Постанова
від 03.10.2006 по справі 25/235-06-6407а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25/235-06-6407А

             

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"03" жовтня 2006 р.Справа  № 25/235-06-6407А

За позовом: Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області

до відповідачів:  1. Сільськогосподарський  виробничий кооператив „Іскра”, Одеська область, Тарутинський район, с. Аннівка

                               2. Управління державного казначейства в Одеській області

про стягнення 43781,32грн.  

 Суддя: Малярчук І.А.

В  судових засіданнях приймали участь представники сторін:

Від позивача: Міхова А.І., довіреність № 1524/07 від 27.07.06р.

Від відповідача: Сомок В.М.,  довіреність № 1 від 13.07.06р.  

Від УДК в Одеській області: Кривогуз С.Ю.,  за довіреністю.

В засіданні  суду 03.10.06 р. приймали участь представники:

Від позивача: Міхова А.І., довіреність № 1524/07 від 27.07.06р.

Від відповідача: Сомок В.М.,  довіреність № 1 від 13.07.06р.  

Від УДК в Одеській області: Кривогуз С.Ю.,  за довіреністю.

                

Суть спору: про стягнення  з Сільськогосподарського  виробничого кооперативу „Іскра” на користь Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 43781,32 грн.

Представник позивача на заявлених позовних вимогах наполягає, надав суду супровідним листом від 07.08.06р. вх. № 16766 заперечення на відзив, де зазначає, що згідно Закону України „Про пенсійне забезпечення” №1788-ХІІ від 05.11.1991 р. із змінами та доповненнями Управлінням в Тарутинському районі Одеської області  на підставі довідок, що уточнюють особливий характер роботи або умови праці, необхідні для призначення пенсії  на пільгових умовах, було призначено пенсії на пільгових умовах працівникам даного підприємства, які підпали під дію ст.13 п. „б”-„з” Закону.

При цьому позивач відмічає, що відповідно до ч. 2 п.1 Прикінцевих положень вищенаведеного Закону покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій провадиться в порядку, що діяв до набрання чинності цього Закону, тобто в  порядку, визначеному Законом України  „Про збір на загальнообов'язкове пенсійне страхування” № 400/97-ВР від 26.06.97 р., яким з врахуванням змін, внесених Законом України „Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств-платників фіксованого сільськогосподарського податку” передбачено, що об'єктом оподаткування платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, які використовують працю найманих працівників є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б”-„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, до досягнення працівниками пенсійного віку, визначеного     ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.

Крім того, як зазначає позивач, згідно Закону України  „Про внесення змін до законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств” з 1 січня 2005 р. відновлено відшкодування сільськогосподарськими підприємствами Пенсійному фонду фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених  згідно пунктів „б”-„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.

Також, свою правову позицію, щодо відшкодування з підприємства заборгованості по оплаченим Пенсійним фондом витратам на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 43781,32 грн.,  позивач обґрунтовує з врахуванням положень  Закону України „Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств –платників фіксованого сільськогосподарського податку”, яким  передбачено положення щодо оплати пенсіонерам пенсій, призначених відповідно до п.п. „в”-„є” та „ж” ст. 13   Закону України „Про пенсійне забезпечення”  за рахунок коштів Державного бюджету України, які набрали законної сили з 01.01.06р., тоді як в даному позові заявлена до стягнення заборгованість відповідача за період з 01.01.05р. по 31.12.05р.

Відповідач заявлений позивачем позов не визнає, подав до суду заперечення на адміністративний позов від 17.07.06 р. вх.№15144, де зазначає, що прикінцевими положеннями Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” виплати пенсій особам, яким призначені пенсії  відповідно до п.п. „в”- „є” та „ж” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” до  01.01.05 р. здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 01.01.05 р. за рахунок коштів Державного бюджету України, у зв'язку з чим заявлені позивачем позовні вимоги щодо стягнення понесених витрат на виплату та доставку  пенсій за період з 01.01.05р. по 31.12.05р., призначених на пільгових умовах в сумі 43781,32 грн. грн. не відповідають вимогам законодавства.

Ухвалою від 09.08.06р. суд в порядку ст.52 КАС України залучив до участі у справі як іншого відповідача Управління державного казначейства в Одеській області.

Відповідач, Управління державного казначейства в Одеській області надав суду відзив  на позов  від 02.10.06 р., в якому зазначає про відсутність бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та здійснення таких платежів в процесі виконання бюджету.

Відповідно до ст.150 КАС України суд оголошував перерву в судовому засіданні  з 26.07.06 р. по 07.08.06 р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи сторін, суд встановив наступне:

СВК „Іскра” перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області  як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Управлінням Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області  було призначено пільгові пенсії працівникам СВК „Іскра”   Фарима Т.Л., Шлєпак М.Д., Тяжеловій В.І., Чекой К.І., Лунгу А.П., Єрєбакан А.А., Мантя Н.П., Соломицькій Т.М., Німиренко Н.М., Зоп Н.Г., Соломинка Н.В., Чекой Л.Н., Шлапак К.І., Бузила Є.І. згідно пунктів “б”-„з”, ст. 13 Закону України “Про пенсійне  забезпечення”.

В підтвердження призначення наведеним особам пільгових пенсій та проведення її оплати в період з 01.01.05 р. по 31.12.05 р., позивач подав до матеріалів справи: картки особового рахунку СВК „Іскра”,  довідки органів місцевого управління, довідки СВК „Іскра” про стаж роботи, період та місце роботи пенсіонерів, розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до п.”б”-„з” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” за 2005 р., звіти про виплату пенсій та допомог та відомості, зроблені поштовою організацією, яка проводила безпосередню доставку пенсій.

СВК „Іскра”  були отримані розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”-„з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” № 1788-ХІІ від 05.11.1991 р. за 2005р., що підтверджується  доданими до матеріалів справи повідомленнями про вручення.

СВК „Іскра” здійснив відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій на суму 10 053,52 грн., у зв'язку з чим його заборгованість перед ПФУ в Тарутинському районі Одеської області становить 43781,32 грн.

          Несплата  до теперішнього часу СВК „Іскра” заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 43781,32 грн., стала підставою для звернення позивача з даною позовною заявою до господарського суду Одеської області.

Проаналізувавши вищенаведені матеріали справи, пояснення сторін, норми чинного законодавства, у їх сукупності, суд дійшов висновку про   задоволення заявлених  позивачем позовних вимог з врахуванням наступного.

    Пунктами в), ж), д) ст. 13 Закону України “Про пенсійне  забезпечення” від 5 листопада 1991 року N 1788-XII передбачено, що  на пільгових  умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільськогосподарського господарства, -  чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі; жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками –операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування; норми обслуговування для цих цілей встановлюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України; жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.   

             Відповідно до абз. 1,2,3,4 п.2 Прикінцевих положень Закону України ”Про загальнообов'язкове державне   пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року  N 1058-IV пенсійне  забезпечення  застрахованих осіб,  які працювали або   працюють   на  підземних  роботах,  на  роботах  з  особливо шкідливими  і  особливо  важкими  умовами  праці  за  списком  N 1 та  на  інших  роботах  із  шкідливими  і важкими умовами праці за списком  N  2  виробництв,  робіт,  професій,  посад і показників, затверджених  Кабінетом  Міністрів  України, та за результатами атестації робочих місць,  на посадах,  що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за  вислугу років,  які  відповідно  до законодавства,  що діяло раніше,  мали право  на  пенсію  на  пільгових  умовах  або  за  вислугу  років, здійснюється  згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні  та корпоративні фонди:  особам,  зазначеним в абзаці першому цього пункту,  пенсії  призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку  та наявності трудового стажу,  передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри  пенсій  визначаються  відповідно  до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.  При цьому  зберігається  порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Законом України „Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення працівників сільськогосподарських  підприємств - платників фіксованого сільськогосподарського податку” від 31.05.2005 р. N 2613-IV, який  набрав чинності з 1 січня 2006 року, доповнено абзац п'ятий підпункту 1 пункту 2 розділу  XV  "Прикінцеві положення"   Закону   України  "Про  загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування" положеннями стосовно виплати пенсій особам, пенсії яким призначені згідно  пунктів "в"-"е" та "ж" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

          Порядок покриття Пенсійним фондом України витрат на виплату і доставку пільгових пенсій визначений Інструкцією про порядок обчислення   і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. N 21-1 ч.1,2 п.6.1. якою передбачено, що  відшкодуванню  підлягають  витрати  Пенсійного фонду на виплату  та  доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових  умовах відповідно  до  частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах:   для платників,  зазначених  у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції,  - також 100 відсотків фактичних витрат на  виплату  і доставку пенсій,   призначених   відповідно   до   абзацу  першого частини 2 Прикінцевих положень Закону  застрахованим особам,  які  працювали  або  працюють  на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв,  робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць,  на посадах,  що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.          

Пунктом 6.4. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів  органів  Пенсійного  фонду  України  щорічно  в повідомленнях  про  розрахунок  сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,  призначених відповідно  до  частини  2 Прикінцевих   положень  Закону  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які  надсилаються  підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

          Підприємства  щомісяця  до  25-го   числа   вносять   до Пенсійного  фонду  зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових умовах.     У разі  зміни  розміру  пенсії  або  настання  обставин,  які впливають  на  суму відшкодування (смерть пенсіонера,  зміна місця проживання та ін.),  органи Пенсійного фонду повідомляють  про  це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин (п.6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування до Пенсійного фонду України).

З врахуванням вищезазначеного аналізу норм законодавства, покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій нарахованих відповідачу Управлінням ПФУ в Тарутинському районі Одеської області за період з 01.01.05 р. по 31.12.05 р. в сумі      43781,32 грн. провадиться у вищенаведеному порядку за рахунок СВК „Іскра”.

Даний висновок суду ґрунтується ще й на тому, що покриття витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій  за рахунок коштів Державного бюджету України  має провадитись з дотриманням  приписів Бюджетного кодексу України та Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік”  від 23 грудня 2004 року   N 2285-IV якими регулюються відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, а також контролю за виконанням Державного бюджету України, при цьому Закон України „Про Державний бюджет України на 2005 рік”  від 23 грудня 2004 року   N 2285-IV” не містить  видатків бюджету спрямованих на виплати пенсій  особам, призначеним відповідно до п.п. в)-е) та ж) ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, у зв'язку з чим з врахуванням приписів п.2 ст. 4 Бюджетного кодексу України  від 27.11.03 р., в якому зазначено, що при здійсненні бюджетного процесу в Україні положення нормативно-правових актів застосовуються  лише в частині, в якій вони не суперечать положенням Конституції України, цього кодексу та закону про Державний бюджет України, за відсутності в Державному бюджеті України плану формування та використання фінансових ресурсів для здійснення виплат пенсій, призначених особам в порядку п.п. в)-е) та ж) ст.13  Закону України „Про пенсійне забезпечення”, позивачем правомірно заявлені позовні вимоги щодо стягнення з СВК „Іскра” на користь Управління ПФУ в Тарутинському районі понесених витрат в сумі 43781,32 грн.           

Доречі Управління Державного казначейства України в Одеській області, яке здійснює контроль за відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису Державного бюджету України,  в своєму відзиві на позов підтвердило відсутність бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та здійснення таких платежів в процесі виконання бюджету.

З огляду на вищевикладене, суд вважає правомірними заявлені позивачем позовні вимоги щодо  стягнення з СВК „Іскра” заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 43781,32  грн., за період з 01.01.05 р. по 31.12.05 р., що є підставою для їх задоволення.

  Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування... Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень (п.п.1, 2 ст.70 КАС України).

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.72 цього Кодексу (п.1 ст.71 КАС України).

Згідно ст.159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи зазначене, суд  вважає обґрунтованими заявлені Управлінням ПФУ в Тарутинському районі  позовні вимоги про стягнення з СВК „Іскра” 43781,32 грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, у зв'язку з чим задовольняє їх в повній мірі.

                      Керуючись ст.ст.94, 160-164 КАС України, -

       В И Р І Ш И В :

1. Задовольнити позов повністю.

2. Стягнути з СВК „Іскра” ( 68531, Одеська область, Тарутинський район, с. Аннівка, код ЕДРПОУ 05414752)  на користь Управління ПФУ в Тарутинському районі (68500, Одеська область, смт. Тарутине, вул. Красна, 263, код ЕДРПОУ 24528467)  43781  ( сорок три тисячі сімсот вісімдесят одна) грн. 32 коп.  заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова може бути оскаржена в порядку ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної  сили у порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                 Малярчук І.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу212970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/235-06-6407а

Постанова від 23.11.2006

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Постанова від 03.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 17.10.2006

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні