Постанова
від 26.01.2012 по справі 2а-246/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-246/11/2670 Головуючи й у 1-й інстанції: < Текст >

Суддя-доповідач: Лічевец ький І.О.

ПОСТАНОВА

Іменем України

"26" січня 2012 р. м. Київ

Головуючий судд я Лічевецький І.О.

Судді: Мацедонська В.Е.

Грищенко Т.М.

Київський апеляційни й адміністративний суд в скл аді: головуючого - судді Ліч евецького І.О., суддів - Грище нко Т.М., Мацедонської В.Е., при с екретарі - Луцак А.В., розглян увши у відкритому судовому з асіданні за апеляційною скар гою державної податкової інс пекції у Солом'янському рай оні м. Києва на постанову Окру жного адміністративного суд у м. Києва від 14 квітня 2011 р. адмі ністративну справу за позово м господарського товариства з обмеженою відповідальніст ю «Раян ЛТД»до державної под аткової інспекції у Солом'я нському районі м. Києва про ск асування рішення про застосу вання штрафних (фінансових) с анкцій №00010152305 від 29.09.2010 р.,

ВСТАНОВИВ

Господарським товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Раян ЛТД»(надалі за т екстом - «ТОВ «Раян ЛТД») под ано позов про скасування ріш ення № 00010152305 від 29.09.2010 р. про застос ування штрафних (фінансових) санкцій за порушення пункті в 1, 2, 3, 6, 13 статті 3 Закону України «Про застосування реєстрато рів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадськог о харчування та послуг»від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (надалі за т екстом - «Закон № 265/95-ВР»).

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 14 квітня 2011 р. позов задоволе но частково та скасовано ріш ення № 00010152305 від 29.09.2010 р. в частині застосування штрафних (фінан сових) санкцій у розмірі 26 280 гр н. В іншій частині позову відм овлено.

В апеляційній скарзі держа вна податкова інспекція у Со лом'янському районі м. Києв а (надалі за текстом - «ДПІ у С олом'янському районі») прос ить скасувати назване судове рішення та ухвалити нове про відмову в задоволенні позов у з підстав порушення судом п ершої інстанції норм матеріа льного та процесуального пра ва, що призвело до неправильн ого вирішення справи.

Перевіривши повноту встан овлення місцевим судом факти чних обставин справи та прав ильність застосування ним но рм матеріального і процесуал ьного права, Київський апеля ційний адміністративний суд дійшов наступного.

Судом першої інстанції вс тановлено, що 17 вересня 2010 р. пос адовими особами ДПІ у Солом' янському районі проведено пе ревірку кафе, що розташоване по вул. Виборзькій, 1, в м. Києві , в якому здійснює підприємни цьку діяльність ТОВ «Раян ЛТ Д».

Результати перевірки офор млено актом № 1023/26/58/23/23515563 від 17.09.2010 р.

Цим актом зафіксовано фак ти: не проведення розрахунко вих операцій на суму покупки 629 грн. через реєстратор розра хункових операцій; не відпов ідності суми готівкових кошт ів на місці проведення розра хунків сумі коштів, яка зазна чена в денному звіті реєстра тора розрахункових, яка скла ла 8 грн.; не видачі покупцям ро зрахункових документів вста новленої форми на суму покуп ки 4 559 грн.; не зберігання остан ньої використаної книги облі ку розрахункових операцій пр отягом встановленого термін у.

Такі висновки податковий о рган обґрунтував наступним.

На момент здійснення перев ірки на місці проведення роз рахунків знаходились рахунк и офіціанта на загальну суму 629 грн., проте операції з продаж у товарів через реєстратор р озрахункових операцій не про ведено.

У період з 17.08.2010 р. по 16.09.2010 р. при п родажу товарів на загальну с уму 4 559 грн. позивачем видавали сь фіскальні чеки, що не місти ли обов'язкового реквізиту - коду ЄДРПОУ.

Перерахунком коштів на міс ці проведення розрахунків вс тановлено, що сума готівки ст ановить 6 грн., в той час як в ден ному звіті реєстратора розра хункових операцій зазначено суму 14 грн.

При проведенні перевірки с півробітниками ТОВ «Раян ЛТД »не було надано для огляду ос танню використану книгу облі ку розрахункових операцій.

На підставі висновків, викл адених в акті перевірки, відп овідачем прийнято рішення №0 0010152305 від 29.09.2010 р. про застосування штрафних (фінансових) санкці й в сумі 26320 грн.

Скасовуючи згадане рішенн я в частині застосування фін ансових санкцій за не провед ення розрахункових операцій на повну суму покупки, не вида чу розрахункових документів встановленої форми та за не з берігання останньої викорис таної книги обліку розрахунк ових операцій суд попередньо ї інстанції виходив з того, що рахунок офіціанта не є докум ентом, який підтверджує здій снення операції купівлі-прод ажу, відсутність коду ЄДРПОУ у фіскальному чеку не є поруш енням Закону № 265/95-ВР, законода вством не визначено місце зб ерігання КОРО.

Колегія суддів вважає, що вк азані висновки окружного адм іністративного суду не є так ими, що зроблені на підставі п овно і всебічно досліджених встановлених фактичних обст авин справи та належного зас тосування нормативно-правов их актів, що регулюють спірні правовідносини.

Пунктами 1, 2, 13 статті 3 Закону № 265/95-ВР встановлено, що суб'є кти господарювання, які здій снюють розрахункові операці ї в готівковій та/або в безгот івковій формі (із застосуван ням платіжних карток, платіж них чеків, жетонів тощо) при пр одажу товарів (наданні послу г) у сфері торгівлі, громадськ ого харчування та послуг зоб ов'язані: проводити розраху нкові операції на повну суму покупки (надання послуги) чер ез зареєстровані, опломбован і у встановленому порядку та переведені у фіскальний реж им роботи реєстратори розрах ункових операцій з роздрукув анням відповідних розрахунк ових документів, що підтверд жують виконання розрахунков их операцій, або у випадках, пе редбачених цим Законом, із за стосуванням зареєстрованих у встановленому порядку роз рахункових книжок; видавати особі, яка отримує або поверт ає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розра хунковий документ встановле ної форми на повну суму прове деної операції; забезпечуват и зберігання використаних кн иг обліку розрахункових опер ацій та розрахункових книжок протягом трьох років після ї х закінчення; забезпечувати відповідність сум готівкови х коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті ре єстратора розрахункових опе рацій, а у випадку використан ня розрахункової книжки - заг альній сумі продажу за розра хунковими квитанціями, видан ими з початку робочого дня.

Відповідальність за поруш ення вимог Закону № 265/95-ВР вста новлена розділом V цього Зако ну.

Зокрема, відповідно до стат ті 17 Закону № 265/95-ВР за порушення його вимог до суб'єктів підпр иємницької діяльності, які з дійснюють розрахункові опер ації за товари (послуги), за рі шенням відповідних органів д ержавної податкової служби У країни застосовуються фінан сові санкції у таких розміра х:

- у п'ятикратному р озмірі вартості проданих тов арів (наданих послуг), на які в иявлено невідповідність, - у р азі проведення розрахункови х операцій на неповну суму ва ртості проданих товарів (над аних - послуг), у разі непровед ення розрахункових операцій через реєстратори розрахунк ових операцій, у разі нероздр укування відповідного розра хункового документа, що підт верджує виконання розрахунк ової операції, або проведенн я її без використання розрах ункової книжки;

- двадцять неоподатко вуваних мінімумів доходів гр омадян - у разі незберігання к ниг обліку розрахункових опе рацій чи розрахункових книжо к протягом встановленого тер міну (тут та далі в редакції, щ о була чинною на момент виник нення спірних правовідносин ).

Згідно статті 22 Закону № 26 5/95-ВР у разі невідповідності с уми готівкових коштів на міс ці проведення розрахунків су мі коштів, яка зазначена в ден ному звіті, а у випадку викори стання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за ро зрахунковими квитанціями, ви даними з початку робочого дн я, до суб'єктів підприємниц ької діяльності застосовуєт ься фінансова санкція у п'яти кратному розмірі суми, на яку виявлено невідповідність.

Пунктом 22 Порядку проваджен ня торговельної діяльності т а правил торговельного обслу говування на ринку споживчих товарів затвердженого поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 15 червня 2006 р. № 833 передб ачено, що розрахунки за прода ні товари та надані послуги м ожуть здійснюватися готівко ю та/або в безготівковій форм і (із застосуванням платіжни х карток, платіжних чеків, жет онів тощо) відповідно до зако нодавства. Разом з товаром сп оживачеві в обов'язковому п орядку видається розрахунко вий документ установленої фо рми на повну суму проведеної операції, який засвідчує фак т купівлі товару та/або надан ня послуги. У закладі рестора нного господарства, в якому о бслуговування здійснюють оф іціанти, оплата проводиться безпосередньо офіціанту від повідно до рахунка, що випису ється на бланку встановленої форми. Після розрахунку офіц іант видає споживачеві розра хунковий документ (касовий ч ек, розрахункова квитанція).

Із наведеного випливає, що р ахунки офіціантом виписують ся лише за продані товари та н адані послуги, а відтак відпо відач зобов'язаний був пров ести ці операції через реєст ратор розрахункових операці й.

Стаття 2 Закону № 265/95-ВР визнач ає розрахунковий документ як документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарн ий чек, розрахункова квитанц ія, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (по вернення) товарів, надання по слуг, отримання (повернення) к оштів, купівлі-продажу інозе мної валюти, надрукований у в ипадках, передбачених цим За коном, і зареєстрованим у вст ановленому порядку реєстрат ором розрахункових операцій або заповнений вручну

Пунктом 3.2 Положення про фор му та зміст розрахункових до кументів затвердженого нака зом Державної податкової адм іністрації України від 1 груд ня 2000 р. №614 встановлено, що одним з обов'язкових реквізитів касового чеку є ідентифікаці йний код за ЄДРПОУ або іденти фікаційний номер за ДРФО, пер ед яким друкуються великі лі тери «ІД».

Згідно пункту 2.1 цього Полож ення у разі відсутності хоча б одного з обов'язкових рек візитів, а також недотриманн я сфери призначення, докумен т не є розрахунковим.

Таким чином, касові чеки, що видавались ТОВ «Раян ЛТД»по купцям у період з 17.08.2010 р. по 16.09.2010 р . не можуть вважатися розраху нковими документами відпові дно до вимог Закону № 265/95-ВР, а за значене порушенням тягне нак ладення фінансових санкцій з гідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265/95-ВР.

Судова колегія погоджуєть ся з висновком суду попередн ьої інстанції, що чинним зако нодавством не визначено місц я зберігання використаних кн иг обліку розрахункових опер ацій.

Проте у будь-якому випадку в они мають бути надані під час здійснення перевірки для пі дтвердження факту їх наявнос ті.

У цьому зв'язку суд апеляц ійної інстанції зазначає, що не надавши на вимогу контрол юючого органу КОРО, працівни к ТОВ «Раян ЛТД»підписав акт перевірки без зауважень.

З огляду на викладене колег ія суддів приходить до висно вку, що ухвалене у справі судо ве рішення підлягає скасуван ню з прийняттям нової постан ови про відмову в задоволенн і позову з наведених вище під став.

Керуючись статтями 160, 198, 202, 205 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ

Апеляційну скаргу держ авної податкової інспекції у Солом'янському районі м. Ки єва задовольнити.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 14 квітня 2011 р. скасувати та при йняти нову постанову.

В задоволенні адміністрат ивного позову відмовити повн істю.

Постанова набирає законно ї сили з моменту прийняття, пр оте може бути оскаржена в кас аційному порядку шляхом пода чі в 20-ти денний строк з дня скл адення постанови в повному о бсязі касаційної скарги безп осередньо до Вищого адмініст ративного суду України, з под ачею документу про сплату су дового збору, а також копій ка саційної скарги відповідно д о кількості осіб, які беруть у часть у справі, та копій оскар жуваних рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

Головуючий суддя І.О .Лічевецький

суддя Т.М.Грищенко

суддя В.Е.Мацедонська

Постанова складена в по вному обсязі 31 січня 2012 р.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено23.02.2012
Номер документу21507157
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-246/11/2670

Ухвала від 14.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 14.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 05.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Постанова від 26.01.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 14.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні