Постанова
від 24.01.2012 по справі 5/131б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 "24" січня 2012 р.                                                                                    

Справа № 5/131б  

Вищий  господарський суд  України у складі колегії  суддів:

головуючого      

Панової І.Ю.,

суддів:

Міщенка П.К.,

Хандуріна М.І. (доповідач),

розглянувши  у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу

Державної податкової інспекції у Київському районі м. Донецьк

на ухвалу

Донецького апеляційного господарського суду від 29.11.2011

у справі

господарського суду

№ 5/131б

Донецької області

за заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю

"Аркон-Сервіс"

до

Товариства з обмеженою відповідальністю

"VIP ПАРФЮМ"

про

визнання банкрутом

ліквідатор

арбітражний керуючий Карпенко А.А.

за участю представників сторін: не з'явились;

встановив:

          Постановою господарського суду Донецької області від 26.10.2011 (суддя Чорненька І.К.)  визнано банкрутом боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "VIP ПАРФЮМ", відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Карпенка А.А.

          Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 29.11.2011 (колегія суддів у складі: М'ясищев А.М. –головуючий, Будко Н.В., Москальова І.В.) відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ДПІ у Київському районі м.Донецька на постанову господарського суду Донецької області від 26.10.2011.

          В касаційній скарзі ДПІ у Київському районі м. Донецька просить скасувати ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 29.11.2011, справу передати на розгляд суду апеляційної інстанції. В обґрунтування посилається на порушення норм матеріального та процесуального права, зокрема  ст.ст. 1, 6, 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.п. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, ст.ст. 32, 43 ГПК України.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом норм матеріального та процесуального права  при ухваленні оскаржуваного судового  акта, знаходить касаційну скаргу такою, що не підлягає  задоволенню з таких підстав.

Частиною 1 ст. 91 ГПК України передбачено, що сторони у справі, прокурор, треті особи, які не брали участь  у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

          Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Донецької області від 27.07.2011 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Аркон-Сервіс" порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "VIP ПАРФЮМ" за загальною процедурою визначеною Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, вжито заходи до забезпечення вимог кредиторів.

          Ухвалою підготовчого засідання господарського суду Донецької області від 08.08.2011 введено процедуру розпорядження майна, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Карпенка А.А., зобов'язано ініціюючого кредитора подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство.

          Ухвалою господарського суду Донецької області від 29.09.2011 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "VIP ПАРФЮМ".

          Постановою господарського суду Донецької області від 26.10.2011 визнано ТОВ "VIP ПАРФЮМ" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначено арбітражного керуючого Карпенка А.А.

Згідно з ч. 6 ст. 106  ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",  стаття 1 якого визначає сторін у справі про банкрутство, якими є, зокрема, кредитори (представник комітету кредиторів) та боржник.

Ст. 1 вказаного Закону визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів); учасники провадження у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що, виходячи зі змісту ст. 1 спеціального Закону Державна податкова інспекція у Київському районі міста Донецька в процедурах банкрутства не має іншого правового статусу, окрім статусу кредитора боржника, тобто –сторони у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання ухвали від 08.08.2011 в газеті "Голос України" від 17.08.2011 № 152 (5152) було опубліковане оголошення про порушення справи про банкрутство ТОВ "VIP ПАРФЮМ". Тобто, інформація про порушення справи про банкрутства та про визнання боржника банкрутом є загальновідомою.

Однак, в матеріалах справи відсутні докази звернення Державної податкової інспекції у Київському районі м. Донецька з грошовими вимогами до боржника в установленому законом порядку, про що вірно вказано в ухвалі  апеляційного суду.  Тобто, ДПІ у Київському районі м. Донецька  статусу кредитора у справі про банкрутство  ТОВ "VIP ПАРФЮМ" не набула. Крім того, доказів неможливості проведення перевірки скаржником також не надано.

За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що суд апеляційної інстанції правомірно відмовив ДПІ у Київському районі м. Донецька у прийнятті апеляційної скарги на постанову господарського суду Донецької області від 26.10.2011, а тому підстави для скасування оскаржуваної ухвали відсутні.  

Керуючись статтями  1115,  1117,  1119,  11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

          Касаційну скаргу  Державної податкової інспекції у Київському районі м.Донецьк залишити без задоволення.

Ухвалу  Донецького апеляційного господарського суду від 29.11.2011 у справі №  5/131б залишити без змін.

Головуючий                                                                                    Панова І.Ю.

Судді                                                                                          Міщенко П.К.

                                                                                                    Хандурін М.І.

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено06.02.2012
Номер документу21209160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/131б

Ухвала від 28.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 10.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Постанова від 24.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Постанова від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні