Рішення
від 15.02.2012 по справі 1106/679/2012
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 1106/679/2012

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇН И

15.02.2012 року Долинськи й районний суд Кіровоградськ ої області в складі:

головуючого судді Бондарчука Р.А.,

при секретарі Поліщук Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в міст і Долинська справу за заяв ою ОСОБА_1, (заінтересован і особи: Новогригорівська Пе рша сільська рада Долинськог о району, Долинська районна державна адміністрація, Від діл Держкомзему у Долинсько му районні) про встановлення фактів, що мають юридичне зн ачення, -

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулася в суд з заявою, мотивуючи св ої вимоги тим, що вона народи лася ІНФОРМАЦІЯ_2 року у с елі Новогригорівка Перша, До линського району, Кіровоград ської області, дівоче прізви ще ОСОБА_1. Її батьком був г ромадянин ОСОБА_2. Але оск ільки на час її народження ма ти з батьком не проживали раз ом та не перебували у зареєст рованому шлюбі в свідоцтві п ро моє народження не було зап овнено графу «батько».

ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА _2 помер у селі Новогригорів ка Перша Долинського району Кіровоградської області.

Постійно з дня її народженн я та упродовж свого життя бат ько допомагав їй матеріально , приймав активну участь у вих ованні та забезпечував при п отребі усім необхідним. Вона з ним підтримувала дуже добр і відносини.

23 жовтня 2003 року батько склав заповіт, яким заповів їй нале жну йому земельну ділянку Н ОМЕР_1, призначену для веден ня товарного сільськогоспод арського виробництва, площею 8,04 га, яка розташована на терит орії Новогригорівської Перш ої сільської ради, що належал а батькові на підставі держа вного акту на право приватно ї власності на землю серії ІУ -КР №039235 виданого 14.03.2002 року, а так ож заповів мені майновий пай належний йому на праві власн ості згідно свідоцтва на пра во власності на майновий пай №066042 розміром 4351,41 грн., який знах одиться в оренді ПСП «Мрія».

Зазначений заповіт було по свідчено секретарем виконав чого комітету Новогригорівс ької Першої сільської ради Д олинського району Кіровогра дської області, про що в журна лі для реєстрації нотаріальн их дій виконавчого комітету здійснено запис за №276.

Під час складення заповіту у прізвищі батька «ОСОБА_2 »було допущено помилку, а сам е зазначено, що заповітне роз порядження зроблено громадя нином «ОСОБА_2». Дана пом илка була допущена у зв'язку з тим, що правовстановлюючий д окумент - акт на право власнос ті на землю також містив поми лку у прізвищі особи якій вид ається акт, а саме зазначено, щ о згаданий акт видається гро мадянину України «ОСОБА_2 », тоді як згідно паспорту вид аного Долинським РВ УМВС Укр аїни у Кіровоградській облас ті 07.12.1995 року батько мав прізвищ е «ОСОБА_2».

Отже, під час видачі державн ого акту на право власності н а землю серія ІУ-КР №039235 видано го 14.03.2002 року та під час складен ня 23 жовтня 2003 року заповітного розпорядження мого батька у прізвищі ОСОБА_2 були доп ущені ідентичні помилки.

Окрім вказаного вище запов іту батьком ОСОБА_2 22.01.2004 рок у на випадок своєї смерті бул о зроблено заповітне розпоря дження, а саме батько заповів їй належну йому земельну діл янку розміром 4515 м.кв., яка знах одиться по АДРЕСА_1 на під ставі державного акту на пра во приватної власності на зе млю №042598, та належні йому ощадн і вклади по рахунку НОМЕР_2 та рахунку НОМЕР_3, що знах одяться в Молодіжненському в ідділенні ощадкаси №3081/04.

Після смерті батька вона у в изначений законом 6-ти місячн ий строк звернулась до Долин ської державної нотаріально ї контори Кіровоградської об ласті із заявою про прийнятт я спадщини за заповітом.

21.11.2011 року державним нотаріус ом було видано мені свідоцтв о про право на спадщину за зап овітом на земельну ділянку р озміром 4515 м.кв., яка знаходитьс я по АДРЕСА_1 та на грошові вклади по рахунку НОМЕР_2 та рахунку НОМЕР_3, що знах одяться в Молодіжненському в ідділенні ощадкаси №3081/04, що пі дтверджується свідоцтвами п ро право на спадщину за запов ітом від 21.11.2011 року, зареєстрова ними в реєстрі за номерами 1499 т а 1502.

У видачі свідоцтва про прав о на спадщину за заповітом на земельну ділянку НОМЕР_1 (призначену для ведення това рного сільськогосподарсько го виробництва), площею 8,04 га, я ка розташована на території Новогригорівської Першої сі льської ради, що належала бат ькові на підставі державного акту на право приватної влас ності на землю серія ІУ-КР №039235 державним нотаріусом Долинс ької державної нотаріальної контори ОСОБА_3 23.11.2011 року бу ло відмовлено та винесено по станову про відмову у вчинен ні нотаріальної дії. Постано ва мотивована тим, що у свідоц тві про смерть її батька вказ ано прізвище спадкодавця « ОСОБА_2», а в державному акті на право власності на землю т а в заповіті вказане прізвищ е «ОСОБА_2», що є підставою для відмови у видачі свідоцт ва про права на спадщину за за повітом.

Таким чином, внаслідок неві рно внесених відомостей про особу, якій видається держав ний акт на право приватної вл асності на землю - прізвища вл асника земельної ділянки « ОСОБА_2»та складення запов іту із зазначенням прізвища заповідача «ОСОБА_2», тоді як фактично заповітне розпо рядження було зроблено грома дянином ОСОБА_2 вона на да ний час не має можливості у вс тановленому законом порядку оформити своє право на спадк ове майно, що залишилось післ я смерті ОСОБА_2, померлог о ІНФОРМАЦІЯ_4 року.

В подальшому уточнила зая влені вимоги просить додатко во встановити факт родинних відносин її з померлим ОСОБ А_2, як доньки та батька.

В судовому засіданні зая вниця та її представник зая влені вимоги підтримали та просять задовольнити, суду пояснили , що на даний час у неї виникли труднощі в отр иманні свідоцтва про право на спадщину в зв' язку з т им, що державний акту серії І У-КР №039235 на право приватної вл асності на землю (земельна ді лянка НОМЕР_1 призначена д ля ведення товарного сільськ огосподарського виробництв а, площею 8,04 га, яка розташована на території Новогригорівсь кої Першої сільської ради) ві д 14.03.2002 року було видано на ім'я ОСОБА_2, також було зробл ено помилку і в заповіті.

Представник заінтересо ваної особи - відділу Держко мзему у Долинському районні, в судовому засіданні заяву в изнала, не заперечує проти за доволення заявлених вимог.

Представники заінтересо ваних осіб - Долинської рай онної державної адміністра ції та Новогригорівської Пер шої сільська рада, в судове з асідання не з' явилися, пода ли заяви згідно яких не запер ечують проти заявлених вимог та просять розглянути справ у без їхньої участі.

Вислухавши пояснення уча сників процесу, свідків, досл ідивши матеріали справи, су д вважає, що заявлені вимог и підлягають задоволенню.

Так, допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_5 суду пояснила, що проживає в с. Новогригорівка Перша, заявницю вона знає з дитинства. Батьком ОСОБА_1 є померлий ОСОБА_2 з яким з дитинства остання прожива ла разом. Покійний батько за явниці проживав перед смертю по сусідству з нею. ОСОБА_1 постійно зустрічалася з бат ьком , той постійно допомагав заявниці та визнавав себе її батьком.

Свідок ОСОБА_6 дала суд у аналогічні свідчення.

Із копії свідоцтва про народження заявниці серії НОМЕР_4, виданого 11.02.1963 року, ак товий запис № 14, вбачається, що в графі «батько»стоїть проч ерк ( а.с. ) .

За даними копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 року помер ( а.с. 8 ) .

Згідно довідки виконкому Новогригорівської Першої сі льської ради Долинського рай ону Кіровоградської області №236 від 13.07.2011 року (а.с. 14), свідоцтв про право на спадщину за запо вітом виданими 21.11.2011 року ОСО БА_3 державним нотаріусом Д олинської державної нотаріа льної контори та зареєстрова ними в реєстрі під №1499 та 1502 (а.с. 1 1-12) та заповіту посвідченого Н овогригорівською Першою сіл ьською радою Долинського рай ону Кіровоградської області 22.01.2004 року і зареєстрованого в реєстрі за №8 (а.с. 8) - підтвердж ується факт належності ОСО БА_2 правовстановлюючого до кументу - державного акту сер ія ІУ-КР №039235 на право приватно ї власності на землю.

Згідно довідки завідуючо го Долинською державною нота ріальною конторою № 37/01-16 від 08.02.2 012 року слідує, що до нотаріаль ної контори за прийняттям сп адщини після померлого ОСО БА_2 надійшла заява про прий няття спадщини за заповітом від дочки ОСОБА_1. 21 листопа да 2011 року на ім' я ОСОБА_1 в идано свідоцтва про право на спадщину за заповітом на зем ельну ділянку по реєстру № 1499 т а на грошові вклади по реєстр у за № 1502. Інших заяв не надходи ло ( а. с. ).

Відповідно до статті 256 Ц ПК України, суд розглядає справи про встановлення фак тів що мають юридичне значен ня в тому числі належності правовстановлюючих докумен тів особі, прізвище, ім'я, по ба тькові, місце і час народженн я якої, що зазначені в докумен ті, не збігаються з ім'ям, по ба тькові, прізвищем, місцем і ча сом народження цієї особи, за значеним у свідоцтві про нар одження або в паспорті, а т акож, у судовому порядку мо жуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припин ення особистих чи майнових п рав фізичних осіб, якщо закон ом не визначено іншого поряд ку їх встановлення.

Таким чином в суд овому засіданні достовірно в становлено, що вказаний держ авний акт серії ІУ-КР № 039235 на пр аво приватної власності на з емлю належить покійному бать кові заявниці ОСОБА_2, яки й зробив особисто заповідаль не розпорядження на ім' я за явниці.

Керуючись ст.ст . 234, 235, 259 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Заявлені вимо ги задовольнити.

Вважати встановленим фа кт, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІ Я_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ _4 року у селі Новогригорівк а Перша Долинського району К іровоградської області є рід ним батьком ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_2.

Вважати встановл еним факт належності ОСОБ А_2, померлому ІНФОРМАЦІ Я_4 року, державного акту сер ії КР № 039235 від 14.03.2002 року на прав о приватної власності на зем лю, а саме земельну ділянку НОМЕР_1 для ведення това рного сільськогосподарсько го виробництва площею 8,04 га , я ка розташована на територі ї Новогригорівської Першої сільської ради Долинськог о р-ну Кіровоградської облас ті, виданого на ім' я власни ка - «ОСОБА_2».

Вважати встановлени м факт, а саме, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 23 жовтня 2003 року складено заповітне розпоряд ження та власноручно підписа но заповіт, складений в селі Н овогригорівка Перша Долинсь кого району Кіровоградської області, який посвідчений се кретарем виконавчого коміте ту Новогригорівської Першої сільської ради ОСОБА_7 та зареєстровано в реєстрі за № 276, в якому вказано що «ОСОБА _2 житель АДРЕСА_1, на випа док своєї смерті розробив та ке заповітне розпорядження: належну мені земельну ділянк у розміром 8,04 га по державному акту на право приватної влас ності на землю КР №3521986900:02:000:0547, яка знаходиться на території Но вогригорівської Першої сіль ської ради Долинського район у Кіровоградської області, а також майновий пай по свідоц тву на право власності на май новий пай №066042 розміром 4351,41 грн., який знаходиться в оренді ПС П «Мрія», заповідаю ОСОБА_1 ».

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку через суд першої інстанці ї шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення р ішення апеляційної скарги .

Головуючий суддя : підп ис .

Копія вірна .

СУДДЯ ДОЛИНСЬКОГО Р.А . БОНДАРЧУК

РАЙОННОГО СУДУ

Дата ухвалення рішення15.02.2012
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу21453188
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1106/679/2012

Ухвала від 20.03.2012

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бондарчук Р. А.

Рішення від 15.02.2012

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бондарчук Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні