Постанова
від 12.12.2011 по справі 2а-11650/11/0170/3
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

< Текст >

12 грудня 2011 р. < Текст > Справа №2а-11650/11/0170/3

(12:07) м. Сімферопол ь

Окружний адміністративний суд АР Крим у складі головуюч ого судді Шкляр Т.О., при секре тарі Желудковій О.О., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні адміністративну спр аву

за позовом Відкритого акц іонерного товариства "Кримоп ттекстильторг" < Список > < П озивач в особі >

до Територіального управ ління Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку в АР Крим < Список > < Відп овідач в особі > < Текст >

про визнання недійсним роз порядження та спонукання до виконання певних дій

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_2, до в.,

від відповідача - ОСОБА_3 , дов.

Суть справи:

Відкрите акціонерне товар иство "Кримопттекстильторг" звернулось до Окружного адмі ністративного суду АР Крим і з адміністративним позовом д о Територіального управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в АР Крим про визнання недійсн им розпорядження № 41-В від 02.06.11 р . про відмову в зупиненні обіг у акцій, зобов'язання винести розпорядження про зупинення обігу акцій на підставі нада них 12.05.11 р. документів.

Ухвалами Окружного адміні стративного суду АР Крим від 23.09.11 р. відкрито провадження в а дміністративній справі, спра ву призначено до судового ро згляду.

07.11.11 р. позивачем подані уточн ення позовної заяви, згідно з якими позовні вимоги виклад ені наступним чином:

- визнати недійним розпоряд ження № 41-В від 02.06.11 р. про відмову у зупиненні обігу акцій;

- скасувати розпорядження № 41-В від 02.06.11 р. про відмову у зупи ненні обігу акцій;

- зобов'язати винести розпор ядження про зупинення обігу акцій ВАТ "Кримопттекстильто рг" на підставі наданих 12.05.11 р. д окументів.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на порушення відповідачем вимо г законодавства в сфері обіг у цінних паперів в частині ві дмови позивачу у зупиненні о бігу акцій у зв'язку з припине нням діяльності ВАТ «Кримопт текстильторг» шляхом реорга нізації у командитне товарис тво.

Відповідачем надані письм ові заперечення проти позову за підставами, викладеними в запереченнях, основні з яких такі, що подані позивачем док ументи для зупинення обігу а кцій не відповідають вимогам чинного законодавства.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, наполягав на за доволенні позову.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зовних вимог заперечував, пр осив відмовити у задоволенні .

Вивчивши обставини справи , заслухавши представників с торін, дослідивши надані док ази та оцінивши їх у сукупнос ті, суд

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне т овариство "Кримопттекстильт орг" (ЄДРПОУ 01548705) зареєстровано 20.08.1996 р. Виконавчим комітетом С імферопольської міської рад и АР Крим за адресою місцезна ходження: 95014, АР Крим, м. Сімферо поль, вул. Западна, б.3, про що ви дано свідоцтво про державну реєстрацію серії А00 № 433531 (а.с.62) т а свідчить довідка статистик и (а.с.61).

Згідно з п. 5.1, 5.2 Статуту позив ача статутний фонд товариств а складає 193965 грн., розділений н а 775860 простих іменних акцій ном інальної вартості 0,25 грн. кожн а (а.с.9).

29.04.11 р. на Загальних зборах ак ціонерів ВАТ "Кримопттекстил ьторг" у присутності 7 зареєст рованих акціонерів (а.с.59), які в сукупності є власниками 531852 ак цій Товариства, що складає 68,5499 % від загальної кількості гол осуючих акцій Товариства, пр ийнято рішення про припиненн я діяльності ВАТ "Кримопттек стильторг" шляхом перетворен ня у Командитне товариство "К ОТТ", про що складено відповід ний протокол Загальних зборі в (а.с.14).

11.05.11 р. головою комісії з пере творення на адресу Територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку в АР Крим напр авлено заяву про зупинення о бігу акцій ВАТ "Кримопттекст ильторг", згідно з якою розмір статутного фонду ВАТ "Кримоп ттекстильторг" складає 193965 грн ., кількість акцій складає 775860 п ростих іменних акцій, номіна льна вартість однієї акції 0,25 грн., реєстроутримувачем (деп озитарієм) є ЗАТ Кримавтотра нс-Експрес", яка була отримана відповідачем 12.05.11 р. за вхід.№ 995н (а.с.17).

01.06.11 р. розпорядженням Терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку в АР Крим № 41-В на підставі п. 8 Порядку ска сування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцт в про реєстрацію випусків ак цій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку ві д 30.12.1998 р. № 222 (в редакції Рішення в ід 14.07.2005 р. № 398), та відповідно до д окументів, наданих на зупине ння обігу акцій у зв'язку з рео рганізацією ВАТ "Кримопттекс тильторг" (вхід№ 995н від 12.05.2011 р.) ві дмовлено ВАТ "Кримопттекстил ьторг" у зупиненні обігу акці й за реорганізацією у зв'язку з невідповідністю наданих п озивачем документів для зупи нення обігу акцій вимогам чи нного законодавства (а.с.21), а са ме:

1) відповідно до протоколу з агальних зборів акціонерів В АТ "Кримопттекстильторг", які відбулись 29.04.11 р., зборами прийн ято рішення про припинення т овариства шляхом перетворен ня у командитне товариство "К ОТТ". При цьому умови реоргані зації та умови обміну акцій В АТ "Кримопттекстильторг" на ч астки у статутному капіталі командитного товариства "КОТ Т" не передбачають наявності письмового волевиявлення вс іх акціонерів ВАТ "Кримоптте кстильторг" щодо згоди отрим ати статус повного учасника або вкладника командитного т овариства, що є порушенням ви мог п. 1, 2, 3 ст. 319, п. 1 ст. 202 та п. 1 ст. 206 Ци вільного кодексу України;

2) рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Кримопттекст ильторг" про реорганізацію т овариства (протокол від 29.04.11 р.) не містить відомості про те, я ким чином сукупний розмір ча сток вкладників командитног о товариства "КОТТ" не буде пер евищувати 50% складного капіта лу товариства відповідно вим ог п. 1, 3 ст. 135 Цивільного кодекс у України;

3) визначення загальними збо рами акціонерів ВАТ "Кримопт текстильторг" найменування т овариства, яке створюється в результаті реорганізації, я к командитне товариство "КОТ Т", унеможливлює підтверджен ня дотримання вимог п. 2 ст. 133 Ци вільного кодексу України.

Відповідно до ст.ст. 2, 3, 17 КАС У країни, згідно з якими визнач альним критерієм віднесення справи до справ адміністрат ивної юрисдикції є наявність стороною у справі суб'єкта вл адних повноважень та виконан ня ним у спірних відносинах в ладних управлінських функці й у сфері публічно-правових в ідносин.

Пунктом 7 ч.1 ст.3 КАС України з акріплено поняття суб'єкту в ладних повноважень - це орган державної влади, орган місце вого самоврядування, їхня по садова чи службова особа, інш ий суб'єкт при здійсненні ним и владних управлінських функ цій на основі законодавства України, в тому числі на викон ання делегованих повноважен ь.

Відповідно до ст.5 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні» від 30.10.1996 року № 448/96-ВР в ре дакції на час виникнення спі рних правовідносин державне регулювання ринку цінних па перів здійснює Державна комі сія з цінних паперів та фондо вого ринку, яка відповідно до ст. 6 Закону України «Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні» є держав ним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвіт ним Верховній Раді Украї ни та Кабінету Міністрів Укр аїни. До системи цього органу входять Державна комісія з ц інних паперів та фондового р инку, її центральний апарат і територіальні органи згідн о з ч.1 ст. 6 Закону України «Про державне регулювання ринку ц інних паперів в Україні». Дер жавна комісія з цінних папер ів та фондового ринку здійсн ює повноваження через центра льний апарат і свої територі альні органи (ч.2 ст. 6 Закону Укр аїни «Про державне регулюван ня ринку цінних паперів в Укр аїні»).

Згідно з п.п.1, 4 Положення про територіальні органи Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердж еного рішенням Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку від 14.05.1997 р. № 9, терит оріальний орган Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку є складовою час тиною системи Комісії, яка зд ійснює державне регулювання ринку цінних паперів у відпо відному регіоні у межах повн оважень, визначених цим Поло женням. Територіальний орган утворюється за наказом Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку, є підпо рядкованим і підзвітним Держ авній комісії з цінних папер ів та фондового ринку.

Територіальними органами Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку є т ериторіальні управління та т ериторіальні відділення.

Згідно з Положенням про Тер иторіальне управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку в АР Крим , затвердженим Рішенням Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку № 585 від 14 .10.2005 року, Управління є територ іальним органом Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку, підпорядковани м та підзвітним їй та реалізу є в АРК завдання, покладені на Державну комісію з цінних па перів та фондового ринку.

Отже, Територіальне управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку в АР Крим є суб' єктом влад них повноважень, яке у правов ідносинах з фізичними та юри дичними особами реалізує над ані владні управлінські функ ції.

Відповідно до п. 4 Рішення Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку про д елегування повноважень з реє страції випусків акцій, прос пектів емісії акцій, змін до п роспектів емісії акцій, звіт ів про результати розміщення облігацій, скасування реєст рації випусків акцій та облі гацій підприємств територіа льним управлінням Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку від 19.07.2007 р. № 1611, за реєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.08.2007 р. за № 891/14158, Територіальні управління зд ійснюють зупинення обігу акц ій, скасування реєстрації ви пусків акцій і анулювання св ідоцтв про реєстрацію випуск ів акцій акціонерних товарис тв згідно з Порядком скасува ння реєстрації випусків акці й та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, за твердженим рішенням Комісії від 30.12.98 р. N 222, зареєстрованим у М іністерстві юстиції України 24.03.99 р. за N 180/3473 (у редакції рішення Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку ві д 14.07.2005 р. N 398, зареєстрованого в Мі ністерстві юстиції України 2 8.09.2005 р. за N 1113/11393).

Відповідно до п. 1 Розділу 3 ви щевказаного Порядку № 398 (далі - Порядок № 398) зупинення обігу акцій у разі припинення діял ьності акціонерного товарис тва шляхом його реорганізаці ї на підставі рішення органі в, зазначених у пунктах 3, 4 розд ілу I, здійснюється у такому по рядку:

протягом семи робочих днів після прийняття рішення про реорганізацію товариство по винно подати до реєструвальн ого органу такі документи:

а) заяву про зупинення обігу акцій (додаток 2);

б) рішення про реорганізаці ю і призначення комісії, що за свідчується головою комісії та печаткою товариства.

У разі, якщо рішення про рео рганізацію і призначення ком ісії прийнято загальними збо рами акціонерів, до реєструв ального органу також подаєть ся довідка, засвідчена підпи сами голови і секретаря збор ів, голови комісії та печатко ю товариства, яка має містити відомості про:

- загальну кількість акціон ерів на дату проведення зага льних зборів;

- кількість та відсоток голо сів акціонерів, що беруть уча сть у загальних зборах;

- найменування емітента та й ого місцезнаходження, іденти фікаційний код юридичної осо би;

- розмір статутного фонду;

- мету та предмет діяльності ;

- розміщення раніше випущен их в обіг цінних паперів (пере лік і результати попередніх випусків цінних паперів із з азначенням свідоцтв про реєс трацію випусків цінних папер ів та органів, що видали відпо відні свідоцтва /із зазначен ням за кожним випуском кільк ості іменних акцій, простих т а привілейованих акцій, проц ентних та безпроцентних облі гацій, номінальної вартості та загальної суми випуску, фо рми випуску/);

- кількість та відсоток голо сів акціонерів, що приймають рішення про реорганізацію і призначення комісії;

- порядок голосування;

- відомості щодо реорганіза ції товариства (із зазначенн ям інформації про товариство , що реорганізовується, форму його реорганізації та інфор мації про товариства, що ство рюються під час реорганізаці ї. Інформація про товариства , що створюються під час реорг анізації, повинна включати д ані про організаційно-правов у форму, найменування, місцез находження товариств, розмір статутного фонду, кількість учасників);

- порядок та умови обміну ак цій у статутному фонді акціо нерного товариства, що реорг анізовується, на частки у ста тутному фонді товариств, що с творюються внаслідок реорга нізації;

- строк оцінки та викупу акц ій в акціонерів, які вимагают ь цього, у разі, якщо ці акціон ери не голосували за прийнят тя загальними зборами рішенн я про реорганізацію і зверну лись до товариства з письмов ою заявою;

в) довідку, засвідчену підпи сами та печаткою реєстратора про передачу йому реєстру вл асників іменних цінних папер ів (при документарній формі) а бо депозитарію, з яким укладе но договір про обслуговуванн я випуску цінних паперів (при бездокументарній формі), із з азначенням ідентифікаційно го коду юридичної особи та йо го місцезнаходження. Довідка також повинна містити дані щ одо наявності державної част ки у статутному фонді емітен та на дату прийняття рішення про реорганізацію.

г) копію опублікованого згі дно з вимогами статті 43 Закону України "Про господарські то вариства" повідомлення про п роведення загальних зборів а кціонерів товариства, на яки х прийнято рішення про реорг анізацію, та довідку, яка свід чить про персональне повідом лення усіх акціонерів про пр оведення цих загальних зборі в (згідно з порядком, установл еним у статуті товариства), що засвідчені підписом та печа ткою товариства.

Відповідно до п. 1.2 Порядку № 398 уповноважена особа реєстру вального органу видає розпор ядження про зупинення обігу акцій (додаток 3) протягом п'ят надцяти робочих днів з дати н адходження до реєструвально го органу документів, зазнач ених у підпункті 1.1 пункту 1 цьо го розділу.

Відповідно до п. 8 Порядку ск асування реєстрації випуску акцій № 398 відмова в зупиненні обігу акцій, відновленні обі гу акцій, скасуванні реєстра ції випусків акцій та анулюв анні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій складається у разі:

а) невідповідності поданих документів вимогам чинного законодавства;

б) порушення встановленого законодавством порядку прип инення діяльності акціонерн ого товариства;

в) виявлення на дату подання документів порушення порядк у скликання та/або проведенн я загальних зборів акціонері в, на яких прийнято рішення пр о припинення діяльності акці онерного товариства.

Інші причини не можуть бути підставами для відмови у зуп иненні обігу акцій, відновле нні обігу акцій, скасуванні р еєстрації випусків акцій та анулюванні свідоцтв про реєс трацію випуску акцій.

Згідно оскаржуваного розп орядження № 41-В від 01.06.11 р. надані позивачем документи для зуп инення обігу акцій у зв'язку з реорганізацією ВАТ "Кримопт текстильторг" не відповідают ь вимогам чинного законодавс тва, а саме:

1) відповідно до протоколу з агальних зборів акціонерів В АТ "Кримопттекстильторг", які відбулись 29.04.11 р., зборами прийн ято рішення про припинення т овариства шляхом перетворен ня у командитне товариство "К ОТТ". При цьому умови реоргані зації та умови обміну акцій В АТ "Кримопттекстильторг" на ч астки у статутному капіталі командитного товариства "КОТ Т" не передбачають наявності письмового волевиявлення вс іх акціонерів ВАТ "Кримоптте кстильторг" щодо згоди отрим ати статус повного учасника або вкладника командитного т овариства, що є порушенням ви мог п. 1, 2, 3 ст. 319, п. 1 ст. 202 та п. 1 ст. 206 Ци вільного кодексу України.

Згідно зі статтею 113 Цивільн ого кодексу України господар ським товариством є юридична особа, статутний (складений) к апітал якої поділений на час тки між учасниками. Господар ські товариства можуть бути створені у формі повного тов ариства, командитного товари ства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальн істю, акціонерного товариств а.

Статтею 152 Цивільного кодек су України встановлено, що ак ціонерним товариством є госп одарське товариство, статутн ий капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної варто сті, корпоративні права за як ими посвідчуються акціями.

Відповідно до статті 6 Закон у України "Про цінні папери та фондовий ринок" акцією є імен ний цінний папір, який посвід чує майнові права його власн ика (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, вк лючаючи право на отримання ч астини прибутку акціонерног о товариства у вигляді дивід ендів та право на отримання ч астини майна акціонерного то вариства у разі його ліквіда ції, право на управління акці онерним товариством, а також немайнові права, передбачен і Цивільним кодексом України та законом, що регулює питанн я створення, діяльності та пр ипинення акціонерних товари ств.

Відповідно до п. 3 Порядку № 398 припинення діяльності акці онерного товариства шляхом й ого ліквідації або реорганіз ації здійснюється на підстав і рішення вищого органу това риства або суду.

Згідно з протоколом Загаль них зборів ВАТ «Кримопттекст ильторг» від 29.04.11 р. було прийня то рішення про припинення ді яльності ВАТ «Кримопттексти льторг» шляхом перетворення останнього у командитне тов ариство «КОТТ».

Відповідно до статті 108 Циві льного кодексу України перет воренням юридичної особи є з міна її організаційно-правов ої форми. У разі перетворення до нової юридичної особи пер еходять усе майно, усі права т а обов'язки попередньої юрид ичної особи.

Також рішенням Загальних з борів було створено Комісію по реорганізації ВАТ "Кримоп ттекстильторг" шляхом перетв орення у командитне товарист во "КОТТ" (звор.бік а.с. 15).

Згідно з частиною першою ст атті 75 Закону України "Про гос подарські товариства" команд итним товариством визнаєтьс я товариство, в якому разом з о дним або більше учасниками, я кі здійснюють від імені това риства підприємницьку діяль ність і несуть відповідальні сть за зобов'язаннями товари ства всім своїм майном, є один або більше учасників, відпов ідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (в кладників), та які не беруть уч асті в діяльності товариства .

Стаття 81 Закону України "Про господарські товариства" пе редбачає, що управління спра вами командитного товариств а здійснюється тільки учасни ками з повною відповідальніс тю. Вкладники не вправі переш коджати діям учасників з пов ною відповідальністю по упра влінню справами командитног о товариства.

Відповідно до п.5, 6 Порядку № 222 акціонерне товариство, що п рийняло рішення про припинен ня діяльності товариства шля хом його реорганізації, зобо в'язано здійснити оцінку та в икуп акцій акціонерів, які ви магають цього, у разі, коли ці акціонери не голосували за п рийняття загальними зборами акціонерів рішення про прип инення діяльності товариств а шляхом його реорганізації та звернулись до товариства з письмовою заявою. Викуп акц ій здійснюється за ціною, що в изначається за домовленістю сторін, але не нижчою за номін альну вартість.

Розмір статутного фонду то вариства на дату прийняття р ішення про припинення діяльн ості товариства шляхом його реорганізації повинен дорів нювати сумі розмірів статутн их фондів усіх товариств, що с творені шляхом реорганізаці ї (на дату їх державної реєстр ації).

Відповідно до п. 7 Порядку № 22 2 акціонерне товариство, що пр ийняло рішення про припиненн я діяльності товариства шлях ом його реорганізації, зобов 'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюються пі д час реорганізації, та викуп акцій до їх державної реєстр ації.

У зв'язку із прийняттям ріше ння про припинення діяльност і ВАТ "Кримопттекстильторг" З агальними зборами також було прийнято рішення про обмін а кцій ВАТ "Кримопттекстильтор г", зокрема:

- з 29 квітня 2011 року по 30 травня 2011 року (включно) акціонери, які мають намір стати вкладника ми або повними учасниками ко мандитного товариства, повин ні звернутися до ВАТ “Кримоп ттекстильторг” за адресою; 9501 4, АР Крим, м. Сімферополь, вул. З ападна, 3, з письмовою заявою н а ім'я Голови комісії з перетв орення, щодо наміру обміну ак цій ВАТ “Кримопттекстильтор г”на письмові зобов'язання п ро видачу відповідної кілько сті часток у Командитному то варистві “КОТТ”. В день надхо дження письмової заяви від а кціонера товариство видає ак ціонеру письмове зобов'язанн я.

При цьому акціонерам при по дачі заяви щодо вступу в кома ндитне товариство в якості п овного учасника необхідно вр ахувати, що відповідно до ч. 7 с т. 90 Господарського кодексу Ук раїни повними учасниками ком андитного товариства можуть бути лише особи, зареєстрова ні як суб'єкти підприємництв а.

Акціонери, які не подали зая ви щодо участі в Командитном у товаристві “КОТТ” або не зв ернулись до товариства щодо викупу акцій, у разі, коли ці а кціонери не голосували за пр ийняття загальними зборами а кціонерів рішення про припин ення діяльності товариства ш ляхом його перетворення в ко мандитне товариство, встанов лені загальними зборами акці онерів терміни, будуть вважа тися учасниками-вкладниками Командитного товариства “КО ТТ”. В зв'язку із чим після зуп инення обігу акцій, письмові зобов'язання про видачу відп овідної кількості часток у К омандитному товаристві “КОТ Т” будуть відправлені рекоме ндованим листом за адресою, в казаною в реєстрі власників цінних паперів, складеного н а день зупинення обігу акцій . З дати відправлення відпові дного листа, вважається, що ак ціонери отримали письмові зо бов'язання, які вони можуть об міняти на свідоцтво про прав о власності на частку у Коман дитному товаристві "КОТТ".

Розмір статутного капітал у ВАТ “Кримопттекстильторг” на дату прийняття рішення пр о припинення діяльності шлях ом його перетворення (реорга нізації) буде порівнювати ро зміру статутного капіталу Ко мандитного товариства “КОТТ ”, що буде створено шляхом пер етворення організації) на да ту його державної реєстрації . Таким чином, обмін акцій ВАТ "Кримопттекстильторг" на час тки Командитного товариства “КОТТ” здійснюється таким ч ином, щоб відсоткове співвід ношення часток учасників Ко мандитного товариства “КОТТ ” до загального розміру стат утного капіталу, буде рівним відсотковому співвідношенн ю акцій акціонерів до загаль ного розміру статутного капі талу ВАТ “Кримоптгекстильто рг” на дату державної реєстр ації командитного товариств а, що створюється шляхом пере творення (реорганізації).

З дня державної реєстрації Командитного товариства “КО ТТ” особи, які мають письмові зобов'язання, щодо обміну акц ій на частки у статутному кап італі товариства, що створює ться внаслідок перетворення , зобов'язані звернутися до Ко мандитного товариства “КОТТ ” з письмовою заявою на ім'я Ди ректора товариства за адресо ю: 95014, АР Крим, м. Сімферополь, ву л. Западна, щодо наміру обмін у письмових зобов'язань на Св ідоцтво про право власності на відповідну частку у стату тному капіталі Командитного товариства “КОТТ” (к заяві до дається письмове зобов'язанн я). З дня надходження письмово ї заяви товариство зобов'яза но надати учаснику Свідоцтво про право власності на частк у у Командитному товаристві “КОТТ”.

Крім того, згідно з протокол ом Загальних зборів учасникі в було прийнято рішення про т е, щоб оцінку та викуп акцій у акціонерів, які вимагають ць ого у разі, коли ці акціонери н е голосували за прийняття за гальними зборами акціонерів рішення про припинення діял ьності товариства шляхом йог о перетворення в командитне товариство, та звернулись до Товариства з письмовою заяв ою щодо викупу акцій, здійсни ти відповідно до вимог Поряд ку про скасування реєстраці ї випусків акцій та анулюван ня свідоцтва про реєстрацію випусків акцій, затвердженог о рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовом у ринку 30.12.1998 р. № 222. Викуп акцій зд ійснюється за ціною, що визна чається за домовленістю стор ін, але не нижчою за номінальн у вартість акцій, номінальна вартість однієї акції склад ає 0,25 грн., про що зазначено так ож у відповідній Довідці про прийняття Загальними зборам и акціонерів рішення про при пинення діяльності товарист ва шляхом реорганізації (а.с.18 ).

Частиною першою статті 159 Ци вільного кодексу України, зо крема, передбачено, що у загал ьних зборах мають право брат и участь усі його акціонери н езалежно від кількості і вид у акцій, що їм належать. Акціон ери (їхні представники), які бе руть участь у загальних збор ах, реєструються із зазначен ням кількості голосів, що їх м ає кожний акціонер, який бере участь у зборах.

В акціонерному товаристві акціонери не відповідають з а зобов'язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов'яз аних з діяльністю товариства , у межах вартості акцій, що їм належать. Натомість в команд итному товаристві є один або кілька повних учасників, які несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства вс ім своїм майном, а також є один або кілька вкладників, відпо відальність яких обмежуєтьс я вкладом у майні товариства .

Крім того, в акціонерному то варистві всі акціонери, які є власниками простих акцій то вариства мають право голосу на загальних зборах акціонер ів, а отже приймають участь в у правлінні акціонерним товар иством. Натомість в командит ному товариства право на упр авління справами товариства мають лише учасники з повною відповідальністю.

Таким чином, в акціонерному товаристві є один вид учасни ків - акціонери, а в командитно му товаристві існує два види учасників - повні учасники та вкладники.

Відповідно до пунктів 6, 7 Роз ділу I Порядку скасування реє страції випусків акцій та ан улювання свідоцтв про реєстр ацію випуску акцій, затвердж еного рішенням Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку від 30.12.98 р. N 222, в редак ції рішення Комісії від 14.07.2005 р. N 398, зареєстрованого в Міністе рстві юстиції України 28 верес ня 2005 р. за N 1113/11393, розмір статутно го фонду товариства на дату п рийняття рішення про припине ння діяльності товариства шл яхом його реорганізації пови нен дорівнювати розміру стат утного фонду товариства, що с творено шляхом реорганізаці ї (на дату його державної реєс трації).

Акціонерне товариство, що п рийняло рішення про припинен ня шляхом його перетворення, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюют ься в результаті перетворенн я, із збереженням розміру час тки акціонера (учасника) в ста тутному капіталі товариства .

Таким чином, учасниками ком андитного товариства, що ств орюється внаслідок перетвор ення акціонерного товариств а (на дату державної реєстрац ії командитного товариства), можуть бути тільки акціонер и товариства, що прийняло ріш ення про припинення шляхом п еретворення (на дату прийнят тя такого рішення), та які обмі няли належні їм акції на част ки у статутному капіталі ком андитного товариства, що ств орюється.

Відповідно до статті 24 Конс титуції України громадяни ма ють рівні конституційні прав а і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привіле їв чи обмежень за будь-якими о знаками.

Частина третя статті 319 Циві льного кодексу України встан овлює, що усім власникам забе зпечуються рівні умови здійс нення своїх прав.

Таким чином, всі акціонери - власники простих акцій това риства мають однакові права, в тому числі в процесі припин ення акціонерного товариств а.

З огляду на принципові відм інності у порядку функціонув ання акціонерного та команди тного товариства, при прийня тті загальними зборами акціо нерів рішення про припинення товариства шляхом його пере творення на командитне товар иство, а також в процесі подал ьшого виконання такого рішен ня має бути дотримана рівніс ть всіх прав акціонерів.

Оскільки в командитному то варистві існують два види уч асників - повні учасники та вк ладники, а в акціонерному тов аристві - лише акціонери, то вр аховуючи положення частин пе ршої та другої статті 319 Цивіл ьного кодексу України, якими передбачено, що власник воло діє, користується, розпорядж ається своїм майном на власн ий розсуд та має право вчинят и щодо свого майна будь-які ді ї, які не суперечать закону, то кожен акціонер має особисто висловити свою волю щодо тог о, який статус він набуватиме в результаті перетворення - с татус повного учасника або с татус вкладника командитног о товариства, що за своєю сутн істю відповідає укладенню уг оди (вчиненню правочину).

Відповідно до частини перш ої статті 202 Цивільного кодекс у України правочином є дія ос оби, спрямована на набуття, зм іну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У частині першій статті 205 Ци вільного кодексу України заз начено, що правочин може вчин ятися усно або в письмовій фо рмі.

Частиною першою статті 206 Ци вільного кодексу України пер едбачено, що усно можуть вчин ятися правочини, які повніст ю виконуються сторонами у мо мент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають н отаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких не додержання письмової форми м ає наслідком їх недійсність.

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України «Про Національну де позитарну систему та особлив ості електронного обігу цінн их паперів в Україні» № 710 від 10 .12.1997 р. угоди щодо цінних папері в не підлягають нотаріальном у посвідченню, якщо інше не пе редбачено законодавством чи угодою сторін.

Отже, волевиявлення акціон ера, щодо його майбутнього ст атусу в командитному товарис тві має бути оформлено у пись мовій формі.

Відповідно до ст. 43 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» про проведення загал ьних зборів акціонерів держа телі іменних акцій повідомля ються персонально передбаче ним статутом способом. Крім т ого, загальне повідомлення д рукується в місцевій пресі з а місцезнаходженням акціоне рного товариства і в одному і з офіційних друкованих видан ь Верховної Ради України , Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця п роведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денн ого включено питання про змі ну статутного (складеного) ка піталу акціонерного товарис тва, то одночасно з порядком д енним друкується інформація , передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 д нів до скликання загальних з борів. У разі необхідності мо же бути зроблено повторне по відомлення в зазначених засо бах масової інформації. Зага льні збори акціонерів провод яться на території України, я к правило, за місцезнаходжен ням акціонерного товариства , за винятком випадків, коли на день проведення загальних з борів 100 відсотками акцій това риства володіють іноземці, о соби без громадянства, інозе мні юридичні особи, а також мі жнародні організації.

Згідно з п. 8.2.7 Статуту ВАТ «Кр имопттекстильторг» про пров едення Загальних зборів акці онерів власники іменних цінн их паперів повідомляються ос обисто (поштою). Крім того, заг альне повідомлення друкуєть ся у місцевій пресі за місцез находженням Товариства та в одному з офіційних друковани х видань Верховної Ради У країни, Кабінету Міністрів У країни або Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку із зазначенням часу т а місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлен ня повинно бути зроблене не м енше ніж за 45 днів до скликанн я Загальних зборів (звор.бік а .с.10).

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем було зробл ено особисте повідомлення вл асників іменних цінних папер ів, на користь чого свідчить р еєстр розсилання простих лис тів від 12.03.11 р. (а.с.50) та від 16.04.11 р. (а.с .47).

Крім того, позивачем були да ні відповідні оголошення у м ісцевих друкованих засобах м асової інформації, а саме в га зеті «Кримські вісті» № 45 (4734) в ід 15.03.11 р. (а.с.48, 44) та офіційному др укованому виданні Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку - бюлетень « Відомості ДКЦПФР» № 47 від 14.03.11 р . (а.с.49, 48).

Так, згідно з текстом вищевк азаних повідомлень порядок д енний Загальних зборів ВАТ "К римопттекстильторг" 29.04.11 р. нас тупний:

- звіт Правління ВАТ про фін ансово-господарську діяльні сть Товариства за 2010 рік;

- висновок ревізійної коміс ії ВАТ по річному звіту та бал ансу за 2010 рік;

- затвердження річного звіт у та балансу за 2010 рік;

- затверження розподілу при бутку та порядок покриття зб итків за 2010 рік;

- про затвердження Статуту Т овариства в новій редакції у зв'язку з приведенням діяльн ості товариства у відповідні сть з вимогами Закону Україн и "Про акціонерні товариства ", в тому числі зміна типу та на йменування Товариства;

- відзив Правління та вибори генерального директора;

- відзив та вибори Наглядово ї ради Товариства;

- відзив ревізійної комісії та вибрання ревізора Товари ства;

- про затвердження внутрішн іх положень Товариства;

- про зміну форми існування акцій з документарної на без документарну. Прийняття ріше ння про дематеріалізацію;

- прийняття рішення про вибі р депозитарія, який буде обсл уговувати випуск акцій. Укла дення договору з вибраним де позитарієм;

- прийняття рішення про вибі р зберігача, у якого товарист во буде відкривати рахунки у цінних паперах власникам ак цій. Укладення договору з виб раним зберігачем;

- прийняття рішення про дату припинення ведення реєстру акціонерів та припинення дії договору з реєстроутримувач ем (а.с.49, 48).

Правлінням ВАТ «Кримоптте кстильторг» в газеті «Кримс ькі вісті» № 70 (4759) від 19.04.11 р. (а.с. 44) т а офіційному друкованому вид анні Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку - бюлетень «Відомості ДК ЦПФР» № 71 від 15.04.11 р. (а.с.45) було так ож зроблено додаткове повідо млення акціонерів про доповн ення порядку денного Загальн их зборів акціонерів ВАТ «Кр имопттекстильторг» на 29.04.11 р. п итаннями про реорганізацію т овариства та створення коміс ії по реорганізації (а.с.44, 45).

Так, зокрема, зі змісту вище вказаних повідомлень вбачає ться, що порядок денний Загал ьних зборів акціонерів ВАТ « Кримопттекстильторг» допов нений наступними питаннями:

- про реорганізацію Товарис тва;

- про створення комісії по р еорганізації (а.с.44, 45).

Отже змісту вказаних оголо шень вбачається, що позиваче м не конкретизовано зміст ре організації ВАТ «Кримопттек стильторг», не було інформов ано акціонерів щодо організа ційно-правової форми юридичн ої особи, в яку буде реорганіз овано ВАТ «Кримопттекстильт орг».

Реорганізація ВАТ «Кримоп ттекстильторг» з акціонерно го товариства на командитне передбачає значну зміну прав власників іменних цінних па перів, в тому числі - звуженн я обсягу вказаних прав.

Так, зокрема, відповідно до ст. 25 Закону України «Про акці онерні товариства» № 514 від 17.09.20 08 р. кожною простою акцією акц іонерного товариства її влас нику - акціонеру надається од накова сукупність прав, вклю чаючи права на:

1) участь в управлінні акціо нерним товариством;

2) отримання дивідендів;

3) отримання у разі ліквідац ії товариства частини його м айна або вартості частини ма йна товариства;

4) отримання інформації про господарську діяльність акц іонерного товариства.

Одна проста акція товарист ва надає акціонеру один голо с для вирішення кожного пита ння на загальних зборах, крім випадків проведення кумулят ивного голосування.

Акціонери-власники прости х акцій товариства можуть ма ти й інші права, передбачені а ктами законодавства та стату том акціонерного товариства .

Відповідно до ст. 79 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» вкладник командитно го товариства має право:

а) одержувати частину прибу тку товариства відповідно до його частки у складеному кап італі товариства в порядку, в становленому засновницьким договором (меморандумом);

б) діяти від імені товариств а в разі видачі йому довірено сті та відповідно до неї;

в) переважно перед третіми о собами набувати відчужувану частку (її частину) в складено му капіталі товариства відпо відно до положень цього Зако ну.

Якщо бажання викупити част ку (її частину) виявили декіль ка вкладників, зазначена час тка розподіляється між ними відповідно до їхніх часток у складеному капіталі товарис тва;

г) вимагати першочергового повернення вкладу в разі лік відації товариства;

д) ознайомлюватися з річним и звітами та балансами товар иства;

е) після закінчення фінансо вого року вийти з товариства та одержати свій вклад у поря дку, встановленому засновниц ьким договором (меморандумом );

є) передати свою частку (її ч астину) у складеному капітал і іншому вкладнику або треті й особі, повідомивши про це то вариство.

Передання вкладником усіє ї своєї частки іншій особі пр ипиняє його участь у команди тному товаристві.

Засновницьким договором (м еморандумом) командитного то вариства можуть бути передба чені також інші права вкладн ика.

Отже кожен з акціонерів пов инен бути повідомлений особи сто про сутність реорганізац ії підприємства, власником а кцій якого він є, із чітким роз 'ясненням щодо зміни його пра вового статусу як власника в казаних цінних паперів та об сягу його прав на участь в упр авлінні відповідним підприє мством.

Адже інформація про товари ства, що створюються під час р еорганізації, повинна включа ти дані про організаційно-пр авову форму, найменування, мі сцезнаходження товариства, р озмір статутного фонду, кіль кість учасників.

Згідно з повідомленнями ВА Т «Кримопттекстильторг» про порядок денний Загальних зб орів 29.04.11 р. в газеті «Кримські в істі» № 45 (4734) від 15.03.11 р. (а.с.48, 44) та оф іційному друкованому виданн і Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - бюлетень «Відомості ДКЦПФР» № 47 від 14.03.11 р. (а.с.49, 45), додатковими повідомленнями про доповнен ня порядку денного Загальних зборів в газеті «Кримські ві сті»№ 70 (4759) від 19.04.11 р. (а.с. 44) та офіц ійному друкованому виданні Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку - б юлетень «Відомості ДКЦПФР» № 71 від 15.04.11 р. (а.с.45), розсилкою осо бистих повідомлень акціонер ів від 12.03.11 р. (а.с.50), від 16.04.11 р. (а.с.47) в бачається, що акціонерів бул о повідомлено про наявність питання у порядку денному що до реорганізації ВАТ "Кримоп ттекстильторг". Акціонери не були повідомлені на час пров едення Загальних зборів щодо розгляду питань на Загальни х зборах про суттєву зміну їх правового статусу як акціон ерів вказаного Товариства.

Повідомлення у ЗМІ та особи ста розсилка на адресу акціо нерів щодо порядку денного З агальних зборів, щодо рішень , які прийняті на Загальних зб орах, не є доказом волевиявле ння акціонерів щодо згоди на зміну статусу акціонера на с татус повного учасника або в кладника командитного товар иства.

Таким чином, в даній частині розпорядження Територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку АР Крим № 41-В від 02.06. 11 р. відповідає вимогам чинног о законодавства України.

В якості підстав для відмов и у зупиненні обігу цінних па перів у розпорядженні відпов ідача № 41-В від 02.06.11 р. вказано так ож наступне:

2) рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Кримопттекст ильторг" про реорганізацію т овариства (протокол від 29.04.11 р.) не містить відомості про те, я ким чином сукупний розмір ча сток вкладників командитног о товариства "КОТТ" не буде пер евищувати 50% складного капіта лу товариства відповідно вим ог п. 1, 3 ст. 135 Цивільного кодекс у України.

Відповідно до п. 1 ст. 135 Цивіль ного кодексу України правови й статус повних учасників ко мандитного товариства та їх відповідальність за зобов'яз аннями товариства встановлю ються положеннями цього Коде ксу про учасників повного то вариства.

Відповідно до п. 3 ст. 135 Цивіль ного кодексу України сукупни й розмір вкладів вкладників не повинен перевищувати п'ят десяти відсотків складеного капіталу повного товариства .

Відповідно до пунктів 6, 7 Роз ділу І Порядку скасування ре єстрації випусків акцій та а нулювання свідоцтв про реєст рацію випуску акцій, розмір с татутного фонду товариства н а дату прийняття рішення про припинення діяльності товар иства шляхом його реорганіза ції повинен дорівнювати розм іру статутного фонду товарис тва, що створено шляхом реорг анізації (на дату його держав ної реєстрації).

Акціонерне товариство, що п рийняло рішення про припинен ня шляхом його перетворення, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонд товариств, що створюють ся в результаті перетворення , із збереженням розміру част ки акціонера (учасника) в стат утному капіталі товариства.

Отже, учасниками командитн ого товариства, що створюєть ся внаслідок перетворення ак ціонерного товариства (на да ту державної реєстрації кома ндитного товариства), можуть бути тільки акціонери товар иства, що прийняло рішення пр о припинення шляхом перетвор ення (на дату прийняття таког о рішення), та які обміняли нал ежні їм акції на частки у стат утному капіталі командитног о товариства, що створюється .

Таким чином, при прийнятті р ішення про перетворення акці онерного товариства в іншу о рганізаційно-правову форму п овинні бути враховані усі ум ови перетворення, які встано влені діючим законодавством , що необхідно зазначити у про токолі загальних зборів акці онерів товариства.

В матеріалах справи наявна копія повідомлення ВАТ «Кри мопттекстильторг», яка була надіслана на адресу акціонер ів позивача 11.05.11 р., зі змісту як ої вбачається, що розмір стат утного капіталу ВАТ «Кримопт текстильторг» на дату прийня ття рішення про припинення д іяльності шляхом перетворен ня (реорганізації) буде дорів нювати розміру статутного ка піталу Командитного товарис тва «КОТТ», що буде створено ш ляхом перетворення (реоргані зації) на дату його державної реєстрації. Таким чином, обмі н акцій ВАТ «Кримопттекстиль торг» на частки командитного товариства «КОТТ» здійснюєт ься таким чином, щоб відсотко ве співвідношення часток уча сників Командитного товарис тва «КОТТ» до загального роз міру статутного капіталу бул о рівним відсотковому співві дношенню акцій акціонерів до загального розміру статутно го капіталу ВАТ «Кримопттек стильторг» на дату державної реєстрації командитного тов ариства, що створюється шлях ом перетворення (реорганізац ії) (а.с.58).

Але, ні протокол загальних з борів акціонерів ВАТ «Кримоп ттекстильторг», які відбулис ь 29.04.2011 р., ні жоден з інших докуме нтів, наданих позивачем відп овідачу на зупинення обігу а кцій товариства (вх. № 995 н від 12.0 5.2011 р.), не містять відомості щод о виконання умов п.3 ст. 135 Цивіл ьного кодексу України, тобто щодо того, що сукупний розмір вкладів вкладників не повин ен перевищувати п'ятдесяти в ідсотків складеного капітал у повного товариства.

Тобто на дату прийняття ріш ення про перетворення ВАТ "Кр имопттекстильторг" у Команд итне товариство "КОТТ" має бут и інформація щодо того, що сук упний розмір вкладів вкладни ків не повинен перевищувати п'ятдесяти відсотків складен ого капіталу повного товарис тва, оскільки ця вимога є обов 'язковою складовою для створ ення такої організаційно-пра вової форми юридичної особи, як командитне товариство зг ідно зі ст. 135 Цивільного кодек су України.

Таким чином, в даній частині розпорядження Територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку АР Крим № 41-В від 02.06. 11 р. відповідає вимогам чинног о законодавства України.

В якості підстав для відмов и у зупиненні обігу цінних па перів у розпорядженні відпов ідача № 41-В від 02.06.11 р. вказана так ож наступна підстава:

3) визначення загальними збо рами акціонерів ВАТ "Кримопт текстильторг" найменування т овариства, яке створюється в результаті реорганізації, я к командитне товариство "КОТ Т", унеможливлює підтверджен ня дотримання вимог п. 2 ст. 133 Ци вільного кодексу України.

Відповідно до п. 2 ст. 133 Цивіль ного кодексу України наймену вання командитного товарист ва має містити імена (наймену вання) всіх повних учасників , слова "командитне товариств о" або містити ім'я (найменуван ня) хоча б одного повного учас ника з доданням слів "і компан ія", а також слова "командитне товариство".

При цьому якщо до найменува ння товариства включене ім'я (найменування) вкладника, то о станній стає повним учаснико м товариства.

З матеріалів справи вбачає ться, що 20.04.11 р. на адресу ВАТ «Кр имопттекстильторг» було нап равлено повідомлення Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «КОТТ» про те, що останн ім до уставного фонду підпри ємства учасниками товариств а були внесені акції ВАТ «Кри мопттекстильторг» у кількос ті 529849 штук загальною номіналь ною вартістю 123462,25 грн. (а.с.55), на пі дтвердження чого вих. № 2 від 21.0 4.11 р. за запитом ВАТ «Кримоптте кстильторг» вих.№ 232 від 20.04.11 р. (а .с.84) ТОВ «КОТТ» направило на ад ресу позивача копії наступни х документів:

- Статут ТОВ «КОТТ»,

- протокол Загальних зборів учасників ТОВ «КОТТ» від 20.04.11 р .,

- свідоцтво про державну реє страцію юридичної особи сері ї А01 № 614365 від 20.04.11 р.,

- довідки ГУ статистики в АР Крим АА № 462515 від 21.04.11 р. (а.с.85).

З матеріалів справи, а саме з копії протоколу № 1 Загальни х зборів учасників ТОВ «КОТТ » № 1 від 20.01.11 р., вбачається, що до уставного фонду ТОВ «КОТТ» д ійсно були внесені акції ВАТ «Кримопттекстильторг» у кіл ькості 529849 штук загальною номі нальною вартістю 123462,25 грн. (а.с.99) .

Відповідно до ч. 4 ст. 5 Закону України «Про Національну де позитарну систему та особлив ості електронного обігу цінн их паперів в Україні» № 710 від 10 .12.1997 р. підтвердженням права вл асності на цінні папери є сер тифікат.

Відповідно до п. 1 Положення про діяльність з обліку прав власності на іменні цінні па пери та депозитарну діяльніс ть, затвердженого Указом Пре зидента України від 2 березня 1996 року N 160/96, сертифікат іменних цінних паперів - документ, яки й видається емітентом власни ку іменних цінних паперів та підтверджує сукупність прав на вказану в сертифікаті кіл ькість іменних цінних папері в.

В матеріалах справи наявні копії виписок з реєстру влас ників іменних цінних паперів ВАТ «Кримопттекстильторг» в ід 24.05.11 р. №№ 4826-4831 та сертифікату А № 0052 (а.с.104-106, 107), наданих ТОВ «КОТТ» за запитом ВАТ «Кримопттекс тильторг» вих.№ 336 від 16.05.11 р., тоб то пізніше, ніж було проведен о Загальні збори акціонерів ВАТ "Кримопттекстильторг".

30.05.11 р. ТОВ «КОТТ» направило н а адресу ВАТ «Кримопттекстил ьторг» вих№ 4 повідомлення пр о своє бажання стати повним у часником командитного товар иства «КОТТ» та прохання обм іняти акції ВАТ «Кримопттекс тильторг» у кількості 529849 штук на письмове зобов'язання про видачу відповідної кількост і часток у командитному това ристві «КОТТ» (а.с.107-а).

В розумінні ч. 1 ст. 5 Закону Ук раїни «Про Національну депоз итарну систему та особливост і електронного обігу цінних паперів в Україні» № 710 від 10.12.1997 р. особа вважається акціонер ом та відповідно суб'єктом ко рпоративних прав з моменту н абуття права власності на ак ції.

Підтвердженням права влас ності на цінні папери у докум ентарній формі є сертифікат, а на цінні папери у бездокуме нтарній формі або знерухомле ні - виписка з рахунку у цінн их паперах.

При цьому виписка з реєстру власників іменних цінних па перів не є документом, який по свідчує право власності на а кції. Вказана виписка з реєст ру власників іменних цінних паперів посвідчує факт реєст рації особи у системі реєстр у та належної їй певної кільк ості акцій на дату видачі вип иски.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону Укр аїни «Про Національну депози тарну систему та особливості електронного обігу цінних п аперів в Україні» № 710 від 10.12.1997 р . права на участь в управлінні , одержання доходу тощо, які ви пливають з іменних цінних па перів, можуть бути реалізова ні з моменту внесення змін до реєстру власників іменних ц інних паперів.

Відповідно до ч. 1, ч. 4 ст. 9 Зако ну України № 710 діяльність щод о ведення реєстру власників іменних цінних паперів здійс нює емітент або реєстратор.

Ведення реєстрів власникі в іменних цінних паперів пер едбачає облік та зберігання протягом певних строків інфо рмації про власників іменних цінних паперів та про операц ії, внаслідок яких виникає не обхідність внесення змін до реєстру власників іменних ці нних паперів.

Підставою для внесення змі н до реєстру власників іменн их цінних паперів є документ и, згідно з якими переходить п раво власності на відповідні іменні цінні папери.

Отже реєстр власників імен них цінних паперів як перелі к за станом на певну дату влас ників іменних цінних паперів , належних їм іменних цінних п аперів, дає змогу ідентифіку вати власників іменних цінни х паперів, їх кількість, номін альну вартість та вид.

З реєстру власників іменни х цінних паперів ВАТ «Кримоп ттекстильторг» станом на дат у прийняття рішення про прип инення діяльності ВАТ «Кримо пттекстильторг» шляхом його реорганізації у Командитне товариство «КОТТ», а саме на 29 .04.11 р., вбачається, що власникам и останніх є лише фізичні осо би (а.с.122).

Серед власників іменних ці нних паперів ВАТ «Кримопттек стильторг» згідно даних реєс тру власників іменних цінних паперів ВАТ «Кримопттекстил ьторг» на дату прийняття ост аннім рішення про припинення діяльності товариства шляхо м його реорганізації у коман дитне товариство «КОТТ», тоб то станом на 29.04.11 р., ТОВ «КОТТ» в ідсутнє.

Отже відсутні правові підс тави для визнання на дату про ведення Загальних зборів 29.04.11 р. ТОВ "КОТТ" повним учасником новоствореного командитног о товариства, а, відповідно, ві дсутні правові підстави для визначення Загальними збора ми акціонерів ВАТ "Кримоптте кстильторг" найменування тов ариства, яке створюється в ре зультаті реорганізації, як к омандитне товариство "КОТТ".

Таким чином, в даній частині розпорядження Територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку АР Крим № 41-В від 02.06. 11 р. відповідає вимогам чинног о законодавства України.

Позивачем в порядку ст.71 КАС України не надано доказів, що обґрунтовують позовні вимог и.

Позовні вимоги задоволенн ю не підлягають.

У судовому засіданні 12.12.11 р. п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови. У по вному обсязі постанову склад ено 16.12.11 р.

Керуючись ст.ст. 158, 160-163, 167 КАС Ук раїни

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову відм овити.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеляц ійна скарга подається протяг ом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

< Текст >

Суддя < підпис > Шкляр Т.О.

< Текст >

Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21672427
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11650/11/0170/3

Ухвала від 13.03.2012

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Іщенко Галина Михайлівна

Постанова від 12.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні