Ухвала
від 23.01.2012 по справі 5023/4384/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

"23" січня 2012 р. Спр ава №5023/4384/11

Колегія суддів у складі: го ловуючий суддя Пуль О. А ., суддя Білоусова Я.О., су ддя Крестьянінов О. О.,

при секретарі Деркач Ю. О.,

за участю представників:

ліквідатора - Ківа О. В. , ліцензія АВ №НОМЕР_2 від 0 9.07.2009 року,

апелянта - не з' явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційн ого господарського суду апел яційну скаргу Державної пода ткової інспекції у Київськом у районі м. Харкова (вх.№105Х/2-7 ) на ухвалу господарс ького суду Харківської облас ті від 16.09.2011 року у справі №5023/4384/11,

за заявою Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Енергоімпекс плюс», м. Харків,

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Енерго імпекс плюс», м. Харків,

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИЛА:

16.09.2011 року ухвалою господарського суду Харківс ької області (суддя Уса тий В. О.) затверджено наданий суду ліквідаційний звіт та л іквідаційний баланс. Ліквідо вано юридичну особу - Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Енергоімпекс плюс»(ко д 34858613); провадження у справі №5023/ 4384/11 припинено; зобов' язано Го ловне управління статистики у Харківській області виклю чити з Єдиного Державного ре єстру підприємств та організ ацій України Товариство з об меженою відповідальністю «Е нергоімпекс плюс»; зобов' яз ано державного реєстратора п ровести державну реєстрацію припинення юридичної особи- банкрута, внести до Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців запис про проведення д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи та перед ати органам державної статис тики, державної податкової с лужби, Пенсійного фонду Укра їни, Фондів соціального стра хування повідомлення про про ведення державної реєстраці ї припинення для зняття юрид ичної особи з обліку.

Державна податкова інспекція у Київському райо ні м. Харкова, не погодившись з ухвалою місцевого господарс ького суду, звернулась до Хар ківського апеляційного госп одарського суду з апеляційно ю скаргою, в якій просить скас увати ухвалу господарського суду Харківської області ві д 16.09.2011 року у справі №5023/4384/11 та нап равити дану справу на новий р озгляд до господарського суд у Харківської області, посил аючись на порушення судом но рм матеріального та процесуа льного права.

В обґрунтування своїх вимо г апелянт посилається на те, щ о в порушення вимог Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом»від лі квідатора ТОВ «Енергоімпекс плюс»до ДПІ не надходило жод ного повідомлення щодо здійс нення процедури банкрутства .

Апелянт зазначає, що через н евиконання ліквідатором сво їх обов' язків склалась ситу ація, при якій ДПІ позбавлена можливості проведення позап ланової виїзної перевірки у зв' язку із ліквідацією плат ника податків, тобто не може в иконати функції, покладені н а неї державою.

У судове засідання 23.01.2012 року з' явився ліквідатор ТОВ «Е нергоімпекс плюс»Ківа О. В.

Інші учасники у справі про б анкрутство у судове засіданн я не з' явилися, про розгляд с прави повідомлені належним ч ином ухвалою суду про прийня ття апеляційної скарги до пр овадження від12.01.2012 року.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні доказ и по справі, колегія суддів вс тановила.

02.06.2011 року голова ліквідаційн ої комісії ТОВ «Енергоімпекс плюс»звернувся до господарс ького суду Харківської облас ті з заявою про порушення спр ави про банкрутство ТОВ «Ене ргоімпекс плюс»у порядку ста тті 51 Закону України «Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом».

Свої вимоги заявник обґрун тував тим, що на загальних збо рах учасників було прийнято рішення про ліквідацію, ство рення ліквідаційної комісії , відкриття ліквідаційної пр оцедури, проведення інвентар изації дебіторської та креди торської заборгованості під приємства. Внаслідок виконан ня усіх передбачених законод авством дій по ліквідації ТО В «Енергоімпекс плюс»встано влено, що вартості майна борж ника недостатньо для задовол ення вимог кредиторів.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 07.0 6.2011 року порушено справу про ба нкрутство за заявою голови л іквідаційної комісії боржни ка - Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергоім пекс плюс»на підставі статті 51 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом», введено мораторій на з адоволення вимог кредиторів .

21.07.2011 року постановою г осподарського суду Харківсь кої області Товариство з обм еженою відповідальністю «Ен ергоімпекс плюс»(код 34858613) визн ано банкрутом та відкрито лі квідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута пр изначено арбітражного керую чого Ківа Олександра Волод имировича (ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1, ліцензія серія АВ №НОМЕР_2 від 09.07.2009 р оку, адреса: АДРЕСА_1), якого зобов' язано відповідно до статей 23, 25-34 Закону України «Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом»виконати лікв ідаційну процедуру.

Місцевий суд, приймаючи пос танову про визнання боржника банкрутом, виходив з того, що ліквідаційною комісією (лікв ідатором) повністю дотримано порядку, визначеного положе ннями Цивільного кодексу Укр аїни, Господарського кодексу України та Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом».

На виконання постанови гос подарського суду Харківсько ї області від 21.07.2011 року ліквіда тором надано оголошення в оф іційному друкованому органі - Газеті «Голос України»№125 від 13.07.2011 року про визнання борж ника банкрутом, відкриття лі квідаційної процедури та при значення ліквідатора.

Після публікації в прес і надійшла одна заява з грошо вими вимогами до боржника ві д кредитора - ТОВ «Промспецк онсалтінг»на суму 50000,00 грн. Зая ва була розглянута ліквідато ром, в результаті чого заявле ні вимоги від ТОВ «Промспецк онсалтінг»визнані в повному обсязі.

Ліквідатором було проведе но інвентаризацію активів ба нкрута, в результаті чого вст ановлено, що будь-які активи в ідсутні.

Печатку банкрута знищено, щ о підтверджується відповідн им актом.

16.09.2011 року господарськ им судом Харківської області прийнято оскаржувану ухвалу .

Колегія суддів зазна чає, що відповідно до приписі в частини 1 статті 5 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” провад ження у справах про банкрутс тво регулюється цим Законом, Господарським процесуальни м кодексом України, іншими за конодавчими актами України.

Згідно статті 91 Господар ського процесуального кодек су України право апеляційно го оскарження на рішення міс цевого господарського суду, яке набрало законної сили, ма ють сторони у справі, прокуро р, треті особи, які не брали уч асть у справі, якщо господарс ький суд вирішував питання п ро їх права та обов' язки. Ухв али місцевого господарськог о суду оскаржуються в апеляц ійному порядку окремо від рі шення господарського суду ли ше у випадках, передбачених с таттею 106 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 1 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” сторонами у справі про банкр утство є кредитори (представ ник комітету кредиторів), бор жник (банкрут); учасниками пр овадження у справі про банкр утство є сторони, арбітражни й керуючий (розпорядник майн а, керуючий санацією, ліквіда тор), власник майна (орган, упо вноважений управляти майном ) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, ін ші особи, які беруть участь у п ровадженні у справі про банк рутство, Фонд державного май на України, державний орган з питань банкрутства, предста вник органу місцевого самовр ядування, представник праців ників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасни ків товариств з обмеженою чи додатковою відповідальніст ю.

Як свідчать матеріали спр ави, єдиним кредитором боржн ика є ТОВ «Промспецконсалтін г» з розміром вимог, визнани х боржником, у сумі 50000,00 грн .

Тобто, місцевим господарс ьким судом ДПІ у Київському р айоні м. Харкова не визнавала сь кредитором у справі або уч асником провадження у даній справі про банкрутство.

Враховуючи викладені обставини справи, та з огляду на те, що статтею 91 Господарсь кого процесуального кодексу України не передбачена можл ивість апеляційного оскарже ння ухвал господарського суд у особами, стосовно яких суд не вирішував питання про їх п рава та обов' язки, колегія с уддів дійшла висновку, що апе ляційне провадження за апеля ційною скаргою ДПІ у Київськ ому районі м. Харкова на ух валу господарського суду Хар ківської області від 16.09.2011 року у справі №5023/4384/11 підлягає припи ненню.

Така позиція узгоджуєтьс я з пунктом 12 Постанови № 15 Плен уму Верховного Суду України від 18.12.2009 р. “Про судову практик у в справах про банкрутство” , яким зазначено, що юридичні особи та фізичні особи, акціо нери, учасники господарських товариств, що не мають статус у сторони чи учасника у справ і про банкрутство, не мають пр ава на оскарження судових рі шень у справі про банкрутств о, а помилково порушене апеля ційне і касаційне провадженн я підлягають припиненню в по рядку, передбаченому статтею 80 Господарського процесуаль ного кодексу України на підс таві статей 91 та 107 Господарськ ого процесуального кодексу У країни як такі, що не підлягаю ть вирішенню в господарських судах. В інших випадках такі с карги повертаються без розгл яду. Це стосується і скарг заз начених осіб на такі ухвали.

Колегія суддів зазн ачає, що 01.07.2011 року ліквідатором боржника направлено повідом лення ДПІ у Київському район і м. Харкова про те, що ТОВ «Ене ргоімпекс плюс»перебуває у п роцесі ліквідації (том 1, арк. с прави 76), та 22.08.2011 року повідомлен ня ДПІ у Київському районі м. Х аркова про закінчення ліквід аційної процедури (том 1, арк. с прави 85).

Крім того, ліквідатор ом здійснено повідомлення в офіційному друкованому печа тному органі (газеті «Голос У країни»№125 від 13.07.2011 року) про виз нання боржника банкрутом, ві дкриття ліквідаційної проце дури та призначення ліквідат ора.

Тобто ДПІ мала можливість своєчасно здійснити проведе ння позапланової виїзної пер евірки у зв' язку із ліквіда цією платника податків.

На підставі викладе ного, керуючись статтями 80, 86, 99, 106 Господарського процесуаль ного кодексу України, колегі я суддів Харківського апеляц ійного господарського суду, -

УХВАЛИЛА:

Припинити апеляці йне провадження за апеляційн ою скаргою ДПІ у Київському р айоні м. Харкова на ухвалу гос подарського суду Харківсько ї області від 16.09.2011 року у справ і №5023/4384/11.

Головуючий суддя О. А. Пуль

Суддя Я. О. Біло усова

Суддя О . О. Крестьянінов

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено10.02.2012
Номер документу21323233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/4384/11

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Постанова від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні