Постанова
від 16.02.2012 по справі 9/5009/6411/11
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

14.02.2012 р. справа №9/5009/6411/1 1

Донецький апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

Головуючого: Діброви Г.І.

суддів Бойченка К.І., Стойка О.В.

при секретарі Ложка Н.Л.

від позивача: ОСОБА_1 - за дов. № 134 від 01.1 1.11 р.

від відповідача: ОСОБА_2. - за дов. б/н від 22 .02.11 р.

розглянув у відкритому су довому засіданні апеляційну скаргу Комунального підприємст ва "Водоканал", м. Запоріжжя

на рішення господарськог о суду Запорізької області

від 13.12.2011 року

у справі № 9/5009/6411/11 (суддя Боєва О.С.)

за позовом Комунального підприємст ва "Водоканал", м. Запоріжжя

до відповідача Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Контур", м. Запоріжжя

про розірвання договору та с тягнення суми 7977 грн. 86 коп.

ВСТАНОВИВ:

У 2011 році Комунальне п ідприємство "Водоканал", м. Зап оріжжя звернулося до господа рського суду Запорізької обл асті з позовною заявою до Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Контур", м. Запоріжжя про розірвання договору та с тягнення суми 7977 грн. 8 6 коп.

Рішенням господарського суду Запорізької області ві д 13.12.11 р. позовні вимоги Комунал ьного підприємства "Водокана л", м. Запоріжжя були задоволен і частково. Розірвано догові р № 16/12/04и-2 від 16.12.04р., укладений між ТОВ “Контур” та КП “Водокана л”. В іншій частині позову бу ло відмовлено.

Позивач, Комунальне підпр иємство "Водоканал", м. Запоріж жя, з прийнятим рішенням не зг оден, вважає його прийнятим з порушенням норм матеріально го права України. Тому він зв ернувся з апеляційною скарго ю, якою просить Донецький апе ляційний господарський суд р ішення господарського суду З апорізької області від 13.12.11 р. частково скасувати в частин і відмови позовних вимог та п рийняти нове рішення про зад оволення позовних вимог в по вному обсязі.

Відповідач надав відзив на апеляційну скаргу, яким прос ив залишити рішення суду пер шої інстанції без змін, апеля ційну скаргу - без задоволе ння.

В судовому засіданні пре дставники сторін підтримали свої вимоги та заперечення щ одо апеляційної скарги.

Судова колегія Донець кого апеляційного господ арського суду вважає за необхідне розглянути апе ляційну скаргу, оскільки д ля з' ясування фактичних об ставин справи достатньо мат еріалів, що знаходяться в мат еріалах справи № 9/5009/6411/11 та нада них представниками сторін по яснень.

Колегія суддів Донецького апеляційного господарськог о суду у відповідності до ст. 1 01 Господарського процесуаль ного кодексу України, на підс таві встановлених фактичних обставин, переглядає справу та викладені в скарзі доводи щодо застосування судом при розгляді справи норм матері ального та процесуального пр ава, що мають значення для спр ави. Апеляційний господарськ ий суд не зв'язаний доводами а пеляційної скарги і перевіря є законність і обґрунтованіс ть рішення місцевого господа рського суду у повному обсяз і.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, обговоривш и доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту ї х встановлення, дослідивши п равильність застосування су дом першої інстанції норм ма теріального та процесуально го права, колегія суддів вваж ає, що апеляційна скарга підл ягає задоволенню, а рішення с уду частково не відповідає в имогам чинного законодавств а України та підлягає частко вому скасуванню, виходячи з н аступного.

Як вбачається з матеріа лів справи, 16.12.04 року між Комуна льним підприємством “Водока нал” (замовник) та Товариство м з обмеженою відповідальніс тю “Контур” (виконавець) було укладено договір № 16/12/04и-2, згід но умов якого позивач доручи в, в відповідач взяв на себе зо бов' язання по проведенню ко мплексу топографо-геодезичн их, землевпорядних робіт та н адання послуг з представницт ва в органах державної влади , підприємствах, установах та організаціях з питань інвен таризації земельних ділянок для розміщення КНС-15, КНС-16, КНС -27, КНС-31.

Відповідно до п.1.1. до говору, зобов'язання виконав ця включають: проведення то пографо-геодезичних робіт з підготовки зйомки М 1:500, визначенню і встановленню в натурі меж земельної ділянк и; підготовку матеріалів інв ентаризації земельної ділян ки з визначенням обмежень та обтяжень прав користування земельною ділянкою; отриманн я висновку Головного управ ління архітектури і містобуд ування, Запорізького місь кого управління земель них ресурсів, Запорізької міської санепідемстанції, Уп равління екологічної безпек и в Запорізькій області, Упра вління по питаннях екології Запорізької міської ради (пр и необхідності) і Запорізько ї обласної інспекції по охор оні пам'ятників історії і кул ьтури; проходження технічної документації, що є предметом договору землевпоряджуваль ної експертизи Запорізького обласного управління земель них ресурсів і отримання поз итивного експертного виснов ку (за необхідністю); підготов ку відповідного проекту ріше ння виконавчого комітету Зап орізької міської ради і прое кту рішення Запорізької місь кої ради, а також їх узгодженн я з юрисконсультом, начальни ком відділу кадастру, районн им землевпорядником, начальн иком відділу землеустрою і н ачальником Запорізького міс ького управління земельних р есурсів, а також начальником юридичного відділу виконавч ого комітету Запорізької міс ької ради.

Згідно п. 2.1. договору, догов ірна ціна складає: без ПДВ - 19635 г рн. 79 коп., ПДВ 20%-3927 грн. 16 коп., а всьо го - 23562 грн. 95 коп.

Пунктом 3.1. договору сторо ни передбачили, що замовник о плачує роботи, вказані у п. 1.1. д оговору двома частинами: 1 час тина сплачується у розмірі 40% від загальної суми договору, визначеної у п. 2.1., упродовж 7 ба нківських днів з моменту йог о підписання; 2 частина у розмі рі 60% від загальної суми догов ору, визначеної у п. 2.1., сплачує ться протягом 7 банківських д нів з моменту видачі замовни ку Державних актів на право п остійного користування земе льними ділянками.

Згідно п. 4.2. договору, вико навець приступає до виконанн я робіт, що є предметом догово ру, після здійснення замовни ком попередньої оплати у від повідності з п. 3.1., і виконує її протягом 5-ти місяців.

Сторони 09.01.08 року уклали дода ткову угоду до договору № 16/12/04и -2 від 16.12.04р., якою визначили кінц еву дату виконання робіт - гру день 2008р.

Відповідно до п. 4.3 договору, прийом виконаної роботи зді йснюється шляхом підписання замовником оформлених викон авцем актів здачі-прийому ро біт.

07.02.05 року позивач за платіж ним дорученням № 16473 здійснив п опередню оплату в розмірі 7977 г рн. 86 коп., але відповідач догов ірних зобов'язань не виконав , роботи визначені умовами до говору у встановлені строки не здійснив, у зв»язку з чим по зивач направив на адресу від повідача вимогу № 7355 від 08.09.11р. п ро відмову від договору № 16/12/04и -2 від 16.12.04р. та зобов' язання ві дповідача повернути на корис ть КП “Водоканал” сплачені г рошові кошти у розмірі 7977 грн. 8 6 коп. Втім відповідач зазначе ну вимогу залишив без викона ння.

Враховуючи наведене, пози вач звернувся із позовом до г осподарського суду Запорізь кої області про розірвання д оговору № 16/12/04и-2 від 16.12.04р. та стяг нення з Товариства з обмежен ою відповідальністю "Контур" , м. Запоріжжя суми 7977 грн. 86 коп.

Дослідивши фактичні обста вини справи, оцінивши докази на їх підтвердження, надавши правову кваліфікацію віднос инам сторін і виходячи з факт ів, встановлених у процесі ро згляду справи, правових норм , які підлягають застосуванн ю, та матеріалів справи, судов а колегія дійшла висновку, що :

У відповідності до п риписів ст. ст. 610, 611 Цивільного к одексу України, невиконання або неналежне виконання зобо в' язання є його порушенням, у разі якого настають правов і наслідки, встановлені дого вором або законом, зокрема - розірвання договору.

Згідно норми ч. 3 ст. 651 Ци вільного кодексу України, у р азі односторонньої відмови в ід договору у повному обсязі або частково, якщо право на та ку відмову встановлено догов ором або законом, договір є ві дповідно розірваним або змін еним.

Від розірвання (зміни ) договору треба відрізняти о дносторонню повну або частко ву відмову від договору. Одно стороння відмова від виконан ня договору (в повному обсязі або частково) здійснюється б ез звернення до суду, і, відпов ідно, в силу самого факту її зд ійснення договір вважається розірваним, а при частковій в ідмові - зміненим. Односторо ння відмова від договору (від виконання договору) можлива лише у випадках, коли вона пря мо передбачена законом або д оговором. Так, у відповідност і до ч. 2 ст. 849 Цивільного кодекс у України, якщо підрядник сво єчасно не розпочав роботу аб о виконує її настільки повіл ьно, що закінчення її у строк с тає явно неможливим, замовни к має право відмовитися від д оговору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Оскільки відповідач передбачені договором робот и не виконав і позивач, керуюч ись приписами ст. 849 Цивільног о кодексу України направив н а адресу відповідача вимогу № 7355 від 08.09.11р. про відмову від до говору № 16/12/04и-2 від 16.12.04р., то судов а колегія вважає, що судом пер шої інстанції правомірно зро блено висновок про розірванн я договору підряду № 16/12/04и-2 від 16.12.04р., оскільки в силу норми ч. 3 ст. 651 Цивільного кодексу України такий догов ір є розірваним.

Як вбачається з мат еріалів справи, позивач при з верненні до суду також проси в стягнути з відповідача на й ого користь збитки у розмірі 7977 грн. 86 коп.

Згідно ст. 611 Цивільного код ексу України, у разі порушенн я зобов'язання настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом, зокрема відшкодування збитків.

Пунктом 2 ст. 22 Цивільного к одексу України встановлено, що збитками визначаються втр ати, яких особа зазнала у зв'яз ку із знищенням або пошкодже нням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зро бити для відновлення свого п орушеного права, а також дохо ди, які особа могла б реально о держати за звичайних обстави н, якби її право не було поруше не.

Підставою для відшкодув ання збитків є склад правопо рушення, який включає наступ ні фактори:

- наявність реальних з битків;

- вина заподіювача зби тків;

- причинний зв'язок між діями або бездіяльністю вин ної особи та збитками.

Збитки - це витрати, зроб лені управленою стороною, вт рата або пошкодження її майн а, а також не одержані нею дохо ди, які управнена сторона оде ржала б уразі належного вико нання зобов' язання або доде ржання правил здійснення гос подарської діяльності друго ю стороною у відповідності д о ст. 224 Господарського кодекс у України.

Статтею 225 Господарського к одексу України визначений ви черпний перелік складу збитк ів, що підлягають відшкодува нню особою, яка допустила гос подарське правопорушення, зо крема: вартість втраченого, п ошкодженого або знищеного ма йна, визначена відповідно до вимог законодавства; додатк ові витрати (штрафні санкції , сплачені іншим суб' єктам, в артість додаткових робіт, до датково втрачених матеріалі в тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок п орушення зобов' язання друг ою стороною; неодержаний при буток (втрачена вигода), на яки й сторона, яка зазнала збиткі в, мала право розраховувати у разі належного виконання зо бов' язання другою стороною ; матеріальна компенсація мо ральної шкоди у випадках, пер едбачених законом, вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена в ідповідно до вимог законодав ства.

Проте, позивачу потрібно довести суду факт заподіянн я йому збитків, розмір зазнач ених збитків та докази невик онання зобов' язань та причи нно-наслідковий зв' язок між невиконанням зобов' язань т а заподіяними збитками.

При визначенні розміру зби тків, заподіяних порушенням господарських договорів, бер еться до уваги вид (склад) зби тків та наслідки порушення д оговірних зобов' язань для п ідприємства. Тоді як відпові дачу потрібно довести відсут ність його вини у спричиненн і збитків позивачу.

Судова колегія вважає, що су дом першої інстанції помилко во відмовлено у задоволенні позовних вимог в частині стя гнення збитків, оскільки поз ивачем доведено об»єктивну т а суб»єктивну сторони спричи нених відповідачем збитків, причинно-наслідковий зв»язо к між невиконанням відповіда чем своїх договірних зобов»я зань за договором підряду та понесеними позивачем збитка ми у вигляді неповернутої ві дповідачем зробленої позива чем попередньої оплати за до говором, що визначений в якос ті підстави позову, строк дії якого на момент звернення по зивача з позовом до суду не за кінчився, і підставою перера хування цих коштів у розмірі 7977 грн. 86 коп. було визн ачено саме договір. Отже, пози вачем доведено суду належним и засобами доказування наявн ість факту заподіяння йому з битків, розмір зазначених зб итків, факт невиконання відп овідачем його договірних зоб ов' язань у строки, передбач ені умовами договору, причин но-наслідковий зв' язок між невиконанням зобов' язань т а заподіяними збитками. В той же час відповідач не довів су ду відсутність його вини. Пос илання суду на нібито неправ ильне визначення позивачем п равової природи його вимог є помилковим та таким, що не від повідає матеріалам справи.

Таким чином, судова колегія вважає, що рішення го сподарського суду в частині відмови у задоволенні позовн их вимог про стягнення з відп овідача збитків у розмірі 7977 грн. 86 коп. слід скасува ти, а позовні вимоги в цій част ині - задовольнити в повному обсязі.

Враховуючи вищевиклад ене, судова колегія вважає, що висновки, викладені в рішенн і місцевого господарського с уду, частково не відповідают ь обставинам справи та судом частково порушені і неправи льно застосовані норми матер іального, процесуального пра ва України, тому рішення госп одарського суду Запорізької області від 13.12.2011 р. у справі № 9/500 9/6411/11 підлягає частковому скас уванню, апеляційна скарга - задоволенню, а позовні вимог и про розірвання договору та стягнення суми 7977 грн. 86 коп. слі д задовольнити повністю.

Відповідно до статті 49 Го сподарського процесуальног о кодексу України судові вит рати по справі покладаються на обидві сторони пропорційн о задоволеним позовним вимог ам.

Керуючись статтями 49, 99, 101, 103, 104, 1 05, 117 Господарського процесуал ьного кодексу України, Донец ький апеляційний господарсь кий суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Ко мунального підприємства "Вод оканал", м. Запоріжжя на рішенн я господарського суду Запорі зької області від 13.12.2011 р. у спра ві № 9/5009/6411/11 - задовольнити.

Рішення господарського су ду Запорізької області від 13.1 2.2011 р. у справі № 9/5009/6411/11 - скасувати ча стково.

Позовні вимоги Комунально го підприємства "Водоканал", м . Запоріжжя до Товариства з об меженою відповідальністю "Ко нтур", м. Запоріжжя про розірва ння договору та стягнення зб итків у розмірі 7977 грн. 86 коп. - з адовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "К онтур", 69065, м. Запоріжжя, вул. Рельєфна, 18, ЗКПО 31731581 на кор исть Комунального підприємс тва "Водоканал", 69002, м. Зап оріжжя, вул. Артема, 61, ЗКПО 03327121 з битки у розмірі 7977 грн. 86 коп., ви трати по сплаті державного м ита за подання позовної заяв и у розмірі 187 грн. 00 коп., витрати з інформаційно-технічного з абезпечення судового процес у у розмірі 236 грн. 00 коп. та витр ати по сплаті судового збору за подання апеляційної скар ги у розмірі 705 грн. 75 коп.

В іншій частині рішення г осподарського суду Запорізь кої області від 13.12.2011 р. у справі № 9/5009/6 411/11 - залишити без змін.

Доручити господарському суду Запорізької області ви дати наказ.

Постанова набирає зако нної сили з дня її прийняття, н аправляється сторонам по спр аві в триденний строк та може бути оскаржена до Вищого гос подарського суду України чер ез Донецький апеляційний гос подарський суд у двадцятиден ний строк.

Головуючий Г.І. Діброва

Судді К.І. Бойченко

О.В. Стойка

Надр. 5 прим:

1 - у справу;

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

4 - ДАГС;

5- ГС Зап. обл.

Ложка Н.Л.

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21445185
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/5009/6411/11

Постанова від 16.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 06.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні