Рішення
від 13.02.2012 по справі 7/420
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 7/420 13.02.12

За позовом Комунальног о підприємства "Дирекція з ут римання та обслуговування жи тлового фонду Святошинськог о району м. Києва"

до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Торгов ий Дім "КиВін"

про стягнення 76 709, 98 грн. б оргу за договором оренди.

Суддя Якименко М.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність б/н від 25.01.2012;

від відповідача: не з' яви лися;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємс тво " Дирекція з утримання та о бслуговування житлового фон ду Святошинського району м. К иєва " звернулося в Господарс ький суд м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відпо відальністю "Торговий Дім "Ки Він" про стягнення 76 709, 98 грн. за д оговором оренди.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив вз яті на себе зобов' язання що до повноти та своєчасності в несення оплати за найм нежит лового приміщення згідно Дог овору № 171 від 01.11.2009 р.

З цих підстав позивач проси в задовольнити позов, стягну вши з відповідача на свою кор исть 54 757, 17 грн. - боргу з оплати орендної плати, 6 688, 40 грн. - бор гу по відшкодуванню плати за землю (без ПДВ), 12 289, 11 грн. - ПДВ з орендної плати та відшкодув ання плати за землю, 2 975, 50 грн. - пені, а також 1 534, 20 грн. - витрат п о оплаті державного мита.

Ухвалою від 28.12.2011 було поруше но провадження по справі та п ризначено її розгляд на 26.01.2012.

26.01.2012 представник позивача у судовому засіданні надав док ументи на вимогу ухвали суду про порушення провадження. П редставник відповідача у суд ове засідання не з' явився, п ро день та час розгляду справ и повідомлений належним чино м. У зв' язку з нез' явленням представника відповідача у судове засідання, розгляд сп рави було відкладено на 13.02.2012.

В судове засідання 13.02.2012 пред ставник відповідача не з' яв ився, відзив на позов не надав , про день та час судового розг ляду справи був повідомлений належним чином.

Провадження у справі поруш ено ухвалою від 28.12.2011, що свідчи ть про достатність часу для п ідготовки до судового розгля ду справи, подання суду відзи ву на позов, доказів в обґрунт ування своєї позиції, в разі ї х наявності.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги повністю та про сив їх задовольнити.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 13.02.2012 р. оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням Святоши нської районної в м. Києві дер жадміністрації від 30.12.2008 року № 1985 нежитлове приміщення за ад ресою: м. Київ, вул. Вернадсько го, 59/2 закріплено за Комунальн им підприємством " Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинськ ого району м. Києва" на праві п овного господарського відан ня та оперативного управлінн я.

10.11.2009 р. на підставі розпорядж ення Святошинської районної в м. Києві держадміністрації від 30.12.2008 року № 1985 між позивачем та відповідачем було укладе но Договір № 171 про передачу ма йна комунальної власності те риторіальної громади Святош инського району м. Києва в оре нду (далі - Договір), згідно ум ов якого позивач зобов'язавс я передати відповідачеві в о ренду нежитлове приміщення з а адресою: вул. Вернадського, 5 9/2, загальною площею 502,3 кв.м. (дал і - приміщення), а відповідач зобов' язався використовув ати надане приміщення відпов ідно до цільового призначенн я та своєчасно здійснювати о плату відповідно до умов Дог овору.

Згідно п. 1.1. Договору приміще ння належить до комунальної власності територіальної гр омади Святошинського району м. Києва і закріплене за Комун альним підприємством "Дирекц ія з утримання та обслуговув ання житлового фонду Святоши нського району м. Києва" на пр аві повного господарського в ідання та оперативного управ ління, яке є орендодавцем.

Відповідно до пп. 6.1. Договору приміщення передається відп овідачеві на підставі акту п рийому-передачі.

Згідно п 2.3. передача нежитло вого приміщення в оренду зді йснюється за експертною оцін кою приміщення, виконаною ор ендарем за замовлення орендо давця яка станом на 31.10.2009р. скла дає 113 800, 00 грн.

Як слідує з п. 3.1. Договору, за к ористування приміщенням від повідач сплачує позивачеві о рендну плату, розрахунок яко ї здійснюється на підставі М етодики та базових орендних ставок, затверджених рішення м Святошинської районної у м . Києві ради № 41 від 31.10.2006р. і склад ає вісімнадцять тисяч чотири ста вісімдесят дев' ять грн. 92 коп. за перший місяць оренди відповідно до розрахунку ор ендної плати (згідно додатку №1 до даного договору). Подато к на додану вартість сплачує ться орендарем окремо від ор ендної плати у розмірах та по рядку, визначеному чинним за конодавством.

Згідно п. 3.2. Договору розмір орендної плати за кожен наст упний місяць визначається шл яхом коригування розміру оре ндної плати за попередній мі сяць та індекс інфляції.

Окрім того, відповідно до п. 3.6 крім орендної плати оренда р відшкодовує орендодавцю ам ортизаційні відрахування за орендоване майно та плату за землю

На виконання умов Договору позивачем було передано, а ві дповідачем прийнято в тимчас ове платне користування нежи ле приміщення.

Пунктом 3.6. Договору передба чено, що орендна плата сплачу ється відповідачем незалежн о від наслідків його господа рської діяльності щомісячно не пізніше 10 числа поточного місяця з урахуванням щомісяч ного індексу інфляції на рах унок орендодавця, зазначений в п. 11 договору.

З матеріалів справи слідує , що внаслідок порушення відп овідачем зобов' язання щодо своєчасності та повноти вне сення орендної плати, плати з а землю у останнього перед по зивачем за період з липня 2011 по жовтень 2011 виникла заборгова ність по оплаті орендних пла тежів у розмірі 54 757,17 грн., 6 688,40 грн . - заборгованості по відшко дуванню плати за землю (без ПД В), 12 289,40 грн. - ПДВ з орендної пла ти та відшкодування плати за землю, 2 975,30 грн. - пені за несво єчасну сплату орендних плате жів.

Пунктом 9.1 Договору передба чено строк його дії з 01.11.2009 по 09.11.2 010.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна” т ермін дії договору оренди ви значається за погодженням ст орін.

Водночас ч. 2. ст. 17 Закону Укра їни “Про оренду державного т а комунального майна” передб ачено, що у разі відсутності з аяви однієї із сторін про при пинення або зміну умов догов ору оренди протягом одного м ісяця після закінчення термі ну дії договору, він вважаєть ся продовженим та той самий т ермін і на тих самих умовах, як і передбачені договором.

Окрім того, відповідно до ст . 764 Цивільного кодексу Україн и, якщо наймач продовжує кори стуватися майном після закін чення строку договору найму, то, за відсутності заперечен ь наймодавця протягом одного місяця, договір вважається п оновленим на строк, який був р аніше встановлений договоро м.

Як слідує з матеріалів спра ви, відповідачем не було пода но заяви про припинення або з міну умов Договору, на підтве рдження іншого суду не надан о жодних доказів, у зв' язку з чим у відповідності до полож ень ч. 2. ст. 17 Закону України “Пр о оренду державного та комун ального майна” та ст. 764 Цивіль ного кодексу України, Догові р вважається продовженим та той самий термін і на тих сами х умовах.

Відповідно до частин 1, 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, суб' єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зоб ов' язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу. Порушення зобо в' язань є підставою для зас тосування господарських сан кцій, передбачених цим Кодек сом, іншими законами або дого вором.

За змістом статті 526 Цивільн ого кодексу України, зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог Кодексу, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог - відповідно д о звичаїв ділового обороту а бо інших вимог, що звичайно ст авляться.

Згідно ст. 527 Цивільного коде ксу України, боржник зобов'яз аний виконати свій обов'язок , а кредитор - прийняти виконан ня особисто, якщо інше не вста новлено договором або законо м, не випливає із суті зобов'яз ання чи звичаїв ділового обо роту.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України “Про оренду державно го та комунального майна” ви значено, що орендою є заснова не на договорі строкове плат не користування майном, необ хідним орендареві для здійсн ення підприємницької та іншо ї діяльності.

Договір оренди є одним з вид ів зобов' язального майново го найму, правовідносини за я ким регламентується загальн ими нормами зобов' язальног о права та майнового найму.

Відповідно до ст. 759 ЦК Україн и за договором найму (оренди ) наймодавець передає або зо бов'язується передати наймач еві майно у користування за п лату на певний строк.

Згідно ст. 762 ЦК за користува ння майном з наймача справ ляється плата, розмір якої вс тановлюється договором найм у. Плата за користування майн ом вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договор ом.

Статтею 19 Закону України “П ро оренду державного та кому нального майна” встановлено , що орендар за користування о б'єктом оренди вносить оренд ну плату незалежно від наслі дків господарської діяльнос ті. Річна орендна плата за кор истування цілісним майновим комплексом підприємства, йо го структурним підрозділом н е може перевищувати десяти в ідсотків вартості орендован ого майна. У разі визначення о рендаря на конкурсних засада х умовами конкурсу може бути передбачено більший розмір орендної плати.

Згідно ч. 2 ст. 19 Закону Україн и “Про оренду державного та к омунального майна” методика розрахунку пропорції розпод ілу між відповідним бюджетом , орендодавцем і балансоутри мувачем та порядок використа ння орендної плати визначают ься: Кабінетом Міністрів Укр аїни - для об'єктів, що перебув ають у державній власності; о рганами, уповноваженими Верх овною Радою Автономної Респу бліки Крим, - для об'єктів, що на лежать Автономній Республіц і Крим; органами місцевого са моврядування - для об'єктів, що перебувають у комунальній в ласності. Строки внесення ор ендної плати визначаються у договорі.

Відповідно до ст. 26 Закону Ук раїни “Про оренду державного та комунального майна” одно стороння відмова від договор у оренди не допускається. Дог овір оренди припиняється в р азі: закінчення строку, на яки й його було укладено; привати зації об'єкта оренди орендар ем (за участю орендаря); банкру тства орендаря; загибелі об'є кта оренди; ліквідації юриди чної особи, яка була орендаре м або орендодавцем.

З наданих позивачем доказі в вбачається, що позивач взят і на себе зобов' язання вико нав належним чином, надав від повідачеві у користування пр иміщення на певний строк та з а відповідну плату згідно ум ов Договору.

Відповідач жодних запереч ень та доказів на спростуван ня обставин, викладених пози вачем у позовній заяві, суду н е надав.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Зважаючи на встановлені об ставини справи та вимоги пра вових норм, викладених вище, а також на те, що відповідач в у становленому порядку обстав ини, які повідомлені позивач ем, не спростував, розміру поз овних вимог не оспорив, госпо дарський суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги нор мативно та документально дов едені, а тому підлягають задо воленню.

Відповідач припустив ся прострочення платежу, а то му позивач, посилаючись на п. 3 .10. Договору, просить суд стягн ути з відповідача пеню, яка за розрахунком позивача станов ить 2 975, 30 грн. за період з 11.07.2011 по 11 .10.2011.

Згідно ст. 611 Цивільного коде ксу України у разі порушення зобов' язання настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом, зокрема , сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 статті 546, с татті 549 Цивільного кодексу Ук раїни виконання зобов' язан ня може забезпечуватися неус тойкою, порукою, гарантією, за ставою, притриманням, завдат ком. Неустойкою (штрафом, пене ю) є грошова сума або інше майн о, які боржник повинен переда ти кредиторові у разі поруше ння боржником зобов' язання . Пенею є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не своєчасно виконаного грошов ого зобов' язання за кожен д ень прострочення виконання.

Згідно п. 3.10. договору за нес воєчасну сплату всіх платежі в орендар сплачує пеню в розм ірі подвійної ставки НБУ за к ожен день прострочення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимог и позивача в частині стягнен ня пені за несвоєчасне викон ання відповідачем взятих на себе зобов' язань в розмірі 2 975, 30 грн. є обґрунтованими, нара ховані відповідно до законод авства, тому підлягають задо воленню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75 ст.ст. 82 - 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, Господ арський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Т орговий Дім "КиВін" (03142, м. Київ, б ульвар Вернадського, буд. 59, ко д ЄДРПОУ 31107165) на користь Комуна льного підприємства "Дирекці я з утримання та обслуговува ння житлового фонду Святошин ського району м. Києва" (03134, м. Ки їв, вул. Симиренка, буд. 17, код ЄД РПОУ 36037999) 54 757 (п' ятдесят чотири тисячі сімсот п' ятдесят сі м) грн. 17 коп. - боргу з орендної плати, 6 688 (шість тисяч шістсот вісімдесят вісім) грн. 40 коп. - боргу по відшкодуванню плати за землю, 12 289 (дванадцять тисяч двісті вісімдесят дев' ять) грн. 11 коп. - ПДВ з орендної пла ти та відшкодування плати за землю, 2 975 (дві тисячі дев' ятс от сімдесят п' ять) грн. 30 коп. - пені за невиконання встан овленого договором зобов' я зання по орендній платі, 1534 (одн у тисячу п' ятсот тридцять ч отири) грн. 20 коп. - судового зб ору.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку шля хом подання апеляційної скар ги (винесення апеляційного п одання) протягом десяти днів з дня прийняття рішення, а у р азі якщо у судовому засіданн і було оголошено лише вступн у та резолютивну частину ріш ення - з дня підписання рішенн я, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Суддя М .М. Якименко

Дата підписання рішен ня: 17.02.2012р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21443810
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/420

Рішення від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Постанова від 23.02.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Поляк О.І.

Ухвала від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні