Постанова
від 16.02.2012 по справі 11/176
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кір овоградської області

ПОСТАНОВА

"16" лютого 2012 р. № 11/176

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Поліщук Г.Б., розглянувш и справу № 11/176 від 11.06.2007 р.

за заявою кредитора - прив атного підприємства "Регіона льні Маркетологічні Дослідж ення", Кіровоградська област ь, м. Голованівськ, вул. Леніна , 52а,

до боржника - відкритого акц іонерного товариства "Грушкі вське хлібоприймальне підпр иємство" (далі - ВАТ "Грушківс ьке ХПП"), Кіровоградська обла сть, м. Ульяновка, вул. Промисл ова,33,

про банкрутство

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора ПП "Регіонал ьні маркетологічні дослідже ння" - Тетева І.В. директор, нак аз № 1 К від 17.01.2003р.;

від боржника - ОСОБА_1, до віреність № б/н від 11.10.2011р.;

В судовому засіданні брав участь розпорядник майна арб ітражний керуючий Кноблох І. В.

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про ба нкрутство боржника ВАТ "Груш ківське хлібоприймальне під приємство" порушено ухвалою господарського суду Кіровог радської області від 11.06.2007 р. за заявою ініціюючого кредитор а - приватного підприємства "Р егіональні Меркетологічні Д ослідження".

Постановою господарського суду Кіровоградської област і від 18.02.2011р. у даній справі борж ника - відкрите акціонерне то вариство "Грушківське хлібоп риймальне підприємство" визн ано банкрутом, відкрито лікв ідаційну процедуру щодо банк рута на строк до 18.08.2011 року, прип инено повноваження розпоряд ника майна боржника арбітраж ного керуючого Кноблох І.В., пр изначено ліквідатором банкр ута арбітражного керуючого К ноблох І.В., затверджено розпо ряднику майна та ліквідатору оплату послуг в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення н ею своїх повноважень у даній справі, починаючи з 20.05.2008 року, з обов'язано ліквідатора здійс нити в установленому Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" пор ядку опублікування в офіційн их друкованих органах відомо стей про визнання боржника б анкрутом, а також подати госп одарському суду погоджене з комітетом кредиторів банкру та клопотання про призначенн я членів ліквідаційної коміс ії банкрута.

Зазначеною постановою так ож зобов'язано державного ре єстратора Ульяновської райо нної державної адміністраці ї внести до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в ідомості про заміну керівник а банкрута на ліквідатора, ар бітражного керуючого Кнобло х Ірину Вікторівну.

Постановою Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду від 22.03.2011 року у дані й справі вищезазначену поста нову господарського суду Кір овоградської області залише но без змін.

Постановою Вищого господа рського суду України від 21.06.2011р . у справі №11/176 постанову Дніпр опетровського апеляційного господарського суду від 22.03.2011р . та постанову господарськог о суду Кіровоградської облас ті від 18.02.2011р. у даній справі ска совано, справу направлено на новий розгляд до господарсь кого суду Кіровоградської об ласті.

30.06.2011 року матеріали справи № 11/176 надійшли до господарськог о суду Кіровоградської облас ті.

Розпорядженням керівника апарату господарського суду Кіровоградської області №192 в ід 30.06.2011 року призначено повтор ний автоматичний розподіл сп рави №11/176. Згідно довідки про р езультати автоматичного роз поділу справи між суддями, сп раву призначено головуючому судді Поліщук Г.Б.

Ухвалою від 04.07.2011 року призна чено розгляд даної справи в с удовому засіданні з витребув ання доказів, необхідних для подальшого розгляду даної с прави.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши прису тніх в судовому засіданні уч асників провадження у даній справі про банкрутство, госп одарський суд встановив наст упні обставини.

На засіданні комітету кред иторів, що відбувся 11.08.2011 року (п ротокол №3), прийнято рішення з вернутись до господарського суду Кіровоградської област і з клопотанням про визнання ВАТ "Грушківське хлібоприйм альне підприємство" банкруто м", введення ліквідаційної пр оцедури та призначення лікві датором боржника арбітражно го керуючого Кноблох Ірину В ікторівну.

До вказаного протоколу зас ідання комітету кредиторів, надісланого розпорядником м айна до господарського суду, додано фінансовий звіт суб'є кта малого підприємництва ст аном на 31.03.2011 року, довідку про н аявність майна ВАТ "Грушківс ьке ХПП", з якої вбачається, що на балансі боржника рахуєть ся майно на загальну суму 273679,29г рн.

Крім того, розпорядником ма йна надано до суду список деб іторів ВАТ "Грушківське ХПП", з якого вбачається, що розмір д ебіторської заборгованості становить 622811,72грн.

Як вбачається з протоколу з асідання комітету кредиторі в від 14.10.2011 року №4, на даному засі данні комітету кредиторів ро зглядалась можливість уклад ення мирової угоди, запропон ованої боржником. За результ атами зборів прийнято рішенн я відхилити проект мирової у годи, в запропонованій боржн иком редакції, звернутись до господарського суду Кіровог радської області з клопотанн ям про відкладення розгляду справи та зобов'язати ОСОБА _1 забезпечити присутність уповноваженого представник а ЗАТ "Зерноторгівельна комп анія Олсідз-Україна" на насту пному засіданні комітету кре диторів.

25.10.2011 року відбулось наступне засідання зборів комітету к редиторів ВАТ "Грушківське Х ПП", на яких комітетом кредито рів знову було відхилено про ект мирової угоди в запропон ованій боржником редакції.

Зі змісту протоколу зборів комітету кредиторів вбачаєт ься, що підставами відхиленн я запропонованої мирової уго ди стало те, що фактично миров а угода не передбачає віднов лення платоспроможності бор жника, а передбачає погашенн я боргів.

Відповідно до протоколу зб орів комітету кредиторів №6 в ід 17.11.2011 року, вирішено звернути сь до господарського суду Кі ровоградської області з клоп отанням про визнання банкрут ом ВАТ "Грушківське хлібопри ймальне підприємство" та пер ехід до ліквідаційної процед ури.

Як вбачається з даного прот околу, підставою прийняття т акого рішення комітетом кред иторів стало те, що процедура банкрутства ВАТ "Грушківськ е ХПП" затягується, в запропон ованому проекті мирової угод и від 27.09.2011 року передбачалось п овне погашення боргів банкру та протягом трьох місяців. Вк азаний строк вже практично м инає, але жодних дій щодо реал ьного погашення заборговано сті ЗАТ "Зерноторгівельна ко мпанія Олсідз-Україна" не зді йснено. Крім того, представни ком голови комітету кредитор ів звернуто увагу присутніх на те, що мирова угода може бут и укладена на будь-якій стаді ї провадження у справі про ба нкрутство.

Як свідчать матеріали спра ви, загальна сума грошових ви мог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, ск ладає 1610236,59 грн.

Тимчасово виконуючим обов 'язки голови правління ВАТ "Гр ушківське ХПП" ОСОБА_2. 27.12.2011 року надано до господарськог о суду лист, відповідно до яко го за даними бухгалтерського балансу боржника станом на 30. 06.2011 року загальна сума активів ВАТ "Грушківське ХПП" складає 1228,3 тис. грн. Зокрема, необоротн і активи на суму 273,2 тис. грн. та о боротні активи у вигляді деб іторської заборгованості на загальну суму 955,1 тис. грн. Прот е, враховуючи, що термін дебіт орської заборгованості скла дає більше як три роки шанси ї ї отримати в повному обсязі н езначні. До вказаного листа б оржником додано довідку про наявність майна ВАТ "Грушків ське ХПП", відповідно до якої н а балансі боржника значиться авто "Сітроен" залишковою вар тістю 1123 грн. 19 коп., заправка ГСМ первісною вартістю 272051 грн. 50 ко п. (амортизація не нараховува лася), металолом на суму 439грн. 6 0 коп. та печатка вартістю 65 грн . 00 коп.

Таким чином, майна суб'єкта господарювання - відкритого акціонерного товариства "Гру шківське хлібоприймальне пі дприємство" недостатньо для задоволення вимог визнаних с удом кредиторів.

Викладене свідчить про май нову неспроможність боржник а наявним майном задовольнит и вимоги визнаних судом кред иторів інакше, як через засто сування ліквідаційної проце дури. Вказані обставини відп овідно до ч. 4 ст. ст. 205, 209 Господар ського кодексу України є під ставою для визнання відкрито го акціонерного товариства " Грушківське хлібоприймальн е підприємство" банкрутом.

16.02.2012 року розпорядником майн а боржника арбітражним керую чим Кноблох І.В. подано до суду Експрес-аналіз на предмет ви явлення ознак неплатоспромо жності підприємства та ознак дій з приховування банкрутс тва, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства ВАТ "Грушківське хлібоприйма льне підприємство". З проведе ного експрес-аналізу вбачаєт ься наявність протягом трива лого часу ознак поточної та к ритичної неплатоспроможнос ті підприємства, а також тяжк ого фінансового становища (ф інансового стану підприємст ва, у якого на початку та в кін ці звітного періоду є ознаки поточної неплатоспроможнос ті відповідає законодавчому визначенню боржника, який не може виконати свої грошові з обов'язання перед кредиторам и, в тому числі зобов'язання зі сплати податків та зборів пр отягом трьох місяців після н астання встановленого термі ну їх сплати); відсутність озн ак фіктивного банкрутства; в ідсутність ознак дій по дове денню до банкрутства; відсут ність ознак дій з приховуван ня банкрутства.

Представником боржника в с удовому засіданні 16.02.2012 року по дано лист, відповідно до яког о боржник пропонує наступні шляхи відновлення платоспро можності: укладення мирової угоди між боржником та коміт етом кредиторів, що передбач ає залучення боржником у виг ляді позики необхідних грошо вих коштів; введення процеду ри санації боржника. До листа боржником додано проект дог овору позики (поворотної фін ансової допомоги) між ЗАТ "Зер ноторгівельна компанія Олсі дз-Україна" та ВАТ "Грушківськ е хлібоприймальне підприємс тво".

За умовами наданого проект у договору ЗАТ "Зерноторгіве льна компанія Олсідз-Україна " (Кредитор) приймає не себе зо бов'язання надати ВАТ "Грушкі вське хлібоприймальне підпр иємство" (Позичальник) поворо тну фінансову допомогу, а Поз ичальник зобов'язується її п рийняти, використати відпові дно до даного договору та пов ернути Кредитору у строк та н а умовах, визначених у цьому Д оговорі.

Присутні в судовому засіда нні директор голови комітету кредиторів - ПП "Регіональні м еркетологічні дослідження" т а розпорядник майна боржника заперечили можливість відно влення платоспроможності бо ржника запропонованим боржн иком шляхом, вважаючи, що укла дення такого договору може с причинити подальше затягува ння процедури банкрутства та збільшення розміру кредитор ської заборгованості боржни ка, оскільки надання позики з метою погашення існуючої кр едиторської заборгованості не є способом відновлення пл атоспроможності боржника.

Господарський суд погоджу ється з викладеною позицією голови комітету кредиторів т а розпорядника майна та вваж ає, що процес відновлення пла тоспроможності боржника має включати заходи, спрямовані не тільки на погашення креди торської заборгованості бор жника, а і оздоровлення фінан сово-господарського станови ща боржника. Боржником не зап ропоновано жодних конкретни х заходів, спрямованих на рео рганізацію підприємства, мож ливості відновлення виробни цтва тощо. Не є зрозумілим, за рахунок чого боржник планує повертати отриману від ЗАТ "З ерноторгівельна компанія Ол сідз-Україна" поворотну фіна нсову допомогу у випадку під писання проекту договору, на даного до суду, враховуючи, що активів боржника недостатнь о для продовження здійснення виробничої діяльності.

Разом з тим, господарський с уд вважає за необхідне зверн ути увагу на те, що згідно з ча стиною 2 статті 35 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", мирова уг ода може бути укладена на буд ь-якій стадії провадження у с праві про банкрутство, у тому числі й після винесення судо м постанови про визнання бор жника банкрутом.

Відповідно до статті 4 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” (далі - Закон про банкрутство) до боржника застосовуються т акі судові процедури: розпор ядження майном боржника, мир ова угода, санація (відновлен ня платоспроможності) боржни ка, ліквідація банкрута. Зако ном про банкрутство передбач ені певні стадії процедури б анкрутства, встановлено стро к та умови їх проведення. Згід но зі статтею 22 вищевказаного Закону господарський суд ви носить постанову про визнанн я боржника банкрутом і відкр иває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.

Справа про банкрутство ВАТ "Грушківське хлібоприймальн е підприємство" була порушен а ще 11.06.2007 року. Заходів по погаш енню заборгованості з боку б оржника не вжито, а тому врахо вуючи, що з моменту порушення справи обставини, що призвел и до її порушення за заявою ін іціюючого кредитора, не змін илися, суд приходить до висно вку про визнання боржника ба нкрутом та відкриття ліквіда ційної процедури.

Враховуючи положення Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців" та ст . 25 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", господарський суд вваж ає за необхідне зобов'язати д ержавного реєстратора Ульян овської районної державної а дміністрації внести до Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців відповідні відомос ті про заміну керівника борж ника на ліквідатора банкрута .

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 22-24, 26, 32 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", ст. ст. 4-1, 86 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати відкрите акціоне рне товариство "Грушківське хлібоприймальне підприємст во" (код 00951847) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну про цедуру щодо банкрута відкрит ого акціонерного товариства "Грушківське хлібоприймальн е підприємство" на строк до 16.02. 2013 року.

3. Припинити повноваження ро зпорядника майном боржника а рбітражного керуючого Кнобл ох І.В.

4. Призначити ліквідатором б анкрута - відкритого акціоне рного товариства "Грушківськ е хлібоприймальне підприємс тво" арбітражного керуючого Кноблох Ірину Вікторівну (ід ент. номер НОМЕР_1, ліцензі я серії НОМЕР_2 від 12.03.2007 року видана Державним департамен том з питань банкрутства, яка проживає за адресою: АДРЕС А_1

5. Зобов'язати ліквідатора , арбітражного керуючого Кно блох І.В.:

- здійснити в установл еному Законом порядку опублі кування в офіційних друкован их органах відомостей про ви знання банкрутом відкритого акціонерного товариства "Гр ушківське хлібоприймальне п ідприємство", відкриття лікв ідаційної процедури і докази публікації подати господарс ькому суду до 18.03.2012 року.

- до 16.03.2012 року подати гос подарському суду погоджене з комітетом кредиторів банкру та клопотання про призначен ня членів ліквідаційної комі сії банкрута;

- до 16.05.2012 року подати гос подарському суду відомості ( інформацію) про виконану роб оту по проведенню ліквідацій ної процедури;

- не пізніше 16.02.2013 року по дати господарському суду зві т ліквідатора та ліквідаційн ий баланс банкрута, що відпов ідають вимогам ст. 32 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом"; подат и господарському суду для за твердження звіт про оплату п ослуг, відшкодування витрат арбітражного керуючого, затв ерджений рішенням комітету к редиторів (до звіту додати ко пію протоколу засідання комі тету кредиторів).

При необхідності продовже ння строку ліквідаційної про цедури арбітражний керуючий -ліквідатор зобов'язаний по дати господарському суду обґ рунтоване клопотання, до яко го мають бути додані копії до кументів, що свідчать про вик онану ліквідатором роботу в ході ліквідаційної процедур и та підтверджують необхідні сть продовження строку лікві даційної процедури.

6. Зобов'язати державного ре єстратора Ульяновської райо нної державної адміністраці ї відповідно до ч. 2 ст. 25 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та З акону України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" в нести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців відо мості про заміну керівника - відкритого акціонерного то вариства "Грушківське хлібоп риймальне підприємство" на л іквідатора, арбітражного кер уючого Кноблох Ірину Вікторі вну.

7. Примірники ухвали направ ити кредиторам, зазначеним у реєстрі вимог кредиторів (п. 3 ухвали суду від 19.03.10 р., том № 6 а.с . 143-150); боржнику (26400, Кіровоградсь ка область, м. Ульяновка, вул. П ромислова, 33); арбітражному ке руючому Кноблох І.В. (АДРЕСА _1; представнику працівникі в боржника ОСОБА_2. АДРЕС А_2), уповноваженій особі акц іонерів ОСОБА_1 АДРЕСА_3 відділу з питань банкрутст ва Головного управління юсти ції у Кіровоградській област і (25022, м. Кіровоград, пл. Кірова, 1, Будинок Рад), державному реєс тратору Ульяновської районн ої державної адміністрації ( Кіровоградська область, смт. Ульяновка, вул. Карла Маркса, 8а).

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21638996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/176

Ухвала від 11.05.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 18.10.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.02.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 18.08.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Судовий наказ від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

Ухвала від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні