Рішення
від 14.02.2012 по справі 107-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 315

РІШЕННЯ

Іменем України

14.02.2012 Справа №5002-5/107-2012

За позовом - Фонду комуна льного майна Ялтинської місь кої ради, м. Ялта

до відповідача - Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «СВ Прометей», м.Одеса

Про розірвання договору ку півлі - продажу, повернення майна та стягнення штрафу в р озмірі 9254,76 грн.

Суддя М.П.Гаврилюк

ПРЕ ДСТАВНИКИ:

Від позивача - ОСОБА_1 - представник за довіреністю від 11 січня 2012 року № 02-11/22.

Від відповідача - не з' яв ився.

Суть спору:

Позивач, Фонд комунальн ого майна Ялтинської міської ради звернувся до господарс ького суду Автономної Респуб ліки Крим із позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «СВ Прометей», в який просить суд стягнути з відповідача, т овариства з обмеженою відпов ідальністю «СВ Прометей» на користь Фонду комунального м айна Ялтинської міської ради штраф в розмірі 9 254, 76 грн.; розір вати договір купівлі-продажу від 29.09.2008р. №599, укладений між Фон дом комунального майна Ялтин ської міської ради та товари ством з обмеженою відповідал ьністю «СВ Прометей»; зобов' язати відповідача, товариств о з обмеженою відповідальніс тю «СВ Прометей» повернути о б' єкт приватизації - окрем е індивідуально визначене ма йно - нежитлове приміщення літ. А, площею 55, 9 кв.м., розташова не за адресою: Україна, АР Крим , м. Ялта, вул. Достоєвського, б. 27б, Фонду комунального майна Я лтинської міської ради шляхо м підписання акту прийому-пе редачі.

Позовні вимоги мотиво вані тим, що відповідачем у по рушення умов договору купівл і-продажу від 29 вересня 2008 року не проведена реконструкція об' єкту приватизації, не пр едставлені документи, що під тверджують реєстрацію в Бюро технічної інвентаризації, щ о є підставою для розірвання договору та повернення майн а у відповідності зі ст. ст. 23, 27 З акону України «Про приватиза цію державного майна» та стя гнення штрафу у розмірі 10 проц ентів від вартості продажу о б' єкту приватизації, а саме 9 254,76 грн.

Ухвалою господарського су ду Автономної Республіки Кри м від 05 січня 2012 року суд поруши в провадження у справі та при значив до розгляду на 23 січня 2012 року.

Ухвалою господарського су ду Автономної Республіки Кри м від 23 січня 2012 року розгляд сп рави був відкладений у зв' я зку з нез' явленням у судове засідання представника відп овідача та необхідністю ним надання відзиву на позовну з аяву.

До суду була повернута копі я ухвали господарського суду Автономної Республіки Крим від 05 січня 2012 року, яка була спр ямована відповідачу за адрес ою 65026, Одеська область, м. Одеса , вул.. Грецька,45, кв.21, з позначко ю на поштовому конверті «за з азначеною адресою не прожива є».

Згідно спеціальному витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців від 14 лю того 2012 за №13040556, станом на 14 лютог о 2012 року товариство з обмежен ою відповідальністю «СВ Пром етей» знаходиться за адресою 65026, Одеська область, місто Оде са, Приморський район, вул.. Гр ецька, будинок 45, квартира 21.

Відповідно до постанови Пл енуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 «Про де які питання практики застосу вання Господарським процесу альним кодексом України суда ми першої інстанції» особи, я кі беруть участь у справі, вва жаються повідомленими про ча с і місце розгляду судом спра ви у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. В разі якщо ух валу про порушення проваджен ня у справі було надіслано за належною адресою (тобто пові домленою суду стороною, а в ра зі ненадання суду відповідно ї інформації - адресою, зазнач еною в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців), і не п овернуто підприємством зв'яз ку або повернуто з посилання м на відсутність (вибуття) адр есата, відмову від одержання , закінчення строку зберіган ня поштового відправлення то що, то вважається, що адресат п овідомлений про час і місце р озгляду справи судом.

Враховуючі те, що розгляд сп рави вже відкладався та з огл яду на обмеження строків роз гляду спору, встановлених ст аттею 69 Господарського проце суального кодексу України су д вважає за необхідним розгл ядати справу за відсутністю відповідача у порядку ст.75 Гос подарського процесуального кодексу України за наявними у матеріалах справи докумен тами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представ лені докази, заслухавши пояс нення представника позивача , суд -

ВСТАНОВИВ:

29 вересня 2008 року між Фо ндом комунального майна Ялти нської міської ради (продаве ць за договором) та товариств ом з обмеженою відповідальні стю «СВ Прометей» (покупець з а договором) укладено догові р купівлі-продажу, посвідчен ий приватним нотаріусом Ялти нського міського нотаріальн ого округу ОСОБА_2, зареєс трованим в реєстрі за № 5945, згід но умов якого позивач зобов' язався передати у власність відповідачу комунальне майн о - окреме індивідуально ви значене майно - нежитлову б удівлю, яка орендується відп овідачем, розташовану за адр есою АР Крим, м. Ялта, вул.. Досто євського, будинок №27б (об' єкт приватизації за договором), а відповідач зобов' язався пр ийняти даний об' єкт привати зації та сплатити за нього ці ну згідно з умовами договору та пройти реєстрацію об' єк та в Бюро технічної інвентар изації (а.с. 13-15).

Право власності на об' єкт приватизації переходить до відповідача з моменту сплати повної вартості (з урахуванн ям ПДВ) придбаного об' єкта п риватизації (п. 1.3. договору).

Відповідно до пункту 3.2. дого вору передача об' єкта прива тизації позивачем і прийнятт я об' єкта приватизації відп овідачем посвідчується акто м приймання-передачі, який пі дписується сторонами.

22 жовтня 2008 року даний об' єк т приватизації був переданий відповідачеві за актом прий мання - передачі (а.с.14).

Відповідно до пункту 5.1. дого вору відповідач зобов' язав ся, зокрема надавати за вимог ою позивача необхідні матері али, відомості, документи, тощ о про виконання відповідачем умов цього договору; здійсни ти реєстрацію нерухомого май на в Бюро технічної інвентар изації; провести реконструкц ію об' єкта приватизації про тягом трьох років з моменту п риватизації.

Відповідно до пункту 7.4 пози вач має право розірвати дого вір у судовому порядку, якщо в ідповідач порушує свої зобов ' язання за договором.

Відповідно до пункту 12.3 дого вір може бути розірваний за з годою сторін, нотаріально за свідченою або за рішенням су ду.

28 грудня 2009 року, 28 грудня 2010 рок у, 29 вересня 2011 року позивачем б ули проведені поточні переві рки виконання умов договору купівлі-продажу від 29 вересня 2008 року, у ході яких встановле но, що умови договору купівлі -продажу окремого індивідуал ьно визначеного майна - неж илої будівлі, розташованого за адресою м. Ялта, вул.. Достоє вського,27 б від 29 вересня 2008 року №599 станом на 28 грудня 2009 року ви конуються не в повному обсяз і, роботи по проведенню рекон струкції об' єкту приватиза ції не ведуться, документи, як і підтверджують реєстрацію о б' єкта в Бюро технічної інв ентаризації і проведення або підготовка к проведенню рек онструкції об' єкту не предс тавлені (а.с.18-20).

Листом вих. 02-11/942 від 13 жовтня 2011 року позивач звернувся до ві дповідача з вимогою у добров ільному порядку сплатити штр аф, що складає 10 відсотків від ціни об' єкту приватизації вказаної в договорі купівлі- продажу від 29 вересня 2008 року, а також укласти договір про ро зірвання договору купівлі-пр одажу від 29 вересня 2008 року №599 в строк до 21 жовтня 2011 року.

Дана вимога була залишена в ідповідачем без задоволення , у зв' язку з чим позивач звер нувся до суду з відповідальн им позовом.

Позивач просить суд стягну ти з відповідача, товариства з обмеженою відповідальніст ю «СВ Прометей» на користь Фо нду комунального майна Ялтин ської міської ради штраф в ро змірі 9 254, 76 грн.; розірвати дого вір купівлі-продажу від 29.09.2008р. №599, укладений між Фондом кому нального майна Ялтинської мі ської ради та товариством з о бмеженою відповідальністю « СВ Прометей»; зобов' язати в ідповідача, товариство з обм еженою відповідальністю «СВ Прометей» повернути об' єкт приватизації - окреме інди відуально визначене майно - нежитлове приміщення літ. А, п лощею 55, 9 кв.м., розташоване за а дресою: Україна, АР Крим, м. Ялт а, вул. Достоєвського, б. 27б, Фон ду комунального майна Ялтинс ької міської ради шляхом під писання акту прийому-передач і.

Суд вважає, що позовні вимог и підлягають задоволенню з о гляду на наступне.

Спірний договір, укладений сторонами у справі, є особлив им різновидом договору купів лі-продажу державного майна і правовідносини, що виникли між покупцем і продавцем, рег улюються положенням спеціал ьного Закону України «Про пр иватизацію державного майна », а також загальними положен нями про зобов' язання.

Відповідно до статті 655 Циві льного кодексу України за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов'язується передати м айно (товар) у власність другі й стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) і спла тити за нього певну грошову с уму.

За правилами статті 627 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі к онтрагента та визначенні умо в договору з урахуванням вим ог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, з вичаїв ділового обороту, вим ог розумності та справедливо сті

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, та статті 526 Цивільного кодекс у України, яка містить аналог ічні положення, зобов' язанн я повинні виконуватися належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

За змістом статті 193 Господа рського кодексу України та с татті 525 Цивільного кодексу Ук раїни одностороння відмова в ід виконання зобов' язань, к рім випадків, передбачених з аконом не допускається.

Факт неналежного виконанн я відповідачем умов укладено го між сторонами договору пі дтверджено матеріалами спра ви, зокрема вищевказаними ак тами поточної перевірки від 28 грудня 2009 року, 28 грудня 2010 року , 29 вересня 2011 року.

Згідно зі статтею 611 Цивільн ого кодексу України у разі по рушення зобов'язання настают ь правові наслідки, встановл ені договором або законом, в т ому числі розірвання договор у.

Також відповідно до частин и п'ятої статті 27 Закону Украї ни «Про приватизацію державн ого майна» на вимогу однієї і з сторін договір купівлі-про дажу може бути розірвано або визнано недійсним за рішенн ям суду в разі невиконання ін шою стороною зобов'язань, пер едбачених договором купівлі -продажу, у визначені строки.

Відповідно до пункту 7.4 пози вач має право розірвати дого вір у судовому порядку, якщо в ідповідач порушує свої зобов ' язання за договором.

Частина дев'ята статті 27 Зак ону України «Про приватизаці ю державного майна» передбач ає, що у разі розірвання в судо вому порядку договору купівл і-продажу у зв' язку з невико нанням покупцем договірних з обов' язань приватизований об' єкт підлягає поверненню у державну власність, включа ючи земельну ділянку

Зважаючи на встановлені фа кти та вимоги вищезазначених правових норм, враховуючи те , що відповідачем було допуще но порушення зобов' язання з а договором купівлі-продажу щодо здійснення реєстрації н ерухомого майна в Бюро техні чної інвентаризації, проведе ння реконструкції об' єкта п риватизації протягом трьох р оків з моменту приватизації та наданням за вимогою позив ача необхідних матеріалів, д окументів про виконання відп овідачем умов договору, суд в важає, що вимога позивача про розірвання договору купівлі -продажу від 29 вересня 2009 року № 599, укладеного між Фондом кому нального майна Ялтинської мі ської ради та товариством з о бмеженою відповідальністю « СВ Прометей» підлягає задово ленню, та як наслідок, підляга є задоволенню позовна вимога щодо зобов' язання відповід ача повернути позивачу за ак том приймання-передачі об' є кт приватизації, окреме інди відуально визначене майно - нежитлове приміщення літ. А, п лощею 55, 9 кв.м., розташоване за а дресою: Україна, АР Крим, м. Ялт а, вул. Достоєвського, б. 27б

Крім того, відповідно до пун кту 7.3 договору купівлі-продаж у, при невиконанні відповіда чем умов договору, покупець с плачує штраф у розмірі 10% від в артості продажу об' єкта при ватизації.

Враховуючи, що відповідаче м не надано належних доказів щодо сплати суми штрафу 9 254,76 гр н., позовні вимоги у цій частин і є такими, що підлягають задо воленню.

Таким чином, суд дійшов до в исновку про задоволення позо вних вимог у повному обсязі.

У відповідності зі ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України судовій збір покладається на відповідача .

У судовому засіданні оголо шена вступна та резолютивна частини рішення. Рішення офо рмлено у відповідності зі ст . 84 Господарського процесуаль ного кодексу України та підп исано 16 лютого 2012 року.

З огляду на викладене, керую чись ст. ст. 82-84 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «СВ Прометей» (65026, Одеська о бласть, м. Одеса, вул.. Грецька, б .45, кв.21, код ЄДРПОУ 33721926, р/р 26007054400969 в ф ілії «Южне ГРУ» ЗАТ КБ «Прива тБанк», м. Одеса, вул.Щорса, 125/1, М ФО 328704) на користь Фонду комуна льного майна Ялтинської місь кої ради (98600, м. Ялта, пл. Радянсь ка,1, код ЄДРПОУ 24503042, р/р 37182020010802 в УГК АРК, МФО 824026) штраф в розмірі 9 254, 7 6 грн.

3. Розірвати договір ку півлі-продажу від 29.09.2008р. №599, укл адений між Фондом комунальн ого майна Ялтинської міської ради (98600, м. Ялта, пл.. Радянська,1, код ЄДРПОУ 24503042) та товариством з обмеженою відповідальніст ю «СВ Прометей» (65026, Одеська об ласть, м. Одеса, вул.. Грецька, б. 45, кв.21, код ЄДРПОУ 33721926).

4. Зобов' язати товари ство з обмеженою відповідаль ністю «СВ Прометей» (65026, Одеськ а область, м. Одеса, вул.. Грецьк а, б.45, кв.21, код ЄДРПОУ 33721926) поверн ути об' єкт приватизації - окреме індивідуально визнач ене майно - нежитлове примі щення літ. А, площею 55, 9 кв.м., роз ташоване за адресою: Україна , АР Крим, м. Ялта, вул. Достоєвсь кого, б. 27б, Фонду комунального майна Ялтинської міської ра ди (98600, м. Ялта, пл.. Радянська,1, ко д ЄДРПОУ 24503042) шляхом підписанн я акту прийому-передачі.

5. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «СВ Прометей» (65026, Одеська о бласть, м. Одеса, вул.. Грецька, б .45, кв.21, код ЄДРПОУ 33721926, р/р 26007054400969 в ф ілії «Южне ГРУ» ЗАТ КБ «Прива тБанк», м. Одеса, вул.Щорса, 125/1, М ФО 328704) на користь Фонду комуна льного майна Ялтинської місь кої ради (98600, м. Ялта, пл.. Радянсь ка,1, код ЄДРПОУ 24503042, р/р 37182020010802 в УГК АРК, МФО 824026) судовий збір у розм ірі 1506,00 грн.

6. Видати накази після н абрання рішенням законної си ли.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Гав рилюк М.П.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21433198
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —107-2012

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

М.П. Гаврилюк

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гаврилюк М.П.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гаврилюк М.П.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гаврилюк М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні