Рішення
від 01.02.2012 по справі 12/117/5022-1748/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" лютого 2012 р. Справа № 12/117/5022-1748/2011

Господарський суд Терно пільської області

у складі судді Френдій Н.А .

розглянув справу

за позовом Прокурора Зб орівського району в інтереса х держави, м. Зборів, Тернопіль ської області, 47200 в особі Кабін ету Міністрів України вул. Гр ушевського, 12/2, м.Київ 1, 01001 в особ і Національної акціонерної к омпанії "Украгролізинг", вул. М ечнікова, 16-а, Центральна Част ина Києва, м. Київ, 01601 в особі Тер нопільської філії Національ ної акціонерної компанії "Ук рагролізинг", вул. К. Острозько го, 14, м. Тернопіль, 46000

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Козацьк е", м. Тростянець, Зборівського району, Тернопільської обла сті, 47225

про стягнення 72.139,33 грн., в т ому числі 64.224,83 грн. відшкодуван ня вартості техніки, 5.141,50 грн. ві дсотків за користування кошт ами, 1.563,83 грн. винагороди лізинг одавця за організацію фінанс ового лізингу.

За участю представників ві д:

помічник прокурора: Марц ун А.А., посвідчення № 12;

позивача: представник ОСОБА_1, довіреність № 14/20-87-12 від 20.01.2012р.;

відповідача: не з'я вився.

В судовому засіданні учас никам судового процесу роз' яснено права і обов' язки ст орін, передбачені ст.ст. 20, 22, 29, 81-1 Г ПК України.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація су дового процесу не здійснювал ася

Суть справи:

Прокурор Зборівського ра йону звернувся до господарсь кого суду Тернопільської обл асті із позовом в інтересах д ержави в особі Кабінету Міністрів України в особі На ціональної акціонерної комп аніі "Украгролізинг" в особі Т ернопільської філії Націона льної акціонерної компанії " Украгролізинг" до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Козацьке" про стягнення заб оргованості в сумі 72139,33грн., в то му числі 64224,83грн. відшкодуванн я вартості техніки, 5141,50грн. від сотків за користування кошта ми, 1563,83грн. винагороди лізинго давця за організацію фінансо вого лізингу.

Помічник прокурора та пред ставник позивача в судовому засіданні повністю підтрима ли заявлені позовні вимоги.

Представник позивача в суд овому засіданні зазначив, що договір № 19-03-19 фл. фінансового л ізингу від 06.02.2003р. припинив свою дію у жовтні 2004р.; сільськогосп одарська техніка передана ві дповідачу у лізинг, вилучена та була передана згідно дого вору № 19-04-19/1 від 01.10.2004р. агропромис ловій фірмі "Захід-Агросерві с", договору № 19-04-19/2 від 29.10.2004р. ТзОВ "Прометей" та договору № 19-04-13/3 ві д 29.04.2004р. ПП "Орфей", у зв' язку з ч им лізингові платежі нарахов ані відповідачу по жовтень 2004 р..

Відповідач без поважних пр ичин витребуваних ухвалами с уду від 23.12.2011р. та 11.01.2012р. матеріалі в не подав, повноважний предс тавник в судове засідання не з' явився, хоча про час та міс це розгляду справи повідомля вся належним чином, про що сві дчать повідомлення про вруче ння поштового відправлення, наявні в матеріалах справи.

За таких обставин справи, вр аховуючи, що явка сторін не ви знавалася судом обов' язков ою, поданих доказів є достатн ьо для вирішення спору по сут і, брати участь в судовому зас іданні є правом сторони, пере дбаченим ст. 22 ГПК України, а ві дтак, справа розглядається з а наявними у ній документами згідно ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали с прави, оцінивши представлені докази в їх сукупності, заслу хавши помічника прокурора, п ояснення представника позив ача, господарський суд встан овив наступне:

Згідно вимог ст. 121 Консти туції України, Закону Україн и "Про прокуратуру", ст. 29 Господ арського процесуального код ексу України на органи проку ратури покладається предста вництво інтересів громадян т а держави в судах у випадках, в изначених Законом. Прокурор має право звернутися до госп одарського суду з позовом в і нтересах держави або громадя нина. В силу ст. ст. 20, 361 Закону Ук раїни "Про прокуратуру" при зд ійсненні прокурорського наг ляду за додержанням і застос уванням законів прокурор має право звертатись до суду з за явою про захист прав і законн их інтересів громадян, держа ви, а також підприємств та інш их юридичних осіб при наявно сті порушень або загрози пор ушень економічних, політични х та інших державних інтерес ів внаслідок протиправних ді й (бездіяльності) фізичних аб о юридичних осіб, що вчиняють ся у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до ст. 11 Цивільно го кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені ак тами цивільного законодавст ва, а також із дій осіб, що не пе редбачені цими актами, але за аналогією породжують цивіль ні права та обов'язки. Зокрема , підставами виникнення циві льних прав та обов'язків є дог овори та інші правочини.

Згідно частини 1 статті 174 Гос подарського кодексу України господарський договір є під ставою виникнення господарс ьких зобов'язань.

У відповідності до ст.ст. 627, 628 , 629 ЦК України сторони є вільни ми в укладенні договору, зміс т договору складається з умо в, які визначаються на розсуд та за погодженням сторін, та у мов, які є обов' язковими від повідно до актів цивільного законодавства, договір уклад ений (підписаний сторонами) є обов' язковим для виконання кожної із сторін.

Як вбачається з матеріалів справи, 06 лютого 2003р. між Націон альною акціонерною компаніє ю "Украгролізинг" (Лізингодав ець) та Товариством з обмежен ою відповідальністю "Козацьк е" (Лізингоодержувач) укладен о договір № 19-03-19 фл. фінансового лізингу (далі - Договір).

Предметом даного договору є передача Лізингодавцем вл асного майна на замовлення Л ізингоодержувача у платне ко ристування на умовах фінансо вого лізингу. Перелік майна, н азва заводу-виготовлювача, к ількість, ціна та вартість ма йна, що передається в лізинг н аведено в додатках до догово ру.

Термін лізингу становить 3,5 (три з половиною) років з дати вказаної в акті приймання-пе редачі.

Майно було придбане Лізинг одавцем за рахунок коштів де ржавного лізингового фонду, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1352 із змінам и і доповненнями до неї у заво дів виготовлювачів, вказаних в додатку до цього договору н а умовах договорів купівлі-п родажу (п. 1.1. договору).

Факт передачі сільськогос подарської техніки на загаль ну суму 138.649,55 грн. підтверджуєть ся Актом приймання-передачі сільськогосподарської техн іки від 07.02.2003р. підписаного пред ставниками сторін та засвідч еними відтисками їх печаток.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, до викона ння господарських договорів застосовуються відповідні п оложення Цивільного кодексу України з урахуванням особл ивостей, передбачених Господ арським кодексом.

Зобов'язання виникають з пі дстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України , а саме цивільні права та обов 'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також із д ій осіб, що непередбачені цим и актами, але за аналогією пор оджують цивільні права та об ов'язки. Підставами виникнен ня цивільних прав та обов'язк ів, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст. 509 Циві льного кодексу України, ст. 173 Г осподарського кодексу Украї ни, в силу господарського зоб ов' язання, яке виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня, один суб'єкт (зобов'язана с торона, у тому числі боржник) з обов'язаний вчинити певну ді ю господарського чи управлін сько-господарського характе ру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати ма йно, сплатити гроші, надати ін формацію тощо), або утриматис я від певних дій, а інший суб'є кт (управнена сторона, у тому ч ислі кредитор) має право вима гати від зобов'язаної сторон и виконання її обов'язку.

Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем та ві дповідачем виникло зобов' я зання, що випливають із догов ору лізингу, згідно якого та в силу ст. 806 Цивільного кодексу України, одна сторона (лізинг одавець) передає або зобов' язується передати другій сто роні (лізингоодержувачеві) у користуванні майно, що належ ить лізингодавцю на праві вл асності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем, на певн ий строк і за встановлену пла ту (лізинговий платіж).

У відповідності до частини 3 статті 806 Цивільного кодексу України, особливості окреми х видів і форм лізингу встано влюються законом.

Закон України "Про фінансов ий лізинг" від 16.12.1997р.(станом на м омент укладення договору) ви значає загальні правові та е кономічні засади фінансовог о лізингу.

Згідно п. 1) ч. 1. ст. 4 цього Закон у, фінансовий лізинг - це догов ір лізингу, в результаті укла дення якого лізингоодержува ч на своє замовлення отримує в платне користування від лі зингодавця об'єкт лізингу на строк, не менший строку, за як ий амортизується 60 відсотків вартості об'єкта лізингу, виз наченої в день укладення дог овору.

Сума відшкодування вартос ті об'єкта лізингу в складі лі зингових платежів за період дії договору фінансового ліз ингу повинна включати не мен ше 60 відсотків вартості об'єкт а лізингу, визначеної в день у кладення договору.

Після закінчення строку до говору фінансового лізингу о б'єкт лізингу, переданий лізи нгоодержувачу згідно з догов ором, переходить у власність лізингоодержувача або викуп овується ним за залишковою в артістю.

Згідно пункту 2) частини 2 ста тті 12 Закону України "Про фіна нсовий лізинг" лізингоодержу вач зобов' язаний своєчасно та в повному обсязі за погодж еним з лізингодавцем графіко м виплачувати лізингові плат ежі відповідно до умов догов ору.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться (ст. 526 Цивільн ого кодексу України, ст. 193 Госп одарського кодексу України).

Пунктом 3.1. договору фінансо вого лізингу № 19-03-19 фл від 06.02.2003р. п ередбачено, що Лізингоодержу вач за користування майном с плачує періодичні лізингові платежі. Періодичність спла ти лізингових платежів встан овлюється кратна шести місяц ів з дати одержання майна.

До лізингових платежів вхо дить: сума, яка відшкодовує пр и кожному платежі частину ва ртості майна, що амортизуєть ся за строк, за який вноситься лізинговий платіж; сума, що сп лачується Лізингодавцю, як в ідсоток за залучені ним кошт и для придбання майна; винаго рода Лізингодавцю за організ ацію фінансового лізингу. Рі чний відсоток за залучені ко шти встановлюється в розмір 50 % облікової ставки Нацбанку України, яка діє на дату перед ачі майна в лізинг (п. 3.2. догово ру).

У відповідності до п. 3.3. дого вору Рощзмір лізингових плат ежів, їх склад та терміни спла ти встановлюються в до додат ках до договору "Графік сплат и лізингових платежів".

Згідно з графіками сплати л ізингових платежів (Додатки № 4, № 6, № 8 та № 10 до договору № 19-03-19 ф л від 06.02.03р.) відповідач зобов' язаний сплатити за трактор Ю МЗ-8371 за період з 07.02.2003р. по 07.02.2006р. - 74.574,71 грн.; сівалку універсальну УПС-12 за період з 07.02.2003р. по 08.08.2006р. - 34.984,41 грн.; сівалку СУПН-8 за періо д з 07.02.2003р. по 08.08.2006р. - 10.327,14 грн.; агре гат ґрунтообробний АГ-6 за пер іод з 07.02.2003р. по 08.08.2006р. - 20.587,72 грн. та грунторозпушувач ГРН-3,9 за пер іод з 07.02.2003р. по 07.02.2006р. - 9.969,88 грн..

Як свідчать матеріали спра ви, відповідач своїх зобов' язань щодо сплати лізингових платежів за договором фінан сового лізингу № 19-04-19 фл від 06.02.2003 р. не виконав, допустивши забо ргованість перед позивачем в сумі 72.139,33грн., в тому числі 64.224,83 гр н. відшкодування вартості те хніки, 5.141,50 грн. відсотків за кор истування коштами, 1.563,83 грн. вин агороди лізингодавця за орга нізацію фінансового лізингу .

Зазначену суму заборгован ості сторони підтвердили акт ом звірки розрахунків станом на 01.10.2011р..

Вказаний акт звірки розрах унків засвідчений відбитком печатки підприємства та з ог ляду на приписи п. 5.26 Вимог до о формлення документів ДСТУ 4163- 2003 уніфікованої системи орган ізаційно-розпорядчої докуме нтації Національного станда рту України, затвердженого Н аказом Держспоживстандарту України № 55 від 07 квітня 2003 року , підписаний уповноваженою п осадовою особою відповідача без будь-яких заперечень.

Водночас, як пояснив предст авник позивача в судовому за сіданні, договір № 19-03-19 фл. фінан сового лізингу від 06.02.2003р. припи нив свою дію у жовтні 2004р.. Сіль ськогосподарська техніка пе редана відповідачу у лізинг, вилучена та була передана зг ідно договору № 19-04-19/1 від 01.10.2004р. аг ропромисловій фірмі "Захід-А гросервіс", договору № 19-04-19/2 від 29.10.2004р. ТзОВ "Прометей" та догово ру № 19-04-13/3 від 29.04.2004р. ПП "Орфей", у зв ' язку з чим лізингові плате жі нараховані відповідачу по жовтень 2004р..

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуальн ого кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г та заперечень.

Враховуючи, що відповідач в судове засідання не з' яви вся, на день розгляду спору не надав суду будь-яких запереч ень по суті заявлених позовн их вимог, як і не надав суду до казів про погашення заборгов аності перед позивачем, суд в важає, що позовні вимоги Прок урора Зборівського району, з аявлені в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів У країни в особі Національної акціонерної компаніі "Украгр олізинг" в особі Тернопільсь кої філії Національної акціо нерної компанії "Украгролізи нг" про стягнення з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Козацьке" 72.139,33грн., в тому чис лі 64.224,83грн. відшкодування варт ості техніки, 5.141,50 грн. відсоткі в за користування коштами, 1.563,8 3 грн. винагороди лізингодавц я за організацію фінансового лізингу.

Витрати по сплаті судового збору, згідно ст. 49 ГПК України , покладаються на відповідач а.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 22, 29, 33, 34, 43, 49, 82, 84, 85 ГПК У країни, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ко зацьке", м. Тростянець, Зборівс ького району, Тернопільської області, код 31194923:

- на користь Національної ак ціонерної компанії "Украгрол ізинг", вул. Мечнікова, 16-а, Цент ральна Частина Києва, м. Київ, в особі Тернопільської філії Національної акціонерної ко мпанії "Украгролізинг", вул. К. Острозького, 14, м. Тернопіль, ко д 25887760 - 72.139,33 грн., в тому числі 64.224,83гр н. відшкодування вартості те хніки, 5.141,50 грн. відсотків за кор истування коштами, 1.563,83 грн. вин агороди лізингодавця за орга нізацію фінансового лізингу ;

- в доход державного бюджету - 1.609,50 грн. судового збору, одер жувач УДКСУ м. Тернопіль 2203001, ко д ЄДРПОУ одержувача: 37977726, номер рахунку: 31217206783002, назва банку оде ржувача: ГУДКСУ у Тернопільс ькій області, код ЄДРПОУ суду : 03500022, МФО банку одержувача: 838012, к од класифікації доходу: 22030001, пр изначення платежу "Судовий з бір", Код 03500022, пункт 1.

3. Рішення господарського су ду набирає законної сили в де сятиденний строк з дня його п рийняття (підписання рішення ).

4. Накази видати стягувачам після набрання судовим рішен ням законної сили.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокур ор мають право подати апеляц ійну скаргу протягом десяти днів з дня прийняття (підписа ння) рішення через місцевий г осподарський суд

Суддя Н.А. Френдій

Повний текст рішен ня підписано 09.02.2012р.

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення01.02.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21487873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/117/5022-1748/2011

Судовий наказ від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 11.01.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Судовий наказ від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 15.02.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні