Рішення
від 20.02.2012 по справі 5013/2421/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/2421/11

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "20" лютого 2012 р.Справа № 5013/2421/11

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Змеула О.А. розглянув у відкритому  судовому засіданні матеріали справи

за позовом: товариства  з обмеженою відповідальністю фірми  "КВАНТ"  

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "ТТВ ГРУП УКР"     

про стягнення 10 579,11  грн.,

представники сторін відсутні.  

Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "КВАНТ" звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ТТВ ГРУП УКР" основний борг у сумі 8 000 грн., пеню в сумі 2 173,66 грн. та три проценти річних у сумі 420,71 грн., всього кошти на суму 10594,36 грн. у зв'язку з порушенням відповідачем грошового зобов'язання щодо оплати товару, поставленого за договором поставки № 121 від 18 листопада 2010 р.

Також позивач просить стягнути витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 411,50 грн.

Ухвалою господарського суду від 07.12.2011 р. прийнято позовну заяву до розгляду, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 28.12.2011 р., від сторін витребувано необхідні для розгляду справи документи.

Ухвалою господарського суду від 28.12.2011 р. розгляд справи відкладено на 01.02.2012  о 12:00 год.

До господарського суду 12.01.2012 р. від товариство  з обмеженою відповідальністю фірми  "КВАНТ" надійшла заява про уточнення позовних вимог у якій зазначено про зменшення розміру позовної вимоги про стягнення пені до суми 2083,20 грн. та збільшення розміру вимоги про стягнення трьох процентів річних до суми 495, 91 грн..

Отже, позивач просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ТТВ ГРУП УКР" основний борг у сумі 8 000 грн., пеню в сумі 2 083,20 грн. та три проценти річних у сумі 495,91 грн., всього кошти на суму 10579,11 грн.

Також позивач просить стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 411,50 грн.

Відповідач отримав ухвалу суду про порушення провадження в даній справі від 07.12.2011 та про відкладення розгляду справи від 28.12.2011, що засвідчено рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення від 09.12.2011 р. та від 29.12.2011 р.

Також відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи ухвалою про відкладення розгляду справи від 01.02.2011, яка надіслана на адресу його місцезнаходження: 25002, м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, 5, офіс 203, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 16), що засвідчено написом та відміткою загального відділу господарського суду на звороті другого аркуша ухвали від 01.02.2012.

Згідно приписів частини першої ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, у  разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Отже, господарський суд вжив усіх заходів для повідомлення відповідача про час і місце проведення судового засідання, направляючи вказані ухвали суду за адресою місцезнаходження відповідача, що значиться у Єдиному державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Між тим, від відповідача до господарського суду не надходили відзив на позовну заяву, будь-які клопотання чи заяви.

Згідно ст. 75 ГПК України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та оцінивши подані докази, господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "КВАНТ" (Постачальник) та товариством з обмеженою відповідальністю "ТТВ ГРУП УКР" (Покупець) 18.11.2010 року укладено договір поставки № 121 (далі - договір).

Згідно п. 1 договору Постачальник зобов'язався передати у власність Покупцеві сік в асортименті, томатну пасту та інші види продукції (далі - товар), а Покупець зобов'язався прийняти товар та оплатити його. Покупець має право на реалізацію товару в межах міста Кіровограда та Кіровоградської області з націнкою, розмір якої в обов'язковому порядку підлягає узгодженню з Постачальником.

Поставка товару здійснюється партіями. Асортимент та кількість товару визначається у заявці Покупця, що узгоджується із Продавцем.

Поставка товару здійснюється на протязі 10 календарних днів з моменту отримання Продавцем заявки Покупця. Поставка товару здійснюється на склад Покупця за рахунок Постачальника.

Прийом товару Покупцем підтверджує факт надання заявки, передбаченої пунктом 2.1. договору і позбавляє його права посилатися на незамовлення товару, а також підтверджує факт повного виконання Постачальником своїх обов'язків за даним договором стосовно кожної конкретної партії товару.

Відповідно до п. 4 договору ціна товару встановлюється в українських гривнах. Оплата за отриману партію товару здійснюється Покупцем Продавцеві у безготівковій формі впродовж 30 календарних днів з моменту прийому партії товару.

Сторони узгодили умову про те, що договір діє з моменту підписання і до 31.12.2011 року. У разі, якщо жодна зі сторін не пізніше ніж за місяць до закінчення дії договору не заявить про намір розірвати даний договір, він вважається пролонгованим на один рік. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. ст. 655, 692 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.          

Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов'язання за ст. 610  Цивільного кодексу України є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначеним змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Постачальником зобов'язання взяті за договором поставки виконано в повному обсязі, що підтверджується видатковими накладними: № 1450 від 01.12.2010 на суму 36476,80 грн., № 1556 від 23.12.2010 на суму 1979,32 грн. та № 1557 від 23.12.2010 на суму 15770,18 грн.

Всього цими накладними позивач поставив відповідачу товару на суму 54226,30 грн.

Покупець зобов'язання по оплаті товару виконав не у повному обсязі, частково ним сплачено кошти за товар на суму 46226,30 грн., що підтверджується світлокопією виписки з рахунку (а.с. 12-14).

Отже, залишок заборгованості відповідача становить 8000 грн., докази сплати боргу у справі відсутні, відповідачем не подано.

Згідно з п. 6 договору поставки сторони узгодили умову про те, що за несвоєчасну оплату поставленого товару, Покупець зобов'язаний сплатити Постачальникові, за його вимогою пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за кожен день прострочення від суми несвоєчасно оплаченого товару за весь період такого прострочення.

У відповідності до частин 1-3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

У відповідності до частини 2 ст. 343 Господарського кодексу України платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Також в силу приписів Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня..

З огляду на досліджені обставини справи суд дійшов до висновку, що порядок нарахування і розмір пені відповідає умовам договору та правилам ст. 232, частини 2 ст. 343 Господарського кодексу України.     

Згідно з обґрунтованим розгорнутим розрахунком позивача пеня, що обчислена за прострочення сплати коштів за період з 01.01.2011 р. по 12.07.2011 р., становить  2083,20 грн.

Господарським судом враховується, що за товар, отриманий за накладною № 1450 від 01.12.2010 на суму 36476,80 грн., відповідач перераховував кошти, починаючи з 21.01.2011 і по 07.04.2011, тому пеня за прострочення сплати коштів за цією накладною правомірно обчислена за період з 01.01.2011 по 06.04.2011.

За товар, отриманий за накладною № 1556 від 23.12.2010, позивач повинен був розрахуватися 22.01.2011, але кошти сплатив лише 07.04.2011 в сумі 1979,32 грн., тому пеня правомірно обчислена за період прострочення платежу з 23.01.2011 по 06.04.2011.

За товар, отриманий за накладною № 1557 від 23.12.2010 на суму 15770,18 грн. позивач повинен був розрахуватися 22.01.2011, але кошти сплатив частково лише на суму 7770,18 грн., тому пеня правомірно обчислена за період прострочення платежу з 23.01.2011 по 12.07.2011.

Отже, обґрунтована та правомірна вимога про стягнення пені у розмірі 2083,20 грн. підлягає задоволенню.

Положеннями статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За своєю правовою природою три проценти річних є платою за користування коштами, що не були своєчасно сплачені боржником.

За обґрунтованим розрахунком позивача три проценти річних становить 495,91 грн. за період прострочення платежу з 01.01.2011 р. по 21.11.2011 р.

З огляду на зазначені обставини позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2011 р. становив 941 грн.

Відповідно приписів частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір сплачується у розмірі 2 відсотків ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати, що становить суму 1411,50 грн.

Позивач з позовної заяви майнового характеру про стягнення спірної суми сплатив судовий збір у відповідності до вимог законодавства в розмірі не меншому 1,5 розміру мінімальної заробітної плати, що складає 1411,50 грн., тобто в мінімальному розмірі встановленому законодавством.  

Згідно ст. 49 ГПК України витрати на судовий збір у справі покладаються на відповідача, оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, який допустив прострочення виконання свого грошового зобов'язання за отриманий товар.   

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                               ВИРIШИВ:

Позов задовольнити.  

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ТТВ ГРУП УКР" (25002, м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, 5, офіс 203, ідентифікаційний код 34894651) на користь товариства з обмеженою відповідальністю фірми "КВАНТ" (65007, м. Одеса, вул. Старосінна, 15, ідентифікаційний номер 13917208) 8 000 грн. основного боргу, 2 083,20 грн. пені,  495,91 грн. трьох процентів річних та 1411,50 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                               О.А. Змеул

  

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21638974
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/2421/11

Рішення від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні