Рішення
від 02.12.2011 по справі 21/14-21/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Черн ігівської області



14000, м. Чернігів, проспект Ми ру, 20 Тел. 698-166, факс 77-44-62

Іменем України

РІШЕННЯ

"01" грудня 2011 р. Справа № 5028/21/11/2011-5028/21/14/2011

Позивач за первісним позо вом:

Комунальне підприємство " Чернігівбудінвест" Чернігів ської міської ради,

проспект Миру, 263, м. Чернігів ,14007

Відповідач - 1 за первісним п озовом:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Чернігівськ ий завод будівельних матеріа лів",

Київське шосе, 3, м. Чернігів, 14000

Відповідач - 2 за первісним п озовом:

Приватне акціонерне товар иство "Будівельна компанія "У кренергобуд",

вул. Предславинська, 39, м. Киї в, 01000

Предмет спору: про розір вання договору

Позивач за зустрічним по зовом:

Приватне акціонерне товар иство "Будівельна компанія "У кренергобуд",

вул. Предславинська, 39, м. Киї в, 01000

Відповідач за зустрічним п озовом:

Комунальне підприємство " Чернігівбудінвест" Чернігів ської міської ради,

проспект Миру, 263, м. Чернігів ,14007

Третя особа:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Чернігівськ ий завод будівельних матеріа лів",

Київське шосе, 3, м. Чернігів, 14000

Предмет спору: про зоб ов' язання до виконання дого вору

Суддя Белов С.В.

Представники сторін:

Позивач за первісним по зовом (відповідач за зустріч ним позовом):

ОСОБА_1 довіреність № 1 від 04.11.2011 року, начальник відділу к адрів та юридичного забезпеч ення;

ОСОБА_2, довіреність № 2 від 04.01.2011 року, юрисконсульт.

Відповідач-1 за первісним п озовом (третя особа за зустрі чним позовом): не з' явився .

Відповідач-2 за первісним по зовом (позивач за зустрічним позовом): ОСОБА_3, довірен ість № б/н від 25.10.2011 року, предста вник.

Комунальним підприємст вом "Чернігівбудінвест" Черн ігівської міської ради подан о позов до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Черні гівський завод будівельних м атеріалів" та до Приватного а кціонерного товариства "Буді вельна компанія "Укренергобу д" про розірвання договору № 1 від 27 квітня 2004 року (нова редак ція відповідно до Додаткової угоди № 2 від 06 жовтня 2006 року).

Розгляд справи відкладавс я.

10 листопада 2011 року Приватни м акціонерним товариством "Б удівельна компанія "Укренерг обуд" подано зустрічну позов ну заяву до Комунального під приємства "Чернігівбудінвес т" Чернігівської міської рад и про зобов' язання до викон ання договору.

Ухвалою господарського су ду Чернігівської області від 11 листопада 2011 року Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Чернігівський завод буді вельних матеріалів" залучено до участі у справі в якості тр етьої особи.

Представником позивача за первісним позовом (відповід ач за зустрічним позовом) под ано додаткові документи по с праві.

В судовому засіданні 21 лист опада 2011 року представник поз ивача за первісним позовом (в ідповідач за зустрічним позо вом) виклав позовні вимоги за первісним позовом та просив його задовольнити в повному обсязі, щодо зустрічного поз ову заперечив, надавши відзи в на зустрічну позовну заяву .

Представник відповідача з а первісним позовом (позивач а за зустрічним позовом) в суд овому засіданні 21 листопада 20 11 року, стосовно позовних вимо г за первісним позовом запер ечив та виклав позовні вимог и за зустрічною позовною зая вою, надавши суду заяву про ут очнення позовних вимог за зу стрічним позовом.

Крім того, представник відп овідача за первісним позовом (позивача за зустрічним позо вом) в судовому засіданні 21 ли стопада 2011 року подав клопота ння про залучення до участі у справі в якості третьої особ и Чернігівську міську раду.

Відповідач-1 за первісним по зовом (третя особа за зустріч ним позовом) в судові засідан ня 01.11.2011 р., 10.11.2011 р., 21.11.2011 р. та 01.12.2011 р. не з ' являвся, про розгляд справ и повідомлявся своєчасно та належним чином, про що свідча ть документи в матеріалах сп рави, про причини неявки суду не повідомив, правом участі в судовому розгляді справи не скористався, тому суд розгля дає спір за наявними у справі матеріалами на підставі ст. 75 Господарського процесуальн ого кодексу України.

Ухвалою господарського су ду Чернігівської області від 21 листопада 2011 року було відхи лено клопотання відповідача за первісним позовом (позива ча за зустрічним позовом) про залучення в якості третьої о соби Чернігівську міську ра ду.

В судовому засіданні 01 груд ня 2011 року представник відпов ідача за первісним позовом (п озивача за зустрічним позово м) подав клопотання про забез печення позову, шляхом забор они Дочірньому підприємству «Укрсівербуд»закритого акц іонерного товариства «ДСК»в иконання будівельних робіт н а будівельному майданчику за будівельною адресою: вулиця Белова, 31 в місті Чернігові.

У відповідності до статті 66 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд за заявою сторони , прокурора чи його заступник а, який подав позов, або з своє ї ініціативи має право вжити , передбачених статтею 67 ГПК У країни, заходів до забезпече ння позову. Забезпечення поз ову допускається в будь-якій стадії провадження у справ і, якщо невжиття таких заході в може утруднити чи зробити н еможливим виконання рішення господарського суду.

У відповідності до ст. 33 Гос подарського процесуального кодексу України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень.

Розглянувши клопотання п редставника відповідача за п ервісним позовом (позивача з а зустрічним позовом) про заб езпечення позову, враховуючи викладене вище та недоведен ість відповідачем -2 за первіс ним позовом (позивачем за зус трічним позовом) факту веден ня будівельних робіт саме на третій та четвертій секції, г осподарський суд вважає дане клопотання необґрунтованим та таким, що не підлягає задов оленню.

Крім того, представник відп овідача за первісним позовом (позивача за зустрічним позо вом) 01 грудня 2011 року подав заяв у про винесення окремої ухва ли про проведення перевірки законності виконання будіве льних робіт на будівельному майданчику за будівельною ад ресою: вулиця Белова, 31 в місті Чернігові, що виконуються ДП «Укрсівербуд»ЗАТ «ДСК».

У відповідності до статті 90 Господарського процесуальн ого кодексу України господар ський суд, виявивши при виріш енні господарського спору по рушення законності або недол іки в діяльності підприємств а, установи, організації, держ авного чи іншого органу, вино сить окрему ухвалу. Окрема ух вала надсилається відповідн им підприємствам, установам, організаціям, державним та і ншим органам, посадовим особ ам, які несуть відповідальні сть за ухилення від викона ння вказівок, що містяться в о кремій ухвалі, в порядку та розмірі, передбачених части ною першою статті 119 ГПК Украї ни.

Господарським процесуальн им кодексом України, а саме ст аттею 22, в якій закріплені пра ва та обов' язки сторін, не пе редбачено подання будь-якою зі сторін заяви про винесенн я окремої ухвали, таким право м закон наділяє саме суди, у зв ' язку з чим вищезазначена з аява про винесення окремої у хвали є безпідставною, непер едбаченою чинним законодавс твом та такою, що не підлягає з адоволенню.

Ухвалою господарського су ду від 01 грудня 2011 року було від хилено клопотання про колегі альний розгляд даної справи.

Розглянувши подані матеріали, з' ясувавши факти чні обставини справи, дослід ивши та оцінивши надані дока зи, заслухавши в судовому зас іданні пояснення повноважни х представників сторін, суд в становив наступне.

Клопотання про залучення документів до матеріалів сп рави, суд задовольнив оскіль ки це передбачено ст. 22 ГПК Укр аїни.

27 квітня 2004 року між Комуналь ним підприємством "Чернігівб удінвест" Чернігівської місь кої ради, Товариством з обмеж еною відповідальністю "Черні гівський завод будівельних м атеріалів" та Приватним акці онерним товариством "Будівел ьна компанія "Укренергобуд" б уло укладено договір № 1 (нова редакція відповідно до Додат кової угоди № 2 від 06 жовтня 2006 р. ), у відповідності до якого ЗАТ "Будівельна компанія "Укрене ргобуд" зобов' язався за зав данням КП "Чернігівбудінвест " та ТОВ "Чернігівський завод б удівельних матеріалів", за ра хунок коштів ТОВ "Чернігівсь кий завод будівельних матері алів" та коштів пайовиків, з як ими ЗАТ "Будівельна компанія "Укренергобуд" уклав договор и, у встановлені строки відпо відно до проектно - кошторис ної документації в якості ге нпідрядника здійснити проек тування та будівництво 1-ї чот ирнадцятиповерхової секції , 2-ї та 3-ї дев' ятиповерхової с екцій цегляного житлового бу динку на 128 квартир, що будуєть ся на розі вулиць Бєлова - Кі льцева, за будівельною адрес ою вул. Бєлова, 31 в м. Чернігові (житловий будинок). КП "Чернігі вбудінвест" зобов' язалась н адати дозвільно - погоджува льну документацію та здійсни ти технічний нагляд за будів ництвом, а ТОВ "Чернігівський завод будівельних матеріалі в" - виконувати передані КП "Ч ернігівбудінвест" функції за мовника будівництва житлово го будинку, приймати та оплач увати виконані ЗАТ "Будівель на компанія "Укренергобуд" ро боти.

У відповідності до п. 2.3. Дого вору, датою закінчення викон ання робіт за Договором є дат а введення житлового будинку в експлуатацію. Відповідно д о п. 13.4., Договір набирає чиннос ті з моменту його підписання та скріплення печатками Сто рін діє до моменту виконання Сторонами своїх зобов' язан ь за Договором.

Постановою господарського суду Чернігівської області від 05.05.2010 року у справі №16/137б/83б ви знано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю “Чернігівський завод будіве льних матеріалів”, відкрито ліквідаційну процедуру.

Відповідно до статті 652 Цив ільного кодексу України, у ра зі істотної зміни обставин, я кими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розір ваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено догово ром або не випливає із суті з обов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилис я настільки, що, якби сторони м огли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. Якщо с торони не досягли згоди щодо приведення договору у відпо відність з обставинами, які і стотно змінились, або щодо йо го розірвання, договір мож е бути розірваний, а з під став, встановлених частиною четвертою цієї статті, - зм інений за рішенням суду на вимогу заінтересованої ст орони за наявності одночасн о таких умов: в момент укладен ня договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; зміна обставин зу мовлена причинами, які заінт ересована сторона не могла у сунути після їх виникнення при всій турботливості та об ачності, які від неї вимагали ся; виконання договору поруш ило б співвідношення майнови х інтересів сторін і позбави ло б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувал а при укладенні договору; із с уті договору або звичаїв діл ового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе за інтересована сторона. У разі розірвання договору внасл ідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із ст орін, визначає наслідки розі рвання договору виходячи з н еобхідності справедливого р озподілу між сторонами витра т, понесених ними у зв'язку з в иконанням цього договору. Зм іна договору у зв'язку з істот ною зміною обставин допускає ться за рішенням суду у винят кових випадках, коли розірва ння договору суперечить сусп ільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно п еревищує затрати, необхідні для виконання договору на ум овах, змінених судом.

Згідно вимог ч. 2 ст. 651 Цивільн ого кодексу України, договір може бути змінено або розірв ано за рішенням суду на вимог у однієї із сторін у разі істо тного порушення договору дру гою стороною та в інших випад ках, встановлених договором або законом.

У відповідності до ст. 653 Циві льного кодексу України, якщо договір змінюється або роз ривається у судовому порядку , зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набр ання рішенням суду про змін у або розірвання договору за конної сили.

Виходячи з вищенаведених п риписів законодавства та умо в спірного договору, досліди вши матеріали справи, суд вва жає позовні вимоги за первіс ним позовом обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню, оскільки Товариство з обмеженою відповідальніст ю “Чернігівський завод будів ельних матеріалів” знаходит ься в стадії ліквідаційної п роцедури, у зв' язку з чим не м ає змоги в подальшому викону вати умови Договору, що є підс тавою для його розірвання у с удовому порядку.

Стосовно зустрічного позо ву Приватного акціонерного т овариства "Будівельна компан ія "Укренергобуд" до Комуналь ного підприємства "Чернігівб удінвест" Чернігівської місь кої ради про зобов' язання д о виконання договору, укладе ного між Комунальним підприє мством "Чернігівбудінвест" Ч ернігівської міської ради, Т овариством з обмеженою відпо відальністю "Чернігівський з авод будівельних матеріалів " та Приватним акціонерним то вариством "Будівельна компан ія "Укренергобуд", суд доходит ь наступних висновків.

Заява представника позив ача за зустрічним позовом (пр едставника відповідача за пе рвісним позовом) про уточнен ня позовних вимог за зустріч ним позовом, підлягає розгля ду по суті, оскільки зазначен а заява не змінює предмету та підстави позову, а також оскі льки такі дії не суперечать з аконодавству та не порушують чиї - небудь права та охорон ювані законом інтереси.

В поданому до суду зустрічн ому позові позивач за зустрі чним позовом зазначає, що поз ивач за первісним позовом вж е звертався до суду, як він вва жає, з аналогічним позовом з в имогою про припинення правов ідношення у справі № 16/25.

Суд вважає вищезазначені т вердження позивача за зустрі чним позовом безпідставними , оскільки, з правової точки зо ру, предмет спору про розірва ння договору не можна ототож нювати з предметом спору про припинення правовідношення .

Між Комунальним підприємс твом "Чернігівбудінвест" Чер нігівської міської ради, Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Чернігівський зав од будівельних матеріалів" т а Приватним акціонерним това риством "Будівельна компанія "Укренергобуд" 27 квітня 2004 року , було укладено договір № 1 (нов а редакція відповідно до Дод аткової угоди № 2 від 06 жовтня 20 06 р.), у відповідності до якого З АТ "Будівельна компанія "Укре нергобуд" зобов' язався за з авданням КП "Чернігівбудінве ст" та ТОВ "Чернігівський заво д будівельних матеріалів", за рахунок коштів ТОВ "Чернігів ський завод будівельних мате ріалів" та коштів пайовиків, з якими ЗАТ "Будівельна компан ія "Укренергобуд" уклав догов ори, у встановлені строки від повідно до проектно - коштор исної документації в якості генпідрядника здійснити про ектування та будівництво 1-ї ч отирнадцятиповерхової секц ії, 2-ї та 3-ї дев' ятиповерхово ї секцій цегляного житлового будинку на 128 квартир, що будує ться на розі вулиць Бєлова - Кільцева, за будівельною адр есою вул. Бєлова, 31 в м. Чернігов і (житловий будинок). КП "Черні гівбудінвест" зобов' язалас ь надати дозвільно - погоджу вальну документацію та здійс нити технічний нагляд за буд івництвом, а ТОВ "Чернігівськ ий завод будівельних матеріа лів" - виконувати передані К П "Чернігівбудінвест" функці ї замовника будівництва житл ового будинку, приймати та оп лачувати виконані ЗАТ "Будів ельна компанія "Укренергобуд " роботи.

У відповідності до зустріч ного позову та заяви про уточ нення позовних вимог за зуст річним позовом, позивач за зу стрічним позовом просить зоб ов' язати КП «Чернігівбудін вест»Чернігівської міської ради протягом 10 (десяти) кален дарних днів, наступних за дне м набрання рішенням законної сили, вжити заходів по залуче нню до виконання Договору тр етьої сторони та виконати п.п . 3.3.7. Договору, а саме передати ф ункції замовника будівництв а житлового будинку: контрол ь за ходом виконання робіт, пр ийом та оплата виконаних роб іт.

В своїй зустрічній позовн ій заяві, позивач за зустрічн им позовом зазначає, що не вва жає підставою для розірвання Договору, порушення провадж ення у справі про банкрутств о ТОВ «Чернігівський завод б удівельних матеріалів»та вв ажає, що замість ТОВ «Чернігі вський завод будівельних мат еріалів»можливо залучити до виконання Договору інше під приємство.

Статтею 627 Цивільного кодек су України встановлено, що ві дповідно до статті 6 Цивільно го кодексу України, сторони є вільними в укладенні догово ру, виборі контрагента та виз наченні умов договору з урах уванням вимог Цивільного код ексу України, інших актів цив ільного законодавства, звича їв ділового обороту, вимог ро зумності та справедливості.

У відповідності до ч. 1 та 2 ст. 180 Господарського кодек су України, зміст господарсь кого договору становлять умо ви договору, визначені угодо ю його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або прип инення господарських зобов'я зань, як погоджені сторонами , так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договор у відповідно до законодавств а.

Залучення до виконання дог овору № 1 (нова редакція відпов ідно до Додаткової угоди № 2 ві д 06 жовтня 2006 року) іншого товар иства (підприємства) не перед бачено умовами вищезазначен ого Договору, у зв' язку з чим така вимога позивача за зуст річним позовом є безпідставн ою та необґрунтованою.

Статтею 34 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що господар ський суд приймає тільки ті д окази, які мають значення для справи. При цьому, обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ерджені певними засобами док азування, не можуть підтверд жуватись іншими засобами док азування.

Відповідно до статті 33 Гос подарського процесуального кодексу України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які посилається як на п ідставу своїх вимог та запер ечень.

На підставі вищезазначен ого, зважаючи на викладені об ставини та враховуючи припис и чинного законодавства, суд доходить висновку, що позива чем за зустрічним позовом не доведені обставини, викладе ні у зустрічній позовній зая ві, а тому зустрічний позов за доволенню не підлягає.

Відповідно до ст.ст. 44, 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України, з відповідачі в солідарно підлягають стягн енню судові витрати по справ і пропорційно задоволеним ви могам.

Керуючись ч. 1, 2 ст. 180 Господар ського кодексу України, ст.ст . 6, 627, 651, 652, 653 Цивільного кодексу Ук раїни, ст.ст. 22, 33, 34, 44, 49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Первісний позов задовольнити повністю.

2. Розірвати договір № 1 від 27 квітня 2004 року (нова редакція відповідно до Додаткової уг оди № 2 від 06 жовтня 2006 р.), укладен ий між Комунальним підприємс твом "Чернігівбудінвест" Чер нігівської міської ради, Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Чернігівський зав од будівельних матеріалів" т а Приватним акціонерним това риством "Будівельна компанія "Укренергобуд.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Че рнігівський завод будівельн их матеріалів" (Київське шосе , 3, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 322844441) на користь Комунального під приємства „Чернігівбудінве ст” Чернігівської міської ра ди (проспект Миру, 263, м. Чернігі в, 14007) 42,50 грн. державного мита, 118,00 г рн. витрат з інформаційно -технічного забезпечення суд ового процесу.

4. Стягнути з Приватного акц іонерного товариства "Будіве льна компанія "Укренергобуд" (вул.. Предславинська,39, м. Київ , 01000, код ЄДРПОУ 16291301) на користь Ко мунального підприємства „Че рнігівбудінвест” Чернігівс ької міської ради (проспект М иру, 263, м. Чернігів, 14007) 42,50 грн. держ авного мита, 118,00 грн. витрат з інформаційно-технічного з абезпечення судового процес у.

5. У зустрічному позові від мовити повністю.

6. Накази видати післ я набрання рішенням законної сили.

Суддя Белов С.В.

Рішення підписано 02.12 .2011 року.

Суддя Белов С.В.

02.12.11

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення02.12.2011
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21644148
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/14-21/11

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Рішення від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 11.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні