Рішення
від 16.02.2012 по справі 5016/4209/2011(3/246)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" лютого 2012 р. С права № 5016/4209/2011(3/246)

за позовом: Публічног о акціонерного товариства «М иколаївобленерго»

54055, м. Миколаїв, вул. Чигрин а, 94

до відповідача: Фермерського господарства «АСА»

57242, Миколаївська облас ть, Жовтневий район, с. Коларів ка, вул.

Дорожна, 2

про стягнення забор гованості в сумі 11 426,60 грн.

Суддя Смородінова О. Г.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача: ОСОБА_1, за довіреністю;

Від відповідача: не з' явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до с уду з позовом стягнути з відп овідача борг за перевищення договірної величини спожива ння електроенергії у сумі 11343,59 грн., пеню в розмірі 73,24 грн., інф ляційні втрати в розмірі 2,32 гр н. та 3% річних в сумі 6,79 грн.

Позовні вимоги ґрунтуютьс я на підставі договору № 42/1341 ві д 26.09.09 р. про постачання електри чної енергії, додатків до дог овору, актів про використану електричну енергію, заяв від повідача про встановлення лі міту на вересень 2011 р., повідомл ення про здійснення коригува ння договірної величини спож ивання електричної енергії, повідомлення про відмову зді йснення коригування договір ної величини споживання елек тричної енергії, повідомлень про перевищення договірної величини споживання електри чної енергії, рахунків, норм с т. 26 Закону України «Про елект роенергетику», пунктів 6.14, 6.16 Пр авил користування електричн ої енергії, затверджених Пос тановою НКРЕ України від 31.07.96 р . № 28, ст. 526 Цивільного кодексу Ук раїни, та мотивовані тим, що на даний час рахунки за перевищ ення договірних величин елек троспоживання у вересні та л истопаді 2011 р. відповідачем не сплачені, що створює негатив не становище у енергетичній галузі та спричиняє суттєву шкоду державі.

Відповідач в судове засід ання двічі свого представник а з невідомих причин не напра вив, відзив по суті спору не ск ерував, вимоги ухвал суду не в иконав, хоча про час та місце р озгляду справи був повідомле ний належним чином, про що сві дчить відмітка канцелярії на зворотній стороні ухвали.

Отже, справа розглядається на підставі ст. 75 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, за наявними в ній мате ріалами.

16.02.12 р. за результатами розгл яду справи суд на підставі ст . 85 ГПК України оголосив вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Ознайомившись з матеріала ми справи, вислухавши предст авника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

26.09.2009 року мі ж ВАТ ЕК «Миколаївобленерго» (правонаступником якого є Пу блічне акціонерне товариств о «Миколаївобленерго») та Фе рмерським господарством «АС А»був укладений договір «на постачання електричної енер гії»№ 44/1341 згідно умов якого по зивач, як постачальник, прода є електричну енергію спожива чу для забезпечення потреб е лектроустановок споживача з приєднаною потужністю 225 кВт, а відповідач, як споживач, опл ачує постачальнику вартість використаної (купленої) елек тричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовам и цього договору.

Відповідно до п. 2.1 договору сторони під час виконання ум ов цього договору, а також вир ішення всіх питань, що не обум овлені цим договором, зобов' язались керуватися чинним за конодавством України та Прав илами користування електрич ної енергією, затвердженими в установленому порядку.

Пунктами 2.3.1 та п. 2.3.3 договору № 44/1341 відповідач зобов' язавс я виконувати умови цього дог овору; оплачувати постачальн ику вартість електричної ене ргії, а також здійснювати інш і платежі згідно з умовами ць ого договору та додатків № 10 « Порядок розрахунків», № 4 «Гра фік зняття показників обліку електричної енергії».

Порядок розрахунків за сп ожиту електричну енергію сто рони передбачили додатком № 10 до договору № 44/1341, відповідно до п. 6 та п. 8 якого, за перевищен ня договірних величин спожив ання електричної енергії та потужності споживач оплачує постачальнику підвищену опл ату за електричну енергію за обсяг перевищення споживаче м договірних величин спожива ння електричної енергії та в еличин потужності за розраху нковий період відповідно до ст. 26 Закону України «Про елек троенергетику». Кошти за пер евищення договірних величин споживання електричної енер гії та/або потужності сплачу ються на поточний рахунок із спеціальним режимом викорис тання постачальника. Рахунки на оплату перевищення догов ірної величини споживання ел ектроенергії та/або потужнос ті, за перетікання реактивно ї електроенергії, пені, 3% річн их, інфляційні нарахування в иписуються постачальником е лектричної енергії окремо та надаються споживачу. Вказ ані рахунки мають бути оплач ені споживачем протягом 5 опе раційних днів з дня отриманн я.

Пунктом 5.1 договору № 44/1341 сто рони обумовили, що для визнач ення договірних величин спож ивання електричної енергії т а потужності на наступний рі к споживач не пізніше 15 листоп ада поточного року надає пос тачальнику відомості про роз мір очікуваного споживання е лектричної енергії по місяця х (кварталах) для оформлення д одатку №1 «Обсяги постачання електричної енергії спожива чу та субспоживачу».

Внаслідок чого, 26.09.09 р. м іж сторонами до договору № 44/1341 від 26.09.09 р. були підписані додат ки № 1 та № 1 а про обсяги постача ння електричної енергії спож ивача на 2011 рік.

Відповідач згідно з пунк тами 3 та 4 додатку № 1 самостійн о контролює власне електросп оживання, прогнозує обсяги с поживання електричної енерг ії та самостійно сплачує їх з урахуванням авансових (план ових) платежів і роздрібних т арифів, що діють у розрахунко вому періоді та друкуються в газеті «Южная правда»чи інш их друкованих виданнях. Тако ж, споживач має право протяго м розрахункового періоду зве рнутися до постачальника еле ктричної енергії за регульов аним тарифом із заявою щодо к оригування договірної велич ини споживання електричної е нергії. Постачальник електри чної енергії за регульованим тарифом протягом п' яти роб очих днів від дня отримання з вернення розглядає заяву спо живача, приймає рішення за ци м зверненням, щодо можливост і та обґрунтованості такого коригування та не пізніше шо стого робочого дня від дня от римання звернення, письмово повідомляє споживача про рез ультати розгляду заяви, шлях ом надсилання споживачу пові домлення про рівні відкориго ваних договірних величин або обґрунтованої відмови у зді йсненні коригування. Проп озиції споживача, щодо кориг ування договірних величин, є пріоритетними за умови попе редньої оплати додатково зая влених обсягів та отримання постачальником за регульова ним тарифом заяви споживача не пізніше ніж п' ять робочи х днів до закінчення розраху нкового періоду. Постачальни к електричної енергії за рег ульованим тарифом має право відмовити споживачу в коригу ванні (збільшенні) договірни х величин у разі невиконання споживачем своїх зобов' яза нь щодо оплати електричної е нергії за договором про пост ачання електричної енергії.

Пунктом 5 додатку № 1 передб ачено, що у разі перевищення д оговірних величин споживанн я електричної енергії, яке ви значається, під час підбиття підсумків розрахункового пе ріоду, споживач несе відпові дальність згідно з частиною п' ятою статті 26 Закону Украї ни «Про електроенергетику». Період підбиття підсумків ро зрахункового періоду та пові домлення споживача про їх ре зультати розпочинається з 3 р обочого дня і не має перевищу вати 10 робочих днів від останн ього дня періоду для здійсне ння споживачем остаточного р озрахунку.

За змістом частин 4 та 5 ст. 26 Закону України "Про електро енергетику", споживач енергі ї несе відповідальність за порушення умов договору з е нергопостачальником та прав ил користування електричною і тепловою енергією та викон ання приписів державних інсп екцій з енергетичного нагляд у за режимами споживання еле ктричної та теплової енергії згідно із законодавством Ук раїни. Правила користування електричною і тепловою енерг ією для населення затверджую ться Кабінетом Міністрів Укр аїни. Споживачі у випадку сп оживання електричної енергі ї понад договірну величину з а розрахунковий період сплач ують енергопостачальникам д вократну вартість різниці фа ктично спожитої і договірної величини.

На підставі наданих відпо відачем постачальнику актів спожитої електричної енергі ї останнім було визначено, що обсяг фактично спожитої спо живачем електроенергії у вер есні 2011 р. складає 6627 кВт.год. - активної електроенергії та у листопаді 2011 р. - 13482 кВт.г., що підтверджується актами про використану електричну енер гію за вересень 2011 р. та листопа д 2011 р.

Згідно до умов додатку № 1 а гранична величина споживанн я відповідача: за вересень 2011 р. склала - 15000 кВт.г., але ост анній звернувся із заявою до позивача щодо коригування д оговірної величини споживан ня електричної енергії на ве ресень 2011 р. в сторону зменшенн я на величину 12500 кВт.г., в якій пр осив встановити ліміт у розм ірі 2500 кВт.г. граничної величин и споживання електричної ене ргії на вересень 2011 р.; аналогіч но, гранична величина спожив ання відповідача за листо пад 2011 р. склала - 15000 кВт.г., але відповідач звернувся до пос тачальника із заявою щодо ко ригування договірної величи ни споживання електричної ен ергії на листопад 2011 р. в сторон у збільшення на величину 11000 кВ т.г., тобто договірна величина електроспоживання в цілому склала 4000 кВт.г. граничної вели чини споживання електричної енергії на листопад 2011 р.

Як вбачається з матеріалі в справи, позивачем було прий нято рішення про здійснення коригування договірної вели чини споживання електроенер гії відповідачу: у вересні 2011 року, яке оформлене пові домленням за № 04-23/2-8204 від 19.08.2011 р. та у листопаді 2011 року, яке оформлене повідомленням за № 04-23/2-10391 від 31.10.2011 р., як це передбаче но вимогами п. 4.4 ПКЕЕ та п.4 дода тку № 1 до договору.

Отже, договірна величина на вересень 2011 р. склала - 2500 кВт .г., на листопад 2011 р. - 4000 кВт.г.

Далі, відповідач вдруге, у вересні 2011 р., звернувся із за явою щодо коригування догові рної величини споживання еле ктричної енергії на вересень 2011 р. в сторону збільшення на в еличину 4850 кВт.г., яку просив вс тановити у розмірі 7350 кВт.г. гра ничної величини споживання е лектричної енергії на вересе нь 2011 р.

Також, відповідач вдруге, у листопаді 2011 р., звернувся із з аявою щодо коригування догов ірної величини споживання ел ектричної енергії на листопа д 2011 р. в сторону збільшення на величину 6000 кВт.г., яку просив в становити у розмірі 10000 кВт.г. г раничної величини споживанн я електричної енергії на лис топад 2011 р.

Відповідно до приписів п. 4.4 ПКЕЕ пропозиції споживача щ одо коригування договірних в еличин є пріоритетними за ум ови попередньої оплати додат ково заявлених обсягів та от римання постачальником заяв и споживача не пізніше ніж за п' ять робочих днів до закін чення розрахункового період у. Постачальник електричної енергії має право відмовити споживачу у коригуванні (збі льшенні) договірних величин у разі не виконання споживач ем своїх зобов' язань щодо о плати електричної енергії за договором про постачання ел ектричної енергії.

У зв'язку з тим, що відповід ач не провів оплату у встанов лені строки за додатково зая влені обсяги електричної ене ргії у вересні та листопаді 201 1 р., позивачем було прийнято р ішення про відмову у здійсне нні коригування договірної в еличини споживання електрое нергії: у вересні 2011 року, яке оформлене повідомленням и за № 04-23/2-8996 від 15.09.2011 р. та у листоп аді 2011 року, яке оформлене пові домленнями за № 04-23/2-10586 від 08.11.2011 р., як це передбачено вимогами п . 4.4 ПКЕЕ та п.4 додатку № 1 до дого вору.

Таким чином, договірна вели чина на вересень 2011 р. склала - 2500 кВт.г., на листопад 2011 р. - 4000 кВт.г.

Про допущення відповіда чем понад договірного рівня споживання електричної енер гії у вересні 2011 р., позивач 15.09.11 р . надіслав на адресу відповід ача повідомлення за № 04-23/2-8997 про перевищення договірної вели чини споживання електроенер гії з рахунком за перевищенн я договірної величини спожив ання електричної енергії № 44/6 15/1144/1341/9 від 01.10.11 р. (виданий 15.09.11 р.) на с уму 3403,74 грн., та у листопаді 2011 р. б уло надіслано повідомлення № 04-23/2-10865 від 16.11.11 р. з рахунком № 44/1341/11 (б ез дати).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач дані раху нки в строки обумовлені умов ами договору не оплатив, що сп ричинило заборгованість за п еревищення договірних велич ин споживання електричної ен ергії у вересні 2011 р. та у листо паді 2011 року на загальну сум у 11 343,59 грн.

Отже, на день подачі позо ву до суду борг за перевищенн я договірних величин спожива ння електричної енергії відп овідача перед позивачем дійс но становив в сумі 11 343,59 грн .

За приписами ст.ст. 525, 526, 629 ЦК У країни зобов' язання має вик онуватись відповідно до умов договору та вимог ЦК України . Одностороння відмова від ви конання зобов' язання або од ностороння зміна умов догово ру не допускається. Договір є обов' язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші учасники господарських від носин повинні виконувати г осподарські зобов'язання на лежним чином відповідно до з акону, інших правових актів, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо викон ання зобов'язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Крім наведеного, позивач також зазначає, що відповіда чем оплата по договору № 44/1341 ві д 26.09.09 р. за активну та реактивну електричну енергію проводил ась частково, несвоєчасно, не належним чином та не в повном у обсязі.

Так, пунктом 4.2.1 договору ст орони передбачили, що за внес ення платежів, передбачених пунктами 2.3.3 - 2.3.4 цього договор у, з порушенням термінів, визн ачених додатком № 10 «Порядок р озрахунків», споживач сплачу є постачальнику пеню у розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ за кожний день простроч ення платежу, враховуючи ден ь фактичної оплати, 3% річних т а індекс інфляції. Сума зазна чених нарахувань вказується у окремих розрахункових док ументах.

Отже, за невиконання належ ним чином грошових зобов'яза нь згідно з вимогами діючого законодавства України у вст ановлений строк, передбачени й п. 4.2.1 договору № 44/1341 від 26.09.09 р. за розрахунками позивача (пи сьмові пояснення від 16.02.12 р.), боржнику цілком обґрунтов ано нараховано до стягнення пеню в сумі 73,24 грн. за період з 1 5.06.11 р. по 15.11.11 р., 3% річних від прост роченої суми в розмірі 6,79 грн. з а період з 22.06.11 р. по 13.09.11 р. та 2,32 грн . індексу інфляції за період з 22.06.11 р. по 27.09.11 р.

Згідно п. 1 ст. 624 ЦК України я кщо за порушення зобов'язанн я встановлено неустойку, то в она підлягає стягненню у пов ному розмірі, незалежно від в ідшкодування збитків.

Статтею 625 ЦК України передб ачено, що боржник не звільня ється від відповідальност і за неможливість виконанн я ним грошового зобов'язання . Боржник, який прострочив вик онання грошового зобов'язанн я, на вимогу кредитора зобов'я заний сплатити суму боргу з у рахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір пр оцентів не встановлений дого вором або законом.

За правилами ст.ст. 32,33 Господ арського процесуального код ексу України доказами у спра ві є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарськи й суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявн ість чи відсутність обстав ин, на яких ґрунтуються вимог и і заперечення сторін, а тако ж інші обставини, які мають зн ачення для правильного виріш ення господарського спору. К ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається, як підставу своїх ви мог або заперечень.

Відповідач своїм процесуа льним правом спростувати вим оги позивача по даній справі не скористався, всупереч нав еденим процесуальним нормам , доказів належного виконанн я договірних відносин суду н е надав.

Таким чином, дослідивши н адані позивачем докази, та оц інивши їх у відповідності з в имогами ст. 43 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, суд дійшов висновку, що в с пірних правовідносинах відп овідачем дійсно порушені нор ми та приписи діючого законо давства, в зв' язку з чим пози вач цілком правомірно зверну вся до господарського суду з а захистом своїх прав та охор онюваних законом інтересів.

Отже, враховуючи викладене , позовні вимоги заявлені поз ивачем відповідно до вимог ч инного законодавства, матері алами справи підтверджені, т а підлягають задоволенню в п овному обсязі.

Керуючись ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82, 82-1, 84, 85 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фермерського г осподарства «АСА»(57242, Миколаї вська область, Жовтневий рай он, с. Коларівка, вул. Дорожна, 2, код ЄДРПОУ 22429442) на користь Публ ічного акціонерного товарис тва “Миколаївобленерго” (54017, м . Миколаїв, вул. Громадянська, 40, код ЄДРПОУ 24789699, р/р № 260303011353 в ОПЕР В ОУ ощадному банку України м . Миколаєва, МФО 326461, код 24789699) борг за договірної величини спож ивання електроенергії в сумі 11 343,59 грн.

3. Стягнути з Фермерського г осподарства «АСА»(57242, Миколаї вська область, Жовтневий рай он, с. Коларівка, вул. Дорожна, 2, код ЄДРПОУ 22429442) на користь Публ ічного акціонерного товарис тва “Миколаївобленерго” (54017, м . Миколаїв, вул. Громадянська, 40, код ЄДРПОУ 24789699, р/р № 26002392418001 у МФ К Б «Приватбанк», МФО 326610) - 73,24 гр н. пені, 6,79 грн. 3% річних, 2,32 грн. інф ляційних та 1411,50 грн. судового з бору.

Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення 10 денно го строку з дня його підписан ня.

Суддя О.Г. Смородін ова

Рішення підписано 21.02.2012 року.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено02.03.2012
Номер документу21651094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/4209/2011(3/246)

Рішення від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні