Рішення
від 09.02.2012 по справі 4/629
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 4/629 09.02.12

За позовом Приватного акціонерного товариства «Просто-страхува ння»

До Товариства з обмеженою від повідальністю «Лілія ЛТД»

Приватного акціонерного т овариства Страхова компанія «Еталон»

Про відшкодування шкоди в пор ядку регресу 31 703, 08 грн.

Суд дя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача ОСОБ А_1 - дов.

Від відповідача-1: не з' яв ились

Від відповідача-2: ОСОБА _2 - дов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач зверну вся до суду з позовом про стяг нення з Товариства з обмежен ою відповідальністю «Лілія Л ТД» затрати по виплаті страх ового відшкодування в розмір і 6 713,08грн. та стягнення Приватн ого акціонерного товариства Страхова компанія «Еталон»з атрати по виплаті страхового відшкодування в розмірі 24 990,00г рн., а всього 31 703, 08 грн.

Представник відповід ача-2 в судове засідання з'явив ся, позовні вимоги не визнає, о днак письмового відзиву на п озовні вимоги суду не надав.

Відповідач-1 належним чином повідомлений про приз начення справи до розгляду, п ро час і місце його проведе ння.

Про поважні причини н еявки в судові засідання пов новажного представника відп овідача-1 суд не повідомлений . Клопотань про відкладення р озгляду справи від відповід ача-1 не надходило

Таким чином, відповід но до ст. 75 ГПК України суд розг лядає спір за наявними матер іалами у справі

Розглянувши надані у часниками судового процесу д окументи і матеріали, заслух авши пояснення представникі в сторін, з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги і заперечення про ти позову, об' єктивно оціни вши в сукупності докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, Господарський суд міста К иєва, -

ВСТАНОВИВ:

06 листопада 2008 року між Приватним акціонерним товар иством «Просто-страхування» та ОСОБА_3 був укладений Д оговір №171442 серії АТК добровіл ьного страхування транспорт них засобів, згідно умов яког о Позивач прийняв під страхо вий захист транспортний засі б yundai», державний номер НОМЕР _1.

21 січня 2009 року зазначе ний автомобіль, внаслідок до рожньо-транспортної пригоди , що сталася в м. Києві по вул. Ди митрова, 6 отримав механічні п ошкодження, що підтверджуєть ся Довідкою від 21.01.2009р. з місця Д ТП.

Дана дорожньо-трансп ортна пригода сталася внаслі док порушення водієм автомоб іля марки «Nissan», державний номе р НОМЕР_2, ОСОБА_4., п. 10.2. Пр авил дорожнього руху України , що підтверджується Постано вою Печерського районного су ду м. Києва від 06.02.2009р. у справі № 3-252-1/09.

Відповідно до Постан ови Печерського районного су ду м. Києва ОСОБА_4 було виз нано винним у скоєнні дорожн ьо-транспортної пригоди та в ідповідно до ст. 124 КпАП Україн и притягнуто до адміністрати вної відповідальності у вигл яді штрафу.

Відповідно до Звіту № 4583/748 товарознавчого досліджен ня від 30.01.2009р. матеріальний збит ок завданий власнику автомоб іля «Hyundai», державний номер НО МЕР_1 складає 34 368, 97 грн., а відпо відно до документів по ремон ту автомобіля вартість відно влювального ремонту автомоб іля yundai», державний номер НОМ ЕР_1 складає 32 408, 58 грн.

Позивач, керуючись ум овами Договору страхування, на підставі Страхового акту № б/н від 23.02.2009р. здійснив виплат у страхового відшкодування в сумі 31 703, 08 грн. (врахування безу мовної франшизи у розмірі 705, 50 грн.). Зазначена виплата підтв ерджується платіжним доруче нням № 5117 від 23.03.2009р. на суму 14 787, 08 гр н. та платіжним дорученням № 51 16 від 23.05.2009р. на суму 16 916 грн.

Цивільно-правова відповід альність ОСОБА_4. на момен т вищезазначеної ДТП була за страхована у Приватному акці онерному товаристві «Страхо ва компанія «Еталон».

В обґрунтування позо вних вимог Позивач посилаєть ся на ст. 27 Закону України «Про страхування», відповідно до якої до страховика який випл атив страхове відшкодування за договором майнового стра хування, в межах фактичних за трат переходить право вимоги , яке страхувальник або інші о соба, що одержала страхове ві дшкодування, має до особи, від повідальної за заподіяний зб иток.

Оцінюючи наявні в мат еріалах справи документи та досліджуючи в судовому засід анні докази, Господарський с уд вважає позовні вимоги обґ рунтованими та такими, що під лягають задоволенню в повном у обсязі, з наступних підстав :

Згідно зі ст. 993 Цивільн ого Кодексу України, ст. 27 Зако ну України «Про страхування» , до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхуваль ник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за завдані збитки.

Згідно з ч. 1 ст. 1191 Цивіль ного Кодексу України, особа, я ка відшкодувала шкоду, завда ну іншою особою, має право зво ротної вимоги (регресу) до вин ної особи у розмірі виплачен ого від шкодування, якщо інши й розмір не встановлений зак оном.

Згідно з ч. 1 ст. 1187 Цивіль ного Кодексу України, джерел ом підвищеної небезпеки є ді яль ність, пов'язана з викорис танням, зберіганням або утри манням транспортних засобів , механізмів та обладнання, ви користанням, зберіганням хім ічних, радіоактивних, вибухо - і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких зв ірів, службових собак та соба к бійцівських порід тощо, що с творює підвищену небезпеку д ля особи, яка цю діяльність зд ійснює, та інших осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 1187 Цивіль ного Кодексу України, шкода, з авдана джерелом підвищеної н е безпеки, відшкодовується о собою, яка на відповідній пра вовій підставі (право власно сті, інше ре чове право, догові р підряду, оренди тощо) володі є транспортним засобом, меха нізмом, іншим об' єктом, викори стання, зберігання або утрим ання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно з ч. 1 ст. 999 Цивіль ного Кодексу України, законо м може бути встановлений обо в'язок фізичної або юридично ї особи бути страхувальником життя, здоров'я, майна або від повідальності перед іншими о соба ми за свій рахунок чи за р ахунок заінтересованої особ и (обов'язкове страхування).

Згідно зі ст. 3 Закону У країни «Про обов'язкове стра хування цивільно-правової ві дповідаль ності власників на земних транспортних засобів », обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності здійснюється з метою з абезпечення відшкодування ш коди, заподіяної життю, здоро в'ю та/або майну потерпілих вн аслідок дорожньо-транспортн ої пригоди та захисту майнов их інтересів страхувальникі в.

Згідно з п. 9.2. ст. 9 Закону України «Про обов'язкове стр ахування цивільно-правової в ідпо відальності власників н аземних транспортних засобі в», обов'язковий лі міт відпов ідальності страховика за шко ду, заподіяну майну потерпіл их, становить 25 500 гривень на од ного потерпілого.

Згідно з п. 22.1. ст. 22 Закон у України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів», при настанні страхового випадку страховик відповідн о до лімітів відповідальност і страховика відшкодовує у в становленому цим Законом пор ядку оцінену шкоду, яка була з аподіяна у результаті дорожн ьо-транспортної пригоди житт ю, здоров'ю, майну третьої особ и.

Згідно з п. 12.1. ст. 12 Закон у України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової від повідальності власників наземних транспортних засоб ів», розмір фран шизи при відш кодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлює ться при укладанні дого вору обов'язкового страхування ц ивільно-правової відповідал ьності і не може перевищуват и 2 відсотки від ліміту відпов ідальності страховика, в меж ах якого відшкодовується зби ток, заподі яний майну потерп ілих. Страхове відшкодування завжди зменшується на суму ф раншизи, розра хованої за пра вилами цього підпункту.

Згідно з п. 37.1. ст. 37 Закон у України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової від повідальності власників наземних транспортних засоб ів», виплата страхового відш кодування здійснюється прот ягом одного місяця з дня отри мання страховиком визначени х у статті 35 цього Закону доку ментів або в строки та в обсяг ах, визначених рішенням суду .

Згідно змісту позовн ої заяви та Звіту № 4583/748 товароз навчого дослідження від 30.01.2009р . матеріальний збиток завдан ий власнику автомобіля yundai», де ржавний номер НОМЕР_1 скла дає 34 368, 97 грн., відповідно до док ументів по ремонту автомобіл я вартість відновлювального ремонту автомобіля yundai», держа вний номер НОМЕР_1 складає 32 408, 58 грн.

Відповідно до п.22.1 ст. 22 Закону України «Про обов'язк ове страхування цивільно-пра вової від повідальності влас ників наземних транспортних засобів», при настанні страх ового випадку страховик відп овідно до лімітів відповідал ьності страховика відшкодов ує у встановленому цим Закон ом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної приго ди життю, здоров'ю, майну треть ої особи.

Згідно Полісу № ВА/7435765 в ід 21.10.2008р., укладеного між ОСОБ А_4 та Приватним акціонерни м товариством «Страхова комп анія «Еталон»ліміт відповід альності Відповідача за шкод у заподіяну майну передбачен о в розмірі 25 500, 00 грн., розмір фра ншизи встановлений в сумі 510, 00 грн.

Згідно ст. 33 Закону Укр аїни «Про обов'язкове страху вання цивільно-правової відп овідальності власників назе мних транспортних засобів», учасники дорожньо-транспорт ної пригоди зобов'язані вжи ти заходів для невідкладн ого, але не пізніше трьох робочих днів, повідомлення страховика, з яким було уклад ено договір обов'язкового ст рахування цивільно-правової відповідальності, або, у випа дках, передбачених цим Закон ом, МТСБУ про настання дорожн ьо-транспортної пригоди.

Згідно ст. 34 Закону Укр аїни «Про обов'язкове страху вання цивільно-правової відп овідальності власників назе мних транспортних засобів»с траховик терміново, але не пі зніше трьох робочих днів (вра ховуючи день отримання письм ового повідомлення про страх овий випадок), зобов'язаний на правити аварійного комісара або експерта на місце настан ня страхового випадку та/або до місцезнаходження пошкодж еного майна для визначення п ричин настання страхового ви падку та розміру збитків.

Для отримання страхо вого відшкодування особа, як а має право на відшкодування , подає страховику (або якщо ст раховик невідомий - МТСБУ) від повідну заяву. До заяви додаю ться довідки про дорожньо-тр анспортну пригоду, довідки в ідповідних закладів охорони здоров'я щодо тимчасової втр ати працездатності або довід ки спеціалізованих установ п ро встановлення стійкої втра ти працездатності (інвалідно сті) у разі її виникнення, інші документи, які мають відноше ння до даної дорожньо-трансп ортної пригоди, завірені у вс тановленому порядку (ст. 35 Зак ону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»).

Відповідно до ст. 37 Зак ону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів», виплата страхового ві дшкодування здійснюється пр отягом одного місяця з дня от римання страховиком визначе них у статті 35 цього Закону до кументів або в строки та в обс ягах, визначених рішенням су ду.

Статтею 1191 ЦК України п ередбачено, що особа, яка відш кодувала шкоду, завдану іншо ю особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної осо би у розмірі виплаченого від шкодування, якщо інший розмі р не встановлений законом.

Згідно зі ст. 993 ЦК Украї ни, до страховика, який виплат ив страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до ст.37 Зак ону України «Про обов' язков е страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів»виплата страхового ві дшкодування здійснюється пр отягом одного місяця з дня от римання страховиком (Відпові дач) регресної вимоги про вип лату та додатків до неї, визна чених у ст.35 Закону.

Статтею 3 Закону Украї ни «Про обов' язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів»пе редбачено, що обов'язкове стр ахування цивільно-правової в ідповідальності здійснюєть ся з метою забезпечення відш кодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну по терпілих внаслідок дорожньо -транспортної пригоди та зах исту майнових інтересів стра хувальників.

Зважаючи на зазначен е Приватне акціонерне товари ство «Страхова компанія «Ета лон»взяло на себе відповідал ьність щодо врегулювання нас лідків страхової події, а сам е дорожньо-транспортної приг оди, яка мала місце 21.01.2009р., та від шкодування потерпілій сторо ні в межах ліміту суми грошов их коштів у розмірі 24 990, 00 грн. (з вирахуванням розміру франши зи 510, 00 грн.).

Таким чином, з Приватн ого акціонерного товариства «Страхова компанія «Еталон» підлягає стягненню сума стра хового відшкодування, в зв'яз ку зі страховим випадком, яки й мав місце 21.01.2009р. в розмірі 24 990, 0 0 грн., з урахуванням того, що на підставі ст. 12 Закону України «Про обов'язкове страхуванн я цивільно-правової від пові дальності власників наземни х транспортних засобів», стр ахове відшкодування завжди з меншується на суму франшизи.

Однак суми грошових к оштів у розмірі 24 990, 00 грн. не дос татньо для покриття збитків в розмірі 31 703, 08 грн., яких зазнав Позивач у зв'язку із страхово ю подією.

Відповідно до ст. 1194 Цив ільного кодексу України, осо ба, яка застрахувала свою цив ільну відповідальність, у ра зі недостатності страхової в иплати (страхового відшкодув ання) для повного відшкодува ння завданої нею шкоди зобов 'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розмір ом шкоди і страховою виплато ю (страховим відшкодуванням) .

Згідно зі ст. 1172 Цивільн ого кодексу України, юридичн а або фізична особа відшкодо вує шкоду, завдану їхнім прац івником під час виконання ни м своїх трудових (службових) о бов'язків.

Оскільки, ОСОБА_4, п ід час вчинення ДТП знаходив ся в трудових відносинах з То вариством з обмеженою відпов ідальністю «Ліля ЛТД»та вико нував свої трудові та службо ві обов' язки, то в даному вип адку необхідно застосувати в имоги ст. 1172 ЦК України.

Таким чином, Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Ліля ЛТД»повинно сплати ти на користь Позивача різни цю між фактичним розміром шк оди і страховою виплатою (стр аховим відшкодуванням) в роз мірі 6 713, 08 грн.

Отже, враховуючи вище зазначені правові норми, зіб рані докази по справі, суд при йшов до висновку, що Позивач п равомірно звернувся до Відпо відача-1 та Відповідача-2 з вим огою про сплату страхового в ідшкодування.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог чи заперече нь.

Відповідно до ст. 34 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд приймає тільки ті док ази, які мають значення для сп рави. Обставини справи, які ві дповідно до законодавства по винні бути підтверджені певн ими засобами доказування, не можуть підтверджуватись інш ими засобами доказування.

Виходячи з вищенавед ених норм закону, в судовому з асіданні, допустимими доказа ми, які знаходяться в матеріа лах справи Позивач довів, що й ого вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті дер жмита та інформаційно-техніч ного забезпечення судового п роцесу згідно ст. 49 ГПК Україн и покладаються на відповідач а-1 та відповідача-2 пропорційн о розміру задоволених вимог.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГП К України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Приватног о акціонерного товариства Ст рахова компанія «Еталон»(вул . Дегтярівська, 33-Б, 2 під' їзд; к од ЄДРПОУ: 20080515) на користь Прива тного акціонерного товарист ва «Просто-страхування»(вул. Герцена, 10, м. Київ, 04050; код ЄДРПОУ : 24745673) страхове відшкодування в розмірі 24 990 (двадцять чотири т исячі дев'ятсот дев'яносто) гр н. 00 коп. та витрати по сплаті су дового збору в розмірі 1032 (одну тисячу тридцять дві) грн. 07 коп .

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Лілія ЛТД» (вул. Горького, 9, кв.6, м. Київ, 01004; код ЄДРПОУ: 24935899) на користь Приватного акціонер ного товариства «Просто-стра хування»(вул. Герцена, 10, м. Київ , 04050; код ЄДРПОУ: 24745673) страхове від шкодування в розмірі 6 713 (шіст ь тисяч сімсот тринадцять) гр н. 08 коп. та витрати по сплаті су дового збору в розмірі 379 (трис та сім десять дев' ять) грн. 43 к оп.

Накази видати відпов ідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає зако нної сили в порядку, встановл еному ст. 85 Господарського про цесуального кодексу України .

Рішення може бути оск аржене в апеляційному порядк у та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Суддя І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 14.02.201 2р.

Дата ухвалення рішення09.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21443941
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/629

Рішення від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Ухвала від 19.11.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Ухвала від 06.11.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Ухвала від 24.04.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Костів Т.С.

Ухвала від 30.03.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Костів Т.С.

Рішення від 11.01.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні