплений печаткою ю ридичної особи, а тому здійсн ений без додержання письмово ї форми договору.

Відповідач направив до су ду відзив на позовну заяву, в я кому позов заперечує, вважає позовні вимоги позивача нео бґрунтованими та такими, що н е підлягають задоволенню.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримує.

Представник відповідача п озов не визнає.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши представників с торін, дослідивши надані док ази, господарський суд, дійшо в висновку про відмову в задо воленні позовних вимог з огл яду на наступне.

27 серпня 2008 року між Акціонер ним комерційним промислово-і нвестиційним банком (закрите акціонерне товариство), прав онаступником якого є Публічн е акціонерне товариство «Акц іонерний комерційний промис лово-інвестиційний банк», в о собі філії «Відділення ПАТ П ромінвестбанк в м. Миколаїв» в особі керуючого філією «Ві дділення Промінвестбанку в м . Миколаїв»Гуляєва Ігоря Бор исовича та Товариством з обм еженою відповідальністю «Ви мпел»укладено Кредитний дог овір про відкриття кредитної лінії №689-04/08 від 27 серпня 2008 року ( далі Кредитний договір).

Від імені Відповідача Кред итний договір підписував кер уючий філією, який діяв на під ставі довіреності, посвідчен ої ОСОБА_3 приватним нотар іусом Київського міського но таріального округу 24.12.2007 року з а реєстровим №7282 та на підстав і Положення про філію «Відд ілення Промінвестбанку в м. Миколаїв», затвердженого

спільним рішенням Спост ережної ради та правління м Акціонерного комерційно го-промислово-інвестиційног о банку (ЗАТ) від 25.01.2007р. протокол № 140/2.

Із змісту довіреності від 24 .12.2007 року р.№ 7282 вбачається, що «А кціонерний комерційний пром ислово-інвестиційний банк (З АТ) цією довіреністю уповнов ажує керуючого філією «Відді лення Промінвестбанку в м. Ми колаїв»Гуляєва Ігоря Борисо вича від імені Промінвестбан ку укладати і підписувати до говори та вчиняти правочини, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивіль них прав та обов'язків, що стос уються діяльності цієї філії та її без балансових відділе нь, а також проставляти на них печатку філії Промінвестбан ку.

Відповідно до ч.3 ст.1, ч.І ст. 2 П оложення про філію «Відділен ня Промінвестбанку в м. Микол аїв»філія не є юридичною осо бою і здійснює свою діяльніс ть від імені Банку; філія має о кремий баланс, власний субко респондентський рахунок у Ро зрахунковій палаті Банку, вн утрішньобанківський реєстр аційний код і печатку кругло ї форми з написом по колу «Філ ія Відділення Промінвестбан ку в м. Миколаїв». Використанн я печатки філіями, також пере дбачено п.6 Статуту «Акціонер ного комерційного-промислов о-інвестиційного банку»(ЗАТ) , зареєстрованого 20.08.2007р. Шевчен ківською районною у м. Києві Д ержавною адміністрацією.

Відповідно до ст. 95 ЦК Україн и філією є відокремлений під розділ юридичної особи, що ро зташований поза її місцезнах одженням та здійснює всі або частину її функцій. Філія над іляється майном юридичної ос оби, що її створила і діє на пі дставі затвердженого нею пол оження, керівники філій приз начаються юридичною особою і діють на підставі виданої не ю довіреності.

В позові Позивач посилаєть ся на норми п..3.2.6.,п.3.3.7. Інструкці ї «Про порядок видачі мініст ерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, пі дприємствам, установам, орга нізаціям, господарським об'є днанням та громадянам дозвол ів на право відкриття та функ ціонування штемпельно-граве рних майстерень, виготовленн я печаток і штампів, а також по рядок видачі дозволів на офо рмлення замовлень на виготов лення печаток і штампів, та за твердження умов і правил про вадження діяльності з відкри ття та функціонування штемпе льно-граверних майстерень, в иготовлення печаток і штампі в»затвердженої Наказом МВС У країни №17 від 11.01.1999р., яка втра тила чинність на підставі На казу МВС України №5 від 11.01.2011р. Проте, на час укладання дого вору застави, пунктом п. 3.2.7. вка заної Інструкції, Філіям, інш им відокремленим підрозділа м підприємств, установ, орган ізацій, господарських об'єдн ань, суб'єктів підприємництв а, об'єднань громадян, зареєст рованих в Україні, інших орга нізаційних форм підприємниц тва дозволяється виготов лення каучукових і металевих печаток, якщо це передбачено статутом, положенням або нак азом про ці філії. У цьому р азі в текст печаток вміщуєть ся слово "Філія".

Враховуючи, що кредитна опе рація, щодо відкриття кредит ної лінії ТОВ «Вимпел»здійсн ювалась філією «Відділенням Промінвестбанку в м. Миколаї в»(куди звернувся з відповід ним клопотанням директор ТОВ «Вимпел»), що дозволено устан овчими документами Промінве стбанку (зокрема статтею 5 Пол оження про філію), відповідно договір, щодо надання кредит у підписувався керівником фі лії, як уповноваженою на те ос обою, а саме керуючим філії «В ідділення Промінвестбанку в м. Миколаїв»з проставлянням на договорах фірмової печат ки філії. Таким чином, Відпові дачем додержані норми ч.2 ст. 207 ЦК України, а також ст. 203 ЦК Укр аїни, та відповідно до ст. 215 ЦК України, якою встановленого підставою недійсності право чину є недодержання в момент вчинення правочину стороною вимог, які встановлені ч.І-3, 5 т а 6. ст. 203 цього кодексу, відсутн і передбачені законом підста ви визнання Кредитного догов ору нікчемним.

Таким чином, ствердження По зивача про те, що на Кредитном у договорі має бути поставле на печатка юридичної особи є безпідставним, як і ствердже ння того, що Кредитний догові р вчинений без додержання пи сьмової форми.

На підставі викладеного, мо жна зробити висновок, що укла дений Кредитний договір відп овідає нормам цивільного зак онодавства та відсутні перед бачені чинним законодавство м підстави визнання його нік чемним.

У відповідності до ст. 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог та зап еречень.

Позивач не довів суду право вих підстав в обґрунтування позовних вимог, у зв' язку з ч им суд відмовляє в задоволен ні позовних вимог.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку про необґ рунтованість заявлених позо вних вимог.

Зважаючи на наведене, керую чись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, го сподарський суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вим ог відмовити.

Суддя В.Д.Фролов

Повний текст рішення вигот овлено 23.01.2012 р.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.01.2012
Оприлюднено06.02.2012
Номер документу21195851
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/4287/2011(16/278)

Постанова від 21.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 30.12.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні