Постанова
від 27.01.2012 по справі 2а/1570/8017/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/8017/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Коле сниченко О.В.,

при секретарі Боло товій К.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Одесі а дміністративну справу за по зовом Регіонального управлі ння Департаменту контролю за виробництвом та обігом спир ту, алкогольних напоїв і тютю нових виробів ДПА України в О деській області до товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Парадор»про стягнення фі нансових санкцій у сумі 1700,00 гр н., -

В С Т А Н О В И В:

Регіональне управлі ння Департаменту контролю за виробництвом та обігом спир ту, алкогольних напоїв і тютю нових виробів Державної пода ткової адміністрації Україн и в Одеській області звернул ось до Одеського окружного а дміністративного суду з позо вними вимогами до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Парадор»про стягнення фін ансових санкцій у сумі 1700,00 грн . Свої вимоги позивач обґрунт овує порушенням відповідаче м вимог Закону України „Про д ержавне регулювання виробни цтва і обігу спирту етиловог о, коньячного і плодового, алк огольних напоїв та тютюнових виробів” шляхом зберіганн я алкогольних напоїв без мар ок акцизного збору встановле ного зразка.

У судовому засіданні пред ставник позивача, посилаючис ь на обставини викладені у по зовній заяві, підтримав позо вні вимоги у повному обсязі, просив їх задовольнити, та пі дтвердив, що станом на час про ведення судового засідання с ума заборгованість відповід ачем не сплачена.

Відповідач був належним чи ном повідомлений про час та м ісце судового розгляду, одна к на неодноразові вимоги суд у в судове засідання не з'явив ся, письмових доводів та запе речень проти позову по суті з аявлених вимог не надав, у зв' язку з чим справа розглядаєт ься за наявними матеріалами в порядку, передбаченому ст. 12 8 КАС України.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд вст ановив наступне.

Як вбачається з мат еріалів справи, 08.12.1997 року викон авчим комітетом Одеської міс ької ради було проведено дер жавну реєстрацію товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Парадор»за №10029189533 за юридич ною адресою: 65076, м. Одеса, вул. Р адісна, 23, кв. 74.

25 червня 2011 року держ авними податковими інспекто рами РУ Департаменту САТ ДПА України в Одеській області б ула проведена фактична перев ірка господарської одиниці - бару, який розташовано за адр есою: м. Одеса, вул. І.Рабіна, 9, та належить товариству з обме женою відповідальністю «Пар адор».

Перевірку було здійснено на підставі Податкового Код ексу України, Закону України «Про державну податкову слу жбу в Україні»від 04.12.1990р. №509-ХІІ, Закону України «Про застосу вання реєстраторів розрахун кових операцій у сфері торгі влі, громадського харчування та послуг»від 06.06.1995 року N 265/95-ВР, З акону України "Про державне р егулювання виробництва і обі гу спирту етилового, коньячн ого і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів »зі змінами та доповненнями від 19.12.1995р. №481/95-ВР, постанов Кабі нету Міністрів України від 30.0 7.1996 р. № 854 «Про затвердження Пра вил роздрібної торгівлі алко гольними напоями», від 13.05.1996 рок у № 493 «Про тимчасовий порядок видачі ліцензії на право імп орту, експорту спирту етилов ого, коньячного і плодового, а лкогольних напоїв та тютюнов их виробів та інших норматив но-правових актів, наказу та направлення на проведення пе ревірки №403 від 20.06.2011 року.

В ході перевірки був встано влений факт зберігання алког ольних напоїв без марок акци зного збору встановленого зр азка, що є порушенням ст. 11 Зако ну України "Про державне регу лювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних нап оїв та тютюнових виробів»зі змінами та доповненнями від 19.12.1995р. №481/95-ВР.

Частина 4 абз. 3 ст. 11 Закону Укр аїни "Про державне регулюван ня виробництва і обігу спирт у етилового, коньячного і пло дового, алкогольних напоїв т а тютюнових виробів» передба чає, що алкогольні напої та тю тюнові вироби, які виробляют ься в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позн ачаються марками акцизного з бору. Відповідно до положе нь п.п.226.6 ст.226 Податкового Кодек су України маркуванню підляг ають усі алкогольні напої з в містом спирту етилового пона д 8,5 відсотка об' ємних одиниц ь.

За результатами перевірки державними інспекторами РУ Департаменту САТ ДПА України в Одеській області було скла дено акт №414/32-02/20969772 від 30.06.2011р., який підписаний директором тов ариства з обмеженою відповід альністю «Парадор», зауваж ень до акту перевірки з боку в ідповідача не надходило.

Відповідно до ч. 2 ст.1 7 Закону України "Про державне регулювання виробництва і о бігу спирту етилового, конья чного і плодового, алкогольн их напоїв та тютюнових вироб ів»до суб'єктів господарюв ання за зберігання, транспор тування, реалізацію фальсифі кованих алкогольних напоїв т а тютюнових виробів, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів без марок акцизного збо ру встановленого зразка або з підробленими марками акциз ного збору передбачена відпо відальність у вигляді фінан сових санкцій в розмірі 100 від сотків від вартості товару, а ле не менше 1700 гривень.

Відповідно до п.1.3 Порядку о формлення результатів невиї зних документальних, виїзних планових та позапланових пе ревірок з питань дотримання податкового, валютного та ін шого законодавства, який зат верджений наказом Державн ої податкової адміністрації України від 10.08.2005р. №327 та за реєстрований в Міністерстві юстиції за №925/11205, акт - службо вий документ, який стверджує факт проведення невиїз ної документальної або виїзн ої планової чи позапланової перевірки фінансово-господа рської діяльності суб'єкта г осподарювання і є носієм д оказової інформації про вияв лені порушення вимог податко вою, валютного та іншого зако нодавства суб'єктами господа рювання.

Фінансові санкції згідн о з ст.17 Закону України "Про дер жавне регулювання виробницт ва і обігу спирту етилового, к оньячного і плодового, алког ольних напоїв та тютюнових в иробів»застосовуються відп овідно до Порядку застосуван ня фінансових санкцій, які пе редбачені ст.17 Закону України «Про державне регулювання в иробництва і обігу спирту ет илового, коньячного і плодов ого, алкогольних напоїв та тю тюнових виробів», затверджен ого Постановою Кабінету Міні стрів України №'790 від 2 червня 2 003 р. ( далі - Порядок).

Відповідно до п.5 Порядку п ідставою для застосування фі нансових санкцій є матеріали правоохоронних, податкових та інших органів виконавчої влади щодо недотримання суб' єктами підприємницької діял ьності вимог законодавчих та інших нормативно-правових а ктів про виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв т а тютюнових виробів.

Рішення про накладення фін ансових санкцій приймаються органом, який видав ліцензію на торгівлі алкогольними на поями і тютюновими виробами, та іншими органами виконавч ої влади у межах їх компетенц ії, визначеної законами Укра їни.

Рішення про застосування ф інансових санкцій приймають ся керівником, а у разі його ві дсутності - заступником кері вника органу, який видав ліце нзію на право торгівлі алког ольними напоями і тютюновими виробами (регіональне упр авління Департаменту контро лю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації.)

На підставі акту перевірк и №414/32-02/20969772 від 30.06.2011р. 26.07.2011 року нача льником Регіонального управ ління Департаменту CAT ДПА Укра їни в Одеській області було п рийняте рішення №151176 про засто сування до товариства з обм еженою відповідальністю «Па радор»фінансових санкцій у розмірі 1700,00 грн.

Відповідно до п. 9 Поряд ку рішення про застосування фінансових санкцій складаєт ься в трьох примірниках, од ин з яких залишається в орг ані, посадова особа якого при йняла це рішення; другий - у 3-денний строк після його п рийняття надсилається суб'єк ту підприємницької діяльнос ті або видається його уповно важеному представникові під розписку; третій - надси лається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації суб'єкта господар ювання як платника податків для контролю за надходженням до державного бюджету суми с плаченого штрафу.

Рішення від 26.07.2011 року №151176 було надіслане товариству з обм еженою відповідальністю «Па радор»рекомендованим лис том, про що свідчить реєстр ві дправлених рекомендованих л истів від 28.07.2011 року, та до ДПІ у М алиновському районі м. Одеси за місцем реєстрації суб'єкт а підприємницької діяльност і як платника податків для ко нтролю за надходженням до Де ржавного бюджету суми сплаче ного штрафу.

Згідно із п.10 Порядку у разі невиконання суб'єктом підприємницької діяльності рішення про застосування фі нансових санкцій протягом 30 д нів після його отримання сум а санкцій стягується на підс таві рішення суду.

З огляду на викладене , приймаючи до уваги не сплат у відповідачем у добровільно му порядку штрафу у розмірі 170 0,00 грн., Регіональне управлінн я Департаменту контролю за в иробництвом та обігом спирту , алкогольних напоїв і тютюно вих виробів ДПА України в Оде ській області звернулась до суду з позовною заявою до тов ариства з обмеженою відповід альністю «Парадор»про стягн ення фінансових санкцій у су мі 1700,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу “Підстави для звільнення від доказування”.

Таким чином, з огляду на ви щевикладене, суд прийшов до в исновку, що рішення №151176 ві д 26.07.2011 року про застосування шт рафних санкцій до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Парадор»в сумі 1700 гривень б уло винесено в межах повнова жень та у спосіб, що передбач ений законом.

Загальна сума забор гованості, яка рахується за т овариством з обмеженою відпо відальністю «Парадор»склад ає 1700,00 грн.

Доказів щодо сплати зазна ченої заборгованості на дату розгляду справи відповідаче м до суду надано не було.

На думку суду, позовні вим оги Регіонального управлінн я Департаменту контролю за в иробництвом та обігом спирту , алкогольних напоїв і тютюно вих виробів ДПА України в Оде ській області про стягнення з товариства з обмеженою від повідальністю «Парадор»фін ансових санкцій у сумі 1700,00 грн . підтверджуються обґрунтова ним розрахунком фінансових с анкцій. Доказів, спростовуюч их викладене, відповідачем п ід час розгляду справи до суд у представлено не було.

За таких обставин, р озглянувши справу в межах за явлених позовних вимог, на пі дставі наданих сторонами док азів, з урахуванням встановл ених у судовому засіданні фа ктів, суд доходить висновку, щ о адміністративний позов під лягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86 , 159 - 164, 167, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

ВАдміністративний поз ов Регіонального управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів ДПА України в Оде ській області до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Парадор»про стягнення штр афу у сумі 1700,00 грн. - задовольн ити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Па радор»/ 65000, Одеська область, м . Одеса, вул. І. Рабіна, 23, кв. 74, ко д ЄДРПОУ 20969772/ до Державного бюд жету України / р/р 31112106700007, банк оде ржувача ГУДКУ в Одеській обл асті, код 23213460, одержувач: ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011/ фін ансові санкції у розмірі 1700,00 г рн. /тисяча сімсот грн. 00 коп./.

Постанову може бути оск аржено до Одеського апеляцій ного адміністративного суду шляхом подання до Одеського окружного адміністративног о суду заяви про апеляційне о скарження протягом десяти дн ів з дня проголошення постан ови, а також подання апеляцій ної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апел яційна скарга може бути пода на без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про

апел яційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про

апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана у стр ок, встановлений Кодексом ад міністративного судочинств а України, постанова суду наб ирає законної сили після зак інчення цього строку. У разі п одання апеляційної скарги су дове рішення, якщо його не ска совано, набирає законної сил и після закінчення апеляційн ого розгляду справи.

Повний текст постанови виг отовлено та підписано суддею 27 січня 2012 року року.

Суддя О.В. Колесниченк о

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.01.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21493887
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/8017/2011

Ухвала від 01.11.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

Ухвала від 11.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

Постанова від 27.01.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

Постанова від 27.01.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні