Постанова
від 18.01.2012 по справі 28/51-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2012 № 28/51-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів: Пантелієнка В .О.

Верховця А.А.

за участю представник ів сторін:

від ініціюючого кредитор а: не з' явився;

ліквідатор: не з' явився;

від Державної податкової і нспекції у Печерському район і міста Києва: ОСОБА_1 (дов іреність від 29.03.2010 № 5210/9/10-109);

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу

Державної податкової інсп екції у Печерському районі м іста Києва

на ухвалу господ арського суду міста Києва ві д 18.10.2011

у справі № 28/51-б (суд дя Копитова О.С.)

за заявою Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Спецальянсінвест - ЛТД"

до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Спецторгпозитив"

про визнання ба нкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 15.01.2010 порушен о провадження у справі № 28/51-б з а заявою Товариства з обмеже ною відповідальністю "Спецал ьянсінвест - ЛТД" про визнання банкрутом Товариства з обме женою відповідальністю "Спец торгпозитив".

Ухвалою підготовчого засі дання господарського суду мі ста Києва від 09.12.2010 визнано вимо ги ініціюючого кредитора, пр изначено розпорядником майн а боржника арбітражного керу ючого Топоровську І.І.

Ухвалою попереднього засі дання господарського суду мі ста Києва від 03.03.2011 затверджено реєстр вимог кредиторів на с уму 415 200 грн.

Постановою господарського суду міста Києва від 12.05.2011 Това риство з обмеженою відповіда льністю "Спецторгпозитив" ви знано банкрутом, відкрито лі квідаційну процедуру, призна чено ліквідатором банкрута а рбітражного керуючого Топор овську І.І.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 18.10.2011 затверд жено звіт ліквідатора, лікві даційний баланс, ліквідовано банкрута, інше.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, Державна податков а інспекція у Печерському ра йоні міста Києва звернулася до Київського апеляційного г осподарського суду з апеляці йною скаргою, в якій просить о скаржувану ухвалу скасувати , а справу направити на новий р озгляд до суду першої інстан ції

Скарга мотивована порушен ням місцевим господарським с удом статей 6, 7, 14, 23, 32, 40 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”, статт і 43 Господарського процесуал ьного кодексу України.

В судовому засіданні апеля ційної інстанції представни к Державної податкової інспе кції у Печерському районі мі ста Києва висловився за задо волення апеляційної скарги.

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи та перевіривши правильність застосування г осподарським судом при прийн ятті оскарженої ухвали норм матеріального і процесуальн ого права, колегія суддів вва жає, що апеляційна скарга не п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Відповідно до частини 2 стат ті 41 Господарського процесуа льного кодексу України госпо дарські суди розглядають спр ави про банкрутство у порядк у провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням о собливостей, встановлених За коном України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом".

Наявні матеріали справи св ідчать про те, що ліквідатор, к еруючись вимогами Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" від 14.05.1992р . № 2343-ХІІ (із змінами і доповнен нями) (далі по тексту - Закон) провів ліквідаційну процедуру, направлену на вия влення активів боржника та ф ормування ліквідаційної мас и.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” лікв ідатор з дня свого призна чення здійснює такі повнов аження: приймає до свого від ання майно боржника, вживає з аходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпоряд ження майном банкрута; здій снює інвентаризацію та оцін ку майна банкрута згідно з з аконодавством; аналізує фіна нсове становище банкрута; ви конує повноваження керівник а (органів управління) банкру та; очолює ліквідаційну комі сію та формує ліквідаційну м асу.

Згідно статті 25 Закону ліквідатор зобов'язаний вч инити всі можливі дії щодо з 'ясування активу та пасиву бо ржника шляхом запитів до від повідних органів, у тому числ і державної виконавчої служб и, банківських установ, бюро т ехнічної інвентаризації, реє страційних відділень МВС Укр аїни тощо.

Якщо за результатами лікві даційного балансу після задо волення вимог кредиторів не залишилося майна, господарсь кий суд виносить ухвалу про л іквідацію юридичної особи - б анкрута.

Із звіту ліквідатора вбача ється, що у боржника відсутні майнові активи для погашенн я заборгованості перед креди торами; просить затвердити з віт ліквідатора та ліквідаці йний баланс.

Ухвала суду першої інстанц ії мотивована тим, що ліквіда тором боржника проведено у в становленому Законом Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" порядку лі квідаційну процедуру банкру та, подано суду звіт ліквідат ора та ліквідаційний балан с підприємства, які свідчать про відсутність майна боржн ика у зв' язку з чим звіт лік відатора та ліквідаційний ба ланс підлягають затвердженн ю, боржник - ліквідації, а пров адження у справі - припиненню .

Згідно з ч. 2 ст.32 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" якщо за ре зультатами ліквідаційного б алансу не залишилося майна, г осподарський суд виносить ух валу про ліквідацію юридично ї особи - банкрута.

Відповідно до ст. 40 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" підст авою для припинення провадже ння у справі є затвердження з віту ліквідатора в порядку, п ередбаченому ст. 32 цього Закон у.

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд у, які викладені в оскаржуван ому судовому рішенні.

Звіт ліквідатора та подани й ним ліквідаційний баланс є підсумковими документами, я кі підтверджують належне про ведення ліквідатором всіх за ходів ліквідаційної процеду ри, повне вжиття ним заходів п о виявленню кредиторів та ак тивів боржника, за результат ом розгляду яких суд приймає рішення про можливість відн овлення платоспроможності б оржника або його ліквідацію та припинення провадження у справі.

Суд першої інстанції дійшо в правомірного висновку щодо необхідності затвердження з віту ліквідатора і ліквідаці йного балансу, ліквідацію ба нкрута як юридичної особи та припинення провадження у сп раві.

При таких обставинах, колег ія суддів доходить висновку про те, що порушення норм мате ріального і процесуального п рава, які могли призвести до с касування оскарженої ухвали господарського суду відсутн і, а мотиви позивача з яких под ано апеляційну скаргу не мож уть бути підставою для її ска сування.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Київський апеляційний господарський с уд -

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу господарського суд у міста Києва від 18.10.2011 у справі № 28/51-б залишити без змін, а апел яційну скаргу Державної пода ткової інспекції у Печерсько му районі міста Києва - без задоволення.

Справу № 28/51-б повернути до го сподарського суду міста Києв а.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку до Вищого господ арського суду України через суд апеляційної інстанції пр отягом двадцяти днів з дня на брання постановою законної с или.

Головуючий суддя Гарник Л.Л.

Судді Пантелієнко В.О.

Верх овець А.А.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.01.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21399689
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/51-б

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Постанова від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні